Lagu Suasana Di Hari Raya - Versi ZULAIKHA

Lagu Suasana Di Hari Raya - Versi ZULAIKHA

Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
TIBANYA syawal kita JAYAKAN dengan rasa gembira
anak muda HILANG KAWAN, semuanya KELUAR ke desa
ibu dan ayah KEGIRANGAN, BERSYUKUR TAK GEMBIRA


Kuih dan KUIH beranika MAKAN
PENANGAN KINI ZAMAN BERZAMAN
ketupat rendang sila nikmati kawan
penat memasak malam ke pagi

Wajik dan dodol JANGAN LUPAKAN KAWAN
PENANGAN nenek zaman berzaman
asyik bersembang pakcik dan makcik KAWAN
hai duit raya TERUS nak di beri

SEKIAN TERIMA KASIH...

p/s : siapa nak offer job nyanyi untuk anak ku, boleh jumpa aku, habis rosak lirik orang..

Zulaikha Dan Doctor Gigi

 Assalamualaikum,

Kisah ni sebenarnya dah lama simpan. Kisah sebelum KM bersalin. Haha dah berapa bulan berlalu baru nak updatekan. Macam tulah kalau dah pembawakan budak, memang segala benda yang selalu buat semua stop tergendala.

Korang ingat lagi tak masa kita kecik-kecik dulu, ada nurse dan doctor gigi datang melawat sekolah dan check gigi kita sama ada okay atau pun tak. Siap ajar lagi kita cara-cara gosok gigi dengan betul dan bersih.

Now masa tu dah berlalu tapi berlaku kat anak-anak kita pulak. Yang menariknya seawal 5 tahun di sekolah tadika lagi mereka didedahkan cara penjagaan gigi. Tak payah nak tunggu masa sekolah rendah lagi dah walaupun mungkin satu masa nanti bila Zulaikha dah sekolah rendah akan ada lagi pendedahan ni.

Hari tu, Zulaikha ada cakap kat KM cikgu suruh beli set berus gigi siap dengan ubat gigi sekali untuk sekolah. Masa tu tak silap KM masih admitted di hospital kandungan 25w. Kesian kat Zulaikha, sampai ayah dia pun terlupa nak beli

Nasib baiklah ada tok abah dia tolong belikan. Jom KM belanja korang dengan beberapa gambar anak-anak dari sekolah tadika Zulaikha. Semuanya nampak bijak belaka.

 
Masa ni mereka di brief tentang penjagaan gigi. Masing-masing dah faham dah yang pentingnya penjagaan gigi dari kecil.

 Masa ni pulak, doctor bagi sorang-sorang pegang macam mana rasa gigi kita. Entah budak-budak tu faham ke tidak haha. Tapi mereka nampak ingin tahu. Lepas ni harap anak-anak ni termasuk Zulaikha berminatlah gosok gigi. Kalau tidak, jenuh nak suruh gosok gigi.

 Sesi soal jawab berlangsung dan anak ni berjaya jawab soalan dan dapatlah gift dari doctor.

 Cuma cari zulaikha yang mana satu? Haha masing-masing duk tayang gigi comel. Zulaikha yang berus gigi kuning tu. Dia kalau apa2 event memang terlebih excited. Balik rumah mesti cerita kat mak pak dia.


Bila anak-anak dah ada pendedahan begini, kita sebagai parent kena remind anak-anak yang gigi perlu di jaga dari kecil. Biar cantik dan tersusun tanpa ada lobang hitam tu. Kalau boleh, elakkanlah makanan bergula, cikedis or what so everlah. Alah, macam gula-gula tu tak payahlah bagi, bukan setakat gigi rosak, budak jadi hyper wei. Susah nak control. Terkinja-kinja lompat.

Ingat lagi masa KM dah discharge, Zulaikha cerita pasal doctor ajar dia cara gosok gigi kat tok abah dan maktok dia. Mak tok cakap kat dia yang gigi mama ni cantik je masa kecik. Korang tau apa dia jawab balik kat mak tok dia? "Ya ke cantik? Kita tengok gigi bawah mama macam pokok je."

Betuahkan??? haha okehlah tu je nak cerita bye!

EcoKiddy Baby Ringsling To Letgo

Assalamualaikum,

KM sebenarnya nak letgo baby ringsling brand indonesia Ecokiddy. Reason for selling sebab KM dah beli ringsling baru brand Autumnz color fav green. Jadi, pada ibu-ibu yang mencari ringsling untuk baby, bolehlah email di mahirah_mustapha@yahoo.com / wassup 019-3164856 ya.

 


Brand : EcoKiddy Ringsling (Indonesia)
Condition : 10/10 (baru guna 3 kali)
Ring : Aluminium
Material : 100% cotton
Harga Letgo : RM46 include postage
Boleh tampung berat baby 15kg-20kg

Cara-cara pakai :


GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Pengalaman Mengandung Baby Uzair (Part 2)

Assalamualaikum...

Hari ni KM nak sambung lagi cerita dari Part 1 yang tertangguh hari tu. Cerita kali ni lebih tragis dan membuatkan KM rasa fobia sampai sekarang. Suasana OT pun masih ingat kat kepala ni ha. Dalam Part 1 KM cerita buat urine test dan check BP 160/112 kan? Bila check urine, 300++ warna jadi yellow merah. Yang mana dah teruk sangat dah tu kotornya.

KM tunggu turn jumpa balik doctor Hajar yang check up KM masa kat labor room hari tu. Lagi sekali dia check BP dan hanya turun 150/100. Payah dah nak turun walau pun dah rehat. KM dah fikir dah, ni kalau tak turun confirm kena stay lagi lama kat O&G. Doctor Hajar panggil pakar yang kebetulan ada kat situ.
Bincang punya bincang terus doctor Hajar kata "Puan, maaf kami terpaksa admit puan hari ni. BP puan tinggi sangat dan kami tak nak ambil risiko puan collapse kat rumah." KM pun tanya, "Teruk sangat ke sampai kena admit lagi?" Kita tak pernah ada pengalaman cam gini, manalah tau bahayanya sampai boleh tercabut nyawa. Jadi, doctor Hajar pun cakap "Puan kami pernah lepaskan patient balik rumah, hari tu jugak kami dapat berita dia meninggal tak sempat patah balik ke hosp. So, kami tak nak perkara ni berlaku lagi."
Masa tu ketaq lutut KM dengar doctor tu cerita. Dengan muka yang agak serius. Macam nyawa KM ni di hujung tanduk je. Okay, ini baru dengar doctor pertama yg cakap pasal nyawa. Belum lagi doctor yang dalam wad. Dapat pulak doctor pakar yang mulut laser. Risaukan keadaan KM. Duk pantau BP every 4 hourly. Pakai manual pam tau. Auto punya tak jalan dah.

Jadi, rehatlah KM sementara tunggu katil kosong. Pak wan siap belikan lunch untuk KM sementara tunggu katil. Memang dah pasrah dan berserah kali ni. Dalam jam 3pm, syukur alhamdulillah... dah ada yang discharge dan Allah mudahkan segalanya untuk KM. Cuma KM dengar khabar dalam hospital sepatutnya KM emergency czer sebab BP tinggi sangat tapi disebabkan ventilator baby tak de, mereka tangguh dan cuba pantau sebaik mungkin BP KM sampailah ventilator ada. Nampak tak keadaan memperjudikan nyawa KM and baby. Tapi KM tahu Allah ada memelihara kami dua beranak.

Korang nak tau apa tu ventilator? Ventilator ni alat bantuan pernafasan baby yang masuk ikut mulut dan hidung tu. Ventilator ni standby je incase kalau baby keluar je tak boleh bernafas sendiri dan perlukan alat ni. Tapi mujur masa Uzair hari tu, dia guna sekejap je. Sehari je kot, masa nak transfer dia ke NICU. Lepas tu doc tengok boleh nafas sendiri just guna oxigen yg tiub ikut hidung tu. Seriously, baby Uzair memang strong boy. KM kagum dengan dia.
 
Contoh ventilator baby

Okay, sambung balik. Dah dapat bilik, KM ditolak guna wilcar ke wad 2B katil 13. Duduk di tepi tingkap lagi KM rupanya. Sama seperti warded kali pertama. Wad 2A katil tak ingat haha. Masa kali pertama KM admit hospital berjiran katil dengan stokis Qaseh Gold terbesar kat Malaysia. Rupanya dia PP type 3. Orangnya peramah. Suka dengar dia cerita pengalaman dia berniaga. Mujurlah dapat gang yang best. Kurang sikit tekanan darah aku ni huhu.

Kali ke dua KM warded, di admitkan oleh doctor Hajar tadi dapat bilik 4 katil. Katil 11, 12, 13 dan 14. KM duduk katil 13. Kes kritikal memang kena duduk depan kaunter. Dah nak discharge, baru KM tau kenapa KM kena duduk bilik 4 katil depan kaunter. Incase berlaku apa2, nurse boleh tengok. Kat wad 2B ni KM jadi penghuni paling lama kat situ. Katil 11 dan 12 asyik bertukar patient je. Katil 14 je gang dengan KM. Nama dia Hana. Kes Hana sebab air ketuban sikit. Baby tak nak membesar. So kena admit sampai bersalin. Hana masuk 1 April, KM masuk 2 April.

Ventilator Tak Cukup

Ya Allah, hanya Dia je yang tahu bagaimana rasa bila time kita nak bersalin tapi kelengkapan untuk baby tak cukup. Kali pertama jumpa doc pakar perempuan. Sampai sekarang aku ingat lagi doctor pakar paling garang nama dia Elynda. Dia kalau cakap memang berdesing telinga. Marahkan MO dan HO tapi tempias kena patient. KM kalau doctor Elynda buat round, mesti menggeletar. Jelingan dan jegilan mata dia pada MO dan HO tu macam kita pun buat salah sama.

1st day, KM kes baru tapi kes PE ni dah banyak berlaku. Orang sekarang ni memang, pantang tension sikit memang high BP punya. So, doctor Lynda datang soal punya soal HO dan MO then check buku merah KM. Dia membebel kat HO suruh call semua hospital yang ada ventilator nak transfer KM ke sana. Ya Allah, rasa nak gugur jantung. Ayat dia bunyi macam ni...
"Ni tak boleh tunggu lama ni. Air ketuban sikit. Ada PE. Takut baby lemas. Aku tak kira, korang telefon semua hospital satu malaysia. Tanya kat mana ventilator kosong! Transfer patient ke hospital yang masih ada ventilator. Patient kena bersalin jugak." Jerit doctor lynda.
Berdesing telinga KM dengar dia jerit. Bila lagak dia gitu, buatkan hati KM bertambah berdebar tau. Tertanya-tanya, teruk sangat ke kes aku ni? KM bed rest je. Tak jalan memana pun. Sebab setiap pergerakan KM mesti BP high balik. Rasanya lagi stress duduk hosp bila tengok orang sakit je semua. Mujurlah ada Hana, boleh borak2 dengan dia. Hana ni memang good personlah. Dia admit dulu, patut dia perlukan ventilator. Sekali dia cakap dengan doctor Lynda dengan beraninya.. "Tak apa doctor, kalau ventilator tu kosong, patient katil 13 lebih perlukan. Nyawa dia dan baby penting. Saya boleh tunggu lagi hingga 37 minggu."

Korang kalau dapat insan macam ni apa korang rasa? Seriously, KM terharu dengan kata-kata dia. Dia langsung tak selfish. KM baring kat katil, tetiba KM menangis sendiri. Kenang nasib hidup dan mati. KM tak henti buat solat hajat sepanjang berada di hospital. Mohon sangat jangan di trasnfer ke hospital lain selain HPJ. Permudahkan segala urusan dan keselamatan baby. Kesiankan pakwan yang kena ulang alik hospital. KM yang kena berpantang koboi. Allahu... hanya Dia yang tahu keadaan kami. Zulaikha terbiar macam tu. Mujurlah Maktok dan Tok abah dia ada. Kalau tidak, budak tu kurang kasih sayang agaknya.

Selama di hospital yang tak boleh lari bila ada madic student nak interview. Hari-hari menebeng kat katil KM. Bagi KM la, pesakit PE jangan di soal. Buat naik darah tinggi orang je. Tanya macam2. Padahal kita ni di suruh berehat. Dahlah dengan rasa susah hatinya diri tak beranak2 lagi. Keadaan baby, uri masih ok ke tak dalam rahim. Pesakit PE ni kalau BP terlebih high takut nutrisi tak sampai ke anak, mak pun KO. Hari2 kena check jantung baby. Ubat darah tinggi on 4 biji 3 kali sehari. Urine still 300+. Tiga hari sebelum bersalin KM kena cucu dexa 2 kali untuk kuatkan paru2 baby. Nak kata sakit tu tak la tapi bengkak la jugak punggung aku ni.

Kawan2 nak datang jenguk pun kena mintak izin doctor dulu. Takut terlebih excited karang high BP pulak haha. Ibarat KM ni dah macam time bom masa tu. Dalam masa 2 minggu katil 11 dan 12 asyik bertukar patient. Nak kata stress tu ada jugak. Mau tidaknya, duk asyik fikir bilalah aku nak beranak. Dalam masa 2 minggu tu jugak KM la jadi pakar nasihat dan pakar semangat bagi patient baru. Diri sendiri sakit tak sedar tapi jadi pakar motivasi patient lain pulak.

Detik Kecemasan

Hinggalah pada satu masa tu. Di mana kawan2 KM nak datang jenguk KM kat hospital. Kebetulan masa tu ada medic student yang tak paham bahasa pi ganggu rehat KM. Di soal macam-macam sampai KM rasa terganggu sangat emosi. Masa tu sebab dah mengantuk. Bila KM cakap KM tak nak di soal, dia boleh buat tenging je dan ajukan lagi soalan kat KM. Haaa apa lagi naik la BP KM rasa nak marah dengan manusia tak paham bahasa ni.

Seriouslylah, student2 medic kalau dia orang buat practical, tolong jangan selfish semata-mata nak lulus ujian practical tu. Dia orang kena be nice dengan patient. Kalau patient tak suka, so korang jangan paksa, kesian kat patient. Dahlah sakit, nak kena hadap korang punya soalan2 tu. Lepas tu bila patient kata tak mau di soal, korang paksa jugak patient jawab. Belajar beradap dengan pesakit sikit sebelum nak jadi doctor. Rude tau tak?

Masa tulah kebetulan nurse datang untuk check BP KM. Hambik ko, tinggi melambung 180/100. Kebetulan jugak masa tu officemate datang nak ziarah. Doctor tak benarkan mereka jumpa KM sebab BP KM dah high sangat. Doctor terus pasang branula. Sempat disaksikan oleh officemate detik cemas tu. Sampai KM kena usung atas katil nak dibawa ke labor room dengan segera untuk masukkan ubat elak sawan 24hour. Menggeletar kepala lutut kenang nak kena toreh perut keluarkan budak.

Officemate sempat ucap good luck sebelum nak beranak tu. Tapi demelah buat emosi ku stabil balik. Actually orang ziarah ni buat emosi kita happy tau. Hilang rasa nak marah kat medic student tu. Tapi KM tak boleh tengok muka budak medic tu lagi. Rasa bengang tak hilang.

Di Labor Room

Masa dibawa ke labor room tu, KM tak henti berzikir, selawat, dan baca la la ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minadzolimin sebelum bersalin. Mulut tak putus. Air mata duk bergenang bila fikir nasib masa tu. Sampai fikir, (aku dah nak mati ke?) Takut sangat sebab fikir amalan belum cukup lagi nak bawa mati.

Tangan dah mula sengal2 sebab di pasang branula. Doctor tak cari jumpa urat untuk cucuk. Kejap kiri, kejap kanan. Sampai bengkak tangan aku dibuatnya. Tak tau la apa kena dengan urat aku masa tu. Boleh pulak tak nampak. Lastly dapat cucuk kat lengan. Tu pun sampai darah ku tumpah kat tilam.

Siapa tak tau branula? Ha ni la dia benda alahnya. Branula ialah sejenis jarum yang di masukkan ke dalam salur darah pesakit untuk membolehkan intravenous drip dimasukkan dalam tubuh pesakit.

Macam KM ni, deme nak masukkan ubat elak sawan sebelum bersalin. So bila BP terkawal, barulah KM boleh ke bilik OT. Ingat lagi masa tu doctor apa tah nama dia, comel je. Dia duduk kat sebelah masukkan ubat tu kat lengan. Ya ampun, panas gile babas ubat tu aku rasa sampai berminyak muka seluruh badan. Habis naik jerawat semua keluar lepas masuk ubat tu.

Mula2 tu ok lagi sebab masa tukan menggeletar sejuk sebab takut. Bila masuk ubat sawan tu panas jadi macam sedap je. Layan panas bahang tu. Tapi bila doctor tu terlebih plak masuk jadi aku dah gelisah kepanasan la. Berehatlah KM kat labor room sambil mendengar kecemasan orang jerit bersalin kat bilik2 lain. Neves ku dengar tau. Lagi neves bila terdengar perbualan doctor pakar ada ibu yang meninggal sebab kena denggi. Lagi KM berzikir untuk tenangkan hati sampailah salah sorang doctor pakar datang untuk ceritakan condition KM dan baby.

Nak tau apa doctor pakar tu cakap pasal condition KM? Tunggu Part 3 punya cerita ya. Ni pun dah panjang sangat KM cerita. Jenuh nak hadam cerita KM ni karang. Okay, keep calm and sabar...

BERSAMBUNG

Premature Baby Age Calculator

 
Hari ni KM nak share umur baby uzair. Kalau korang nak tau, baby prem ni ada dua umur tau. Satu chronological age dan satu lagi corrected age. Chronological age ni umur masa dilahirkan premature. Corrected age ni pulak umur yang sepatutnya dilahirkan. Maknanya umur dia masa full term 40w.

Jadi hasil kiraan umur chronological dan corrected age Uzair seperti kat atas tu. Sekarang dia dah genap 3 bulan tapi corrected age dia 3 minggu. Macam baby baru lahir. Fresh from oven gitu. Memang fizikal dia pun macam newborn. Menangis pun bunyi macam baby baru keluar dari perut.

Semalam KM bawa dia pi check up kat HPJ. Biasalah, baby prem ni banyak susulan check up. Sejak bersalin, bermulalah episod anak pulak kena pi check up kat hosp. Doctor nak tengok perkembangan baby prem ni dari semasa ke semasa. Ikut kembang macam baby normal ke tidak.

Uzair ni dah tiga bulan tapi berat terkini 2.4kg. Doctor kata tak cantik. Kalau tengok dalam graf pun dia bawah line. Sepatutnya kalau umur dia tiga bulan, beratnya kena cecah 3++kg. Doctor kata dia boleh kejar umur baby normal.

Bagi KM pulak, tak mau paksa. Janji baby sihat dan perkembangan dia cantik tu dah kira besar rahmat. Ala.. biasalah kalau menyusu badan, dia gunakan tenaga untuk minum. Jadi sebab tu berat dia lambat naik.

KM puas hati bila sekarang perkembangan dia dah pandai nak try ngoceh (berborak style dia la) Bila kita bercakap-cakap, dia reply dengan senyuman yang comel. So, ada improvementlahkan? KM ingat lagi masa Zulaikha dulu pun 3 bulan jugak pandai buat semua tu.

InshaAllah, baby prem ni kita tak boleh push sangat. Ikut je rentak dia. Yang penting rajin berbual dan buat massage kat dia supaya cepat membesar. Doctor je terlebih risau. Lepas ni kena check telinga pulak.

Hari tu masa rooming dengan dia dah check pendengaran dah. Cuma sebelah kanan je pass 100%, sebab masa tu dia tidur dengan lenanya. Sebelah kiri tak lepas sebab dia tak nyenyak tidur. Lepas 70% je. Nak uji pendengaran baby ni kena buat time dia tidur. Kalau dia tak tidur, memang payah nak lepaskan 100%

Lepas ujian pendengaran, nak followup echo jantung pulak. Hari tu masa lahir Uzair ada lubang kat jantung sebesar 1mm je. Sampai 2 bulan nak discharge memang besar tu je. Dan doctor kata ada bunyi sikit kat dada.

My instinct, jantung dia ok. Lubang tu akan tutup sendiri bila dia dah besar nanti. Doctor yang check dia masa di NICU dulu pun dah cakap benda yang sama. So just monitor perubahan muka. Jangan sampai oksigen tak sampai. Kena monitor pernafasan dia. InshaAllah tak ada apa. KM percaya ALLAH lindungi anak miracle ni.

Hasil ujian darah hari tu, alhamdulillah. Semuanya ok. Cuma Uzair confirm ada G6PD. KM pun tak tau mana datang G6PD ni sebab dalam sejarah keluarga kami, nilah baru pertama kali anak lelaki kena G6PD. Jadi, dia special care sikit dalam big family kami. Semua kena control. Kena jauhkan dia dari kekacang dan ubat gegat, ubat nyamuk dan segala benda racun la.

Tapi ni pun KM guna instinct mother. InshaAllah tak ada apa. Allah akan pelihara dia sampai besar. KM tak mau susah hati sangat. Baby ni semangat dia datang dari pada mak dia. So KM kena kuat. Kalau KM kuat, baby pun mestilah kuat.

Hasil check up semalam, doctor suruh setiap minggu pi check up timbang kat KK. Sampai dapat berat yang ideal seperti yg doctor nak tu. Next check up 30 Julai. Nanti KM update lagi ya. Daaa...

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia