Random Giveaway RM50 Tunai oleh HASRULHASSAN.COM

Tarikh tutup : 15.12.13

Resepi : Kentang Lenyek

Assalamualaikum,

Last weekend saya ada buatkan kentang lenyek untuk Zulaikha. Dia teringin sangat nak makan, so saya terfikir nak buat sendiri instead of saya beli kat KFC. Kat KFC je harga dah RM5 large size punya. So dari membazir, baik saya buat satu periuk. Dapat jugaklah mama dan ayah dia merasa tumpang sekaki. Teringin jugak nak makan kentang lenyek buatan sendiri. Saya try and errorlah sambil tengok resepi kat pakcik google.

Sesungguhnya saya pun tak sangka resepinya sangat senang gilerzzz. Jadi saya buat ikut bahan apa yang ada kat rumah jelah. Hehe...

Resepi Kentang Lenyek

Bahan-Bahan
- 8 biji kentang
- 2 sudu besar majerin
- 2 sudu besar mayonis
- sedikit black papper
- garam

Cara-Cara
- Kupas kulit kentang. Potong dadu.
- Rebus sehingga empuk.
- Toskan
- Masukkan bahan2 tadi.
- Kemudian lenyekkan hingga lembut dan gebu.

Jadilah macam gini.

Resepi Sos Kentang Lenyek

Bahan-bahannya
*Memandangkan masa tu tak cukup bahan untuk buat sos, so saya guna apa yang ada je.

- 2 cawan air.
- 1 sudu serbuk pati ayam/kiub ayam
- 40 gm mentega
- 50gm tepung gandung - bancuh dgn sedikit air
- 1 sudu besar sos tiram
- sedikit serbuk lada hitam
- kicap pekat - saya letak kicap manis je

Cara-caranya
1. Bancuh tepung gandum dengan air.
2. Masukkan mentega, sos tiram dan kicap. (Kicap ni bergantung pada kehitaman yg korang nak)
3. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan black pepper.
4. Kecilkan api.
5. Ambil tepung yg dah dibancuh tadi dan tapiskan untuk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
6. Curahkan ke atas kentang putar.

Jadilah macam gini

So, siapa nak buat sendiri bolehlah tiru resepi ni.
SELAMAT MENCUBA
(^^,)


Produksi "Fast & Furious 7" bakal ditunda?



Universal Studios dan kru produksi filem "Fast & Furious 7" akan berhadapan dengan kelewatan berikutan kejadian tragik menimpa aktor Paul Walker yang terkorban dalam satu nahas jalan raya di California pada Sabtu.
Dipetik daripada laporan Hollywood Reporter, produksi siri filem ketujuh ini telah pun memulakan penggambaran sekitar Los Angeles dan Atlanta tetapi berehat buat sementara waktu sempena cuti Hari Kesyukuran dan kesemua barisan pelakon sepatutnya kembali ke set pada Ahad. Walaubagaimanapun perancangan tersebut terpaksa ditangguh sekurang-kurangnya sehingga Selasa.
Pengarah James Wan dan eksekutif Universal Studios dilaporkan telah mengadakan sidang panggilan pada Ahad pagi bagi membincangkan perjalanan filem tersebut sekiranya beberapa perubahan perlu dilakukan bagi menghormati kematian aktor itu.
Satu sumber lain turut memberitahu kebanyakan babak filem ini telah pun selesai tetapi Walker dan barisan pelakon "Fast & Furious 7" dijadualkan ke Abu Dhabi pada Januari akan datang untuk penggambaran babak tambahan.
Siri ketujuh filem ini dijangka diriliskan pada 11 Julai tahun hadapan.
Walker, 40, yang memegang watak ejen samaran Brian O'Connor dalam siri filem popular ini terkorban dalam satu nahas kemalangan jalan raya pada Sabtu tengahari lalu.
Walker merupakan penumpang kereta Porsche Carrera GT yang dipandu oleh rakannya, Roger Rodas, seorang penasihat kewangan dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat milik aktor tersebut, Always Evolving. Rodas turut terkorban dalam kejadian tersebut.
Universal Studios turut meriliskan kenyataan selepas nahas tersebut berlaku.
"Kami semua di Universal sangat kecewa. Paul adalah salah seorang yang disayangi dan dihormati dalam keluarga studio kami selama 14 tahun dan kehilangannya sangat menyedihkan kami, kepada semua yang terlibat dalam siri filem "Fast & Furious" dan juga para peminat. Kami mengucapkan takziah kepada ahli keluarga Paul."
Barisan pelakon popular yang pernah bekerjasama dengan Walker seperti Vin Diesel, Dwayne 'The Rock Johnson', Ludacris, Tyrese Gibson, Jordana Brewster, Gabrielle Union, Michael Ealy dan Ryan Phillippe turut menyatakan kesedihan mereka dan memberi penghormatan di laman sosial masing-masing.

5 S oh 5 S

Assalamualaikum,

Hari ni ada 5S kat office. Whatever! 5S sangat menyusahkan.


Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia