Fantastic Giveaway by FR


Klik banner untuk join

Korang, nampak tak banner kat atas tu?
Kalau nampak, jomlah join.
Haaaa... tiga orang yang akak tag ni wajib join ya.
Boleh tak paksa macam tu hihihi =)


Tarik Tamat
31 Ogos 2014

CPUV : Old Town White Coffee ~ CPUV tak muncul tapi iklan ada.


Korang... KM nak tanya ni.
Dia tiga hari ni KM nampak ada iklan nuffnang Old Town White Coffee duk berjoget-joget kat blog KM ni tapi yang peliknya CPUV atau CPC tak ada pon kat earnings nuffnang.
Nuffnang terlepas pandang ke atau memang macam tu?
Kalau korang tau, boleh share tak kenapa?
Sesungguhnya kak KM tak mahir sangat tentang ini semua.
Sekian, harap membantu.

Hari Raya Aidilfitri 2014 ~ Part 2

Waaaaa... akhirnya aku timbul jugak setelah 3 hari betapa tak online. Raya ke 3 balik ke Sepang, nak ceritanya highway dah start jem tau haaaa... aku tadi gagah jugaklah nak balik awal. Sudahnya sampai jam 10 malam jugak. Terlepas segala drama. huh! Ok, aku sambung balik dari cerita Hari Raya Aidilfitri 2014 ~ part 1 ya.


Labuhan Dagang Banting,
Di pagi Hari Raya

Pagi raya, sesudah subuh kita orang bangun, haha! Excited tak?  Of coz akak excited! Nak kena kemas sikit-sikit saki baki kerja yang patut. Pak Lang Zulaikha dah siap kemas ruang tamu dengan hidangan kuih muih bagai. Kemudian dia susun dulu pinggan dengan cawan kat ruang tamu. Buat style buffet katakan. Tak adalah istilah hidang dua tiga kali untuk tetamu. Penat kaedahnya kalau macam tu, huhu.

Hidangan di hari raya. Ketupat tu penting dalam juadah haha.

Hari Raya Aidilfitri 2014 ~ Part 1

Taman Mawar BBST,
Sehari Sebelum Raya

Alhamdulilah... 

Raya pertama semuanya disempurnakan dengan lancar. Dari mana aku nak mulakan cerita ek? Hehe... oklah, aku start cerita dari lepas buat persiapan check list balik kampung tu ya. Korang tau tak? Masa aku buat ckeck list persiapan balik kampung tu, pak wan bukannya ada pun kat rumah. Dia kena panggil adik-beradik dia balik kampung awal. Maklumlah, nak kena beli barang dapur untuk masak hari raya. Memang macam tu setiap kali raya. Meriah ko, adik beradik dia. Seronok.


Nak dijadikan cerita, petang tu pak wan call, suruh aku ngan Zulaikha siap sedia. Aku dengan Zulaikha tak de hal sebab barang kita orang dah ready. Cuma barang pak wan je yang belum siap lagi, haha.. Dalam jam 6 petang tu dia sampai rumah nak ambil kita orang. Siap mandi, kemas baju dia then kita orang pun angkut barang dalam kereta. Ambil masa 45 minit jugak nak tunggu pak wan siap, haha.. macam pompuankan? Then baru kita orang bertolak ke kampung. Kejar masa nak buka puasa sebenarnya.

Buat Checklist Sebelum Balik Kampung

Yeay! Petang ni nak balik kampung!
Hurm... bunyi macam jauh je kampung tukan? Padahal sejengkal je pon.
Dari sepang nak ke banting jer.
Ya, aku balik banting je ya. Tak mencabar langsung jaraknya.
Tu kampung pakwan laaaa, kampung aku kat perak dan johor.
Di pagi raya yang indah esok baru kita orang bertolak ke perak pulak.
Baru mencabar sikit perjalanan kami dan doakan kami selamat sampai ya.
InsyaAllah, balik pagi raya mungki tak jem dah. 
Kalau aku balik hari ni atau semalam confirm masih sesak lagi highway.
Tak taulah pukul berapa aku sampai wei.

So, sebelum bersedia balik kampung, dah tentulah aku kena prepare checklist untuk anak dan suami aku tu.
Biasanya aku kombine je tiga beranak punya checklist.
Sebelum ni kalau tak buat checklist, main langgar je balik kampung.
Bila sampai kampung, barulah teringat...

Pak wan : Alamak! Berus gigi abang lupa bawak!
Zulaikha : Ala, mama.. teddy bear kita tak bawak!

3 in 1 : Kerang Rebus~Sayur Masak Lemak~Cara Simpan Bahan Basah

Alhamdulillah...
Kita dah sampai ke penghujung ramadhan dah.
Esok dah nak raya.
Jadi hari ni aku nak share beberapa masakan kelmarin.
Baru-baru ni pak wan ajak pergi pasar borong.
Yang menariknya di minggu terakhir ramadan, dah kurang manusia berada kat pasar, hihi.
Aku terfikir, awalnya dia orang bercuti?
Tak sama macam hari sebelum bermulanya puasa ramadhan.
Bapak ramai giler manusia sampai berlaga2 punggung ko tau? Aigooo...
Sudahnya pak wan suruh aku dgn Zulaikha duduk dalam kereta je.
Dia tu memang...
Kalau tak berkenan tengok anak bini dia berasak-asak dgn orang ramai, dihalaunya kita orang masuk kereta huhu... bye2 jelah dari tingkap kereta dari jauh.

Hai... pandai ke pak wan tu beli barang dapur sorang-sorang? Pandai ke dia pilih ikan, pilih sayur, pilih ayam, pilih daging? Bukan selalu orang perempuan ke lagi cekap?
Hahaha... kalau korang nak tau, aku dgn pak wan ni sudah terbalik.
Kalau bab barang dapur, pak wanlah lebih cekap dari aku.
Korang bayangkan aku ni jenis ikan pun aku tak hapal dalam kepala.
Dia? Demua jenis ikan dia hapal.

Nampak ikan Yu, aku cakap ikan Jaws!
Terbahak-bahak dia gelakkan aku ko.
Mentang-mentanglah kaki pancing, bolehlah ko eksyen dengan akukan. (Tampa kang! Taulah!)
 Contohlah kalau dia nak suruh aku masak sesuatu, dia yang pergi cari bahan sendiri kat pasar.
Balik rumah tugas aku cuma bab masak je.
Yang bab siang bawang, siang ikan, potong sayur, semua pak wan yang buat.
Hahaha..
Macam pakwan, dia memang suka sediakan bahan masakan untuk sebulan berpuasa.
Memang kami tak makan luar kecuali bila ada iftar bersama keluarga dan rakan pejabat jelah baru makan kat luar.
Mesti korang pelikkan macam mana kita orang boleh simpan lauk basah selama sebulan, hihi?

Bertahan ke ikan, udang, sotong tu duk dalam peti ais sebulan? Bukan nanti boleh kecut ke? Bukan nanti boleh kering ke? Bukan nanti dah tak sedap ke?
Jangan risau, hehe semua tu ada cara menyimpanan.
Jujur aku cakap, aku cuma belanja dapur sebulan RM200 je.
Di sebabkan kami hanya tiga beranak, so sangatlah berjimat sebenarnya.
Macam mana aku boleh simpan bahan basah tu sampai sebulan?
Ceritanya macam ni, akukan selalu balik johor, so sepupu aku yg nelayan kampung tu rajin bawak balik ikan untuk kami sekeluarga sampai berkilo2 ko.
Aku ni terfikir, macam mana kami nak habiskan satu box putih besar tu sedangkan kami tiga beranak je.
Bila masanya nak masak?
Kang tak masak, sudahnya membazir dan terbuang je akhirnya.
So, sepupu aku pun bagi idea.
Nak tau? 
Cara penyimpanan bahan basah dengan betul sebenarnya senang je.
1. Korang kena siang semua ikan2 tu dan basuh bersih.
2. Korang masukkan ikan, udang dan sotong dan lauk2 lain dalam bekas yang berasingan.
Contoh, sotong sebekas, ikan sebekas, udang sebekas.
3. Lepas tu korang isi air dalam bekas tu penuh giler sampai tenggelam semua binatang tu.
4. Then korang bekukan dia kat peti ais.
Itu je.
So dengan cara ini, korang punya bahan basah akan sentiasa segar bugar sebab dia dalam keadaan beku.
Dengan cara ni jugak, korang punya peti ais takkan kotor.
Ada sesetengah orang yang pemalas, dia main sumbat je ke dalam peti ais dengan plastik2nya sekali tanpa bilas dan basuh.
Sebenarnya tak bagus. Tak baik untuk kesihatan peti ais itu.
Nanti comotlah peti aiskan?
Nanti bagi tau kat mak, ayah, abang, kakak, adik korang buat cara macam ni ya.
Garenti punya mata ikan tak merah, badan ikan tak lembik atau benyek.
Even pak wan kalau bawak balik ikan pancing pun, memang berhari-hari duk dalam peti ais aku tu.
Bila nak makan besar ngan keluarga baru keluarkan dan masak.

Ok, berbalik pada cerita buka puasa kelmarin.
Kan kita orang pergi pasar borong baru-baru ni? Sebenarnya kita orang nak beli sikit bahan basah untuk standby lepas raya.
Kali ni aku follow pakwan sekali tanpa Zulaikha sebab dia sekolahkan? Hehe
Best woooo... lengang giler tak de orang kat pasar borong.
Aku belek-belek ikan, aku belek-belek sayur.
Ya ampun, aku kalau tengok lauk basah ngan sayur, macam aku tengok makanan kat bazaar korang tau.
Apa yang selera pun tak taulah hihihi.
Bila pandang ikan kembung, aku nampak sambal ikan.
Bila pandang sotong besar, aku nampak sotong sumbat.
Bila pandang ikan tenggiri, aku nampak lauk pindang.
Bila pandang ikan keli, aku nampak lauk masak cili api.
Bila pandang ikan Yu, aku nampak ikan jaws, eh??? =)
Bila aku pandang kerang, aku nampak kerang rebus.
Perggghhh!!!!


Dan inilah hasilnya kerang yang direbus biasa sahaja.
Korang tau ni berapa kilo aku beli? 2 kilo beb!
Aku makan berdua dengan pak wan. Siap boleh simpan dua hari lagi hahaha.
Zulaikha? Dia tak pandai makan. So, kita orang yang makankan untuk dia.

Lepas tu, aku masakkan sayur masak lemak ni.
Sedap bila pekenan dengan telur masin atau ikan masin.
Nampak sempoikan? Tapi kenyang dia sampai ke pagi besok ko.

Ni kerang rebus untuk aku. Hihi... siap ada daun seceoot lagi tu.
Cicah dengan sos, aduhai.. leleh ko.
Oklah, bye!

[WOWW] TAHUN 2015 AKAN ADA 11 KALI CUTI HUJUNG MINGGU YANG PANJANG

3572_1112x1100

Wei korang, aku rasa akulah paling gembira sekali bila dapat tau tahun 2015 akan ada 11 kali cuti hujung minggu yang panjang. 
Ni aku terjumpa sumber kat FB dan aku rasa xcited giler nak share ngan korang!
Bayangkan aku carry fwd cuti tahun 2014 sebanyak 25 hari.
Ditambah pula dengan cuti baru tahun 2015 sebanyak 20 hari.
Jadilah 45 hari cuti tahunnan aku. 
Lepas tu ditambah pulak dengan 3 hari cuti ganti yang jatuh pada hari sabtu.
Dan 8 hari cuti hujung minggu yang jatuh pada hari ahad.
Menjadikan semua sekali 56 hari??????
WOW!
Sakan aku bercuti wei. 
Jom kita mula rancang tempat2 percutian.
YEAY! 



Hujung minggu yang panjang. Sesuatu yang menarik untuk tahun mendatang? sebuah portal pelancongan telah kumpulkan cuti awam di Malaysia pada tahun 2015, dan tahun depan menjadi tahun yang hebat dari segi masa bercuti – bagi sesetengah orang, di mana mempunyai 11 hujung minggu yang panjang pada tahun 2015!
Negeri-negeri yang berlainan di Malaysia mempunyai cuti yang berbeza, maka jumlah anda hujung minggu yang panjang mungkin berbeza bergantung kepada lokasi anda. Sekurang-kurangnya, anda akan mempunyai 8 hujung minggu yang panjang, beri anda banyak masa untuk percutian mengejut sepanjang tahun. Hanya maksimum 3 hari cuti akan diperlukan bagi anda untuk mendapatkan semua hujung minggu yang panjang – tidak perlu ambil cuti tahunan yang banyak bukan?

[Segmen] : Pencarian Bloglist Raya By FeetriMahadzir.com

http://www.feetrimahadzir.com/2014/07/segmen-pencarian-bloglist-raya-by.html

BLOGLIST NELLY THE STRANGE 2014! SIMPLE!


Rakan Di Tag

#7 Thank You Nuffnangers Who Recently Viewed My Blog =),


UPDATE
25 Julai 2014 - 9:43Am

Nuffnangers yang masih melekat lagi blog mereka di top referral nuffnang KM.
Terima kasih banyak-banyak kat korang semua tau.
Bila free aku terjah satu-satu blog2 korang ni.

http://sitimariam007.blogspot.com/ NEW

Andai antara korang semua yang KM belum follow, silalah inform mungkin KM terlepas pandang agaknya.
Maklumlah KM ni mata 4 huhu.. kadang rabun kadang tak rabun.
Ok thanks semua.



Segmen Jom Blogwalk ! by Mellya

Assalammualaikum.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Dengan sukacitanya Mellya merasmikan Segmen Blogwalk kecil-kecilan anjuran Mellya sendiri. Hihi harap ramailah yang sudi join. Tambah kenalan, tambah page views sekali ye.


TAMAT 24 JULY 2014.
Syarat penyertaan :

**SYARAT WAJIB**
Create post bertajuk "Segmen Jom Blogwalk ! by Mellya"

Tinggalkan link penyertaan di entry ini sahaja 

**SYARAT TAK WAJIB** 
Follow Blog dan tekan iklan yang ada

P/S : Terima Kasih daun keladi bagi yang menjayakan Giveaway Mellya dan Iola serta Simple Giveaway Projek Dress Bajet. Tahniah juga buat pemenang :)


Jangan Tak Tau Mak Budak Pun Dapat Duit Raya Jugak Tau?


Haaaaa... jangan tak tau, mak budak macam akak ni pun dapat duit raya jugak tau.
Jangan jeles u olls, hik hik hik...
Mentang-mentang hari ni last kerja.
So, berjimba-jimba jelah sampai balikkan.
Big bos tak dak, second bos tak dak, third bos pon tak dak.
Sooo.. office ni ana yang punya, hahaha...
Sebelum balik tu, tetiba superior aku letak sampul duit raya atas meja.
Aku ingatkan dia berguraulah bagi sampul duit raya kosongkan.
Sekali bukak dalam RM10 ko aku dapat.
Huwaaaa... bersinar-sinar mata aku ni korang tau.
Terus rasa nak jadikan dia kakak angkat selamanya, hahaha! (dan-dan kakak angkat.)

Lepas tu, kita orang pun bersalam-salaman dan bermaaf-maafan.
Ingatkan ia berakhir dengan kami je, sekali hambik ko satu division aku round mintak maaf. 
Meriah gila jadinya suasana office kita orang tadi.
Lepas tu tetiba ramai pulak yang ikut berjemaah dengan aku kat belakang, hahaha!
Aku tau masing-masing hati dah menggeletik nak balik awal.
Masing-masing dah terbayang-bayang kampung halaman.
Masing-masing menunggu announcement dari HR untuk pelepasan balik awal tapi sampai ke sudah tak ada.
Hampeh betul HR ni, huhu. Harapan hanya tinggal harapan je tadi.

Krik...krik...krik...
Assalamualaikum, ada orang baca ke tak ni?
Sunyi betul blog aku hari ni, huhuhu...
Korang semua dah balik raya ke?
Laaaaa... aku membebel sorang-sorang ke tadi?
Okaylah, aku pun nak prepare baju balik kampung ni.
Baju aku, baju Zulaikha, baju Pak Wan, semua nak kena gosok.
Inilah benda yang paling malas aku nak buat, menggosok dan lipat kain hahaha.
Nak kena buat check list dulu sebelum balik raya.
Karang ada pulak yang tercicir.
Okay daaa~~~


Hukum Bersalam Dgn Siapa Boleh Dan Siapa Tak Boleh!

1. Hukum bersalaman lelaki dan perempuan yang bukan mahram ialah HARAM. Mengikut Mazhab Shafie ( semua org tahu kan ) Walaupun permasalahan ni dibincangkan dgn panjang lebar dan byk pendapat ulamak tp kita Malaysia mengguna pakai hukum ikut Mazhab Shafie.

2. Bersalaman lelaki dan perempuan saudara mara, haaaaaa.. yg nilah permasalahannya. Boleh ke bersalam dengan anak saudara isteri kita? Bersalam dengan mak saudara isteri kita, opah isteri kita (jika kita lelaki) begitulah sebaliknya. Jika kita isteri bolehkah kita bersalam dgn anak saudara lelaki suami kita? Bapa saudara suami kita? adik ipar kita yg lelaki?


Sebagaimana hadis Nabi saw yg bermaksud :
“Apabila lelaki dan perempuan yg bukan mahram bersalam atau bersentuh dengan sengaja , pada hari akhirat nanti akan dibakar tangannya sehingga hancur badannya” 


Ini jawapannya. Sila baca susur galur ni dengan teliti.
# Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-79 yang bersidang pada 6 - 8 September 2007 telah membincangkan Hukum Berjabat Tangan Dengan Wanita Ajnabi. Muzakarah telah memutuskan bahawa pada prinsipnya hukum berjabat tangan dengan wanita ajnabi adalah haram. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu yang sukar dielakkan, ianya dibolehkan tetapi dalam keadaan terkawal supaya tidak dijadikan budaya dalam masyarakat Islam. Akhir kata cuba2lah kita semak balik siapa yg selalu kita salam selama hari ini ketika kita raya atau kita berziarah ke rumah suadara mara kita. Jika dahulu atau yg lepas2 kita tk tau tk mengapa sekarang dh tau..jgnlah buat ye :) 

Giveaway Teka Wajah Eda By Blogger





Akak teka eda no 4



Jenuh Buat Autopublish Untuk Seminggu Raya

Entry ni pon Autopublish tau.

Nak menangis aku buat entry untuk autopublish seminggu hari raya.
Akak buntu ni noqs.
Apa akak nak merepek dalam entry ni? Haha..
Aku tak rasa aku sempat nak publish entry setiap hari berikutan sangat sibuk menguruskan tetamu, cewah!
Bunyi tu macam ramai je tetamu ko nak datang mahirah.
Padahal aku yang suka menyemak beraya kat rumah orang.
Selama ni buat autopost satu hari 3 entry.
Ni aku nak buat 21 entry untuk seminggu hahahahahahahaha! (gelak juta2)
Mampukah aku?
Apa story yang aku nak cerita ngan korang ek?
Banyak sebenarnya yang aku snap gambar dan ada cerita disebalik gambar tu.
Cumanya tak sempat langsung nak sumbat dalam blog, buat entry.
Semalam ingat nak startlah mengarang dua tiga entry.
Sekali data line macam siput sedut semputnya walaupun data aku unlimited.
Mana aku tak hangin, bayang G je nampak.
Tak nampak pon bayang 3G atau H.
Akak bayar okeh, bukan tak bayar tau.
Kalau tak, dah siap dua tiga entry autopost tau semalam, huhu.
Esok dah sibuk nak kemas rumah, nak prepare baju balik kampung.
Kalau guna telepon aku yang canggih sangat ni memang tarik nafas panjang aku nak menaip.
Oklah itu je nak cerita, akak nak sambung kerja ni.
Bye!

P/S :  Njaluk ngapuro nek eneng duwe salah silap yo

Nasihat : Kekal Positif Supaya Jodoh Mendekat

Haaaa.. baru-baru ni KM ada baca mingguan wanita. Sehelai demi sehelai bukak, terbacalah satu tajuk "Kekal Positif Supaya Jodoh Mendekat" So, terdetiklah di hati KM kali ni nak share dengan korang adik-adik yang sedang tercari-cari jodoh kat luar sana tu ya.

Eh-eh, kenapa pulak tetiba mahirah ni nak share pasal jodoh pulak? Nak kata dia belum kahwin, dah ada anak satu.

Jawapannya? Suka hati akulah, entry aku haha. Tugas korang baca je. Mana tau tips ni berguna untuk korang yang single mingle tu. Meh aku nak cerita sikit ya.

Persoalan jodoh ni memang tak terjangkau dek pemikiran kita. Perkara ni samalah jugak dengan soal rezeki dan jugak nak dapat zuriat. Tapi sebagai manusia kita kenalah berusaha untuk mendekatkan jodoh yang terasa jauh dari diri kita. Betul tak?

Okay, apa caranya nak dekatkan jodoh yang tak terbayang kat fikiran tu? Haaaa... ni KM nak olah sikit apa yang KM baca dan mungkin berguna untuk korang  yang still ragu-ragu setiap kali duk fikir siapalah pasangan hidup korang nanti.

1. Kekal Positif
Macam mana nak kekal positif tu? Korang kena setiasa pastikan diri dalam aura positif. Korang kena percaya yang jdoh korang pasti ada satu hari nanti. Sebab tu korang kena sentiasa berdoa dan berserah kepada Allah swt dan percaya bahawa akan ada seorang yang sesuai untuk korang jadikan suami.

Kehebatan doa ni janganlah korang pertikaikan pulak sebab ia salah satu cara untuk korang hantar gelombang yang positif pada bakal pasangan anda.

Positif bukan pada tindakan je tau malah pemikiran korang jugak. Andai kata ada yang memperlekehkan diri, kentalkan hati dan kuatkan azam tentang si dia yang telah tercipta untuk korang.

2. Usaha mencari pasangan serasi
Tak salah kalau perempuan yang mencari pasangan untuk diri sendiri. Sama ada melalui kawan-kawan atau pun keluarga. Tapi janganlah sampai korang membuang sikap malu dalam diri dengan bertindak luar batasan.

Baik lelaki atau perempuan pun maruah tu kena jagalah dgn baik. Jangan sampai diri tu nampak murah di mata orang yang kita minati.

Usaha jugak perlu seiring dengan doa. Mohon jugak supaya mak ayah korang mendoakan korang bertemu jodoh. Bukan ke doa seorang ibu tu mujarab. Selagi parent masih hidup jangan segan-segan untuk meminta mereka mendoakan kita.

3. Luahkan apa yang terbuku di hati
Katakanlah mak ayah korang atau kawan korang memperkenalkan korang pada seseorang, jangan terus menolak. Sebaliknya cubalah kenali hati budi dia dulu. Manalah tau dia tu jodoh korang yang paling baik ke kan. Mula-mula memanglah tak berkenan sebab mungkin korang belum kenal dia dengan lebih dalam.

Andai korang dah bertemu seseorang yang korang minati, jangan lambat-lambatkan masa. Luahkan je apa yang terbuku kat hati dengan cara yang sopan. Jangan pulak korang paksa dia. Paksa dalam bercinta ni takkan bahagia.

Korang juga yang merana bila cinta ditolak mentah-menta, huhu. Sebab tulah kena belajar cara-cara terbaik untuk meluahkan perasaan. Mungkin korang boleh guna cara kuno iaitu telegram hehe! Atau korang call/sms je terus guna hp atau laman sosial atau mungkin orang tengah.

4. Jadilah seorang yang disenangi
Haaaaa.... setiap orang bukannya sekadar impikan partner yang cantik dan handsome tapi paling utama adalah budi bahasa dan sopan santun. Perangai nilah yang akan menentukan kebahagian korang suami isteri.

Bayangkan kalau isteri atau suami tak pernah berlembut dan tak tau jaga hati pasangan. Semua tu kan boleh mengundang pergaduhan dalam hubungan korang.

Sebab tulah korang kena didik hati supaya sentiasa berlembut dengan situasi persekitaran korang. Cubalah belajar jadi seorang yang perihatin dan memahami. Walaupun tak ada paras rupa tapi asalkan hati dan kelakuan korang baik. Secara tak langsung mampu buat seseorang tertarik dengan korang. hihi.

5. Berhati-hati ketika berbicara soal peribadi
Okay, persoalan ni amat penting sebab bukan semua orang boleh terima masalah yang korang hadapi. Biasanya chemistry antara lelaki dan perempuan ni akan terjalin bila masing-masing mula meluahkan hal peribadi. Jangan senang sangat luahkan isi hati tanpa korang kenal bakal pasangan korang tu lebih dalam.

Risau apa yang korang ceritakan tu akan dijaja pada kawan-kawan dia andai terjadinya konflik dalam hubungan korang yang baru nak tercipta tu. So, korang perlu bijak menilai bakal pasangan korang tu ya.
.
.
Okay, itulah serba sedikit yang aku boleh simpulkan dengan gaya bahasa aku. Semoga ia memberi manfaat dan boleh diguna pakai untuk korang. Jangan nakal-nakal ya. Carilah pasangan yang ideal dan boleh bimbing korang ke syurga.
.
.
Krik...krik...krik... sunyi je semua.
.
Korang ni baca ke tak? Ke korang terus scroll ke bawah? Penat je akak taip panjang menjela ni tau.



#4 Ranking Alexa karyamahirah.blogspot.com,


Hari ni terajin pulak nak buat perbandingan ranking alexa ni.
Alhamdulillah... ranking makin melonjak naik.
Pada 17/7/2014 ranking KM di tempat ke 14,079k
Pada 24/7/2014 ranking KM telah melonjak ke atas menjadi 11,730k
Aku amat berterima kasih pada korang yang selalu jeguk blog KM yang tak seberapa ni.
InsyaAllah, KM akan perbaiki lagi entry supaya korang tak jemu membaca dan singgah blog KM


Sekian.

Dapat Hadiah Kerongsang Dari Big Bos


Alhamdulillah...
Tengah tersengguk-sengguk buat kerja menghadap komputer, tiba-tiba datang seorang Secretary sambil membawa seguni harta karun haha.
Dikeluarkan sekotak cantik macam dalam gambar di atas dan letak kat atas meja aku.
Yang aku ni pun terpinga-pinga duk pandang kotak tu tanpa bertanya.
Bila dah sedar diri, terkebil-kebil "eh-eh kotak apa ni?" baru aku tanya balik kat Secretary tadi.

Aku : "Apa benda ni wei?"
Secretary : "Kerongsang Cik Ina Bagi."
Aku : "Hah?! Betul ke ni?"
Secretary : "Tak payah tanya, ambik je orang nak bagi."
Aku terus bukak dan tengok isi dalamnya.
Mula-mula dapat warna purple, terus segar mata aku dan datang rapat kat dia yang tengah bawak guni tu.

"Boleh aku pilih? Hehehe..." Muka sengih.
Member pandang. "Erm.. dengan korang je boleh pilih. Cepat sikit."

Hahaha... akhirnya aku dan dua tiga orang lagi kawan office menukar dengan suka hatinya.
Benda-benda macam ni memang buat mata aku segar dari mengantuk.
Dan aku pun memilih kerongsang di atas.
Cantik tak korang?
Kerongsang ni kerongsang raya.
Kerongsang ni jugak aku wajib pakai di jamuan hari raya division aku nanti.
Melaram dengan penuh bergayalah gamaknya.
So, itu sahaja nak cerita,
Daaa~~~



Ressepi : Basil Chiken Olio

  

Bila pak wan kerja petang, inilah menu aku dan Zulaikha.
Sebab apa aku pilih menu ni? Sebab sangat simple dan mudah.
Aku kalau tanya Zulaikha, nak spaghetti ke tak? Dia jawab ok je sbb memang fav dia jugak hihi.
Padahal mak dia ni yang malas nak masak.
Yalah, suami tak dak mana ada feel nak makan banyak. (poyo je si mahirah nikan?)
So, aku pun masak jelah olio chiken basil.



Macam biasalah, bahan-bahannya

Serbuk parsley
Lada hitam
Lada putih
Serbuk basil
Chili ground
Garam
Beger ayam - sekeping cukup dan cincang
Spaghetti - rebuslah
Bawang - potong dadu

Cara masak mudah je

Spaghetti :
1. Korang agak-agaklah berapa orang nak makan.
2. Korang celur dulu dengan air dalam 3 minit macam tu nak bagi lembut.
3. Korang rebus dalam air letak garam sikit.
4. Dah lembut, angkat dan toskan.

Rencah nak masak pulak:
1. Korang tumiskan bawang tu dengan minyak sampai naik wangi
2, Korang masukkan burger ayam yang dah di cincang pulak dan masakkan sampai naik bau.
3. Kemudian korang masukkan spaghetti yang dah di tos tadi
4. Korang masukkan pulak serbuk lada hitam, serbuk lada putih, serbuk basil, serbuk parsley, chili ground dan garam sikit
5. Korang gaulkan hingga rata dan sebati
6. Siap, hidang dan makan

SELAMAT MENCUBA

Berbuka Dengan Steambot

Ni cerita kelmarin.
Korang jangan tak tau, apa ingat kat rumah tak boleh makan steambot macam kat jonneys tu?
Hehehe...
Alkisahnya Pak Wan teringin sangat nak makan steambot ala-ala jonneys gitu.
Nak pergi alamanda, memang taklahkan.
Sampai sana karang, mau pandang je orang makan sebab takut tempat dah penuh.
Mak ni malas nak telepon-telepon untuk tempah.
Sudahnya kita orang pun keluarlah cari bahan-bahan yang nak dimasak.
Bahan-bahan dia simple je wei.
Tak adalah susah mana sebab aku buat sesimple mungkin.
Janji masuk perut, makan dan kenyang haha.

Aku beli cendawan panjang ni. Alamak, apa tah nama cendawan pajang tu. Enokita, enokitake... haaa macam tulah lebih kurang namanya. Kita orang memang suka cendawan ni. Kalau makan tu layan je rasa.
Lepas tu tak pernah orang buat masuk brokoli dalam steambot, haaaa aku buat. Resepi aku, aku punya sukalahkan? Hahaha... Then kita orang pilih kubis panjang. Gantikan dengan sayur kailan.


Udang ni memang wajib. Kalau tak ada udang, tak lengkap steambot aku hehe.


Alamak ni satu hal apa ke nama pun aku tak tau. Tapi kalau makan ni rasa dia macam ala-ala udang atau ketam. Ala cantum jelah namanya jadi 'Udangtam' kan.

Yang ni pula fish cake. Kalau ikutkan bebola ikan tapi aku pilih fish cake sebab ikut selera kita orang hehe.

Haaaaaa... korang tau apa benda jadah ni? Sebenarnya aku pun tak tau huhu. Aku tanya Pak Wan pun dia tak tau. Rupa dia kalau korang tengok macam mainan plastik tau tak? Alaa.. macam plastik getah yang campak kat dinding tu. =) Lepas makan baru aku boleh review. Rupa macam udangkan? Tapi sebenarnya bukan udang sebab rasa dia sebiji macam ketam. So ni pun boleh panggil dia 'ketamdang' lahkan?
Hahaha suka hati ko jekan mahirah nak bagi nama kat makanan-makanan ni.


Sooo inilah hasilnya ketika memasak. Mula-mula aku panaskan air, macam yang kat joneys buat tu. Lepas tu aku masukkan tomyam paste. Jangan lupa letak garam secukup rasa. Oh, jangan lupa juga letak daun limau purut untuk rasakan lebih enak gitu. Lepas tu kacau macam biasa. Yang ni aku tak pakai bawang pun. Sup tomyam kosong je. Lepas tu aku masukkan bahan-bahan semua tadi kecuali sayur kubis, cendawan dan brokoli sebab takut layu cepat. Dah masak yang bebahan basah dan frozen tadi, biarkan api kecik. Yang sayur2 tadi bila kita orang nak makan baru kita orang celur dalam kuah tomyam tadi. Itu je, senangkan? Ala, budak sekolah pun boleh buat hehe... (budak sekolah saja mahirah ni)


Siap untuk di makan dengan nasi (wajib)

Sekian

Huuwaaaa!!! Kenapa Jiran Aku Parking Kereta Macam Ni?



Stressnya mak fikir ni.
Kenapa jiran mak parking kereta macam ni?
Habis mak masuk parking, nak bukak pintu macam mana?
Gebang terus pintu kereta dia ke?
Huuuwaaaa!! 
Susahnya berjiran dengan manusia pentingkan diri sendiri.
Kereta dia tak adalah besar mana.
Kereta mak lagi besar tau dari kereta dia.
Dia tak sayang kereta ke?
Dia tak sayang ke bucuk ulam jantung dia ni?
Kalau sayang janganlah parking macam ni.
Mak tak suka tau tegur-tegur perangai jiran ni.
Karang makan dalam, setahun tak tegor mak sefamily.
Tak memasal pulak hari raya deepavali mak kena datang mintak sorry.

Huuuwwaaa!!!
Dahlah anak mak ni suka bukak pintu besar-besar.
Kadang tak sempat mak turun, anak mak dah bukak pintu dulu.
Kalau kena kat pintu kereta dia, mak jugak ke yang salah?
Sempit kot nak bukak pintu kereta kalau dah dia parking macam ni.
Mak ni dahlah cikebum bam bam.
Mak rasa kalau mak nak keluar pun tak lepas ni.
Terpaksalah mak menguruskan diri supaya dapat bolos pintu mak.
Mak peliklah, apa jiran mak ni fikir ek masa dia parking.
Takkan dia tak nampak tayar dia dah pijak line marking?
Ke dia buat-buat buta je?

Uhuk!! Uhuk!!
Mak tak tau ya, kalau kereta dia tercalar perasaan.
Bukan salah mak tau, salah dia sendiri tau sebab dia yang parking kereta macam ni.
Dah banyak kali mak tengok dia parking kereta suka hati moyang dia je.
Kali ni mak dah geram, sebab tu mak post kat sini.
Nasib baik mak tutup no plate kereta dia.
Kalau mak open karang tak memasal fofular macam Kiki.
Ok u olls, mak nak pujuk perasaan ini.
Bye!

Pernah Jadi Pelupa Tak? Aku Share Doa Ni.

Korang pernah tak macam tiba-tiba je rasa lost barang.
Bila barang tu tak perlu, korang tak kisah tapi bila satu masa tu korang perlukan balik barang tu, barulah nak menggagau cari kat merata haha...
Aku selalu macam tu dulu tau.
Parah betul, masa tu tengah cari external hard disk, entah kat mana pulak aku letak.
Dahlah tengah urgent masa tu.
Sampai rasa dah nak give up dan redha jelah barang tu hilang.
Yang bestnya bila sampai masa nak mengemas, barulah ko jumpa balik barang tu yang dah lama jadi tukun.

"Laaaaaaaa... ko kat sini rupanya? Bila dicari, tak jumpa. Bila tak cari, jumpa pulok. Siapalah yang simpan ko kat sini ni?!"

Dan-dan mula nak salahkan orang lain, padahal salah sendiri letak merata-rata hahaha.
Ni nak cerita pasal diri aku sendiri, ngeeeee.
Kritikal jugaklah ingatan aku sampai external hard disk pun dah lupa letak kat mana.
Paling akhir aku ingat, aku simpan dalam bilik anak aku.
Memang itulah ingatan terakhir aku sampai satu tahap aku nak redha dah kalau hilang walaupun sebenarnya banyak khazanah-khazanah yang tersimpan dalam tu.
Kenapa tak cari sungguh-sungguh?
Ya Allah... aku dah cuba cari sungguh-sungguh.
Nak sungguh macam mana lagi pun tak taulah.
Sampai satu tahap tu aku bersin dekat 10 kali sebab habuk.
Rasa nak tercabut bulu hindunk mak ni tau haaaaaa...
Yang kelakar tu, silap sendiri tapi Pak Wan pulak disalahkan.
Mabuk ketum betul Mahirah nikan? Tahap ingatan kritikal sungguh. Kesian laki mak kena tuduh huhu.
Tiba-tiba aku teringat buku syifaq ustaz Dato' Dr Harun Din.

"Hah! Dalam buku ustaz tu mesti ada doa hilang barang!"

Aku pun bergegas menyelongkar buku doa selawat syifaq tu.
Nasib baik jumpa ko buku tu. 
Kalau hilang jugak memang kena pergi spitallah check ingatan hahaha.
Aku bukak sehelai demi sehelai sampailah jumpa satu doa ni.
Doa apa?
Doa Hilang Barang Untuk Diri Sendiri.


Aku amalkan doa ni dari pagi kat pejabat tapi aku mintak tolong Pak Wan yang carikan kat rumah.
Kebetulan masa tu Pak Wan kerja malam, so waktu siang dia adalah kat rumah dan boleh tolong carikan.
Tak lama lepas zikir doa ni, dalam jam 9 pagi tu dah jumpa.
Allahuakhbar!
Memang ajaib sungguh doa ni. Dengan izin Allah dah jumpa.
Pak Wan call dari rumah dan bagitau dia dah jumpa external hard disk kesayangan aku tu.
Yang bestnya korang takkan expect external hard disk tu duduk kat mana.
Hahahaha... aku gelak dulu ya.

Tau kat mana Pak Wan jumpa external hard disk tu?
Hehe... dia jumpa kat atas bundle sabun basuh baju haaaaa...
Korang rasa-rasa siapa yang letak kat situ?
Sebab kali terakhir yang aku ingat, external tu duduk kat dalam bilik anak aku.
Agaknya external hard disk tu berjalan sendiri kot pergi ke situ.. hihihi misteri sungguh.
Yang penting external tu dah jumpa dan aku pun simpan di tempat yang lebih selamat dan aku senang ingat.
Kat laci meja tulis akulahkan. Senang nak capai bila nak guna.

Di satu hari yang indah, kebetulan aku lalu kat depan bilik aku.
Tiba-tiba aku nampak Zulaikha sedang menyelongkar laci meja aku tu sambil nyanyi lagu 'let it go'.
Satu demi satu barang dia keluarkan dari laci meja aku dan masuk dalam bag kecik dia including external aku tu.
Aku pun cekak pinggang duk perhatikan dia dari belakang.
Bila dah selesai semuanya, aku terus sergah dia.

"Oooooo... ini rupanya kerja awak ya Zulaikha? Selongkar barang mama, sorok dalam bag awak. Lepas tu bila tanya, awak jawab tak tau!"

Tersengih-sengih Zulaikha depan aku, takut kena marahlah tu.
Lepas tu korang tau apa jawapan dia?

"Mana ada kita sorok barang mama, kita pinjam je nak main shopping-shopping."

Haaa lepas tu tak reti nak simpan balikkan.
Adoi, stress mak ni mencari tau. Ingatkan ingatan mak ni yang ada masalah.
Rupanya memang ada orang alihkan tapi tak mengaku.
Akhirnya misteri tu terungkai jugak bila aku tanya dan akhirnya dia mengaku.

Sekian.



#6 Thank You Nuffnangers Who Recently Viewed My Blog =),



UPDATE
22 Julai 2014 - 5:41pm

Nuffnangers yang masih melekat lagi blog mereka di top referral nuffnang KM.
Haha... terima kasih ya semua.
Kejap lagi aku terjah satu-satu blog2 baru ni.

http://zureenzakaria.blogspot.com/ NEW
http://fadzirazak.blogspot.com/ NEW
http://naalisaa.blogspot.com/
http://mrsaif.blogspot.com/ NEW

Andai antara korang semua yang KM belum follow, silalah inform mungkin KM terlepas pandang agaknya.
Maklumlah KM ni mata 4 huhu.. kadang rabun kadang tak rabun.
Ok thanks semua.

Siapalah Yang Letak Anak Kat Depan Rumah Aku Ni?


Ni cerita dua tahun sudah haha.
Baru sekarang nak upload cerita sebab masih segar dalam ingatan pasal anak kucing tiga ekoq ni.
Macam ni ceritanya, kat depan rumah aku ni banyak kotak.
Sebenarnya kotak2 tu aku nak pi jual tapi dari sehari ke sehari aku nak jual tak sempat-sempat.
Sudahnya terbiarlah kat depan rumah aku.
Satu hari yang indah, aku pulang dari tempat kerja.
Tiba-tiba aku dengar bunyi suara anak kucing kat depan rumah aku.

Aku cari punya cari, laaaaaaaa anak sapa entah ni tak tau? Tiba-tiba duk miaw-miaw kat depan rumah.

Tak mo anak ka? Kalau tak mo, aku bawak masuk rumah.
Haha... bagi aku ni rezekilah.
Dalam banyak-banyak rumah, rumah aku jugak kucing tu pilih untuk beranak.


Tapi gambar-gambar ni anak kucing dah besar-besar.
Aku rasa mak dia tak sempat nak cari tempat yg sesuai.
Disebabkan rumah aku ni ada kotak, terus dia bolos kotak tu dan beranak dalam kotak.
Aku pun usiklah anak-anak dia, sekali mak dia datang serang aku.
Konon aku ni macam strangerlah, nak culik anak dia.
Padahal ko yang menumpang berteduh kat rumah aku haaa, lagi mau marah-marah?
Aku tak peduli, lepas tu aku kacau anak-anak dia.
Mak dia terus masuk kotak, mengiau panjang gile tak bagi aku usik.
Hahaha, aku dengki terus angkat kotak anak dia jauh sikit dari dia.
Member punya benganglah, hahaha


Pastu esok harinya aku pergi kerja macam biasa.
Bila dah ada kucing tumpang teduh ni rasa macam best pulak.
Hari-hari nak balik awal tengok anak baru.
Cumanya tak boleh bawak masuk rumahlah.
Aku tak suka rumah aku bau kucing huhu.
Cukuplah kucing tu duduk kat balkoni rumah aku.
Sekurang-kurangnya dapat jugaklah anak beranak tu tempat berteduh.
Pastu bila aku balik, aku tengok dalam kotak tu dah kosong.
Aik? Mana pulak mak kucing ni bawak anak-anak dia lari?
Pastu aku fikir, ah lantaklah, mungkin dia dah ada kehidupan baru kot.


Aku pun bukak langsir dan sliding door.
Tiba-tiba aku dengar suara anak kucing mengiau mecari ibunya.

"Laaaaaaaa ada lagi ko kat sini? Aku ingat ko dah larikan diri membawa anak-anak pergi?"

Rupanya tak jauh mana pon dia bawak lari anak dia.
Cuma pindah dari pintu masuk, ke balkoni je.
Mentang-mentang rumah aku ni groundfloor, suka hati ko je buat rumah aku ni macam hotel ya?
Rumah jiran aku yang lain, tak nak pulak ko singgah.
Lagi senanglah aku nak kerjakan anak dia yang comel-comel ni.
Bila balik petang je aku bawak anak-anaknya je masuk dalam sebab besaq ni tak kencing lagi.
Mak dia mengiaulah kat luar tengok dari cermin anak-anak dia tengah main ngan aku.
Dah puas aku bagi balik kat mak dia suh menyusu.


Baik-baik tiga ekoq ni. Semua hat baka cantik.
Aku rasa ada kot dekat seminggu dia menumpang rumah aku.
Satu petang tu, macam biasalah balik kerja je terus jengah kat balkoni.
Tiba-tiba suara mak dia mengiau punya kuat gilalah.

"Dah kenapa pulak ko ni marah kat aku, mak kucing? Aku baru ja balik kerja ni."

Rupanya dia nak bagitau yang sekoq anaknya hilang.
Agaknya dia dah buntu dan tanyalah pada aku.
Dah tentu aku pun baru balik kerja, mak kucing oi.
Manalah aku tau anak hang tu kat mana?
Patutnya aku yang mai tanya hang, anak hang sekoq lagi kat mana?
Haaaaaa... memang frust wei.
Yang hilang tu baka kelabu asap ni ha.
Memang dia antara yang tercomel dan suka buat main.
Yang sebenarnya, anak kucing ni dah pandai turun balkoni aku.
So, aku agaklah mungkin ada orang culik anak dia atau pun pak dia datang makan dia kat sini.


Memang sampai ke sudah aku tak nampak anak dia tu.
Tapi aku yakin memang anak dia yang sekoq ni pandai turun balkoni tapi tak reti naik balik
So aku rasa dah kena baham ngan bapak dia kot.
Kalau ada orang culik aku tak kisah.
Mungkin dia nak jaga binatang tu kan?
Lepas sehari dua kejadian itu, mak dia pun angkut dua ekoq anaknya pindah ke tempat lain.
Mesti mak kucing tu fikir rumah aku dah tak selamat untuk letak anak dia bermain selepas kejadian kehilangan sekoq anaknya itu. 
Anak beranak tu terus hilang tanpa khabar berita.
Ucap terima kasih pun tidak korang tau?
Huhu... sedih mak ni kenangkan.
Sekian.

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia