Jerebu Menjejaskan Kesihatan

Assalamualaikum,

Sy tak taulah kenapa Indonesia buat pembakaran hutan besar-besaran dan kenapa macam tiada apa-apa tindakan undang-undang dikenakan kepada pihak yang melakukan pembakaran terbuka itu. Every year mesti berulang cerita dan masalah yang sama, jerebu, jerebu, jerebu. Every year dengar berita pasal jerebu mesti punca dari negara yang sama. Bumi kita ni dah tua. Lagi banyak kebakaran berlaku, lagi ranap bumi kita dengan kita-kita sekali kena tempiasnya.

Disebabkan kebakaran ni juga kesihatan kita semua terjejas. Terutama sekali anak-anak kecil. Dewasa pun apa kurangnya. Sy yg sebelum ni tak pernah ada semput tiba-tiba ada semput dua hari lepas sebab asap dan debu dah mula masuk dalam rumah. Anak sy pun demam hampir empat hari tambah kena virus HFMD pulak. Mujurlah kami kesan awal dan terus buat rawatan. Tak adalah teruk sangat anak sy kena dan alhamdulillah now semakin pulih.

Apa yang sy boleh buat hanya berkurung dirumah. Sliding, pintu dan tingkap sy tutup. Walaupun berkurung tp asap still masuk kat celah sliding bila ditiup angin. Sudahlah musim kemarau. Anak sy paling kesianlah sebab masa dia tidur di ruang tamu tengah hari semalam, terbatuk-batuk tak henti. Lepas tu saya alih ke dalam bilik, barulah dia tidur nyenyak dari kul 2pm sampai 6:30pm. Cuma bila berlaku perkara macam ni saya pujuk hati dan mengatakan ini semua dugaan dari Allah s.w.t Kita berdoa je supaya diturunkan hujan, dapatlah kurangkan jerebu ni.

Now saya nak share Index Pencemaran Udara pada hari ni 21 June 2013. Dalam selangor Banting paling tinggilah catat bacaan 137 - 143 dan sy yg duk sepang pun kena jugak tempiasnya. So, janganlah kelaur sangat. Udara tak bagus.

11:00AM

API

Status

Areas

%

0-50Good510%
51-100Moderate3672%
101-200Unhealthy612%
201-300Very Unhealthy12%
>301Hazardous24%



NEGERI / STATEKAWASAN/AREAMASA/TIME
7:00AM
MASA/TIME
11:00AM
MASA/TIME
5:00PM
JohorKota Tinggi313*314*#
JohorLarkin Lama190*197*#
JohorMuar183*193*#
JohorPasir Gudang310*323*#
KedahAlor Setar36*36*#
KedahBakar Arang, Sg. Petani58*59*#
KedahLangkawi46*48*#
KelantanSMK Tanjung Chat, Kota Bharu###
KelantanTanah Merah62*60*#
MelakaBandaraya Melaka192*205*#
MelakaBukit Rambai164*191*#
Negeri SembilanNilai95*96*#
Negeri SembilanPort Dickson157*187*#
Negeri SembilanSeremban105*109*#
PahangBalok Baru, Kuantan80*82*#
PahangIndera Mahkota, Kuantan85*87*#
PahangJerantut58*59*#
PerakJalan Tasek, Ipoh61*62*#
PerakKg. Air Putih, Taiping54*56*#
PerakS K Jalan Pegoh, Ipoh65*67*#
PerakSeri Manjung80*81*#
PerakTanjung Malim69*71*#
PerlisKangar37*37*#
Pulau PinangPerai54*58*#
Pulau PinangSeberang Jaya 2, Perai62*66*#
Pulau PinangUSM57*60*#
SabahKeningau77*76*#
SabahKota Kinabalu###
SabahSandakan45*44*#
SabahTawau43*41*#
SarawakBintulu87*88*#
SarawakILP Miri77*77*#
SarawakKapit64*64*#
SarawakKuching84*83*#
SarawakLimbang61*62*#
SarawakMiri78*79*#
SarawakSamarahan70*70*#
SarawakSarikei82*84*#
SarawakSibu76*77*#
SarawakSri Aman62*64*#
SelangorBanting137*143*#
SelangorKuala Selangor79*81*#
SelangorPelabuhan Kelang91*94*#
SelangorPetaling Jaya78*81*#
SelangorShah Alam88*90*#
TerengganuKemaman87*84*#
TerengganuKuala Terengganu57*54*#
TerengganuPaka55*53*#
Wilayah PersekutuanBatu Muda,Kuala Lumpur81*85*#
Wilayah PersekutuanCheras,Kuala Lumpur74*80*#
Wilayah PersekutuanLabuan73*73*#
Wilayah PersekutuanPutrajaya89*93*#
 
Nota / Note 
       *   =  Habuk Halus (PM10)             c =  Ozon (O3)
       a   =  Sulfur Dioksida (SO2)            d =  Karbon Monoksida (CO)
       b   =  Nitrogen Dioksida (NO2)      & =  Lebih daripada satu pencemar
       
Pengiraan IPU

      Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2, 
      NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi 
      diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya, 
      kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbanding dengan pencemar 
      yang lain dan ini menentukan bacaan IPU. 

 Pembentukan ozon di permukaan bumi (O3) 

      Menjelang lewat tengahari atau pada awal petang, lazimnya kepekatan ozon 
      adalah tinggi dan mendominasi bacaan IPU di sesetengah kawasan. Di bawah 
      pengaruh cahaya matahari, oksid-oksid nitrogen dan sebatian organik meruap 
      yang dilepaskan dari ekzos kenderaan bermotor dan industri bertindakbalas bagi 
      membentuk ozon di permukaan bumi.

P/S : sumber dari http://www.doe.gov.my/apims/index.php?gmap=load&date=2013-06-21

Drama Teduhan Kasih di TV3

Assalamualaikum,

Ku telah jatuh cinta dengan drama Teduhan Kasih kat TV3. Machonya Adi Putra dalam drama ni. Sampai sy sanggup beli novelnya dan terus baca part tengah2 yg mak dia kena potong kaki tu. Kalau ikut cerita dalam buku ni drama teduhan kasih tu macam dah nak habis. Cuma 80% je sama. 20% dia ubah sikit tapi jalan cerita masih sama. So, siapa peminat novel yang belum beli tu silalah beli kalau tak sabar nak tau cerita endingnya... (^^,)







SELAMAT MENONTON YA

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia