Korang suka tak kuih kaswi? Saya mula-mula tak suka tapi disebabkan kuih tu kuih fav suami, terus jadi suka. Itu pun kena pandai masaknya. Saya tak suka kuih kaswi letak telur dan kapur. Mmg tak makan der. Rupanya suami pun tak suka ada telur dan kapur. Saya mula suka kuih kaswi sejak rasa yang arwah mak mertua buatkan. Serius, seloyang boleh habis berdua. Haha... memang sedap. So, sekarang arwah dah tak ada, kita orang kena belajar buat sendiri.
Saya pun google la resepinya. Ingatkan susah sangatlah buatnya, rupanya senang gila. Suami pun pergilah beli bahan-bahan untuk buat kuih kaswi. Simple sangat bahan2nya.
Bahan-bahan (satu loyang)
1 cawan gula melaka
1 cawan gula pasir
7 cawan air
2 cawan tepun gandum
1 cawan tepung sagu
1 cawan gula melaka
1 cawan gula pasir
7 cawan air
2 cawan tepun gandum
1 cawan tepung sagu
Cara-cara
1. Gula mera, gula pasir dan bersama 3 cawan air di masak sehingga mendidih.
2. Tepung sagu dan tepung gandum disatukan di dalam satu bekas bersama 4 cawan air di kacau rata.
3. Campurkan tepung yang telah dikacau rata ke dalam gula yang telah dimasak tadi, kacau sebati.
4. Untuk elakkan adunan lembik, masak sedikit adunan tadi di atas api. Kacau hingga adunan menjadi pekat.
5. Masuk ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
6. Apabila sudah masak, masukkan ke dalam fridge bagi sejuk, potong dan digaul kan dengan kelapa putih yang telah digaul dengan sedikit garam.