Resepi : Asam Pedas Kepala Ikan

Assalamualaikum korang!

Haaaa kali ni chef pak wan kembali.
Dia nak masak asam pedas kepala ikan.
Tapi nama ikan tu...........................
Alamak, KM lupa pulak nama ikan yang pakwan masak ni.
*Teruk betul masalah pelupa ko ni mahirah oi.*
Nanti aku tanya pakwan balik ya.

Al kisahnya pak wan teringin sangat nak makan asam pedas kepala ikan yang namanya aku tak tau ni.
Then dia dengan sendirinya pergi ke kedai membeli ikan,
Membeli ikan, terlupa pulak beli daun kesum.
Okeh, dah lupa tu masak jelah apa yang ada kan.
Dalam tak cukup bahan tu, sedap pulak ko aku rasa asam pedas kepala ikan pakwan.
Jom kita tengok apa bahan-bahannya.

Bahan-bahan Sebenar

2 ketul kepala ikan besar
3 sudu cili giling
5 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
2 keping asam keping
Belacan (cubit sebesar ibu jari tangan)
8 helai daun kesum
Setangkai bunga kantan
2 biji tomato
4 biji bende
Garam
2 mangkuk air

Cara-caranya

1. Kisar bawang merah, bawang putih dan belacan
2. Tumiskan bahan kisar tadi.
3. Masukkan cili giling 3 sudu dalam tumisan dengan api perlahan hingga masak
4. Masukkan asam keping
5. Tambahkan air
6. Masukkan dua ketul kepala ikan tadi
7. Masukkan daun kesum, bende dan bunga kantan
8. Tambah garam
9. Masukkan tomato yang dah di potong
10. Biar mendidih hingga ikan masak.
11. Hidangkan.

Ko tengok haaa tangan chef pakwan
Sungguh-sungguh dia kacau bahan dalam periuk tu.

Ni after dia masukkan kepala ikan.
Haha korang tau pakwan excited aku ambik gambar.
Dia suh ambik gambo dia tengah kacau periuk kaca ni.
Manalah gambo nak cantik kalau dah tangan dia goyang, herm... layan jelah.

Dan tada! Dah siap asam pedanya!
Kepala ikan pun dah timbul tu haha.
Rasa dia... waaalllahh!
Okeh, inilah dia resepi chef pakwan kali ni.
Semoga kita jumpa di lain masa... daaa..

SEGMEN BT BLOGLIST SEPTEMBER


Jom join segmen ni.
Klik je banner

Tamat 3 Sept 2014

Tub Tidup Tidup Tup Tup Tidup Tidup

Assalamualaikum korang!

Nak tau tak? Zulaikha suka sangat lagu ni tau.
Ulanglah berapa banyak kali pun dia suka betul dengan baby toon 3D dalam video ni.
Masalahnya bukan Zulaikha je suka, dengan aku-aku sekali tersampuk sama.
Cuba korang dengar, cute je suara baby toon 3D tu nyanyikan?

video

Aku pun tak tau macam mana boleh ada dalam hp aku.
Kata pakwan, ucu dia yang wassup dan suruh Zulaikha tengok.
Tak sangka pulak mak jemah tu suka.
Pantang nampak hp bapaknya, mesti nak pasang video ni.
Haha. okehlah, itu je nak cerita pepetang ni.
Daa..

p/s : Korang perasan tak ada nuffnang ads kat bawah ni? Yeay! Dah berjaya. Entah tetiba pulak ok. haha.

Sessi Ice Bucket Challenge Di MAHB

Assalamualaikum korang!

Pernah dengar fenomena Ice Bucket Challenge?
Haha... yang sebenarnya aku pun baru tahu ni.
Siapa yang belum tau tentang fenomena Ice Bucket Challenge ni boleh baca kat sini ya.
Nanti aku share, fenomena di dah menular ke tempat kerja aku di mana MD aku sendiri telah di cabar.


Apa itu ALS? 
ALS tu nama panjangnya Amyotrophic Lateral Sclerosis.
ALS Ice Bucket Challenge adalah kempen untuk meningkatkan kesedaran tentang penyakit Amyotrophic Lateral Sclerosis di mana peserta harus menyiram sebaldi air berisi ais ke tubuh kemudian mencalonkan tiga orang yang lain untuk melakukan perkara yang sama.

Jika mereka yang dicalonkan tak dapat buat, mereka kena sumbangkan USD100 ke Yayasan ALS. Tujuannya bagi mengutip derma untuk membiayai pusat penyelidikan dan mencari penawar untuk penyakit tersebut.

Haaaa... tujuan menyimbah ais ke tubuh seseorang ni bukannya suka-suka tau.
Tujuannya untuk dapatkan kesan yang dirasai tu sama dengan apa yang dirasai oleh penghidap penyakit ALS.
ALS atau disebut juga sebagai Lou Ghrig, adalah sejenis penyakit yang ganggu urat saraf otak dan saraf tunjang. 
Gangguan saraf ni kemudiannya akan menjadikan pesakit tu lumpuh dan akhirnya meninggal dunia.
Cabaran mandi ais ni menjadi viral di Amerika Syarikat apabila sahabat karib kepada bekas kapten Besbol Boston College, Pete Frates telah disahkan menghidap ALS dan sahabatnya mencabar rakan sepasukan yang lain untuk menyertai cabaran tu.

Haaa.. lepas tulah baru cabaran tu kemudian jadi viral kat media sosial dengan penyertaan ramai selebriti Hollywood seperti Justin Bieber, Lady Gaga, Dve Grohl dan ramai lagilah.

Di Malaysia pulak bukan je dari kalangan selebriti malah tokoh politik macam Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Timbalan Menteri Pendidikan P.Kamalanathan pun turut serta cabaran ni.



Dan kalau korang nak tau, Managing Director MAHB (MD tempat kerja aku) pulak telah di cabar oleh YB Timbalan Menteri Pendidikan P.Kamalanathan untuk sahut cabaran Ice Bucket Challenge ni semalam untuk charity ALS.
Haha... Seriously, MD baru kami memang sporting dan inilah hasil gambar yang aku dapat masa sessi Ice Bucket Challenge semalam.
Nak tau, yang mana satu MD kami? Tu yang kena siram dengan staff baju kemeja hijau tu.
Kemudian MD kami nominate YB Shabery Chik, YB Dato Sharil MCMC & YB Dato Zubir MDV untuk sahut Ice Bucket Challenge ni.

p/s : Buat Ice Bucket Challenge ni bukan sekadar buat suka-suka je tau. Sebelum nak buat ni korang kena faham dulu apa itu ALS dan tujuan cabaran ni. Kalau buat sekadar suka-suka tanpa tujuan memang tak ada maknalah hasilnya.

Ok itu je nak story.
Daaa

Kenapa Iklan Nuffnang KM Jadi Macam Ni?

Assalamualaikum korang!

Kebuntuan sangat ni.
Apasal lah iklan nuffnang aku kadang-kadang jadi macam ni?
Puas aku duk bega tapi still macam ni.
Kejap ada, kejap tak ada.
Ke memang macam ni?
Tanda-tanda nuffnang dah tak sudi beriklan kat blog aku ke apa?

Mulalah aku jadi tawar hati kat nuffnang ni sebab ada beberapa CPUV yang tengah berlangsung dan bila jadi macam ni, jadi sangkutlah iklan tu di awangan.
Aku tak sure sama ada ni masalah dari pihak nuffnang atau blog aku sendiri.
Pagi ni aku tengok ok balik tapi malam kang tengoklah, mesti jadi balik, hilang.
Tak taulah, korang nampak ke tak iklan nuffnang blog KM ni.
Atau memang iklan tak appear mcam kat atas ni?

Dah beberapa hari asyik jadi macam ni.
Kadang-kadang frust jugak, CPUV tengah on, iklan pulak tak keluar.
Mohon pencerahan ya siapa yang pandai bab ni.

Terima kasih daun keladi
Daaa


Bilalah KM Nak Free Visit Korang Ni?

Assalamualaikum korang!

Maaflah, KM sibuk lately ni.
Tak dapat nak kerap sangat singgah ke blog korang.
Kalau tak, biasanya satu blog dua tiga entry KM hentam komen hehe.
Korang jangan kata KM malas nak blogwalking tau.
Korang doakan je supaya KM free masa untuk visit korang ya.

KM pun rindu nak singgah baca blog korang.
Masa sangat mencemburui kita.
*cewah, nak muntah dengarkan? haha*
Banyak sebenarnya nak share cerita dengan korang tapi masa nak cerita tu tak ada.
Haish, bila KM nak free masa ni.
Seronok menulis blog ni.
Oklah, nanti borak lagi.
Daaaa

Kata-kata untuk hari ni.

Yeay! Dapat Hadiah Dari Mama Ka0ri

Assalamualaikum korang!

Kali ni aku nak update pasal hadiah lagi.
*Tak habis-habis ko ni dengan hadiah ek mahirah?*
Alhamdulillah, rejeki, jangan di tolak, musuh jangan dicari.
Orang nak bagi hadiah, aku terima dengan berbesar hati.
Cewah!

Okeh, sambung balik.
Nak tau aku dapat hadiah shawl dari siapa pulak kali ni?
Haaa... korang kenal Mama Ka0ri?
Kalau tak kenal, korang click blog Mama Ka0ri ni dan akan dibawa terus ke blog beliau.
*Kenapa tiba-tiba si mahirah ni dapat hadiah dari mama ka0ri pulak?*

Hehehe...
Yang sebenarnya hadiah shawl yang aku terima ni adalah tanda ucapan terima kasih.
Baru-baru ni, mama ka0ri ada masalah pada komputer beliau dan minta bantuan bloger untuk selesaikan masalahnya.


Dan tak sangka sedikit ilmu yang aku ada ni dapat menyelesaikan masalah beliau.
Jadi sebagai tanda penghargaan, beliau hadiahkan aku shawl comel ni.
Kalau korang nak tau cerita selanjutnya, korang boleh click SINI

Taaaddaaa!! Parcel dah sampai.
Zulaikha yang excited nak bukak bila nampak parcel tu kat tangan aku.


Dan inilah shawlnya.
Serious, cantik corak bunganya.
Mula-mula aku yang nak try, sekali mak jemah ni sibuk suruh pakaikan shawl ni kat dia.

Ehm... tengoklah mak jemah tu melaram sakan.
Baik korang puji dia sekarang. Kalau tak, muncong je molot tu hahaha.
Siap suruh aku letakkan pin bunga kat kepala lagi tu.
Katanya nak tiru macam mama.
Copycat sungguhkan? haha.

Akhir sekali nak ucap terima kasih banyak-banyak kat mama ka0ri di atas pemberian ni.
KM suka shawl ni! Ngeeee...

Oklah, itu je nak cerita
daaa.

Singgah Jaya Grocer KLIA 2 Kejap

Assalamualaikum korang!

Haha... apa jadahnya pulak si mahirah ni share gambar bekas spegati.
Untuk pengetahuan korang, aku tertarik dengan bekas spegati yang panjang ni.
Bukan setakat bekas je aku tertarik, dengan isi-isi dalam bekas tu pun aku tertarik.
Korang bayanglah, mana aku tak terpikat dengan offer ni.
Beli bekas spegati, dapat free 3 paket spegati San Remo.
Pulak tu ada free coffee 3in1 disertakan, lagilah tambah teruja-rujanya. 

Cuba tengok, ok tak bekas ni?
*Jakunnya ko ni mahirah oi*

Habis! Habis semua sekali aku bukak.
Tak sabar aku nak simpan spaghetti tu dalam bekas.

Eh! Alamak!
Aku baru perasanlah.
Rupanya beli 3 spaghetti dalam bekas tu, baru dapat FREE container, hahaha!
Mabuk ketum aku ni tak baca dulu.

Lepas tu dapat free lagi benda alah ni.
Golden Roasting for a rich flavour? Errr... apa menatang ni tah? Coffee kot.


Dan taaadaaa... inilah containernya.
Lepas ni tak ada lagi spaghetti tu terbiar dalam plastik dan diikat getah.
Ehem! Ehem!
Nak rasa aglio olio spaghetti? Meh datang rumah.
Teman masak special.
Hehehe!

Oklah, itu je nak merapu tengah hari ni.
Daaaa

Kisah Zulaikha, Kolam dan Pelampung

Assalamualaikum korang!

Tak ingatlah sama ada aku pernah post perbualan aku dengan Zualikha ni ke belum.
Haha.. al kishanya, satu hari tu aku bawak dia pergi kedai 99 speedmart.
Waktu dia turun kereta tu ternampaklah pelampung tergantung comel kat sebelah kedai 99 speedmart tu.
Automatik dia teringat ke kolam renang dan terus cakap kat aku sesuatu...

Zulaikha : "Mama, kita nak mandi kolam."


Mama : "Tak boleh zulaikha kan selsema."

Zulaikha : "Alaaaa... kita nak mandi kolam tapi mama jangan suruh kita pakai kolampong."

Mama : "Haaah??? Kolampong?"

Zulaikha : "Yalah, kolampong yg warna oren tu."

Mama : Aku dah senyum2 ketawa "Oooo yg tu namanya kolampong ya?"

Zulaikha : (Dengan confidennya jawab.) "Yalah, kolampong. Kakak icha pon tak pakai kolampong. Ada kawan kat sana pakai baju purple pon tak pakai kolampong. Kita tak nak la pakai kolampong." (Padahal member tu dah malu sbb dia sorang je pakai "kolampong" tu haha...)

Mama : (Aku pun senyum2 dan betulkan semula perkataan tu.) "Tu bukan kolamponglah syg, tu namanya pelampung."

Zulaikha : "Taaaakkk... Kolampong la mama."

Mama : "Bukaaaannn, tu namanya pelampunglah. (Yang aku ni melayan) Cuba ikut mama eja ni 'p.e = pe' "

Zulaikha : "P.e = pe"

Mama : "L.a.m = lam"

Zulaikha : "L.a.m=lam"

Mama : "P.u.n.g = pung" 

Zulaikha : "P.u.n.g = pung' "

Mama : "Pelampung!"

Zulaikha : "Kolampong!"

Erk??? 
Tergelak aku dengar. 
Ejalah macam mana pun, kolampong jugak sebutannya.
Tapi sekarang alhamdulillah, dia dah kenal ejaan pelampung.
Haha!

Haaaa inilah kolampong oren Zulaikha tu.
Ngam-ngam je dah masuk kat badan dia sekarang.
Ni aku beli masa hari family day office kat wet world pedas.
Beli kat situ korang taulah harganya ditekan.
Tapi dah Zulaikha nak sangat berenang, pakwan belikan jelah satu untuk dia.
Bukan main seronok dia main air.

Oklah, itu je nak cerita.
Bye.

Wordless Wednesday : Baca Tujuh Kali Ayat Ni


Hadiah Segmen Blogwalking Ogos by KM Ready to Post

Assalamualaikum korang!

Alhamdulillah... 
Daripada lima pemenang hadiah misteri, hanya tiga peserta je yang lapor diri pada KM.
Maknanya lagi dua peserta tu mungkin tak sudi nak terima hadiah dari KM kot, huhu.
Jadi, KM akan terus proceed je yang sedia ada ni untuk proses pengeposan.
KM harap, korang sabar ya menanti parcel ni.
Bila dah dapat nanti, jangan lupa update kat KM (^^,)
Ok, itu je nak inform
Daaaa

Aku Macam Dah Tawar Hati Dengan Face Book?

Assalamualaikum korang!

Haaa... tengok tajuk macam gempak jekan?
Padahal biasa je pon.
Yang sebenarnya aku dah kurang masuk facebook.
Entahlah, hari-hari tengok orang update status yang kurang memberansangkan mood aku.
*Eleh, macam poyo je ko ni mahirah oi!*

Eh, betul! Tak tipu.
Pada asalnya aku ada 5000 friendlist.
Yang mana sekarang aku dah tapis sikit-sikit dan terus unfriend.
Mana yang tak berkenaan tu memang aku remove je dari hidup aku hehehe.
Mana yang kerap tagging aku pun akan aku remove sebab mengganggu wall aku.

Dan sekarang aku ada lebih kurang 4747 orang friendlist.
Ni pun masih lagi nak di tapis sebab ada beberapa manusia yang sangat annoy bila tiap-tiap hari dia orang update status meroyan.
Kadang2 tu orang yang sama meroyan kat wall macam orang mental.
Aku pun tak tau apa yang orang macam ni cari sebenarnya.
Kepuasan? Ketenangan? Kelegaan?
Rasa-rasa lepas maki orang dan kutuk orang kat FB tu melegakan ke?
Adoi... bukan tambah mengaibkan diri sendiri ke?

Pelik aku tengok perangai orang macam ni.
Kadang2 rasa sedih sebab orang begini langsung tak ada rasa nak muhasabah diri.
Pernah sekali aku terbaca orang yang sama up status FB marah kat suaminya sebab issue malas nak teman pergi dia pergi klinik.
Aduhai... mesti ke buat macam tu? 
Bukan ke akan mengaibkan suami sendiri dan jugak diri dia sendiri?
Kalau ya pun nak marah suami, tak payahlah sampai update status kat FB.
Tolonglah sedar wahai orang yang sebegini.
Tak enak orang baca hal masalah rumah tangga di FB.

Malangnya bila ada yang menegur, dia cakap orang tu maksum.
Makna kata orang sebegini tak boleh terima teguran langsung bila ada yang memberi nasihat.
Konon dia sorang je yang betul, orang lain salah.
Sebaliknya orang yang ikhlas memberi nasihat tu pulak dimakinya dalam FB.
Haha... aku memang syak dia ada mental problem kalau dengan semua orang dia nak cari pasal.
Dan akhirnya, aku tapis lagi dan lagi dan lagi manusia jenis begini.
Aku perlukan aura positif setiap hari.
Jadi aku tak perlu baca status yang mencederakan emosi aku.
*Poyo tak bunyi cakap aku ni? Hik hik hik...*

Sesekali aku nak poyo ngan korang apa salahnyakan? Ngehehe...
Betul tak apa yang aku cakap ni?
Aku tau, itu hak masing-masing untuk meluahkan rasa tak puas hati kat FB, tapi ia haruslah ditapis dengan kata-kata yang sedap dibaca orang lain.
Ingat tau, setiap penulisan kita ni sikit sebanyak ada jugak yang terkesan kat hati pembaca.
Jadi kena jaga tatacara penulisan kita.

Okeh, itu je nak merapu malam ni.
Daaaa...


Ketika Aku di Kampung Mereka Gembira Dengan Jamuan Raya

Assalamualaikum korang!

Jeles tau tengok gambar dia orang ni.
Ketika aku berada di kampung, mereka sedang berjimba dengan jamuan raya di office.
Aku termenung tengok gambar yang di wassup oleh dia orang ni.
Saje je kan nak bagi aku jeles.
Dah le masa wassup tu masih frust lagi dengan astro yang gagal di pasang kat kampung.


Boleh pulak dia orang cerita pasal menu masa jamuan tu semua sedap-sedap.
Terutama sate kajang yang di order oleh GM, 500 cucuk.
Buat aku terliuq je wei duk baca wassup dia orang tu, huhu.
Yang aku, siap buat pesanan penaja lagi, mintak simpankan apa yang patut.
*Ni aku main-main je tau, bukan serius pun.*

Sekali datang pagi-pagi ni, dia orang cakap.

"Mahirah! Kek brownies ko ada kat pantry dalam peti ais!" 

Aku? Kekonon terpinga-pingalah kan.
Padahal hati dah berbunga riang dengar dia orang simpan kek untuk aku.

"Waaaa... terharunya, tak sangka korang ingat kat aku, terima kasih!!!"

Member yang dengar ni rasa nak muntah bila aku cakap terharu hahaha.
To member2 office yang mengingati waktu ketiadaan aku, terima kasih banyak-banyak ya.




Hehehe... dapat juga aku merasa kek tu.
Siap tulis nama aku kat bekas tu.
Cuma tak tulis alif, lam, lam, ha je.
hahaha

Oklah, tu je nak cerita.
Bye.

Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme


Korang dah join ke segmen bloglist Syaz ni?
Kalau belum, jom la join.

Taman 31/8/2014


CPUV PC Demand Gen Digital (Details)

Assalamualaikum korang!

Ni sambungan dari entry CPUV PC Demand Gen Digital sebelum ni.
Kan aku cakap, aku tak dapat cari detail iklannya.
Dan sekarang baru aku nampak kat header blog aku.
Kalau korang tengok, iklan tu nampak biasa2 je tapi ianya bermakna untuk aku hehe.



Okeh, aku dah tengok dah iklan nuffnang tentang HP PC ni.
Ha, kalau korang nak tau macam mana rupa iklan dia, cuba tengok kat bawah ni ya.
Seperti yang aku jangka memang tepatlah tekaan aku tu.
HP tengah duk promote PC keluaran mereka
Starting harga murah-murah pulak tu..
Aku tengok pun rambang mata wei, haha.
v
v
v






Jadi, pada sesiapa yang ada berangan dan baru nak berangan tukar laptop baru, haaa korang bolehlah tinjau-tinjau ke iklan nuffnang KM ni ya.
Lepas tu janganlah segan-segan nak klik iklan tu tau.

Kot-kotlah korang ternampak iklan comel ni berjoget kat atas header tu, rajin-rajinlah klik ya.
Hehehe... isi dan penuhkan tabung untuk Zulaikha.
Ok, thanks you all, bye!

SEGMEN : BIAR SAYA TOLONG CIK FARRA


Click banner untuk join ya.
Aku di tag oleh Amy
Dan sekarang dia orang ni pulak jadi magsa tagging aku.

Brother Joe Restoran Jadi Tempat Lepak Kami

Assalamualaikum korang!

Ni malam tadi punya cerita selepas frust gagal pasang piring astro.
Korang ingat tak aku pernah cerita pasal rumah mak abah aku yang baru siap tapi tak semenggah tu?
Ingatkan? Ingatkan? Haaa.. begini ceritanya.
Hari sabtu hari tu kita orang bertolak ke kampung dalam jam 11 pagi gitulah.
Kita orang memang suka balik Johor pagi-pagi sebab nak elak jemlah kononnya.
Dan hasilnya kita orang sampai kampung dalam jam 1pm.

Haaaa... korang bayangkan pakwan drive kereta macam mana?
Perjalanan yang sepatutnya ambil masa 5 jam tu jadi 3 jam je tau.
Laju tak laju dia drive sampai aku kat sebelah terkumat-kamit baca doa.
Mintak lancarkan perjalanan sampai ke kampung.
Alhamdulillah kita orang selamat sampai dengan happynya haha.

Excited ni wei nak duduk rumah kampung baru ni.
Kalau korang nak tau, rumah tu aku dah boleh duduk dah tau.
Bolehlah makeup sikit-sikit ada lah jugak rupa 'rumah' tu.
Tapi yang masalahnya, astro tak pasang lagi!
Krik.. krik.. krik..
 Aku pandang pak wan, pak wan pandang aku.
Dengan line coverage tak adanya, dengan astro tak adanya.
Masing-masing tepu tak tau nak buat apa.

Esok pagi punya cerita pulak, pagi ahad.
Pagi2 aku ngan pakwan dah cabut pergi endau nak cabut piring astro kat rumah lama.
Ada pulak pesanan penaja dari mak dan mak uda, suruh bawak segala khazanah dia dalam peti sejuk tu.
Dah settle angkut barang bagai, kita orang pun chow balik penyabung semula.
Korang kalau dengar, bunyik cam dekat jekan ulang alik dari endau ke penyabung tu?
Padahal kalau dah ulang pergi balik, mau 10 hinggit gak duit minyak hehe.

Okeh, dah angkut piring astro bagai ke penyabung,
Sebelah petang tu, barulah abah menyuarakan sesuatu pada pak wan.

"Iwan, tolong abah pasang astro sat. Iwan panjat abah pegang tangga."

Muahaha! 
Jadinya pakwanlah yang jadi mangsa untuk memanjat dan memasang.
Sebagai menantu yang soleh, gigihlah pakwan memasangnya.
Dah macam rupa pekerja estro dah aku tengok dia, haha.
Haaa... berjaya pulak tu piring tu terpacak kat atas bumbung.
Tapi malangnya sebelum pasang tu pakwan tak check dulu position piring tu kat mana.
Korang bayangkanlah, abah aku punyalah confiden men-setting astro pun tak dapat2 chanelnya.
Sekali baru perasan daaaa... piring tu terhalang dek pokok kelapa belakang rumah!

Dia termenung sekejap, stress dalam macho.
Sampai ke magrib ko, pakwan dan abah memasang astro tapi hasilnya tak ada!
Ingatkan dah boleh tengok TV lah malam tu, sekali hampa je dapat.
Lepas solat magrib, pakwan terus ajak aku lepak kat Mersing. 
Gi minum kat restoran Brother Joe kat Mersing yang boleh tahan mahal ko.
Setakat lepak tengok TV dengan secawan kopi, bolehlah dari membosan kat rumah tak de TV.
Jiwa kaco kejap.






Terubat jugak kebosanan kita orang malam tu, hahaha.
Zulaikha sampai dah tidor kat dalam kereta.
Lepaklah kita orang kat sana sampai jam 10 malam.
Lepas tu terus balik rumah.
Macam tulah kebosanan yang melanda kita orang bila astro gagal dipasang.
Rasa buang masa dan tenaga tapi hasil tak ada.
Lain kali cabut dan pasang kat tempat lain pulak.
Kecewa tau. Huhu..

Ok lah, itu je nak cerita.
Bye.

Segmen Mrs. Mustache BlogList



Korang dah join ke belum ni? Kalau belum, korang joinlah.
Klik banner tau.

TAMAT  1 September 2014

Korang yang di tag ni mesti join tau.


p/s Syaz, akak dah join! haha...



Bila Kampung Tak Ada Line Coverage

Assalamualaikum korang!

Haha... aku mampu ketawa dalam sebal hari ni sebab line coverage tak dak kat Penyabung Johor ni.
Jadi tak dapatlah aku berblogwalking kat blog korang di malam2 hari.
Aku mampu jawab sikit2 je tau, huhu.
Naik sebal jugaklah bila telefon orang pun ko kena keluar dari rumah panjat bumbung.
Dah rasa macam monyet aku ni, haha.
Yang kelakarnya sepupu aku sampai cari line kat depan dewan majlis penyabung ni.
Semata-mata untuk dapatkan coverage yang best.
Sampai tertido-tertidolah dia dalam kereta sampai minyak habis.
Ko tak rasa kritikal ke keadaan coverage di sini hahaha.

Oklah, itu je nak cerita.
Nanti sambung lagi ya.
Bye!



Jamuan Hari Raya 2014 di Sekolah Zulaikha


Assalamualaikum korang!

Seminggu selepas raya hari tu, sekolah Zulaikha ada buat jamuan raya tau.
Aku perasan sekolah seluruh selangor semua ada buat jamuan raya pada jumaat seminggu selepas raya, betul  tak?
Bukan main meriah lagi kami ibu bapa ni tengok anak-anak berbabaju raya.
Alahai.. comel bebeno nengoknya.





Nak jadi cerita, aku dapat wassup dari group tadika.
Suruh prepare makanan untuk jamuan budak-budak ni.
Jadi, ikut sempat aku Cuma bawak kuih muih jelah untuk sekolahnya.
Bukan main semangat si Zulaikha pilih baju raya yang dia nak pakai ke sekolah.

“Mama! Mama! Kita nak pakai baju skirt biru yang macam frozen tu.”

Yang kau ni jenuhlah fikir, bila masa pulak aku ada beli baju frozen kat dia?
Rupa-rupanya baju skirt biru yang dia maksudkan tu ialah baju gaun raya pertama dia tu.
Kononnya nak tunjuklah kat kawan yang baju gaun biru dia tu macam baju elsa.
Padahal, tak ada rupa langsung pun.

Hah! Pasal gambar!
Tau tak, nasib baik aku wassup dalam group tadika Zulaikha dan suruh cikgu snap gambar.
Kalau tak, sure cikgu2 dia terlupa.
Contoh macam pergi ke kidz zania tu, pun cikgu dia terlupa nak snap gambo.
Aduhai sayang betullah, kalau tak, mesti ada gambar kenangan huhu.

Tengoklah, ni hasil gambar yang cikgu share dalam wassup.






Satu Zulaikha mengadu kat aku masa balik sekolah.
Yang mana aku rasa nak tergelak bila dengar dia cakap.

“Mama, mama, tadikan... kawan kitakan... dia cakapkan... baju kita ni bukan baju frozen...”
"Mama, baju kita ni macam baju frozenkan mama?"

Haha! Balik rumah dia nak confirmkan balik yang baju gaun dia ala-ala frozen gitu.
Padahal memang tak ada rupa pun.
Tapi nak sedapkan hati, aku layan jelah ngehehe.
Member sentap rupanya sebab ada kawan dia cakap tu bukan baju frozen.
Dan aku tau kawan yang mana yang cakap macam tu.
Hahaha!

Haaaa... korang jangan tak tau, kat tadika Zulaikha ni pun ada beberapa budak diva tau.
Cikgu Zulaikha pernah cerita kat aku satu masa dulu sebab Zulaikha suka ikut kawan dia tukar kasut baru, bag baru, cekak rambut baru dan segalanya baru.
Nasib baik baju sekolah ni pakai uniform ko, kalau tak parah aku.

Dalam hal aduan manja Zulaikha ni, cikgu cakap yang budak diva tu tak boleh tengok kawan lain lebih comel dari dia.
Haha... jadi budak diva ni jeles le yang kawan-kawan lain puji baju Zulaikha cantik dari dia hehe.
Geli hati ko, aku dengar cerita cikgu.
Bermacam keletah budak-budak aku dengar kat sekolah tu.
Ada yang tiap-tiap bulan mak dia tukarkan kasut baru, korang tau.
Maknanya ada koleksi kasut kat rumah.
Pergh! Dasyat anak-anak depa ni.

Amacam meriah tak?
Hehe... comelkan anak-anak tu?
Oklah, tu je nak cerita
Bye

p/s : Gigih akak ni pergi ke pekan mencari line muahaha. Sangat semput line kat pantai penyabung tau.

Look Nice Jugak Pakai Kerongsang Bunga Ni.

 Assalamualaikum korang!

Haaa... entry ni khas untuk CT Humairah.
Aku dah pakai kerongsang bunga ni kat kepala.
Nasib baik nampak sesuai gitu.
Ala... macam ala-alak heroin love you mr. erogant hahaha!
"phuih! perasan nauzubillah ko ni mahirah oi!*


CT Humairah ada bagi dua kerongsang.
Kerongsang satu lagi tu warna merah tapi takkan aku nak pakai dua2 gi koje haha.
Buang tebiat ke hape aku nak selit dedua kat situ.
Lain kalilah ek aku tunjuk.
 Kalau aku merapu snap gambo macam ni, aku share lagi.
Itu pun kalau tak muntahlah korang tengok yang ni.
Muehehe. 

Oklah, bye!


Monitor Blood Pressure Sendiri


Assalamualaikum korang!

Korang taukan mesin apa kat atas tu?
Dah lama dah aku beli benda alah ni.
Tak silap masa tu aku tengah mengandungkan Zulaikha.
Konon-konon nak monitorlah blood pressure sendiri.
Sesekali boleh jugak abah aku guna untuk monitor blood pressure dia.

Alhamdulillah syukur.
Hingga ke hari ni bacaan BP aku normal.
Cuma bila datang stress, haaa mulalah BP aku jadi boder.
Ada masa pulak jadi bawah bacaan normal macam dalam gambar kat atas tu.
Haaa kalau korang ada rasa pening luar biasa tu sila la check ya.
Boleh jadi tekanan darah rendah atau tekanan darah tinggi.

Untuk pengetahuan korang BP normal 120 / 80.
Kalau bacaan 113 / 71 macam kat atas ni, maknanya tak normal.
Nak kata tekanan darah rendah pun mungkin jugak kot.
Nak tau lebih lanjut kena tanya blogger doktor ya.
Oklah tu je nak cerita daaa.





CPUV HP PC Demand Gen Digital

Assalamualaikum korang!

Rezeki di hari jumaat agaknya.
Dapatlah satu CPUV PC Demand Gen Digital satu.
Alamak, aku try google tapi tak dapat info lah tentang ni.
Nantilah kalau dah dapat info, aku buat satu entry khas untuk CPUV ni.

Berminggu-minggu aku tunggu tau.
Berminggu-minggu aku tengok korang update CPUV.
I is jeles okeh dengan kekeparan korang mendapat CPUV.
Setelah sekian lama, baru sekarang aku dapat satu je, huhu.
Baru sekarang ke nuffnang nampak blog KM ni.
Kecik hati tau.
*tetiba sayu pulak kenangkan satu CPUV ni haha*

Oklah bye!




Hasil Tabungan Zulaikha Tahun Ni.

Assalamualaikum korang!

Yeay! Hari ni aku nak balik kampung!
Korang jangan rindu kan aku tau hehe.
InshaaAllah, aku akan cuba update entry macam biasa. 
*cewah, feeling perasan plak ko ni mahirah oi!*
Paling cikai pun join segmen untuk satu hari sampai lebam kikiki.=)

Okeh, hari ni aku nak share cerita pasal menabung.
Korang pernah menabungkan?
Sejak umur berapa korang di ajar menabung?
Ni mesti dah penuh duit dalam akaun korang sampai sekarang ni kan?
~Hehehe~

Tau tak, aku start ajar Zulaikha menabung since umur dia tiga tahun lagi.
Masa tu dia tak tau lagi apa itu duit, apa itu tabung, apa itu menyimpan.
Yang dia tau, korek dompet mak ayah dia, amik duit syiling, dan masuk dalam tabung dia.

"Mama! Kita amik duit ni masuk tabung kita ya!"
atau
"Ayah! Ni duit ayah! Kita nak masuk tabung kitalah!
Haha! Nampak tak kebijaksanaan budak kecik tu?
Kalau tabung dia sentiasa penuh tu kerja dia isi duit syiling kita oranglah tu.
Even kalau jumpa duit 5 sen pun dia masuk dalam tabung dia.
Haha... dia rasa teruja sebab nak tabung penuh.
Duit kertas dia tak heran.
Kalau dapat duit raya, semua dia pas kat aku je.


Ikutkan ni kali ke dua tabung haji ni penuh dengan duit syiling dia.
Baru-baru ni aku mintak tolong pakwan pergi tabung haji dan masukkan duit dia.
Yang bestnya pakwan gi bawak duit kertas tu dengan tabung-tabungnya sekali ke tabung haji.
Ko tak pelik ke semua orang tengok dia masa tu, haha!
Bila sampai kat kaunter, encik kaunter tu cakap

"Bang, lain kali tak payahlah bawak tabungnya sekali. Cuma bawak duitnya je ya."

Muka pakwan yang hitam manis tu mula kemerahan.
*eh, nampak ke merahnya tu miahaha!*
Malu tok sah cakap ar, tersengih-sengih je pak wan kat encik kaunter tu.
Encik kaunter tu pun terus buat kerjanya cam biasa.
Tetiba encik kaunter tu datang balik dan cakap mesin duit tu rosak la pulok.
Haish! Terpaksa tinggalkan duit kat situ then minggu depan baru gi update buku.


Aku ingat lagi, masa mula-mula bawak Zulaikha ke tabung haji nak masukkan duit.
Dia tengok je duit tu terpelanting-terpelanting kat dalam mesin, hihi.
Kali ni tak boleh bawak sebab dia dah sekolah.
Rasa seronok tengok anak dah pandai menabung.
Moga-moga kekallah sampai dia dewasa kelak.

Oklah, tu je nak cerita.
Bye!



Keputusan Pemenang Segment Blogwalking Ogos Karya Mahirah

Sticky Post Hingga 22 Ogos 2014
Scroll Down Untuk Entry Seterusnya

Assalamualaikum korang!

Amacam? 
Berdebar-debar ke nak tau keputusannya?
Haha! Masalahnya aku yang nak umumkan keputusan pemenang ni pulak yang rasa berdebar.
Padahal segment biasa-biasa je.

Sebelum check keputusan, sila semak nombor bertuah korang dulu.


Okeh, bagi top referral, aku dah ada nama kat tangan tau.
v
v
v

Waaa! Entry Aku Di Serang Sya Mimie Pulak!


Assalamualaikum korang!

Malam tadi, entry aku di serang Sya Mimie pulak.
Hari tu di serang Mimi Azira haha.
Eh-eh?! Kebetulan pulak ke dua-dua blogger ni namanya sama.
Korang pakat ke apa ni?
Aku publish, dia post, aku publish, dia post.
Serentak pulak tu online dengan aku.
So aku biarkan dulu dia melayan perasaan kat entry2 aku semua.
Lepas tu baru aku publish.
Ngeeee!

Ni baru separuh tau!
Ada lagi bersambung lepas tu tapi tak sempatlah aku nak snap.
Kang tak memasal kerja aku tak siap pulak.
Anyway, terima kasih pada Sya Mimie coz sudi jenguk akak malam tadi.
"Hei, akak pon tengah online tau malam tadi haha."

Oklah, itu je nak cakap.
Nanti singgah lagi ya.
Bye.

7 THINGS ABOUT KARYA MAHIRAH -- VERSATILE BLOGGER AWARD



Assalamualaikum!

Korang nampak banner kat atas tu?
Aha! aku di tag oleh http://www.schanazri.com/
Cik adik ni dah bagi homework kat aku untuk ceritakan tentang diri aku sendiri.
Tengah gigih pikior pasal diri sendiri ni haha.
Sebahagiannya ada list kat bawah ni.
Korang bacalah ek.

Okay. Mari kita tengok apa syarat-syaratnya ya!
  • Thank the nice fella who gave you this award ;)
  • Include a link to their blog
  • Select 15 blogs/bloggers you've recently discovered/followed regularly. 
  • Nominate these 15 to the Versatile Blogger Award
  • Tell the person who nominated you with 7 things about yourself

Jom strat cerita pasal KM.
Jangan muntah sudah ya, hahaha!

  1. Anak Sulung -- Aku tak ada abang dan tak ada kakak. Aku cuma ada adik sorang je. Adik perempuan yang masih bujang tinggal dengan mak abah.
  2. Tak Boleh Di Arah -- Aku tak suka di arah. Kalau aku nak buat, aku buat tapi jangan paksa aku buat sesuatu yang aku tak nak. 
  3. Over Protective -- Paling ketara sebab aku susah nak lepaskan anak aku main kat luar dengan kawan-kawan dia dengan keadaan persekitaran yang kurang selamat kebelakangan ni. Even adik aku nak pergi memana pun aku akan tanya dia keluar dengan siapa dan balik kul berapa. Padahal dah bosa panjang tu.
  4. Independent -- Aku seorang yang independent. Ternyata sebab semua benda aku buat sendiri kalau pak wan sibuk. Even kalau anak demam pun, aku yang drive sendiri ke klinik yang jauh tu sorang2 haha. Even dulu pak wan masuk hospital, pun aku jugak drive sendiri ke hospital sorang2. Bukan tak boleh harapkan mak abah tapi aku kesian kat dia orang dan tak mau susahkan. Selagi boleh selesaikan sendiri, aku buat sendiri semuanya.
  5. Suka menulis -- Aku suka menulis novel atau cerpen. Hobi menulis ni dapat sejak aku tingkatan 1 lagi. Masa tu aku tulis dalam kertas kajang. Tahun 1996. Bila abah dah beli PC putih besar gabak yang melintang tu, aku terus taip dalam EXCEL ya, bukan dalam WORD. Haha! Kalau ingat balik memang kelakolah. Gigih ko, aku betulkan spacing semua. Aku taip ni pun sorok-sorok sebab abah tak suka komputer dia di usik nanti rosak katanya. Aku save dalam disket 4 segi tu. Siapa zaman2 aku dulu memang merasalah komputer ni. Aku ingat lagi, waktu exam soalan suruh buat karangan. Aku pun tulislah cerpen pendek. Sekali result dapat A+++ ko. Cikgu panggil aku masuk bilik. Dia cakap dia terharu dan menangis baca cerpen aku. Haha! Aku pon pelik apa yang sedih pun tak taulah.  
  6. Peramah -- Kalau korang pandang aku dari jauh, memang korang akan cakap aku ni sombong. Tapi kalau korang sapa aku dari dekat, aku ni boleh dikatakan peramah jugaklah orangnya. Senang nak berkawan dengan orang.
  7. Cepat Tersentuh Hati -- Aku memang cepat tersentuh hati. Terutama sekali kalau baca novel yang sedih-sedih. Ingat lagi novel yang boleh buat aku menangis, tajuknya Jendela Hati, Aisya Sofea. Aduhai, masa baca tu aku baring kat katil, sedia tisu kat tangan sambil hadap dinding. Member bilik semua ingat aku menangis sebab gaduh dengan pak wan. Padahal tengah baca novel tu. hahaha!
Oklah itu je nak cerita. Banyak lagi sebenarnya. Karang kalau aku senaraikan semua, berair pulak mata korang nak membaca sampai habis.

Btw, terima kasih pada SchaNazri http://www.schanazri.com/ sebab tag kak KM! Aku suka blog SchaNazri ni sebab theme color dia soft. Buat Scha, rasanya akak ada puji blog scha sebelum nikan? heee...

Aku nak panjangkan lagi The Versatile Blogger Award ni kepada mereka yang selalu membaca blog aku ni. Thanks semua. Kali ni aku pulak nak baca pasal korang tau. Lepas dah update, bagitahu kat KM ya.

1. Syira Lokman -- http://syiralokman.blogspot.com/
3. White Lily -- http://naalisaa.blogspot.com/
4. Kak Nurhasniza -- http://www.mamaniza.com/
5. Dr. Shikin Zainal -- http://drshikinzainal.blogspot.com/
7. Siti Junaidah -- http://edaeri.blogspot.com/
13. Kak Jari Manis -- http://jarimanistravel.blogspot.com/

Pergh! Banyak tol nama nak kena tag. Hah, ni takde paksaan nak tulis entry ini.
Tapi kalau boleh tulislah ya. Aku nak baca jugak tentang korang.
Ok daaa

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia