Beli Headphone Dapat T-Shirt HP saving

Ini adalah sehelai T-shirt dari HP

Sehelai T-shirt yang dikeronyok dan dimampat jadi kecik

Saya bukak cover T-shirt dan inilah rupanya. 
Macam mana boleh jadi macam ni ek?
Sangat keras haha..

Taadaaaa... T-shirt yang kecik tadi telah jadi kembang seperti ini.
Haha.. ianya tak muat dengan saya ya.
Rasa frust juga bila badan plussize ni. Semuanya tak muat belaka.
So, baju ini automatic jadi hak milik suami saya.
Bye-bye jelah.

Kisah Zulaikha Jatuh Tangga Sekolah, Di Tolak atau Jatuh Sendiri?

Assalamualaikum,

Tertarik saya nak cerita tentang anak saya Qistina Zulaikha di sekolah. Puncanya sebab saya dapat panggilan dari cikgu pada pagi ni. Begini ceritanya. Dua hari lepas sebelum dia kena asthma, dia jatuh di tangga sekolah. Yang menariknya, belum masuk dalam kereta dia dah mengadu sakit kaki, lebam dan kata kawan tolak. Saya bila tengok dia merengek-rengek manja tu, mulalah fikir dia mengada. Salah satulah saya boleh percaya, sama ada memang betul kawan dia tolak atau dia jatuh sendiri. Saya kena siasat perkara ni sebelum saya blame sesiapa. Tapi saya tau, tujuan Zulaikha merengek manja tu sebab nak mintak perhatian saya untuk sebelahkan dia dan jangan sebelahkan cikgu.

JATUH TANGGA-DIA MEMBELA DIRI

Okay, pada mulanya saya malas nak bertanya cikgu sebab sebelum ni pun dia pernah jatuh jugak cuma tak seriuslah macam yang kali kedua ni. Jatuh kali pertama dulu tak nampak lebam pun tapi kali kedua ni memang nampak lebam birunya sampai nak sentuh pun dia marah sebab sakit. Bila dah budak cakap macam tu, saya jadi tak sedap hatilah dengan keselamatan anak saya kat sekolah bila dia asyik cakap kawan dia tolak dari tangga. Jadi saya pun SMS cikgu dia. Kat sini saya tak sebelahi siapa-siapa. Saya tak sebelahkan cikgu dan saya juga tak sebelahkan anak saya. Saya tanya sempoi je.

SMS saya : Assalam cikgu, zulaikha buat masa ni saya tak hantar ke tadika ya sbb hari tu dia batuk2 dan malam tu terus kena asthma. Cuma nak tau, balik hari tu dia ada mengadu yg kawan dia tolak dari tanga sebab saya tengok kaki dia lebam bergaris kat bahagian tulang betis. Budak2 ada main tangga ke?

Macam tu je saya tanya. Cuma nak kepastian dari cikgu. Then cikgu pun reply mesej saya tadi.

SMS cikgu : Ok, cikgu noted. Cuba tanya ika, apa nama kawan yg tolak dia tu. Sebenarnya cikgu memang tak tau pasal kes tolak ni. Jadi cikgu nak tau nama kawan yg tolak dia tu. Jadi cikgu boleh trace waktu bila kejadian tu berlaku. Zulaikha memang suka main di tangga walaupun dah ditegah dan dilarang semua cikgu. Cikgu sendiri pernah marah Zulaikha, pasal main ditangga.

Barulah saya tau cerita sebenar yang anak saya suka main tangga. Saya faham anak saya cuba backup diri sendiri sebab tu dia tuduh kawan dia. Dan sebenarnya dia takut saya marah kalau saya dapat tau cerita sebenar dari cikgu. Saya balas semula SMS cikgu.

SMS saya : Tak taulah nak warning dia macam mana. Kali pertama hari tu dia jatuh, saya tak kisah lagi. Budak2 biasalah tu. Saya cuma risau bila dengar dia main tangga ni takut dia lupa akibatnya. Maklumlah rumah sendiri tak ada tangga, dia jadi jakun sikit. Macam tak pernah jumpa tangga. Cuma bila dgn kawan2 tu saya tak pasti budak2 gurau macam mana. Tu yang tanya cikgu.

Lepas SMS tu, cikgu call saya terus. Senang nak berbual cerita sebenar. Lepas dah cerita tu, belah petang saya balik ambil Zulaikha kat rumah nenek dia. Dah sampai rumah, tarik nafas, rileks2 dulu, main gurau2 dengan dia, bagi dia happy2 dulu then baru saya sedia tanya dia. Dari sini saya kena cuba main psyco dengan anak saya supaya dia jujur dan mengaku.

Saya : "Zulaikha, mama nak tanya ni tapi Zulaikha kena jujur, boleh?"
Zulaikha : "Kenapa?" senyum comel. (Dia memang akan tanya kenapa, walaupun sepatutnya dia kena cakap 'apa dia?')
Saya : "Siapa yang tolak Zulaikha hari tu? Sampai lebam kat kaki?"
Zulaikha : Dengan suara perlahan. "Kawan..."
Saya : "Siapa nama kawan tu?"
Zulaikha : "Alia Sarah... tolak kita..." (Masa ni dia jawab takut-takut walaupun saya tanya dengan lembut.)
Saya : "Cuba Zulaikha jujur dengan mama. Zulaikha jatuh sendiri atau kawan tolak sebenarnya?"
Zulaikha : "Kawan tolak..." (buat muka kesian)
Saya : "Jujur dengan mama, kalau Zulaikha tak jujur, mama kurung dalam toilet." (Gertak dia je, tak pernah buat pun sebab tau dia memang takut..."
Zulaikha : (Muka dah cuak.) "Kita...kita...kita...jatuh sendiri..."
Saya : "Jatuh macam mana?"
Zulaikha : "Jatuh... kaki terlipat..." (Muka takut-takut.)
Saya : (Menjuih mulut) "Kenapa Zulaikha tak jujur dengan mama? Kenapa Zulaikha tuduh kawan yang buat? Kan tak baik..."
Zulaikha : Diam membisu tak cakap apa...

Tapi saya tau, kalau dia cakap kawan dia yang tolak, dia mesti fikir saya baking dia dan mintak saya marah kawan dia. Saya terus pesan kat dia.

Saya : "Lain kali Zulaikha kena jujur dengan mama. Jangan bohong sebab Allah tak suka Zulaikha berbohong. Kalau Zulaikha bohong, mama kurung dalam toilet."
Zulaikha : "Tak nak.. kita takut..."
Saya : "Haaaa... kalau takut, jangan bohong dengan mama tak baik, berdosa."

Gitulah kisahnya. Saya terus call cikgu dan inform perkara sebenar pada cikgu. Dan kami pun berborak pasal Zulaikha panjang lebar. Cikgu juga bagitau yang Zulaikha memang jatuh depan cikgu masa kat sekolah. Aduhai... saya tak tau nak cakap macam mana. Kalau dirumah, bolehlah saya pantau anak. Kalau disekolah, saya nak pantau macam mana? Harapkan cikgu jelah tengokkan dia dan tegur kesalahan yang dia buat.



Zulaikha Kena Asthma

Assalamualaikum,

Balik kerja macam biasalah pergi ambil anak dulu kat tadika. Tengah happy2 nak sambut anak depan pintu tadika, tiba-tiba cikgu dengan muka serius bagitau,

"Zulaikha batuk teruk mahirah, dia muntah kahak banyak. Asyik batuk je dari tadi."

Aku terdiam. Dalam hati dah terdetik bila tengok dada Zulaikha nafas dengan laju dan tercungap-cungap sikit. Erm... kalau budak ni batuk mesti + sekali dengan asthma. Balik rumah terus wassup encik suami kat group wassup family.

"Abang, balik cepat, Zulaikha batuk selsema + kena asthma. Malam ni kena pergi ambil neb."

Aku yakin encik suami tak tengok wassup dia sbb tu aku sengaja wassup dalam family group dia supaya kalau ada adik beradik dia terbaca tolong la sampai. Awalnya tiada respon. Memang ku dah agak. Then ku terus wassup pada adik beradik ipar.

"Tolong siapa-siapa jumpa iwan nanti tlg inform dia ya."

Kebetulan tempat kerja encik suami memang dekat kampung. So sebelum pergi kerja, encik suami akan balik kampung dulu untuk parking kereta dan masuk tempat kerja dia akan naik motor. Dah tentu jumpa adik beradik dia kat sana.

Lebih kurang pukul 6pm encik suami respon. Tak jadi dia nak main takrow bila dengar anak kena asthma. Bukan tak bagi dia main, nak suruh standby je. Rupanya memang betul, bila dah malam Zulaikha terus kena asthma. Kita orang terus bawak dia pergi ambil neb, sedut gas. Secera fizikalnya, Zulaikha memang nampak aktif dan sihat tapi dalamannya dia kepenatan. Kami yang tengok ni rasa kesian.

Dalam kul 8pm, kita orang terus bawa Zulaikha ke klinik Fuziah. Tak taulah dalam banyak2 klinik, klinik fuziah yang aku paling suka. Memang masa check up mengandung dulu pun aku pergi klinik Fuziah. Zulaikha pun serasi dengan ubat klinik Fuziah. Padahal ubat sama je. Kat taman seroja pun ada klinik juga, klinik Nazam tapi tak taulah kenapa aku tak suka pergi sana. Psycho betul, haha.

Okay, dah sampai klinik Fuziah, mak datuk ramai manusia. Tengok manusia bukan orang malaysia. Aduhai, pasrahlah dengan keadaan. Mungkin musim sakit kot. Tapi bila ku teliti semula pesakit2 warga asing tu, aku jadi pelik. Yang ambil ubatnya cuma sorang, tapi yang tukang teman tu dekat sedozen. Adoi, kecohnya. Bila mereka dah keluar, barulah klinik tu rasa aman balik.

Pembantu doctor tanya, nak ambil nab dulu ke? Aku cakap bolehlah sebab budak macam penat je nak bernafas. So, kita orang dipanggil untuk masuk ke bilik dua. Zulaikha macam dah tau je kena buat apa. Dia duduk atas kerusi, then pakai sendiri topeng gas tu. Memang dia suka ambik neb tu. Katanya sejuk je hidung. Haha... masalahnya dia tak tau apa sebab dia kena amik neb tu. Entahlah... bila pandang muka si kecik ni, rasa sayu sebab terlalu kerap sangat dia ambil neb dari awal tahun hingga sekarang.

Bila dah selesai, kita orang tunggu giliran untuk jumpa doc pulak. Doc check rekod Zulaikha dari awal tahun dan buat kesimpulan dia memang ada asthma dan sepatutnya doc dah suruh dia refer ke specialist untuk ambil inhaler. Muka aku cuak juga. Takkan sebegitu serius anak aku kenakan? Sampai perlu guna inhaler? Tapi aku rileks dan tenang sambil dengar doctor bagi xplaination. Akhirnya, doctor buat surat referral letter ke hospital putrajaya untuk check up lebih lanjut. Dan bermulalah episod temujanji dengan doc specialist.

Jujurnya aku susah hati. Yalah, hati ibu mana yang tak tenang bila tengok anak dia tak sihat? Lagi pulak kena asthma. Aduhai... tak terucap susah hati ni. Yang paling rungsing sekali sebab anak aku susah betul nak makan ubat. Paksalah macam mana pun bersilat sampai mak ayah dia terseliuh tangan dibuatnya. Dengan cara apa lagi nak bagi? Aku cuma mampu berdoa supaya anak aku cepat sihat. Hanya pada Allah aku berserah.


Segmen Blogwalking By Izzati Amira

Assalamualaikum w.b.t

[ tekan banner untuk join ]

Aktiviti : Happy Blogwalking

Pemenang.
1st & 2nd Top Referral : Washi Tape 1x ( sorang satu  atau sorang dua maybe?? heee. )
4x Random :  '19Capri' button badge 1x

Tamat : 17 Jun 2014

Selamat join !


Liebster Award by Jazz Lover


Aku telah di tag oleh Jazz Lover untuk menjawab segala soalan2 yang di berikan. Jenuh jugaklah aku nak update blog ni. Dengan sibuk masa tak menentunya sejak KLIA2 buka. Macam tak ada life bila masuk kerja shift haha. Apa pun saya akan cuba jugak untuk jawab soalan2 ni ya. 


Soalan dari Jazz Lover dan Jawapan dari aku

01. Contohlah smartphone Samsung dengan Iphone korang jatuh dalam air, yang mana korang selamatkan dulu? Lol.

Jwpn : 
Kalau tengok dari segi kualiti Iphone lebih hebat. So Iphone la yg aku selamatkan dulu.

02. Manusia jahat yang jadi baik. Manusia sedia ada baik. Yang mana korang cenderung pilih jadi teman hidup?

Jwpn :
Kalau kita punyai dua pilihan tu, rasanya lebih baik pilih manusia yang sedia ada baik dari pilih manusia jahat yg jadi baik. Sebab manusia jahat yg jadi baik belum tentu 100% baiknya. Haha.. jangan anggap manusia jahat yg jadi baik itu mcm jebat ya. Itu hanya lakonan semata2. Tapi tak semestinya yg baik sedia kala tu memang baik 100%. Cuma peratusan baik tuk manusia sedia ada baik tu lebih tinggi dari peratusan manusia jahat yg jadi baik. Hahaha... kome paham ke tak apa yg teman xplain ni???

03. Boleh tak korang cerita pasal personaliti aku berdasarkan penulisan aku? Aku garang ke. Aku gedik ke.

Jwpn:
Biasa je. Normal. Haha...

04. Boleh tak korang cerita secara ringkas mengenai blog korang pulak? Aku pun nak tau jugak sikit-sikit.

Jwpn:
Hurm... payahnya nak cerita. Asalnya blog aku ni untuk share novel2 yang aku karang. Tiba-tiba ketandusan idea yang kritikal so, jadilah blog peribadi yang cerita pasal family dan kejadian2 harian yg berlaku dalam hidup aku ni. Harapkan moral support dari pembaca je untuk update blog ni. Kalau tidak, lemaunya nak update.

05. Korang suka baca pasal apa kalau masuk dalam blog aku? Kalau rajin masukkanlah link entry sekali.

Jwpn:
Aku suka baca semua. Uih, tak rajin nak masukkan semua link entry hahaha...

06. Korang suka jaga kecantikan tak? Kalau korang suka, jenama apa yang paling best bagi korang?

Jwpn:
Hurm... aku suka safi rania gold.

07. TDM, TUDM, TLDM, PDRM, JBPM, ALAM dan JPAM. Yang mana paling smart bagi korang?

Jwpn:
TUDM. Memang suka tengok dia orang.

08. Ciri perempuan/lelaki idaman korang. Sengal? Serabai? Skema? Smart? Lurus bendul?

Jwpn:
Memandangkan aku dah kahwin, ciri2 suami aku dah tentulah kdg2 serabai, kdg2 smart hahaha... serabai tu time kat rumah, kat luar dah tentulah smart.

09. Kalaulah korang ada anak perempuan, korang suka anak korang rambut lurus ke ikal?

Jwpn:
Aku memang ada anak perempuan. Suka anak rambut china doll sbb muka dia Chinese look + darah jawa.

10. Kalau korang ada anak, nama anak-anak korang apa? (lebih dari satu pun takpe)

Jwpn:
Aku memang dah ada anak pun. Nama beliau Qistina Zulaikha. Nama secomel orangnya. Haha..

11. Namakan tempat unik yang korang tau. Kalau setakat Paris tu tak yah ceritalah.

Pernah dengar tapi tak mungkin pergi. Bermuda Triangle. (Betul ke eja haha)

Blogger yang ditag:


Soalan untuk blogger

1. Siapa nama penuh korang?

2. Apa yang korang tengah buat sebelum korang baca soalan ini? hahaha jujur ya.


3. Adakah korang seorang student atau bekerja? Kalau student, belajar kat mana? Kalau dah kerja, bekerja kat mana?


4. Kalau diberi peluang naik pangkat, pangkat apa yang korang idamkan dalam satu organisasi?


5. Secara jujurnya, berapa kerap kali korang update blog ni?


6. Apa tujuan korang berbloging sebenarnya?


7. Siapa yang menjadi idola korang untuk dijadikan sumber inspirasi?


8. Berapa buah novel yang dah jadi koleksi korang? Tajuk novel dan terbitan mana yang korang suka?


9. Blogger yang korang pernah kenal dan jumpa kat luar? Dia tu macam mana orangnya?


10. Ceritakan style atau cara korang hargai kedua ibu dan ayah korang.


Selamat menjawab soalan mencabar dari saya. Andai kata korang dah siap jawab semua, korang bagi tau saya ya. Saya nak update dalam entry ni. Hopefully korang semua sportinglah ya!


Bila Masa Pensel2 Ni Ada Dalam Laci Aku Ek?


Bila masa pensel2 ni ada dalam laci aku ek?
Yang kelakarnya bila kemas laci baru jumpa balik pensel2 ni.
Bila teliti betul-betul baru sedar yang semua pensel ni dari berlainan hotel.
Baru terfikir, dah berapa banyak hotel aku jelajah dalam melaysia ni hahaha...



Resepi Ikan Pekasam


Haish, bila tengok balik gambar ikan pekasam ni, terus terliur nak makan dengan nasi putih.
Korang tau tak ikan pekasam ni kalau kita beli jangan dibasuh?
Sebab apa tak payah basuh? Sebabnya ikan pekasam memang diperap sekali dengan berasnya.
So, berasnya tu pun boleh digoreng dan dimakan sekali.
Pergh! Memang sedaplah habaq hang!

So, apa resepi ikan pekasam yang saya selalu buat?

1. Panaskan minyak, masukkan pekasam dan tunggu hingga garing.
2. Bila dah garing sebelah, angkat dan pusingkan tunggu sampai garing lagi.
3. Dah masak, angkat dan letak dalam pinggan.
4. Gorengkan bawang, cili merah yang dihiris sehingga kuning dengan minyak tadi.
5. Dah garing, campurkan ke atas ikan pekasam tadi.
6. Nak tambah sedap lagi letaklah limau kasturi atau lemon.
WAALLA!!


Resepi : Aglio Basil Prawn Beef Pasta

Kali ni nak story sikit pasal kemaruknya nak makan pasta. Ni semua gara-gara duty kat KLIA2 punya pasal. Tak habis-habis makan pasta je setiap kali waktu rehat. Memang sedaplah kat Pasta Mania KLIA2.
Kalau hari jumaat tak usah cakaplah, memang penuh tempat tu. Nanti saya share rupa restoran Pasta Mania tu ya.

Entry kali ni saya nak share resepi Aglio Basil Prawn Beef Pasta. Bila dah asyik sangat makan pasta kat Pasta Mania tu, saya terus terfikir nak google resepi dan akhirnya dapat juga saya cubanya waktu weekend baru-baru ni. Nikmat tak tarkata.

Ini resepi saya sendiri ya. Untuk makan 4-5 orang. Saya olah sikit2 dari google yang ada.

Okay, apa bahan-bahan yang perlu ada?
1. Serbuk daun Basil
2. Serbuk daun Parsley
3. Chilli ground (biasa orang guna chili flake)
4. White papper
5. Black papper
6. Chili banggala
7. Spegati (saya guna san remo)
8. Cendawan butang
9. Daging cincang ramli (kalau kat pasta mania dia guna ayam cincang)
10. Udang
11. Olive oil
12. Bawang putih 10 biji
13. Bawang merah 7 biji
14. Garam/pati ayam

Okay, ni sebahagian bahan-bahan yang saya beli tu


CARA-CARA SEDIAKAN BAHAN:

1. Mula-mula potong bawang putih dan merah, kemudian blandkan dia sampai lumat. Ni basic dalam memasak. Rasanya korang taukan? hehe..

2. Kemudian, udang tu korang siang dan belah kulit belakangnya, buangkan hitam toksin dan kepalanya sekali.

3. Kemudian cili banggala tu di potong dadu. Comel-comel je rupanya.

4. Kemudian daging cincang ramli tu dicerai-ceraikan isinya dan letak dalam mangkuk supaya senang nak masakkan terus nanti.

5. Kemudian cendawan butang pulak korang potonglah empat bagi kecik.

Ini sebahagian bahan yang telah sediakan untuk di masak hehe, jom kita mulakan.


CARA-CARA MEMASAK:

1. Spegati tu korang rebuskan dengan air garam supaya ada rasa. Rebuskan sampai lembut dengan api yang sederhana. Rajin2lah kacau ya, karang melekat pulak.

2. Kemudian panaskan minyak sikit, korang tumiskan bawang putih dan bawang merah yang korang blend tadi sampai naik baunya. Nyum! Nyum! (Terbau-bau tumisannya haha)
3. Masukkan daging cincang tadi dan masak hingga warna jadi gelap dan berketul-ketul.
4. Masukkan garam/pati ayam secukup rasa.
5. Lepas tu masukkan udang pulak, gaulkan dengan daging cincang tadi hingga rata dan warnanya jadi merah.
6. Akhir sekali masukkan cendawan butang, cili banggala, masukkan serbuk daun parsley sikit, serbuk daun basil sikit, black papper dan white papper secukupnya dan gaulkan hingga sekata.

OK SIAP! Jadilah rupanya macam ni bila dah siap masak.

Okay, untuk spegati pulak, bila dah lembut, korang tos kan dalam tapis. Kemudian masukkan dalam periuk atau bekas. Kalau korang rebus sebungkus spegati san remo tu, korang letaklah 2 - 3 sudu olive oil dan taburkan daun basil sikit dan gaul hingga rata dan sebati. 
So jadilah macam gini rupanya bila dah gaul dengan olive oil dan daun basil.

OKAY! SIAP UNTUK DI MAKAN!

Memandangkan kuali saya tak cukup besar, so saya hidangkan spegati dan daging berasingan.
Bila nak makan, baru saya campurkan spegati dan daging sekali. Makan macam ni baru best. Hehe..
Jangan lupa tabur Chili Ground untuk mendapatkan rasa yang lebih umph!

P/s: Kenapa saya tak pakai chili flakes? Pertama sebab kat tesco atau giant dah habis. Keduanya sebab saya ada masalah untuk mengasingkan biji cili. Nanti bersusun biji cili kat tepi pinggan haha, sekian.

Selamat Mencuba Ya!

Scallop Korean Jacket in Blue

Happy betul aku bila dah dapat jacket blue ni.
Kononnya nak melaram masa duty MAHB.
Nak di jadikan cerita, hari pertama duty di KLIA2, dengan lembut dan penuh sopan aku menyapa GM security yang handsome tu.
Sekali dia tegur aku, "ambassador ke?"
Aku ternganga, lepas tu jawablah "saya bukan ambassador."
Dia terangguk-angguk kepala dan terus ucap "selamat bertugas." 
Jenuh ku duk fikir dalam kepala sampai ke office operation.
Kenapa GM tanya aku macam tu? 
Aku pun selamba masuk dalam office operation dengan confidentnya dan penuh bergaya.
Haha... tiba-tiba aku ditegur lagi soalan yang sama. 
"Ko ni ambassador ke?"
Aku pelik dah ni, masuk ni soalan kali kedua. 
"Taklah, kenapa?"
Balas yg menegur tadi. "Eh eh, kenapa blazer ko macam ambassador?"
Saat itu berlalulah dua orang staff yg jadi ambassador kat depan aku. 
Aku tergamam lagi, dengan segera, tak banyak cerita aku terus buka blazer tu kat situ jugak.
Patutlah semua orang tanya aku, rupanya WARNA jacket yang ku pakai ni staff yang jadi ambassador punya uniform.
Warna royal blue itu telah menjadi perhatian ramai tapi royal blue Scallop Korean Jacket in Blue aku ni lagi cantik dari staff ambassador punya blazer hahaha... (puji jaket sendiri)





Game Sepak Takrow Di Shah Alam

Pertama kali saya dan anak teman suami ke Kompleks Sukan Negara.
Selalunya company dia buat game kat sekitar sepang je.
Alih2 dengar cerita buat game kat Shah Alam.
Tak terfikir pun dek akal dia nak ajak teman sebab tau kami akan bosan menunggu kat tengh panas tu.
Tadi disebabkan I SUPPORT YOU tu, saya gagahkan jugaklah teman dia ke sana. hehe..

Ni dia orang tengah susun hadiah.
Dengan confidentnya kakak baju cerah tu cakap korang boleh menang punya.
Haha.. daku nak tengok jugak apa hadiahnya.

Masing-masing menunggu team pihak lawan.
Kita orang punya la datang awal sekali pihak lawan paling lewat.
Sabor jelah..

Nampak en suami sedang beraksi mengangkat kaki hahaha..
Masa ni dah fikir, kalau tak menang, tak tau nak cakaplahkan. 
Berlatih sakan dari tempat kerja sampai ke waktu ni.

Masih menunggu lagi.
Masa ni dah terfikir kenapalah tak buat je dalam dewan.
Sudahlah ada yang bawa anak kecik.

Tengah menunggu game start, saya bawa zulaikha pergi beli makanan sikit kat dalam.
Kebetulan memang ada jualan kat situ sbb ada sukan tekuando kat dalam dewan.
Memang meriahlah dengar siap dengan lagu negaraku bagai.

Team sudah ready. Hehe, focus tu focus.

Sekali ada salah seorang ahli group yang hilang focus memandang kami.
Siapa lagi kalau bukan ayah zualikha haha..

Tiup je wisel terus mereka beraksi.
Masa nilah nak tengok bapak2 orang main takrow.haha..

Ni hadiahnya dengan mork-up.
Aku tengok pun dah senyum je.
Kalau ini hadiahnya, anak aku pun suka. Adoihai.hahaha...
Ini 2nd runner up kot.

Ini 1st runner up
Sikit punya cantik bunga tu wei.

Ini pula Winner
Entah siapalah yang menang?
Yang pasti bukan team suami saya haha.
Separuh akhir dia kalah so terkeluar.
Dengan hampa dan penat kami pun membawa diri terus balik.
Bunga-bunga indah ni hanya dipandang sepi hahaha...

Apa pun tahniah pada pemenang...

TER-Shopping VINCCI

Fuh! Tak boleh keluar dah lepas ni.
Asal keluar je, duit pun keluar.
Asal keluar je, entah ke mana-mana pergi, duit pun cair macam air.
Pantang berjalan ke shopping mall, mesti terbeli punya.
Tak taulah, apa motif kami pergi ke situ?
Kan dah TERbeli.
Haish! Vincci...Vincci...
Haha.. salahkan Vincci pulak. (^^,)

Kebetulan jumpa kasut wedges warna neon ni.
Mata ni rasa bersinar-sinar je nak beli.
Hati cakap, nak beli ke tak nak beli.
Tangan dah sentuh ni.
Kaki dah try2 kasut ni.
Sales girl pun dah usha2 aku dari tepi.
Huhuhu... Berkira-kira nak beli.

Last2 panggil hubby, buat-buat tanya "abang, ok ke ni?"
Hubby kata, "ok cantik, berapa tu?" Dia angkat kening.
Ku sengih je macam kerang, dah bagi hint nak mintak dia belikan. "Murah je bang. Boleh ke? Ngee.." Soalku sengih sambil tunjuk harga.
Hubby cuma cakap "OoOo..." lepas tu dia buat2 main handphone.

Dah fahamlah maksudnya tu kalau buat donno.
Erm, susah2 sangat ku terus cari saiz 7.
Hambik ko, terus pergi kaunter letak kasut atas meja.
Tak mahal pon, murah je. Cuma RM20 lepas offer.
Murahkan?

Okaylah, itu je nak share.
Ni TERbeli ya, bukan niat nak beli tapi TERbeli.
Huhu... what ever!

DIY Clock Dinding

Assalamualaikum,

Semalam, DIY clock yang saya order baru je sampai petang.
Sanggup tunggu pos laju hantar kat office jam 5pm tu. 
Padahal jam 5pm tu time saya balik kerja. Huhu.. 

Dengan xcitednya saya balik rumah terus buka kotak DIY Clock ni. 
 Memikir dulu susah ke senang buat sorang2 ni sebab tak ada orang lain yang tolong tengok ukuran jam tu center ke tak center.




So, ini bilik saya yang belum diinstall DIY clock.
Dinding masih suci, putih berseri lagi.

Ini dia DIY clock yang saya beli tu.
Bila bawak keluar dari kotak, termenung sekejap.
Bukan apa, takot kalau tengah tampal tu senget benget pulak.

Sekali terbalikkan kotak, jumpa cara2 nak install clock ni.
Memang terbaiklah! Bukannya susah sangat pun.
Haha.. tak sabar nak tengok hasilnya.

Saya dah keluarkan kesemua nombor dan pengukur diameter untuk jam.
Tujuan pengukur ni nak ukur saiz jam yang kita nak.

Contohnya macam nilah. Tampalkan pengukur diameter jam tu kat tengah2. 
Tengoklah jarak antara jarum jam dan nombor tu nak besar mana.
Dah agak-agak cantik dan sesuai, terus tampalkan nombor tu kat dinding.

Taaadaaa.. siap dah.
Usha kejap dari jauh, nasib baik bulat dia cantik.
Nasib baik jugak tak senget.
Just nize je diameter pengukur tu dengan jarak nombor.

Ok, lepas tu tanggalkan diameter tu, lekatkan pulak tapak jarum jam kat tengah tu.
Yang ni mula2 ku agak confuse jugak sebab ingatkan tempat batery jam tu memang melekat ngan tapak tu.
Rupanya boleh cabutkan dan tampal dulu kat dinding buat tapaknya.
Nampak sangat jakunnya aku ni. haha..

Lepas tu barulah masukkan batery jarum jam tu then settingkan jarum ikut waktu semasam.

Lepas tu sumbat je tempat batery jarum jam tu kat dalam tapak dia.

Taaadaaaa... dah siap digunakan.
Dia berfungsi dengan sangat baik sekali.
Sekarang, dah tak ada istilah rabun ya.
Kalau jam besar gabak macam ni pun tak nampak jugak, tak tau nak cakaplah.

Ok, itu saja setakat ni.
Daaaaaa...

Thanks Boss



Tengah selongkar2 buat 5S kat tempat sendiri, jumpa balik kad ni dari laci.
Kad ni dari big bos saya. Ucapan terima kasihnya pada committee 5S.
Sebenarnya dah lama kad ni tersimpan cantik dalam laci.
Sekarang barulah gatal balik nak upload kat blog.
Huhu... terharu bila jumpa balik kad ni.

Terima kasih Cik Ina.

So dapatlah fridge magnet satu
Take a leap!
those who jump at opportunity go farther toward reaching their success.

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia