Resepi Kuih Bahulu



Assalamualaikum,

Siapa peminat bahulu? 😂 KM memang peminat bahulu. Ada satu kilang bahulu yang kat Labu Lanjut, tu memang KM suka. Masalahnya selalu takndapat beli bahulu kilang tu sebab selalu cepat habis. So, raya tahun ni sebab dah kemaruk sangat dengan bahulu dia, KM cadang nak buat sendiri.

So, terjadila habulu macam di atas tu. 😋 Nak tau tak? Masa pertama kali buat bahulu KM tak jadi tau, frust menonggeng rasa. Sampai merajuk tak nak buat dah. Badmood seminggu. Buat kuih lain pulak untuk datangkan mood nak cuba buat bahulu lagi. Jadi semalam KM cuba lagi sekali buat bahulu ikut versi KM tapi olah dari resepi yang ada kat internet.

Ni KM anggar sendiri je. Siapa nak cuba boleh ikut, ya. KM terang lebih details. Sebab kalau jenis tak sabar kadang kita main skip salah satu memang tak jadila.👇

Bahan²

1 ½ cwn tepung gandum
6 biji telur
2 cwn gula ising
1 cwn gula halus (kastor)
½ sudu teh asen vanila

cara²

1. Tepung tu sangai atas api dulu nak bagi tahan lama. (kalau orang dulu² dia jemur dulu kat matahari tapi leceh la, baik goreng atas dapur je hehe)

2. Putar telur, esen vanila dan gula sampai kembang selama 5 minit.

3. Masukkan tepung yang dah di sangai tadi sikit demi sikit. Yang ni kena kacau pelan² sampai sekata. Jangan guna mixer nanti bantat.

4. Sambil kacau tepung tu, boleh dah panaskan acuan bahulu yang dah letak minyak dengan suhu oven 200° selama 10minit. (wajib panaskan acuan berminyak, kalau tak bahulu tak jadi n hancur)

5. Masukkan adunan dalam acuan yg dah di panaskan tadi. Kemudian bakar dalam suhu oven 180° selama 10minit. Rajin tengok, warna keemasan je dh boleh bawa keluar.

Angkat memula tu memang lembut. Nanti dah kena udara dia jadi rangup.

Okay, tulah resepi yang KM boleh share. Siapa nak cuba bolehla cuba. Good Luck😜


Okay, ni KM punya bahulu. Siapa tanya kenapa hitam² tu, haaa ni jawapan KM, Bahulu ni KM letak coklat rice sikit. So adunan tadi KM bagi dua, satu adunan KM letak coklat rice. satu lagi kosong. So dapatlah sebalang.

Kip Mall Kota Warisan

Assalamualaikum, 

Korang pernah datang Kip Mall Kota Warisan? Baru je setahun beroperasi. Masih banyak lagi kedai yang kosong terutama level 1. Apa yang menarik dalam Kip Mall ni ada Econsave. Jadi lepas ni mudahlah kami warga Sepang nak shopping barang dapur. Tak perlu pergi jauhlah ke Tesco dan Giant Nilai. 

Selain Econsave, banyak lagi kedai yang menarik. King Bakery dah beroperasi, Chicken Rice Shop, Watsons, kedai pakaian, kedai hyper shoe, kedai mamak, boat noodle, My One Shop pun ada juga. Macam-macam lagilah yang KM tak tersenarai.

KM suka pergi Kip Mall ni sebab food court dia macam-macam ada dan harga pun berpatutan.


Hari tu pergi makan, KM order ABC special ni harga RM6 semangkuk. Rasa dia memang sedap ya amat. 👌👍


Pak Wan order nasi kerabu. Nampak biru bak ang nasi dia 😉


KM pulak makan Teppanyaki.

Anak-anak? Huhu... ni waktu lunch, KM cuma dating dengan Pak Wan je. So far makanan kat food court ni KM dah rasa semuanya. Masakan dia orang memang best belaka. InshaAllah bagi tekak KM masakan dia orang tak mengecewakan.

Jadi pada yang terlajak datang kota warisan tu boleh la singgah sebentar di Kip Mall ya.

Itu saja nak cerita, daaa...

Bermulanya Bulan Ramadan

Assalamualaikum,

Diam tak diam, cepat masa berlalu, kita dah pun masuk bulan Ramadan. KM pun dah berapa tahun menyepi sejak kelahiran Uzair. Mesti ramai rakan bloger yang dah tak ingat KM. 😁 Nak mulakan balik sangatlah lemau tapi KM cuba untuk menulis blog semula.

Di kesempatan ini KM nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadan kepada rakan bloger. Mohon maaf di atas segala kesilapan yang pernah KM buat. Terkasar bahasa atau sebagainya.


Mari Kita Mengundi 2018

Assalamualaikum,

Korang dah bersiap-siap ke nak pergi mengundi? Dari semalam lagi jalan jem teruk orang balik kampung nak mengundi. Ini dikatakan Tsunami rakyat yang mahukan perubahan. 😁

Korang mengundi kat mana? KM mengundi dekat dengan rumah je. Tempat KM ada dalam 740 orang rasanya yang dijangka turun mengundi. So tak ramai sangatlah dan cepat habis. Sebelum ni tempat mengundi KM kat Shah Alam. Sejak jadi warga Sepang 10 tahun, maka KM tukar alamat dan tempat mengundi sekali.😁


Masa ni KM datang dah jam 10am. Teruja semua orang pergi mengundi awal. Dalam pantang pun KM gigih pergi mengundi jugak tau. Tak nak ketinggalan korang semua tunjuk jari, tak aci🤣


Taaadaaa.... 😜 KM dah siap mengundi. Lepas ni giliran Pak Wan pulak yang mengundi kat kampung dia. Korang bila lagi? Selamat mengundi semua.🤗

Osaka Capsule Bland

Assalamualaikum, hari ni sampailah my Osaka Bland. Ni pengaruh mak KM la masa dalam pantang dulu dia bland guna benda ni. Tengok macam mudah je tu yang terus beli. Paling best kalau bland untuk buat nasi goreng kampung. Perencah tak payah guna air. Bland je kering gitu. Memang terangkatlah masakan kita 😜



Bukan setakat bland perencah je. Nak buat jus atau bancuh tepung buat kek pun boleh. Banyaklah kegunaan Osaka ni. Suka sebab bilah dia banyak. Berbaloilah beli benda ni. 


Siapa yang belum ada silalah beli, murah je pun. Tak sampai rm50. Okay da.. Itu je nak share. 

After a long break

MashaAllah... lama betul saya tak buka blog ni. Dekat 3 tahun, sejak mengandungkan Uzair. Perasaan untuk berblogging tu terus hilang. Tak boleh pandang langsung blog ni. Perasaan tu datang kejap bila Uzair lahir, lepas tu terus lenyap balik sampai sekarang ni. Entahlah, ambil masa nak tarik minat menulis blog.

Jadi hari ni, saya kembali buka blog yang dah bersarang ni. Dah banyak yang patut kena ubah. Setting iklan semua jahanam. Saya akan mula dari bawah semula. Kenapa anda yang masih lagi jenguk blog ni, terima kasih banyak-banyak. Lepas ni inshaAllah saya kan mula bersiaran seboleh mungkin.

Sejak setahun lepas saya dah mula aktif menulis. Alhamdulillah siap pun. Apa pun wish me luck dalam bidang ni. Dah lama minat sejak sekolah. Dah tua ni baru berpeluang, haha.. okay guys, out dulu. Nanti sambung lagi...😘



Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia