After a long break

MashaAllah... lama betul saya tak buka blog ni. Dekat 3 tahun, sejak mengandungkan Uzair. Perasaan untuk berblogging tu terus hilang. Tak boleh pandang langsung blog ni. Perasaan tu datang kejap bila Uzair lahir, lepas tu terus lenyap balik sampai sekarang ni. Entahlah, ambil masa nak tarik minat menulis blog.

Jadi hari ni, saya kembali buka blog yang dah bersarang ni. Dah banyak yang patut kena ubah. Setting iklan semua jahanam. Saya akan mula dari bawah semula. Kenapa anda yang masih lagi jenguk blog ni, terima kasih banyak-banyak. Lepas ni inshaAllah saya kan mula bersiaran seboleh mungkin.

Sejak setahun lepas saya dah mula aktif menulis. Alhamdulillah siap pun. Apa pun wish me luck dalam bidang ni. Dah lama minat sejak sekolah. Dah tua ni baru berpeluang, haha.. okay guys, out dulu. Nanti sambung lagi...😘



Vitamin Untuk Uzair


Assalamualaikum

U olls nampak tak ubat-ubatan di atas tu? Semua ubat tu adalah vitamin untuk Uzair yang dibekalkan oleh pihak hospital since dia di NICU lagi. Banyakkan? Tapi itulah bekalan vitamin yang akan meningkatkan zat2 yang tak sempat develop semasa dalam kandungan.

Uzair lahir pramatang. Kelahiran awal dia menyebabkan dia kekurangan darah dan juga kekurangan zat besi. Since lahir HB dia low. Dan dia pernah kena transfuse 1 bag darah disebabkan dia kurang darah. KM ingat lagi masa dalam pantang, cemas rasa bila dapat panggilan dari pihak hospital nak minta sample darah.

Warna kuning tu appeton untuk tambahkan selera makan dia. Memandangkan dia lahir dengan berat 1.18kg, doctor bekalkan appeton untuk tambahkan selera makan dia. Jujur sejak dia makan Appeton lepas keluar dari NICU, dia sangat kerap menyusu. Setiap dua jam dia minta susu 3oz. Yang mama ni bersemangatlah memerah susu.

 Ubat hitam tu untuk tambah darah. Masa usia dia 3 bulan setelah keluar dari NICU, doctor masih bekalkan ubat tambah darah ni untuk Uzair sehingga usia setahun. Everytime checkup di HPJ, doctor akan ambil sample darah untuk check. Kesian kalau dengar dia melalak. Tapi hati mama ni dah kering dengar dia nangis kena cucuk ambik darah. Masa mula2 bersalin dulu je duk bergenang mata tengok dia dalam incubator dengan penuh wayar. Lepas tu dah lali dah.

Sekarang Uzair dah 1 tahun 4 bulan. Semua ubat dah off. Appeton kena beli sendiri kat kedai farmasi. So far tak risau bab makan dia sebab dia sentiasa lapar. Yalah anak lelaki. Semoga Uzair membesar dengan sihat hendaknya.


Blog Sudah Lama Bersarang

Assalamualaikum semua!!!

KM kembali jenguk blog. Alahai kesian tgk bila dah lama tak update. Sampai uzair dah berjalan haaa. 😂😂 Nak kongsi cerita dari awal tahun pun rasa jenuh jugak nak recall dalam kepala.

Terima kasih rakan blogger yg masih ingat KM. Bukan tak mau jenguk, cuma tak berkesempatan. Lagi plak sekarang uzair dah pandai mengacau. Memang ligat lah nak bersilat.

Sepanjang tahun byk suka duka kecil yg jadi tapi tak sempat nak share. Antaranya handphone rosak 2 kali. Dukacita betul rasa hati bila duit kena keluar lagi.😂

Hari ni saya warming up dulu ya. Bila2 free saya update. Guna phone i rasatk puasnak menulis panjang2. Jari ni gebu sangat sampai typo je memanjang.

Ok you all jumpa lagi!!!🙋

Lagu Suasana Di Hari Raya - Versi ZULAIKHA

Lagu Suasana Di Hari Raya - Versi ZULAIKHA

Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
TIBANYA syawal kita JAYAKAN dengan rasa gembira
anak muda HILANG KAWAN, semuanya KELUAR ke desa
ibu dan ayah KEGIRANGAN, BERSYUKUR TAK GEMBIRA


Kuih dan KUIH beranika MAKAN
PENANGAN KINI ZAMAN BERZAMAN
ketupat rendang sila nikmati kawan
penat memasak malam ke pagi

Wajik dan dodol JANGAN LUPAKAN KAWAN
PENANGAN nenek zaman berzaman
asyik bersembang pakcik dan makcik KAWAN
hai duit raya TERUS nak di beri

SEKIAN TERIMA KASIH...

p/s : siapa nak offer job nyanyi untuk anak ku, boleh jumpa aku, habis rosak lirik orang..

Paradise SPA PD

Assalamualaikum, hai semua! 

Aci tak kalau KM nak publish balik draft 3 tahun lepas? Masa ni KM tengah sarat mengandung 7 bulan Uzair. Kejadian percutian ni berlaku seminggu sebelum KM di warded ke hospital. Boleh lagi enjoy tenangkan fikiran. Padahal masal ni tekanan darah 150/90.

Sebelum ke sini, KM minta pendapat doktor, boleh ke KM nak pergi bercuti? Keadaan kesihatan masa ni mmg tak mengizinkan. Kaki bengkak kembung. Takut tengok. Tekanan memang tak turun. Sudahnya seminggu lepas tu KM kena warded. Takut jadi apa-apa kat rumah. 🤣 Kena tahan sampai bersalin. Tu yang Uzair keluar 7 bulan.

Okeh, KM belanja sikit gambar kat PD. Memang seronok kalau bercuti. Ni pun saja bawa kakak berjalan. Nanti dah masuk sekolah rendah, kena tunggu cuti sekolah kalu nak bercuti. 😄

Biasa kalau pi PD, pantai ni la selalu kami lepak.



Kakak seronok main tanah.


Excited nak pi mandi, siap bawak beg baju mandi


Memandankan mama dia tak sihat, jadi mama dia pandang je la. Borak² dengan ada sorang ni, pun sama tgh preggy cam KM. Masing² cerita masalah masa preggy.

Ni kolam dewasa, terpaksa ke sini sebab kolam kanak² keruh. 

Terpaksalah ayahnya dukung dalam kolam sbb kaki tak sampai.



Cantik view kat sini. Tapi panas la sikit.



Seberang sana tu Glory Beach. Next time plan ke sana pulak 

Okay, itu je. Bye!


Zulaikha Dan Doctor Gigi

 Assalamualaikum,

Kisah ni sebenarnya dah lama simpan. Kisah sebelum KM bersalin. Haha dah berapa bulan berlalu baru nak updatekan. Macam tulah kalau dah pembawakan budak, memang segala benda yang selalu buat semua stop tergendala.

Korang ingat lagi tak masa kita kecik-kecik dulu, ada nurse dan doctor gigi datang melawat sekolah dan check gigi kita sama ada okay atau pun tak. Siap ajar lagi kita cara-cara gosok gigi dengan betul dan bersih.

Now masa tu dah berlalu tapi berlaku kat anak-anak kita pulak. Yang menariknya seawal 5 tahun di sekolah tadika lagi mereka didedahkan cara penjagaan gigi. Tak payah nak tunggu masa sekolah rendah lagi dah walaupun mungkin satu masa nanti bila Zulaikha dah sekolah rendah akan ada lagi pendedahan ni.

Hari tu, Zulaikha ada cakap kat KM cikgu suruh beli set berus gigi siap dengan ubat gigi sekali untuk sekolah. Masa tu tak silap KM masih admitted di hospital kandungan 25w. Kesian kat Zulaikha, sampai ayah dia pun terlupa nak beli

Nasib baiklah ada tok abah dia tolong belikan. Jom KM belanja korang dengan beberapa gambar anak-anak dari sekolah tadika Zulaikha. Semuanya nampak bijak belaka.

 
Masa ni mereka di brief tentang penjagaan gigi. Masing-masing dah faham dah yang pentingnya penjagaan gigi dari kecil.

 Masa ni pulak, doctor bagi sorang-sorang pegang macam mana rasa gigi kita. Entah budak-budak tu faham ke tidak haha. Tapi mereka nampak ingin tahu. Lepas ni harap anak-anak ni termasuk Zulaikha berminatlah gosok gigi. Kalau tidak, jenuh nak suruh gosok gigi.

 Sesi soal jawab berlangsung dan anak ni berjaya jawab soalan dan dapatlah gift dari doctor.

 Cuma cari zulaikha yang mana satu? Haha masing-masing duk tayang gigi comel. Zulaikha yang berus gigi kuning tu. Dia kalau apa2 event memang terlebih excited. Balik rumah mesti cerita kat mak pak dia.


Bila anak-anak dah ada pendedahan begini, kita sebagai parent kena remind anak-anak yang gigi perlu di jaga dari kecil. Biar cantik dan tersusun tanpa ada lobang hitam tu. Kalau boleh, elakkanlah makanan bergula, cikedis or what so everlah. Alah, macam gula-gula tu tak payahlah bagi, bukan setakat gigi rosak, budak jadi hyper wei. Susah nak control. Terkinja-kinja lompat.

Ingat lagi masa KM dah discharge, Zulaikha cerita pasal doctor ajar dia cara gosok gigi kat tok abah dan maktok dia. Mak tok cakap kat dia yang gigi mama ni cantik je masa kecik. Korang tau apa dia jawab balik kat mak tok dia? "Ya ke cantik? Kita tengok gigi bawah mama macam pokok je."

Betuahkan??? haha okehlah tu je nak cerita bye!

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia