I Am Not Just A Mom...


Breast Milk Storage Bags Dan Stok EBM

Assalamualaikum,

Haha.. kenapa pulak tetiba KM nak cerita pasal stok EBM dan BM storage bags ni. Untuk kaum ibu yang punyai anak kecil dan menyusukan bayi dengan susu ibu mesti taukan stok EBM dan penggunaan BM storage bags ni?

Untuk apa kegunaan BM storage bags ni? Bagi yang tak tahu, benda alah ni gunanya untuk simpan susu ibu yang diperah untuk jangka masa panjang.

EBM tu apa pulak? Haha... mula-mula nak bagitahu dulu, EBM tu Expressed Breast Milk. Iaitu merupakan susu perahan ibu yang disimpan. Ini adalah bekalan untuk baby waktu ibu bekerja dan salah satu cara untuk meningkatkan pengeluaran susu. Susu ibu ni disimpan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.

Haaaa... contoh macam situasi KM sekarang. Dari awal kelahiran baby Uzair, KM tak dapat bersama dia oleh sebab dia dilahirkan premature dengan berat 1.18kg. Jadi kerja KM duk supply stok EBM untuk dia dan hantar ke hosp setiap minggu.

Kenapa KM tak direct feeding dia? Sebabnya dia belum matang. Segala organ dalam tubuh dia belum cukup matang macam baby 9 bulan. Jadi kalau KM direct feeding dia, takut dia rasa lemas dan penat minum susu.

Untuk baby premature yang berat 1kg, minggu pertama mereka hanya boleh minum susu sebanyak 4ml setiap 2 jam sekali. Bila dah masuk minggu ke dua, doctor akan up kepada 8ml. Dan minggu seterusnya akan up lagi ke 12ml dan sekarang baby Uzair cukup sebulan doc up menjadi 16ml.

So far, dia memang kuat minum susu. Alhamdulillah sekarang berat dia naik menjadi 1.3kg. Tapi berat ni tak akan maintain. Ada masa berat dia turun sikit ada masa berat dia naik. Ikut keadaan.

Okay, berbalik pada tajuk asal. KM sebenarnya dah terbeli tiga jenis brand BM storage bags ni. Kat sini KM nak sharelah beberapa BM storage bag yang KM rasa selesa untuk digunakan dan berbaloi dengan belanjawan.

KM dah pernah cuba beberapa breast milk storage bag seperti berikut :

1. Autumnz Breast Milk Storage Bag


KM paling suka Autumnz BM Storage ni. Sebabnya dia double zip lock. So dijamin susu tak tumpah. Dalam satu kotak ni ada 25 bags. Setiap plastik bag boleh simpan 7oz. Actually ada yang 12oz punya tapi sendiri punya susu badan boleh agaklah berapa banyak sekali perahan. So better KM beli yang 7oz punya. Kalau beli 12oz macam sayang pulak rasa ada lelebih ruang kosong. 

Mari kita tengok features dia. BPA Free (ni memang wajib tengok). Medical grade material, safe dan extended freezer storage. Pre-sterilised bags untuk safe feeding. Double zipper top untuk elakkan bocor (ni yang KM cakap tadi). Laminate tebal untuk ink leeching. Then lebel name, date dan time pun mudah di baca. Tapi KM tempah name sticker dan tampal je kat situ instead of KM tulis guna marker pen.

Harga RM12.90. Kalau nak jimat, beli 5 box atau 10 box. Boleh dapat 1box RM10 atau RM9.


Yang ni KM baru lepas borong semalam.

KM ni dah lama tak mengandung tau. So, 5 tahun berlalu KM dah lupa dan kurang arif bab2 buat stok EBM ni. Lagi pun masa Zulaikha dulu KM sempat susukan dia sampai 7 bulan je. So, tak sempat nak buat stok EBM.

Bila duduk hospital berhari-hari, barulah banyak pendedahan. Rujuk pada nurse/sister yang lebih arif bab penyusuan. Rupanya nak fully BF anak kena perah selalu setiap 2 jam. Jangan tunggu sampai bengkak susu. Tak kiralah setiap kali perahan tu dapat sikit ke banyak, janji perah.

KM pun ikutlah cakap nurse dan sister tu. Mula-mula memang susah sikit. Guna pump letrik pun tak jalan. So KM guna pump manual dan cuba buat sucking dia macam baby sucking. Alhamdulillah, barulah keluar susunya. 

Jadi kat hospital setiap 2 jam KM perah simpan susu dalam bekas dadih sebab baru dapat pun tak sampai 1oz. Tapi bila nurse cakap "kipidap! kipidap!" KM perah je dengan mind set nak susukan baby sampai 2 tahun. Lama-lama barulah susu jadi banyak dari 1oz ke 2oz.

Bila dah banyak gitu, tak guna dah guna pump manual. Lenguh tangan hamba ni huhu. Sudahnya mintak tolong pakwan bawakan breast pump lektrik (KM beli Lacte Duet, nanti KM sharing penggunaannya). Jimat masa dan tenaga. Mana tidaknya, kul 3 pagi pun hamba ni kena bangun pump susu. Sampai tersengguk-sengguk aku dibuatnya.

Waktu kat hospital tu sempatlah KM supply susu untuk baby dalam 10 bekas dadih. Syukur alhamdulillah rezeki baby banyak. Semua susu yang KM perah kat hosp KM hantar kat NICU. Masa ni cukup lagi untuk baby Uzair. Sebab dia minum sikit.

Balik rumah KM dah mula buat stok EBM. Satu hari 6-8 kali perah ikut kedaan. Memandangkan nak buat stok, tu yang KM beli BM storage bag ni banyak2. Pernah tanya officemate, perlu ke beli breastmilk storage bag ni berkotak-kotak. Dia cakap YES. 5 kotak je tak cukup kalau kita nak buat stok EBM. Kadang kena beli sampai 10 kotak atau lebih.

Now I know why. Plastik bag tu sekali je boleh guna, lepas tu buang. Memang patut pun beli banyak kalau kita kerap pump susu. Yang Autumnz dah habis, jadi KM beli yang Spectra dan Jinggle Jungle pulak. My review...

2. Spectra Breast Milk Storage Bags


Erm... macam mana nak review ya? KM tak berapa suka guna brand spectra ni. Salah satu sebab zipper lock dia cuma satu. Tak macam Autumnz yang ada double zipper lock. Jadi, kalau terjatuh atau terusik sikit zipper lock dia senang terrenggang. Which is tak baguslah untuk susu.

Memandangkan dah terbeli tiga box, so KM gunalah juga bila perah susu tak banyak. Kalau susu 4oz je keluar, baru KM guna spectra. Kalau susu banyak sampai 7oz, KM guna Jingle Jungle atau Autumnz.

Features lain sama je dengan breast milk storage bag brand lain. Pre-sterilised dan disposable, for storage dan freezing, boleh stand sendiri lepas isi susu dan jimat space, store up to 200ml per bag, BPA free dan dalam tu ada 30 plastik.

Harga RM14.90


3. Jingle Jungle Breast Milk Storage Bag


Ahaaa... jingle jungle ni pun KM suka guna. Features dia sama macam Autumnz juga. Dia double zipper lock. Walaupun dia tulis kat situ sampai 7oz tapi sebenarnya boleh store sampai 12oz. Pre-sterilised, for storage dan freezing, boleh stand sendiri lepas isi susu dan jimat space, BPA free dan yang ni boleh recyclable.


Maksud recyclable tu bukan boleh isi susu baru semula tau. Maksud recycle tu boleh guna untuk trashcan liner and cans, compost bins, shipping envelopes, paneling, lumber, landscaping ties, floor tile and etc. Sebelum guna tu bersihkan la dulu ya.

Harga RM12.90. Kalau beli 5 box, dapatlah RM49.90 beli kat lelong.com.

Sebenarnya banyak lagi storage breast milk yang lain tapi tengoklah harganya. Bagi KM 3 brand di atas ni sangat berbaloilah kalau nak pakai buang. Kalau brand lain, harganya macam nak terjojol bijik mata haha. Nak tau brand lain yang ada kat pasaran?


Eve Love Breastmilk Storage Bags
Waaaa yang ni KM suka betul dengan corak dia. Harganya nasib baik murah tau. 
RM15/box tapi tak adalah pulak offer harga untuk 5 box. Kalau ada mesti lagi murah agaknya.
Produk ni sama je macam storage lain. Boleh isi 7oz. BPA free. Cuma KM tak pasti double zipper lock ke tak.
Duk baca features dia tak ada pulak xplain pasal tu. Apa pun harga masih berbaloi untuk beli.


Me Mum Breast Milk Storage bag
Harga yang KM jumpa RM39.90/ box
Huhu mahal.



Bubbles Breast Milk Storage Bag
Harga yang KM jumpa kat littlewhiz RM12.65/box
Kalau beli 5 box dapat harga RM50.45
1box 25pcs, BPA free, size 8oz, food grade material, perfect for breastmilk storage, double zipper lock untuk elakkn bocor, self standing bottom yg lain2 sama.
Brand ni pun antara yang KM nak try nanti. Tunggu jingle jungle habis dulu ya.



Malish: Save N Go Breast Milk Bag
Harga yang KM jumpa kat littlewhiz RM13.70/box
Kalau beli 5 box dapat harga RM52.60
1box ada 25pcs, BPA free, size 10oz, gemma ray pre-sterilized, double zipper lock, non spill and leak free, temper evident safety seal, oxygen barrier preserves, FDA approved


Haaaa... inilah dia antara breast milk storage bags yang KM boleh senaraikan. Semua ni korang jangan risau, memang ada dijual di Malaysia. Yang tak ada jual kat Malaysia, KM pun malas nak promote hihi...

Mungkin ada lagi storage bags brand lain yang KM tak senaraikan. Kalau korang rajin, korang google sendiri ya. Mungkin mahal sikitlah dari harga yang KM mention kat atas tu. Sila rajin survey sebelum beli.

Sekian daaa...

Dah Khatam Chinese Drama : Divorce Lawyers

Assalamualaikum

Ahah! Tengok tajuk, haaaa itulah yang KM nak cerita. 7 May 2015 genap sebulan KM berpantang dan baby Uzair pun genap 30 hari di NICU.

Sepanjang berpantang kat rumah tanpa baby di sisi, inilah kerja KM habiskan masa kumpul stok EBM sambil tengok movie kat toton. Habis semua dah khatam kecuali yang kena bayar tu, haha.

Dalam banyak-banyak drama kat tonton tu, KM suka layan Divorce Lawyers. Cerita dia banyak pengajaran dan kita boleh ambil iktibar dari situ.


Divorce Lawyers is one of the most popular Chinese dramas in Asia. Drama ni tidaklah terlalu serious dan adakalanya kelakar dengan gelagat dua pelakon utama ni.

Drama ni dibintangi oleh Yao Chen (Luo Li) dan Wu Xiu Bo (Chi Hai Dong). KM ringkaskan sinopsis dia ya.

Luo Li dan Chi Hai Dong ni dua-dua peguam penceraian yang hebat. Chi Hai Dong tak pernah kalah dalam perdebatan dia. Malah dia dah jadi otai dalam bidang perundangan ni. Kalau nak ambil kes pun, kes besar-besar. Kes kecil tak mainlah dalah kamus perundangan dia.

Macam Lio Li pulak, baru 3 tahun dalam bidang perundangan dan kata orang baru nak hiduplah tapi dia juga tak kurang hebatnya dan banyak kali menang kes.


Satu hari Chi Hai Dong ni menang kes klien dia. Dia call isterinya suruh bersiap nak pergi bercuti tapi malangnya, isterinya tak nak pergi. Chi Hai Dong balik rumah bersama dengan assistant dia dan masa tulah terkantoi yang selama ni rupanya isteri dia curang dengan lelaki lain.

Chi Hai Dong tak boleh terima dan terlalu jaga air muka. Jadi mahukan penceraian walaupun isterinya tak nak bercerai. Isterinya guna khidmat peguam Luo Li. Sementara Chi Hai Dong back up diri dia sendiri.

Di sebabkan isterinya degil tak nak bercerai walaupun dah curang, jadi Chi Hai Dong putar balik buat cerita dan kata yang dia yang curang walau hakikatnya tidak. Then barulah mahkamah putuskan mereka bercerai dan lepaskan semua aset harta dia pada isterinya.

Peguam Luo Li yang kebetulan baru putus dengan kekasihnya yang rupanya suami orang rasa puas hati dengan penceraian Chi Hai Dong dan menganggap telah selamatkan isteri Chi Hai Dong. Kira macam bagi dia lelaki semuanya sama jahat di sebabkan kes dia pun sudah terjerat dengan suami orang.
Dalam kes ni, KM dah faham polisi rumah tangga di negara China. Sebelum berkahwin, mereka kena buat perjanjian dahulu. Contoh sekiranya salah sorang dari mereka curang, makanya segala harta/aset akan di sedekahkan kepada pihak yang tidak curang. Jadi, fikir banyak kalilah kalau nak curangkan haha. Tapi ianya terpulang pada jenis perjanjian yang dibuat oleh pasangan tu. Kalau masing2 boleh dipercayai, perjanjian tak perlu buat.
Setelah bercerai, Chi Hai Dong pun pindah ke condo yang mana dia berjiran dengan peguam Luo Li tanpa sedar. Dia terpaksa mula dari bawah semula memandangkan reputasinya jatuh merundum dengan kes penceraiannya. Banyak syarikat ternama tarik balik kontrak perundangan dari firmanya sebagai firma guaman syarikat. Hinggalah dia terpaksa mengalah dan ambil kes2 kecil.

Sepanjang menjadi jiran Luo Li, Chi Hai Dong banyak bekerja sama berdua dalam menyelesaikan kes2 rumah tangga klien. Kadang tu dia orang berdua sendiri menjadi wakil bagi pasangan klien masing-masing.

Asalnya Chi Hai Dong bersikap sinis dengan Luo Li, tapi lama kelamaan dia jadi seorang yang nice dan selalu bagi muka pada Luo Li. Hinggalah satu masa tanpa sedar masing-masing dah jatuh hati antara satu sama lain.



Chi Hai Dong ni sejak jatuh bankrup, ramai yang bersikap dengki dengan dia. Hingga bekas pembantu dia pun buat dajal kat dia sampai menyebar fitnah dalam internet yang kononnya Chi Hai Dong pecah rahsia klien. Hampir2 lesen guaman Chi Hai Dong di tarik.

Mujurlah Luo Li bijak dan tolong Chi Hai Dong dalam diam selesaikan masalah lelaki itu. Akhirnya bekas pembantu Chi Hai Dong terkantoi sebab Luo Li telah rakam segala perbualan bekas pembantu Chi Hai Dong sebagai bukti.
Part ni, KM rasa tak gemar kat orang tak kenang budi. Chi Hai Dong banyak ajar macam mana nak jadi peguam yang berjaya pada bekas pembantu dia tapi bila bekas pembantu dia dah jadi peguam di firma guaman lain, dia jadi lupa diri dan bersikap sinis dan berlagak. Siap nak kenakan semula Chi Hai Dong (bekas bos dia) supaya jatuh tersungkur dengan membusukkan nama x bos dia. Memang jahat giler ini orang. Rasa nak hempuk2 je muka dia kalau jumpa haha. Nasib baik ni berlakon je tau. Tapi KM puas hati di akhir cerita ni lesen guaman bekas pembantu Chi Hai Dong di tarik balik sebab main kotor.

Chi Hai Dong ni asyik di kenakan je. Memang kesianlah. Bekas isteri dia pun nak kenakan dia semula. Konon nak balik semula pada dia tapi setiap kali bekas isterinya jumpa dia mesti balik rumah kena belasah dengan kekasih.

Yang ni KM nak cakap padan mukalah. Dah dapat suami sikit punya baik macam Chi Hai Dong tu dia pi main kayu tiga kat rumah dengan lelaki lain (kekasih dia). Lepas bercerai, duduk sama, baru tau kekasih dia tu jauh lebih jahat dari Chi Hai Dong sebab kaki belasah perempuan.

Kekasih bekas isteri Chi Hai Dong ni phsyco giler.

Yang menariknya setiap kali dikenakan, pasti Luo Li tolong backup dia. Dalam diam rupanya Luo Li tu ada hati dengan Chi Hai Dong. Dan begitu juga sebaliknya dengan Chi Hai Dong. Sayangnya masa mereka dah suka sama suka, Luo Li ajak Chi Hai Dong kahwin tapi Chi Hai Dong menolak dengan baik. Alasan dia tidak percaya pada perkahwinan selepas penceraiannya dengan bekas isteri. Dia tunjukkan satu cincin ekor di jari kelingking yang menunjukkan dia takkan berkahwin sampai bila-bila.

Akhir cerita ni waktu Chi Hai Dong kemalangan jatuh bangunan semasa menyelamatkan bekas isteri dari di bunuh kekasihnya, Luo Li yang jaga Chi Hai Dong di hosp selama seminggu koma. Luo Li menangis dan mengharapkan Chi Hai Dong sihat kembali. 

Paling sedih part masa Luo Li cakap kat Chi Hai Dong walaupun Chi Hai Dong sakit atau lumpuh ke, dia sanggup jaga lelaki itu sampai bila-bila yang penting Chi Hai Dong sudi kahwin dengan dia.


Chi Hai Dong sedar lepas dengar luahan Luo Li tu. Dia terus cabut cincing ekor perjanjian dia tu dan terus sarung cincin di jari Luo Li dan ajak berkahwin. Oh, sedih part ni.
Happy ending, mereka pun berkahwin.

Silalah tengok drama ni ada 46 episod.
Sekian terima kasih.
Bye.

KM Dah Selamat Bersalin Pada 7 April 2015

Assalamualaikum,



Alhamdulillah... 
KM telah selamat melahirkan baby boy pada 7 April 2015 pada jam 6:50pm secara czer. 
Sebenarnya KM belum betul-betul bersedia nak tulis pasal kelahiran kali ni. 
Masa terlalu pantas, cepat dan tahu-tahu je dipaksa bersalin 30weeks 4 days. 
Tak sempat nak kumpul cerita, kenapa, bagaimana, bila masa? 
KM kena duduk, ingat balik kejadian sebelum 7 April 2015. 
Cewah, macam cerita gempak pulak hehe.
Sepanjang hidup KM, ini pertama kali jadi macam ni. 
Dan pengalaman kali ni buatkan KM rasa betul-betul insaf dan trauma.
Kali ni berbeza sangat dengan pengalaman bersalinkan Zulaikha dulu.
Oklah, next time bila dah ready, KM share kat sini ya.
Bye!

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia