Air Oh Air

Kritikal sungguh air kat bumi selangor ni.
Tempat saya dah ada jadual catuan air.
Esok dan lusa start tak ada air.
So, malam ni kena sungguh-sungguh basuh baju.
Bukan kami tak tadah air.
Dah lama kami tadah.
Kena standby bila tangki kosong.

Kesian kat famili yang ada budak kecil dan orang sakit.
Memang dugaan kalau rumah tak ada air.
Biar tak ada api dari tak ada air.
Air wajib ada untuk ambil wuduk dan beristinjak.
Kalau dah kritikal, basuh baju kat negeri yang ada air.
Wuuaaa.. rasa stress pulak tiba-tiba.

Air oh air.
Bilalah hujan nak turun ni?
Sekurang-kurangnya, bolehlah padamkan hutan yang terbakar kat kawasan sepang ni.






Aura Positif Atau Negatif Dalam Family

Assalamualaikum,

Kalau bercakap pasal aura positif dan negatif ni memang tak taulah nak describe macam mana. Saya percaya boleh kata setiap hari korang pun dikelilingi dengan aura positif dan negatif, betul tak? Kalau boleh korang nak sentiasa berada dalam aura positif dari negatifkan? Ngeee... Masalahnya susah nak dapat aura positif je sentiasa. Dalam pada positif tu mesti terselit negatifnya sikit. Andai kata kena buli, takkan kita nak pandang positif jugakkan? Itu gila namanya. Kadang sabar pun ada hadnya.

Bercakap pasal aura positif. Baru-baru ni ada satu musibah telah menimpa keluarga besar kami. Musibah yang mana telah menyedarkan semua ahli keluarga betapa kita perlu mendekatkan diri pada Allah s.w.t. bila senang atau pun susah. Alhamdulillah dan rasa bahagia bila melihat perubahan itu. Harap ia kekallah sampai bila-bila dan bukan hanya sementara. Saya di dalam keluarga besar itu cuma orang asing. Saya hanya mampu berdoa dan menjadi pemerhati.

Bercakap pasal aura negatif. Saya cuma boleh beri perumpamaan je. Kalau nak cerita tu panjang sangat dan penat nak type. Huhu... Kerana mulut, badan binasa. Pernah dengarkan? Atau lebih tepat kalau nak bandingkan dengan keluarga seni, kerana mulut, keluarga binasa. Ha!ha! Stress kalau fikir tapi lebih baik buat tak tau je. Saya percaya semua yang berlaku ni ada hikmahnya. Kalau tak berlaku macam ni, mungkin ada yang lupa padaNYA.

Itulah lumrah kehidupan. Pasrah dan redha dengan ketentuan after segala usaha telah dilaksanakan.

 

Novel : Suamiku Anak Jiran Sebelah [5]



BAB 5

MENYANYI riang puan Aisyah sewaktu mengeluarkan pakaian yang sudah siap dibasuh tadi lalu dimasukkan ke dalam bakul. Dia tersenyum senang hati bila mengenangkan suami dan anak-anak sudah keluar bekerja. Bukan kata dia tak suka bila suami dan anak-anaknya ada, cuma dia tak dapat bagi perhatian terhadap kerja rumah bila melayan makan minum keluarga.
Terutama sekali si ayah yang manja mengalahkan anak-anak. Boleh kata semua perkara puan Aisyah yang uruskan. Baik makan, minum, nak mandi pun tuala disediakan, nak pakai baju disediakan pakaian atas tilam. Belum masuk lagi massage service bila suaminya letih seharian bekerja. Itu pun puan Aisyah sediakan juga. Pendek kata semua kerja remeh-temeh yang orang dekat luar sana tak buat tapi puan Aisyah buat. Sebab itu encik Wahid begitu sayang dan cintakan puan Aisyah kerana pengorbanannya tak ternilai. Tak mungkin dia dapat isteri sesempurna puan Aisyah diluar sana.
Baju kotor milik suaminya dimasukkan ke dalam mesin untuk dibasuh. Kemudian dia mengangkat bakul baju bersih untuk dijemur. Selipar disarung seraya melangkah ke arah ampaian. Sehelai baju diambil lalu dikibas berkali-kali. Kemudian baju tersebut disangkut pada ampaian.
“Hai cik Aisyah, tengah jemur baju ke?” Tegur puan Arifah dengan mimik wajah sinis.
Puan Aisyah menjungkit kening seraya menyelak pakaian yang disidai tadi. Senyuman terukir sinis pada jiran sebelahnya.

Parking Lot Apartment

Kalau korang tengok, apa yang korang faham dalam gambar ni?
Sebuah balkoni yang ada basikal budak kecik.
Parking lot kosong tu parking rumah saya.
Kon merah tu saya punya jugak.
Kereta Alza putih yang bersinar tu adalah kereta saya.
Kenapa saya tak parking di parking lot saya sendiri?
Kenapa saya parking kat depan sana?


Jawapannya?
Sebab saya punyai 2 kereta.
Yang mana, sebuah lagi tu kereta kancil suami saya.
Kalau saya tak parking kereta kat sebelah sana,
Suami saya takkan dpt parking.
Hurm... itulah masalah yang kami hadapi kalau duduk di apartment.
Parking lot memang dah diberi setiap rumah satu lot.
Masalah bagi mereka sekiranya satu rumah ada sorang satu kereta.
Kat mana selebihnya nak parking?
Jadi, parking2 extra ni sudah pun direbut.
Siapa cepat, dia dapat.
Saya untung sebab duduk di bahagian hadapan.
Andai kata ada kosong, saya cepat2 cop parking untuk suami saya.
Kalau tak sempat, kancil suami saya akan block kereta saya.
Nasib penduduk apartment.

Udara dan Hujan




Indahnya udara di alam ini,
Sangat indah waktu selepas hujan,
Yang mana cuaca menjadi dingin,
Menghirup udara yang nyaman.

Di kala kemarau melanda,
Hujanlah yang sangat diperlukan,
Di kala air dicatu berjadual,
Hujan jugalah yang amat diperlukan,

Wahai hujan, wahai udara,
Indahnya kalau manusia pandai menghargaimu,
Tidak bebas cemar dengan pembakaran sampah,
Tidak bebas cemar dengan bahan buangan.

Syukurlah dengan nikmat yang Allah berikan,
Allah amanahkan kita untuk menjaga,
Sepatutnya kita pelihara sebaik-baiknya,
Bukan memusnahkan apa yang ada.

Semoga manusia sedar,
Sedar dari perbuatan mereka,
Yang mana pemusnah alam,
Yang mana tidak menghargai amanah ini.


Siapa Dah Check BRIM?

Dengarnya dari semalam yang bujang dah dapat. Alhamdulillah, dapat jugak keluarga saya terima tapi mungkin ini adalah yang terakhir sebab tahun ni kenaikan gaji yang melampau. Lepas ni orang dapat BRIM kami menganga dan tengok aje. Huhu... kesian kami. Apa pun bersyukurlah dengan apa yang kita dapat ya.


Siapa yang belum check bolehlah check ya. Yang bujang mungkin dah dapat semalam. Yang hari ni untuk seisi rumah.

Ruang untuk Bertenang

Saya perlukan ruang untuk bertenang.
Saya perlu rilekskan minda.
Saya tak nak fikir masalah yang sedia ada.
Saya mahu bercuti panjang.

Saya nak keluarga besar saya aman.
Saya nak keluarga besar saya bersatu.
Saya nak keluarga besar saya bersemangat.
Saya nak keluarga besar saya kental.

Saya mahu manusia itu kembalikan hak kami.
Saya mahu manusia itu batalkan hasratnya.
Saya mahu manusia itu sedar yang perbuatannya itu syirik.
Saya mahu manusia itu bertaubat dan kembali ke jalan Allah.

Saya tahu Allah sentiasa berada dekat dengan keluarga kami.
Saya tahu Allah sentiasa memerhati.
Saya tahu Allah akan tolong kami.
InshaAllah, janji Allah itu pasti.

Play Doh Untuk Zulaikha

Assalamualaikum,

Dah lama saya nak belikan play doh ni untuk Zulaikha. Korang tau tak play doh tu amende? Dia macam plastersin yang kita main masa kat sekolah dulu tu. Sekarang lagi menarik didatangkan dengan acuan dan rasanya ini lebih okay dan selamat kot untuk dimainkan.



Nak bagi anak main ni memang boleh tapi biarlah kita ada sama-sama sebab kang dia ingat play doh ni boleh makan pulak. Dengan play doh ni kita boleh tengok kreativiti anak-anak kita mengacu benda tu untuk jadi apa.

Inilah yang saya cakap kena pantau. Sebiji betul macam donat. Kang dah jadi donat dia ingat boleh makan pulak. Apa-apa pun pesan je pada anak.

This one is mufin. Cutekan? Tu yang nak tengok kretiviti si Zulaikha. Apa yang dia boleh buat dengan play doh ni. Kalau dah beli nanti saya share kat sini lagi.

A Set Of 2 Press And Spain Whisk Beater

Assalamualaikum,

Saya teringin nak beli mixer tapi sampai sekarang tak beli-beli. Tengah google set mixer tiba-tiba ternampaklah set Press and Spain ni. Aduhai, pucuk dicita ulam mendatang. Saya rasa lebih baik ada ni dari mixer kot. Boleh adun kat bekas lain. Tak payah poyo sangat pakai mixer. Hehe...

Apa yang menariknya, cara nak guna dia senang je. Just press dan spain. Memanglah guna tenaga tapi saya rasa lagi mudah kot dari pakai karen hehe. Cakap macam senang je padahal tak guna lagi. Sekali gunakan merungut pulak sbb penat hehe. Apa pun, nak tengok tak macam mana rupa dia?

Taaa daaa... inilah dia benda alah tu.
Comelkan? Senang betul guna dia.
Kalau pemalas kacau telur pakai sudu, guna je pakai benda ni.
Kalau siapa berminat, bolehlah beli kat sini


Harganya cuma RM33 sahaja.
Murah!

Vacuum Baru Untuk Kami

Assalamualaikum,

Nak tau? Semalam kami gigih pergi cari vacuum baru setelah vacuum lama jenama Penasonic yang berkhidmat kepada kami selama 6 tahun itu sudah menunjukkan tanda-tanda sudah semput. Sayang... tapi nak buat macam mana, masa kami guna tu ada bau burning. Cuak jugaklah kami tengok. Burning tu sebab dia tak mampu nak sedut kuat tapi kena paksa, tu yang bau hangit tu. Sudahnya terpaksalah pakai penyapu untuk beberapa bulan yang lama.

Inilah dia vacuum kesayangan itu.

So, semalam macam mana terdetik nak beli vacuum baru? Ceritanya gini, saya nak ubah suai perabot bilik tidur. Masalahnya kalau nak ubah suai bilik tidur, mestilah habuk terbang menggila masa alih-alih perabot tu. Macam mana pun, vacuum mesti kena beli jugak. Jadi tak sabar rasanya nak ubah suasana itu, kami pun teruslah pergi mencari kat tesco. Alahai... brand dia buat hati ku tak teruja nak beli. Jadi kami pergi ke pilihan ke dua ia itu court mammoth. Harga tengah murah pulak tu. Dengan bahagianya satu-satu ku usha harga dan berkenanlah dekat brand Elba warna maroon. Pergh... silau mata mak tengok ni. Kam pun buat kata putus, terus nak beli yang ini.


Malam tadi jugak kami kemas bilik tidur dan rasa lapangnya bilik lepas dah ubah tu.
Lepas ni, bolehlah saya beli meja study pulak. Hihihi...


FEBRUARY 2014 GIVEAWAY By Mazatulazura


Click Banner untuk Join

Zulaikha Demam Dan Kisah Dia Takut Dgn Cikgu Silat

Assalamualaikum,

Kesian anak mama ni demam semalam. Tiba-tiba je balik sekolah kelmarin terus demam. Mungkin keadaan cuaca yang agak kemarau sekarang ni. Dah beberapa hari tak hujan. So, saya terus bagi ubat demam yang baru kami amik dua minggu lepas. Ubat ni mmg kami standby mintak kat klinik. Nak harap hemopthy memang lambat baiknya. Alahmdulillah, pagi ni terus kebah. Cuma dia macam mamai pening lalat. Bila tanya, nak sekolah ke? Dia cakap, tak nak sebab ngantuk. Jadi saya hantar kat rumah maktok dia. Incase dia nak sekolah, maktok n tok abah dialah yang hantarkan nanti.

Semalam call cikgu, inform yang dia tak dtg sekolah sbb demam. Tup-tup, dapat tau pulak cerita baru yang dia dah dua minggu tak join latihan silat kat sekolah. Alasannya takut bila nampak cikgu silat berpakaian lengkap dengan tengkolok serba hitam. Saya terkejut jugak. Kenapa tiba-tiba takut? Kotlah dia nampak cikgu tu macam Stria Baja Hitam ke. Atau kotlah dia nampak cikgu tu macam hang Jebat yang jahat tu ke. Atau mungkin dia nampak cikgu tu macam satu lembaga hitam yang bengis dan garang.

Jadi, saya tanyalah masa dalam kereta petang semalam lepas bapak dia ambik saya dari tempat kerja. Dialog saya dengan si kecik tu :

Mama : Zulaikha, kenapa takut dengan cikgu silat kat sekolah tu?
Zulaikha : Erm.. tak taulah.
Mama : Zulaikha ckplah, kenapa zulaikha nangis bila nampak cikgu silat tu?
Zulaikha : Sebab orang tu pakai baju hitam.
Mama : Kenapa takut dengan orang pakai baju hitam? Mama pun pernah pakai baju macam cikgu silat tu pakai. (Aku pun tunjukkanlah gambar silat gayong malaysia dalam internet tu kat dia) Macam ni ke cikgu tu pakai baju?
Zulaikha : (Dia tengok) Haaaa!! Macam nilah orang tu pakai.
Mama : Dah tu kenapa Zulaikha nangis bila tengok cikgu pakai macam ni?
Zulaikha : Sebab orang tu pakai baju hitam. (dia ulang balik ayat tadi)
Mama : Yalah... tapi Zulaikha nampak apa bila cikgu tu pakai baju hitam? (Aku cuak jugak kotlah dia nampak apa2 kat cikgu tu huhu)
Zulaikha : Kita nampak orang tu jahat. Orang pakai baju hitam tu jahat. Orang tu nak pukul kita nanti. Tu yg kita nangis.
Mama : Errkk??? (Ada ke dia kata cikgu silat dia orang jahat. Ku bantai ketawa dalam kereta) 
Zulaikha : (Blur...)

Sekarang barulah aku tau kenapa dia takut sangat dengan cikgu silat dia. Itulah padahnya kalau dia suka join bapak dia tengok cerita aksi. Cerita aksikan kalau penjenayah suka pakai baju hitam, muka bengis. So, dia asume yang cikgu silat dia pakai baju hitam ajar tumbuk2 tu jahatlah. Jadi saya pun ubah mind set dia. Bukan senang nak ubah wooo. Kena slow talk hari2 supaya lama2 nanti dia boleh bezalah.

Mama : Dulu pun mama dan ayah pakai baju macam cikgu tu. Mama n ayah tak jahat pun. Zulaikha janganlah menangis bila nampak cikgu tu. Cikgu tu baikkan? 
Dia angguk. 
Mama : Cikgu tu tak pernah pukul Zulaikha kan?
Dia geleng kata tak pernah. 
Mama : Cikgu tu handsomekan? 
Dia senyum. 
Mama : Haaaa... dah tu janganlah nangis. Kawan-kawan tak nangis pun bila nampak cikgu tu. Seronok je berlatih silat. Nanti datang sekolah, mintak maaf balik pada cikgu tau.
Zulaikha : Nanti kita berlatih dgn kawan-kawan ya mama.

Macam tulah kisahnya. Ku ingatkan dia nampak lembaga ke apa, rupanya takut sbb nampak macam orang jahat. Hai mujurlah cikgu dia tu tak ada misai macam A Galak. Kalaulah ada misai macam A Galak tu, mau meraung satu sekolah agaknya huhu...

Sofa Baru Untuk Kami

Assalamualaikum,

Saya terfikir nak beli sofa baru tapi bukanlah dalam masa terdekat ni. Saya nak rileks dulu. Biar rumah lapang gila. Anak boleh guling2 mcm hindustan. Dua tiga bulan akan datang baru decide beli. Cumanya sekarang duk survey2lah harga yang mana nak beli. Kalau boleh nak beli sebelum bulan puasa. L shape design jadi pilihan hati. Cuma bilalah masa nak pergi surveynya. Huhu.. pantun berapa keratlah yang aku buat ni. haha

Saya berkenan design ni tapi kat mana nak cari huhu...
Saya cari kat cavenzi dgn harga promosi RM1299 
TAPI 
dah habis!

Yang ni pun cantik jugak. Kalaulah dapat harga yang resonable, kan best.


Yang ni pun cantik jugak.
Black and white ni sesuai sgt dengan konsep rumah saya.

Oh, kalau 4 seater ni mesti Rm4000++ harganya
TAPI
tak mungkinlah sy nak spend duit dgn byk ke sini.

Erm.. nampaknya kena survey lagi. 
Tak apa beli lewat. Biar survey sampai puas. Asalkan kita puas hati bila dapat design yg kita minat.
Perasan tak saya banyak cari sofa cerah huhu.


Pengalaman Ngeri Rakyat Malaysia Di Segitiga Bermuda

Tanggal 8 April 2006 adalah hari yang paling diingati dalam sejarah kerana pada hari itulah aku ditugaskan untuk cover kapal kargo milik malaysia selendang ayu. pada hari itu juga adalah pengalaman pertama utk tugasan cover kapal kargo kerana banyak kejadian lanun yang menghantui pelayar-pelayar dari malaysia Apabila tugasan di mesir sudah tamat pihak SIB diberi tugasan baru dan Major ravi telah mengarahkan aku,bahtiar dan ramzul utk mengendali kes ini. Apabila kami ditugaskan tanpa membuang masa kami terus bersiap utk ke pelabuhan labuan dimana tempat kami akan berlepas. perjalanan menaiki helikopter milik ATM Augusta 109E lancar tanpa sebarang masalah.


petang menyinsing dan ketibaan kami disambut baik oleh krew kapal kargo selendang ayu yang difahamkan akan berlayar ke bahamas utk penghantaran perubatan dan keperluan bantuan mangsa ribut disana. pihak Malaysia begitu perihatin utk membantu walaupun bahamas adalah dibawah pemerintahan amerika namun atas dasar keperimanusiaan kerajaan kita tetap membantu.

aku,ramzul dan bahtiar di bawa ke dok yang menjadi tempat berehat yang berkeluasan 30 kaki dan berkatil tingkat hmm..bolehla walaupun bukan 5 star selesa la jugak. tapi salah seorang kene la tidur di lantai berlapikkan kain saja dan orang itu adalah aku sebab memang dah biasa dengan lantai-lantai ni. aku termenung seketika diatas tilam tempat bahtiar berbaring ramzul diatas pon tgh berbaring keadaan aku yang termenung itu disedari bahtiar lalu dia menegur. “weh apsal ko termenung bro”? sapa bahtiar sambil menolak bahuku. “Aku bukan apa aku hairan kenapa sampai nak kene cover kapal ni cube kamu tengok tadi ramai yang jadi pak guard depa senjata pon ada. jawab aku dengan penuh hairan. “Entah la aku pon pelik juga kenapa kita nak terlibat sekali kalau dah ada yang cover kapal ni”? sampuk ramzul yang aku dan bahtiar ingat dah bermimpi indah. tiba-tiba bahtiar menempik dalam nada yang sederhana “weii.. bukan ke kalau nak ke bahamas to kene lalu segitiga tu baru sampai sana”? “ha ah la mesti kene lalu segitiga setan tu..ahh sudah menyesal la pulak aku join cover ni” kata ramzul.


Aku hanya boleh membisu dan berfikir. Benar kata-kata bahtiar memang kapal ni akan melalui segitiga bermuda jika mahu sampai ke bahamas.Aku cuma tenteramkan mereka yang nampak gelisah..”segitiga je beb bukan segi empat ke segi lima yang korank risau apehal”? seloroh aku.. “ye la kamu jangan cakap sembarangan dah lalu nanti baru kamu tau penangan tempat tu”. kata-kata ramzul seperti meningkatkan lagi kerisauan bahtiar yang dari tadi seperti gelisah tak tentu pasal. ” dah.. cukup dengan segitiga korank.. ingat misi kita apa disini.. kita lakukan dengan profesional pasal dengan tempat puaka tu memang senjata kita tak lut pada mereka tapi apa guna kita ada Allah yang maha Esa? sekuat2 mana jin yang ada didunia ni tidak tertanding kuasa yang Allah ada.. tadah tangan kita mohon dengan penuh yakin pasti Allah tidak akan biarkan hambanya yang didalam kesusahan” madah aku dengan penuh yakin.

Perjalanan kami ke bahamas berjalan hampir 3 minggu lamanya kerana kapal ini kerap singgah di pelabuhan-pelabuhan utk mencari bekalan makanan dan pelepasan dari negara-negara yang telah kami masuki utk memastikan apa yang kami bawa bukan barang2 haram yang boleh membawa ancaman kepada negara-negara tersebut. apabila tiba di setiap perairan ada saja tentera marin ataupon penguatkuasa laut yang datang utk memeriksa. jika ada keraguan kapal kami ditahan sementara utk pengesahan.

Apabila kapal kami tiba di lautan atlantik satu detik hati yang begitu risau apabila melihat sekitar lautan yang tiada pulau bermakna kami berada di tengah-tengah lautan atlantik yang luas dan menurut kapten kapal inilah dia laluan segitiga bermuda. bahtiar dan ramzul seperti kerisauan melihat sesama sendiri. ketika berada di bilik kawalan kapal saya bertanya kepada kapten yang bernama zulfakar. ” apa… kapten tak berasa risau melalui laluan ni”? tanyaku dengan penuh berani.


“ini pertama kali saya mengikuti laluan ni… sebelum ini kawan saya yang juga kapten kapal bernama john barios penah melalui laluan ini dan selepas dia menghantar barang di miami sesampainya beliau di pelabuhan para petugas menemui hanya dia seorang sahaja di atas kapal yang lain telah tiada walaupon semasa belayar sebanyak 30 crew yang menyertai pelayaran itu dari england.. dan beliau disahkan gila kerana setiap saat beliau mengatakan ada makhluk ganjil yang sedang mengganas di pertengahan laut atlantik seperti menunggu utk membaham kapal-kapal yang melalui laluan ini. sebab itulah saya juga mencari jawapan segala kebenaran yang dia katakan” kata beliau dengan nada yang sedikit kesedihan.
aku terdiam dan hanya menghayati kesdihan kapten zul yang benar2 terasa dengan apa yang terjadi dengan sahabatnya itu. aku kembali ke bahagian tengah kapal dan melihat ke ke lautan yang sedikit berkabus. sut yang kami pakai mengelakkan daripada terasa kedinginan yg melampau tatkala angin lautan atlantik yang melanda sekala sekala deras.

ramzul dan bahtiar sudah melakukan rondaan sekeliling bersama dengan pasukan keselamatan yang ditugaskan menjaga keselamatan kapal ini. kebanyakannya melayu dan seorang adalah berbangsa sigh. dalam penghayatan aku di lautan tiba2 bahtiar menggoncang bahuku dengan laju ” weiii.. korang nampak tak kat sana?” tuju jari bahtiar ke selatan laut. aku dan ramzul pantas melihat.. namun aku dan ramzul tak dapat melihat apa2 kecuali kabus yang semakin tebal dan hitam. ” mana taka ada apa2 pon” pintas ramzul. ” ada aku mmg nmpak tadi” yakin kata2 bahtiar itu. ” apa yang kamu nampak” kata ku. ”aku nmpak kapal” jawab bahtiar. “Ahhh.. kapal pon mau kecoh ka? biasa la kapal memang lalu sini” pintas ramzul lagi. ” takk..aku nampak kapal zaman portugis” yakin bahtiar lagi. ” biar betul kamu ni bahtiar”? tanya ku dengan penuh kepastian.

Aku sekali lagi mengaamati betul2 apa yang bahtiar katakan, mataku melihat sekeliling apakah benar dakwaan bahtiar tadi, kabus semakin lama semakin tebal dan hitam. tiba2 mataku terpandang satu objek di selatan laut yang berada di dalam kabus2 semakin lama semakin objek itu menampakkan diri dan sah ianya sebuah kapal perang lama.. ” ramzulll.. minorrr” jerit aku meminta ramzul teropong. ramzul segera memberi padaku beliau pon sudah dapat melihat kapal tersebut. aku melihat kapal tersebut dengan teropong.. semakin lama semakin dekat dan apabila ternampak satu nama dikapal tersebut aku terus diselubungi keresahan.. mana taknya nama kapal tersebut dikenali sebagai SANTA MARIA kapal perang yang pernah dinaiki oleh kapten columbus pada tahun 1492 dan pernah melaui perairan atlantik ini utk mendarat di bahamas .


Hati aku sekali lagi berdegup detap apakah ini realiti kerana apa yang ternampak dimata disaksikan juga oleh para krew kapal yang lain.. mereka semua terpegun dengan kapal yang sudah berusia beratus lamanya belayar setara dengan kapal yang sedang kami naiki ini.. bahkan dari tadi kami rasakan seperti kelajuan kapal yang berada 500 meter dari kapal kargo kami ini setara sahaja. sekali lagi teropong diarah ke kapal berusia beratus tahun itu dengan tujuan ingin melihat penghuni dan crew kapal tersebut apakah ada penghuninya. tiada nmpak sebarang kelibat manusia pon didalam kapal tersebut.

Tiba-tiba siren kapal kargo kami kedengaran.. aku pantas naik ke dek pengemudi yang melihatkan kapten zulfakar dalam keadaan cemas.. ” apa yang terjadi kapten”? “entahlah saya tak pasti tetapi tadi saya ternampak seekor binatang yang besar sedang melintas didepan kapal seperti dinosour tengkuknya panjang dan pantas menenggelamkan diri” kata kapten zul. aku melihat kembali di luar.. kapal santa maria itu masih ada dan seiring dengan kapal ini. Awan tiba2 gelap di depan kami seperti ada ribut yang mahu melanda petir sekali sekala menyambar disertakan dengan guruh namun tanda2 hujan tidak kelihatan. Ramzul dan bahtiar kedua2anya seperti terpaku apabila dipanggil nama seperti tiada respon dari mereka.


Aku turun dan membaca bismillah kemudian dihembus kemuka mereka.. alhamdulillah mereka sedar.. ” apa yang kita nak buat ni?” kata bahtiar. angin semakin kencang.. para krew kapal bertempiaran sesama sendiri mencari perlindungan tatakala kapal seperti hilang keseimbangan… para pasukan keselamatan pon bnyak yang tergolek dan kami berpaut di sisi kapal aku melihat kedepan ” ahh kapal ni tak bergerak ni.. kabus itu yang datang menghampiri ” kata ku. sebab aku kata begitu kerana melihat di awan terdapat beberapa ekor burung yang tidak bergerak dan masih berada di posisi sama begitu juga kapal santa maria yang seiring dengan kapal kami tidak seperti bergerak langsung. ramzul dan bahtiar masih berpaut dengan senjata masing2 dah jatuh kemana aku pon tak tau dengan keadaan kapal yang tidak stabil. ”ya Allah.. apa yang mahu kamu berikan ini aku dan rakan2 tetap tabah utk hadapinya” kataku di hati kecil”. dengan tak semana2 ada satu gelombang yang muncul didepan kapal merempuh kami dan kesemua krew termasuk aku dan rakan2 tersungkur jatuh dan muntah semuntah2nya ya Allah azab nya keadaan ini seperti nak tercabut nyawa ketika gelombang itu merempuh kapal kami.

kilat terus sambar menyambar dan kabus hitam tebal itu semakin hampir baru kami semua krew nak berdiri teguh kembali sekali lagi gelombang itu muncul dan menghentam kami.. Ahhh.. terbaring kembali dan muntah2 kami lagi dan senaknya hanya Allah sahaja yang tahu. aku gagahkan utk berdiri tatkala krew2 yang lain sudah seperti tak mampu utk berdiri termasuk rakan2 ku ramzul dan bahtiar.. aku terus meluru ke dek kapten melihatkan mereka juga dah terbaring dilantai dengan muntah2 yang berselerakan. aku papah kapten zulfakar dan terus kapten itu berkata “cepat AZAN.. tengok tuu” kapten menunjuk jari ke depan ..


Ya Allah kabus hitam itu menyerupai seperti sekujur tubuh manusia yang besar dengan gagah datang kearah kami.. dengan mulutnya terbuka luas seperti gembira mahu menjamah kami.. tatkala itu muncul satu pusiran air laut yang besar dibelakangnya.. hanya Allah yang mengetahui apa yang terjadi kepada kami ini dan hanya dialah sahaja penyelamat kami. Aku memberanikan diri dan terus kedepan kapal mengadap kabus lembaga itu dengan penuh kemarahan yang sedang mara dengan hanya 200 meter sahaja .. kapal ini tak bergerak. tangan kananku ditekup ke telinga dan dengan nafas panjang aku Azan dengan hati yang berserah padaNYA dan berkata hati ku ALLAH MAHA BESAR… ALLAH MAHA BESAR .. biarlah nyawaku diambil lembaga ini dan selamatkanlah nyawa rakan-rakanku diatas kapal ini.. tengahku bertarung nyawa dedepan kapal terdengar pula dibelakang suara yang ramai melaungkan Azan.. wpt.dan apabila didalam kapal itu bergema Azan.. selesai Azan telingaku seperti dengan jelas terdengar dari mana datangnya tetapi dekat di telinga satu ayat berbunyi ” Wa ja ‘alna mim baini aidihim saddaw wa min kholfihim saddan fa agsyaina hum fa hum laa yubsiruun ” diulang banyak kali dan sememangnya jelas di anak telinga ini dan dengan sepontan aku mengikutinya dan krew2 yang hampir pon melafazkannya dengan izin Allah segala kabus hitam hilang dari pandangan termasuk kapal santa maria yang berada seiring dengan kami diikuti pula cahaya matahari yang terang seperti menghalau kabus2 hitam itu terus menguasai lautan. pusaran air juga hilang dari pandangan yang terlihat hanyalah sebuah lautan yang membiru. aku melutut kesyukuran dengan peluh membasahi seluruh tubuh menadah tangan sambil berkata ” TIADA SANGSI LAGI ENGKAULAH MAHA PENCIPTA DAN PENYELAMAT KAMI YA ALLAH SYUKUR KEHADRATMU” krew2 yang lain memapahku ke dok kapal kerana menyedari bertapa tidak bermayanya aku.

Keadaan pulih seperti biasa ramzul dan bahtiar seperti tidak percaya dengan apa yang aku lakukan diatas kapal ini dan tak seberapa lama kemudian kapal kami tiba di pelabuhan bahamas dengan penuh cerita yang terjadi dan mereka juga memahaminya melihat situasi kami yang sedikit tidak teruurus.wpt. apabila barang2 kargo di serahkan kami bermalam hampir tiga hari di bahamas macam-macam cerita yang kami dengar dari mulut penduduk itu sendiri perkara yang sama pernah terjadi kepada kapal yang lain dan yang bernasib baik lepas yang tidak akan hilang begitu sahaja. lautan atlantik pernah digelar seperti jalan mati oleh penjelajah lama yang bernama kapten columbus seorang kapten yang pernah mengemudi kapal santa maria yang kami jumpai di tengah lautan atlantik.

perjalanan pulang kami tempuhi dengan selamat apabila kebanyakan krew kapal berwirid dan berzikir. kami juga berjemaah beramai2 ditengah2 kapal bacaan yassin juga tidak terlepas dan apabila dibaca ayat 1-9 yassin itulah dia ayat yang didengar dicelah2 telinga semasa berhadapan dengan musibah yang terjadi. yang baiknya apabila ahli pasukan keselamatan yang berbangsa sigh mahu memeluk islam kerana melihat kebesaran yang benar dari Allah yang maha esa sehingga terbuka pintu hatinya utk memeluk islam. syukur alhamdulillah.. perjalanan kami selamat ke tanah air selepas 3 minggu belayar dari bahamas dan membawa pengalaman yang tak ternilai semasa berada di lautan Atlantik..

ALLAH MAHA BESAR… ALLAH MAHA BESAR.. wassalam…

Wujud Paranormal Team!

- See more at: http://anak-ketam.blogspot.com/2014/02/pengalaman-ngeri-rakyat-malaysia-di.html#sthash.L8qDz926.dpuf

Saya Rindu Sofa 1+2+3 Yang Lama

Assalamualaikum,

Kali ni saya nak share pasal sofa lama yang saya dah jual baru-baru ni. Apa punca saya nak jual sofa-sofa yang masih cantik tu? Sebabnya sofa-sofa berkenaan telah membuatkan rumah saya jadi sempit dan tak ada ruang nak lepak berguling-guling macam hindustan kat bawah. Haha...


Tak sayang ke? Haish! Mau tak sayang. Dah tiga tahun pakai sofa tu, mestilah sayang nakjual. Tapi apakan daya saya lebih pentingkan kelapangan rumah. So nak tak nak ku jual jugaklah sofa itu. Mula-mula decide nak jual kat barang terpakai. Tapi nak ke dia ambil RM600? Separuh harga dari harga asal saya beli? Memang tak mungkinlah kan? So saya terfikir nak jual sofa kat mudah.my yang mana lebih senang nak jual.

Korang bayangkan dalam masa dua hari, dah ada 3 buyer yang bertanya pasal sofa saya tu? MasyaAllah, macam pisang goreng panas sofa saya tu. Saya pun tak tau tang mana yang cantik sofa tu sampai orang nak beli. Hehe... so, bila sampai hari ke tiga, ada lagi 2 buyer bertanya pasal sofa saya tu. Dah kami pulak terpaksa buat kata putus, iklan ni hanya untuk serius buyer dan boleh buat payment cepat.


So di hari ke empat, salah seorang dari 5 buyer tadi telah membuat kata putus utk mengambil sofa saya tanpa banyak soal dan ceritanya. Dapatlah sofa itu kepada tuan baru iaitu seorang inspektor polis. Saya suka berurusan dengan dia yang tak banyak cerita berbanding dengan buyer yang lain yang mana macam tak serius nak beli.

Saya tak gemar orang cerewet tp nak beli barang second hand. Padahal dah cukup lengkap dan jelas gambarnya di publish kat mudah.my. Condition pun dah dinyatakan, baru pakai 3 tahun. Masih cantik dan kemas. Itu pun masih tanya lagi conditionnya. Kalau rasa was-was dgn barang second hand, beli jelah sofa baru. heeeee...

i am gonna miss my sofas huhu..

Green Day (Connect and React)

Assalamualaikum,

Baru-baru ni company ada buat Majlis Green Day. Yang menariknya di saat2 akhir, member ajak masuk main ceper yang mana ku dah lupa cara main ceper hahaha. Sebenarnya ada 2 option batu seremban dan ceper. Bila fikir yang paling mudah, ceper lagi senang. Mula2 tu rasa seronok dan nampak xcited tapi bila dah tiba harinya, rasa kecut perut, seram sejuk sampai member yang masuk main batu seremban boleh cakap nak tarik diri. Haha... sebab apa? Bila tengok lawannya, masing2 menggigil padahal tak ada apa-apa pon haha..

Carilah yang mana satu saya haha...



Yang sporting tu bila GM kami pun join sekali. Bila dah big bos join main batu seremban, dah tentulah kami2 ni kena jaga tingkah laku. Sebab tu yang rasa macam agak stress ngeh..ngeh..ngeh.. Apa pun memang enjoylah join game ni. Yang syoknya ada foreigner tumpang main congkak. So comel kalau tengok dia orang main game traditional tu. Dalam dua game tu, ramai peserta yang join batu seremban. Kita orang ada 6 orang dan kita org bagi 2 kumpulan. Di mana satu kumpulan 3 orang.


Seronok tgk dia org main congkak. Yg ni saja2 je. Tak masuk game pon.

Our GM tgh focus main batu seremban


Dalam 2 game tu ceper yang paling cepat habis sebab tak berapa ramai yang masuk. Dan seperti yang dijangka, group kami dah tentulah kalah teruk hahaha. Lawan dengan group lelaki memang ketaqlah. Deme kalau main mcm2 aksi nampak. Ada yang meniarap, terbaring, menyeget. Memang fun lah. hehe... walaupun kami kalah ceper tapi group member yang main batu seremban dgn bos tu menang dpt nombor 3. Ada bos dalam tu, nak tak nak kena gak lah menang hahaha... tak dapat no 1, no 3 jadilah.

Akhir sekali. Saya walaupun kalah main tutup botol tapi dapat jugaklah menang cabutan bertuah. Haha... berbaloi jugak masuk green day ni.


Guess The Emoji

Assalamualaikum,

Siapa duk gila main game ni? Game ni sampai level berapa pun tak tau? Tak silap sampai level 27kan? Punya payah ku pikir2 sekali google, ada jawapan2nya dengan mudah. Tak mencabar langsung game ni. Serius buang masa je ku main sebab gatal sangat tangan bila malas nak pikior terus je google jawapan hahaha. Dalam masa 3 hari ku boleh habis level dengan mudah miahahaha... terror tak terrornya teman bermain dengan Guess The Emoji. Hanya tiga hari main, sekejap je dah khatam! Bermain dengan rasa tak ada perasaan...






Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia