Air Oh Air

Kritikal sungguh air kat bumi selangor ni.
Tempat saya dah ada jadual catuan air.
Esok dan lusa start tak ada air.
So, malam ni kena sungguh-sungguh basuh baju.
Bukan kami tak tadah air.
Dah lama kami tadah.
Kena standby bila tangki kosong.

Kesian kat famili yang ada budak kecil dan orang sakit.
Memang dugaan kalau rumah tak ada air.
Biar tak ada api dari tak ada air.
Air wajib ada untuk ambil wuduk dan beristinjak.
Kalau dah kritikal, basuh baju kat negeri yang ada air.
Wuuaaa.. rasa stress pulak tiba-tiba.

Air oh air.
Bilalah hujan nak turun ni?
Sekurang-kurangnya, bolehlah padamkan hutan yang terbakar kat kawasan sepang ni.






Aura Positif Atau Negatif Dalam Family

Assalamualaikum,

Kalau bercakap pasal aura positif dan negatif ni memang tak taulah nak describe macam mana. Saya percaya boleh kata setiap hari korang pun dikelilingi dengan aura positif dan negatif, betul tak? Kalau boleh korang nak sentiasa berada dalam aura positif dari negatifkan? Ngeee... Masalahnya susah nak dapat aura positif je sentiasa. Dalam pada positif tu mesti terselit negatifnya sikit. Andai kata kena buli, takkan kita nak pandang positif jugakkan? Itu gila namanya. Kadang sabar pun ada hadnya.

Bercakap pasal aura positif. Baru-baru ni ada satu musibah telah menimpa keluarga besar kami. Musibah yang mana telah menyedarkan semua ahli keluarga betapa kita perlu mendekatkan diri pada Allah s.w.t. bila senang atau pun susah. Alhamdulillah dan rasa bahagia bila melihat perubahan itu. Harap ia kekallah sampai bila-bila dan bukan hanya sementara. Saya di dalam keluarga besar itu cuma orang asing. Saya hanya mampu berdoa dan menjadi pemerhati.

Bercakap pasal aura negatif. Saya cuma boleh beri perumpamaan je. Kalau nak cerita tu panjang sangat dan penat nak type. Huhu... Kerana mulut, badan binasa. Pernah dengarkan? Atau lebih tepat kalau nak bandingkan dengan keluarga seni, kerana mulut, keluarga binasa. Ha!ha! Stress kalau fikir tapi lebih baik buat tak tau je. Saya percaya semua yang berlaku ni ada hikmahnya. Kalau tak berlaku macam ni, mungkin ada yang lupa padaNYA.

Itulah lumrah kehidupan. Pasrah dan redha dengan ketentuan after segala usaha telah dilaksanakan.

 

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia