Menu Berbuka Untuk Puasa Hari Pertama

Dah tentu aku tak beli kat bazar yang mungkih harganya akan cecah naik melambung2 dan tak masuk dek akal. So, apa menu berbuka korang? Kami just sediakan kuah singgang ikan tenggiri, sayur campur dan ikan jaket bakar. Hehe... Tunggu jelah aku update lepas berbuka nanti ya. Haha, biasalah excited hari pertama berpuasa... Lepas2 ni tak taulah macam mana...


---------------------------KEJADIAN SELEPAS BERBUKA----------------------------

Huuuwwwaaaaa.. tak sempat nak snap, dah kena terkam dgn ikan pirana.

Mimpi Aku Sangat Merepek Malam Tadi

Macam manalah Datuk Siti Norhaliza boleh masuk dalam mimpi aku. Mimpi bersambung-sambung pulak tu. Kisahnya macam ni, aku baru balik dari ambil Zulaikha. Dah tentulah cikgu sekolah dia pun masuk sekali dalam mimpi tu. Lepas tu bila aku nak balik tu tiba-tiba cikgu Zulaikha halang aku balik, katanya Datuk Siti yang digelarnya Dato' CN jatuh pengsan masa kat shopping mall. Tunggu masa je huhu. Nauzubillah...

Aku ni pun tungguhlah dan ikutlah cikgunya pergi tengok Dato' CN a.k.a Datuk Siti. Sampai kat satu tempat ni aku pun tak pasti kat mana, di sebuah bilik yang cantik, aku tunggu kat luar. Tak taulah kenapa cikgu Zulaikha dan beberapa orang lain begitu fanatik dengan Datuk Siti ni. Yang pelik tu aku pun ikut sekali. Oleh sebab tak mau berasak-asak dalam bilik cantik tu, aku pun tunggu kat luar. Aku siap cakap kat cikgu Zulaikha, saya balik dululah ya. Tapi cikgu Zulaikha jawab, eh janganlah balik dulu, kesian Dato' CN ni. Tunggu masa je. Ni jelah kalau nak jumpa pun. Meh le masuk sekejap.

Aku garu kepala dan terus masuk. Aku tengok Datuk Siti ni dah terbaring kaku sambil pengang sepasang baju yang cantik di tangan. Mungkin tengah shopping2 dia rebah. Gilos! Shopping boleh pengsan ke? Haha! So, aku tunjuk je muka kat situ nak bagi sedap hati fanatik-fanatik dia. Korang tau apa yang berlaku lepas aku masuk tu? Tiba-tiba aku tengok kelopak mata dia bergerak-gerak. Korang bayangkan muka dia yan comel penuh makeup yang canitk tu boleh tersenyum dalam pengsan tu. Aku dah pelik. Dan-dan tu mata dia terbukak dengan muka tak bersalah.

Dah... manusia2 fanatik dia jadi kecoh dan tanyalah datuk siti ni, "are you okay? are you okay?" Bila dah tengok datuk siti ni bangun, macam cerita menariklah dan aku terus stay haha... So ada salah seorang manusia yang aku kira peminat dia kot pun bertanya, "Datuk, apa punca datuk pengsan? Datuk nak we all bawa ke hospital tak?" Hahaha... bila dengar macam tu, baru aku tau aku mimpi dalam shopping mall. Mabukkan? Lepas tu si Siti ni geleng kepala tak nak. Lepas tu ada suara-suara sumbang bercakap kat belakang aku. "Tadi ada orang kejar Datuk Siti tadi, lepas tu dia tersadung dan terus jatuh. Kami pun terus bawa dia ke sini."

Aku fikir, mesti dia di kejar peminat fanatik dia tu. Lepas tu peminat yang pertama tadi pun tanya, "Betul ke datuk? Apa punca dia orang kejar?" Aku ketawa dengar soalan bodoh dia dan aku pun fikir, dia ni bukan peminat fanatik. Dia ni mesti media yang tunggu masa nak olah cerita gossip artis. Korang tau Datuk Siti a.k.a Si Siti tu tujuk apa? Dia dengan muka selamba, tak bercakap apa terus tunjuk sepasang baju mahal warna oren ya. Motif ko tunjuk baju tu? Aku dah meluat dah. Tiba-tiba tedengar suara orang menyampuk kat belakang. "Tadi aku nampak Datuk Siti curi baju mahal tu dari butik terkenal kat Mall ni!"

Jeng! Jeng! Jeng! Hahahaha!!! Aku dah confuse. Dia kaya tapi curi baju. Pastu buat-buat pengsan. Huhu... Korang tau apa reaksi cikgu Zulaikha lepas dengar dalam mimpi tu? Dia serba salah gila dengan aku sebab paksa aku ikut dia pergi tengok datuk Siti tu. Kemudian aku pun cakap kat dia "Cikgu, saya minta diri dululah ya. Dah lambat sangat nak balik rumah. Karang suami saya cari pulak." Dan aku pun terus blah macam tu je.

HAHAHA!!! SESUNGGUHNYA ITU SEKADAR MIMPI MAINAN SYAITAN SAHAJA. Tiada kena mengena dengan itu Datuk Siti ya. Aku bangun nak masak untuk sahur pun boleh senyum sorang-sorang bila ingat mimpi bodoh tu. Moga-moga panjang usia Datuk Siti Norhaliza yang comel itu.

Sekian, okay bye!



Resepi : Conflake Madu

Haaa... puasa dah nak dekatkan? Sekarang mesti ramai yang sibuk buat kuih. Tak kurang jugaklah yang suka buat kuih tunjuk haha. Saya pun sama jugaklah. Malas nak buat kuih dan tak boleh masuk tekak. Hanya kuih-kuih tertentu je yang boleh masuk. Itu pun kalau datang rajin, aku buat sendiri je haha! Kuih fav aku yang paling mudah nak buat dan sedap di makan adalah kuih Cornflakes Madu. Cuma kuih ni je yang aku suka buat sebab senang giler babeng punya nak buat haha. Dahlah sedap nauzubillah. Sampai berulang makan pun tak sedar huhu. 

Macam mana boleh terniat nak buat Conflake Madu ni? Sebab teringin tiba-tiba tapi masa tukan belum puasa so mana ada orang buat. Apa lagi, google resepi dan buat sendiri lagi senang. So, kali ni saya share ngan korang untuk buat Conflake Madu ya. Manalah tau nanti korang nak cuba-cuba buat sendiri kat rumah. Tak payah membazir tempah. Bahan dia pun murah giler wei. Kalau tempah sekarang Rm20 ke atas huhu.



Bahan-Bahannya adalah:

200g cornflakes
6 sudu besar madu, sudu besar brown sugar/gula biasa
100g butter
3 sudu besar almond kisar
3 sudu besar sweet cherry



Cara-cara membuatnya adalah :

1. Buka api yang perlahan dan cairkan butter, gula, madu.
2. Kacau, larutkan dan jangan sampai hangit. Agak-agak dah cair semua, then padamkan api.
3. Campurkan cornflakes dan almond kisar tadi dengan sweet cheery dan gaulkan bersama larutan madu sekali.


4. Susun papercup elok-elok dalam tray dan masukkan bancuhan cornflakes madu tadi ke dalam papercup.
5. Bakar sekejap dalam 15 minit dengan suhu 150 darjah
6. Sejukkan dulu sebelum isi dalam balang.
7. Setengah paket cornflake boleh dapat 1 balang besar
8. Dah siap!

Selamat mencuba!
Ok Bye!



Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia