Resepi : Aglio Basil Prawn Beef Pasta

Kali ni nak story sikit pasal kemaruknya nak makan pasta. Ni semua gara-gara duty kat KLIA2 punya pasal. Tak habis-habis makan pasta je setiap kali waktu rehat. Memang sedaplah kat Pasta Mania KLIA2.
Kalau hari jumaat tak usah cakaplah, memang penuh tempat tu. Nanti saya share rupa restoran Pasta Mania tu ya.

Entry kali ni saya nak share resepi Aglio Basil Prawn Beef Pasta. Bila dah asyik sangat makan pasta kat Pasta Mania tu, saya terus terfikir nak google resepi dan akhirnya dapat juga saya cubanya waktu weekend baru-baru ni. Nikmat tak tarkata.

Ini resepi saya sendiri ya. Untuk makan 4-5 orang. Saya olah sikit2 dari google yang ada.

Okay, apa bahan-bahan yang perlu ada?
1. Serbuk daun Basil
2. Serbuk daun Parsley
3. Chilli ground (biasa orang guna chili flake)
4. White papper
5. Black papper
6. Chili banggala
7. Spegati (saya guna san remo)
8. Cendawan butang
9. Daging cincang ramli (kalau kat pasta mania dia guna ayam cincang)
10. Udang
11. Olive oil
12. Bawang putih 10 biji
13. Bawang merah 7 biji
14. Garam/pati ayam

Okay, ni sebahagian bahan-bahan yang saya beli tu


CARA-CARA SEDIAKAN BAHAN:

1. Mula-mula potong bawang putih dan merah, kemudian blandkan dia sampai lumat. Ni basic dalam memasak. Rasanya korang taukan? hehe..

2. Kemudian, udang tu korang siang dan belah kulit belakangnya, buangkan hitam toksin dan kepalanya sekali.

3. Kemudian cili banggala tu di potong dadu. Comel-comel je rupanya.

4. Kemudian daging cincang ramli tu dicerai-ceraikan isinya dan letak dalam mangkuk supaya senang nak masakkan terus nanti.

5. Kemudian cendawan butang pulak korang potonglah empat bagi kecik.

Ini sebahagian bahan yang telah sediakan untuk di masak hehe, jom kita mulakan.


CARA-CARA MEMASAK:

1. Spegati tu korang rebuskan dengan air garam supaya ada rasa. Rebuskan sampai lembut dengan api yang sederhana. Rajin2lah kacau ya, karang melekat pulak.

2. Kemudian panaskan minyak sikit, korang tumiskan bawang putih dan bawang merah yang korang blend tadi sampai naik baunya. Nyum! Nyum! (Terbau-bau tumisannya haha)
3. Masukkan daging cincang tadi dan masak hingga warna jadi gelap dan berketul-ketul.
4. Masukkan garam/pati ayam secukup rasa.
5. Lepas tu masukkan udang pulak, gaulkan dengan daging cincang tadi hingga rata dan warnanya jadi merah.
6. Akhir sekali masukkan cendawan butang, cili banggala, masukkan serbuk daun parsley sikit, serbuk daun basil sikit, black papper dan white papper secukupnya dan gaulkan hingga sekata.

OK SIAP! Jadilah rupanya macam ni bila dah siap masak.

Okay, untuk spegati pulak, bila dah lembut, korang tos kan dalam tapis. Kemudian masukkan dalam periuk atau bekas. Kalau korang rebus sebungkus spegati san remo tu, korang letaklah 2 - 3 sudu olive oil dan taburkan daun basil sikit dan gaul hingga rata dan sebati. 
So jadilah macam gini rupanya bila dah gaul dengan olive oil dan daun basil.

OKAY! SIAP UNTUK DI MAKAN!

Memandangkan kuali saya tak cukup besar, so saya hidangkan spegati dan daging berasingan.
Bila nak makan, baru saya campurkan spegati dan daging sekali. Makan macam ni baru best. Hehe..
Jangan lupa tabur Chili Ground untuk mendapatkan rasa yang lebih umph!

P/s: Kenapa saya tak pakai chili flakes? Pertama sebab kat tesco atau giant dah habis. Keduanya sebab saya ada masalah untuk mengasingkan biji cili. Nanti bersusun biji cili kat tepi pinggan haha, sekian.

Selamat Mencuba Ya!

2 comments

June 19, 2014 at 10:44 PM

wow! nak try la resepi ni :)

June 20, 2014 at 8:17 AM

Sila cuba hehe..

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia