Resepi : Biskut Batik Coklat (Juadah Berbuka)

Assalamualaikum

Yeay! Akhirnya siap juga sy punya biskut batik yg nak di bawa ke rumah mertua ptg ni. Hehehe.. actually this is first time sy tunjuk skill kat mertua dan ipar duai setelah bertahun lamanya. Sebelum ni tak nak tunjuk sangat, nanti kena suruh macam2 muahaha... Okay find! So bahan2 tadi sy tunjukkan semula ya.

Bahan-bahannya :
1/2 Planta (planta beli yg saiz kecik)
1 Cawan milo (yg ni belilah paket kecik)
1/2 Susu pekat manis (Jgn letak 1 tin, kecing manis pulak nanti)
1 Paket biskut marie (Patahkan 4 ya)
1 Sudu besar asen vanila
2 Sudu serbuk coklat


Cara nak buat dia

1. Campurkan planta, susu pekat manis, secawan milo, serbuk koko dan asen vanila.
2. Kacau hingga sebati jgn ada ketul2.
3. Bila dah ada blup-blup menggelegak tu silalah masuk biskut marie yg dah di patah empat.
4. Kacaulah biskut marie itu hinga bodynya di saluti coklat tadi. Tapi jangan kacau lama sangat ya, nanti lembik tak best
5. Tutup api
6. Masukkan dalam bekas/loyang yg boleh muatkan biskut batik yg anda masak tu. Tekap-tekapkan permukaannya dgn sudu, bagi mampat.
7. Rasa macam dah puas hati, masukkan dalam peti ais.

Inilah dia hasilnya yg nak di bawa ke rumah mertua sy petang ni.

Sudut bucu... hehehe

Sudut tengah... hehehe

Sy letak aluminium foil tu pasal senang nak bawak keluar kek batik dan potong seperti biasa.

DAH SIAP!

Amacam? Terliur tak kome nengok teman punya kek batik ni? 
Ngehehe.. sabo ye, tunggu 4 jam lagi nak berbuka...

Selamat berbuka semua!

Follower Yg Ke 200

Assalamualaikum,

Seperti biasa sy nak umumkan follower yg ke 200 sy. Beliau adalah... jeng! jeng! jeng!

Allynshaminza_eva!!! Yeay...
Terima kasih kepada follower Allyn sbb jadi pelengkap follower yg ke 200 di blog sy.

Clicklah gambo atas tu kalau nak view bg besar hehe..


Click utk ke blog beliau

Ini dia blog beliau, am i correct? If not, please betulkan ya. Tak tau mana nak cari link main explore je. Tgk owner gambo kecik. Mak ni mata empat, tak nampak der... huhu

Keep in touch dear!

Senarai Peserta Giveaway by Mahira Ridzuan

Click Benner untuk ke entry giveaway

Senarai Peserta Terkini

1. Lienda Ramly
2. Amirah Azman 
3. Nur Rabiatul
4. Nana Ameer
5. Nurul Husna
6. Rashiqah
7. Current Emotion
8. Syuhada Salleh
9. Farra Anuar
10.Needa Aziz

11. Suhaila Zahari 
12. Dayang Norfatimah
13. Amalyna Zakaria 
14. Farhan
15. Tengku Izzurudin
16. Afiqah Junizan
17. Umi Kasum (Yumida)
18. Nasuha 
19. Mazni Munawar
20. Nur Arina Azman

21. Fatimah Hanim 
22. Shine Your Way (Zhathie) 
23. Puteri Nur Aisyah
24. Yuni Smart
25. Zawani Zainal (belum tag 2 kawan)
26. Cik Amal
27. Noraisah Ulong
28. Intan Nursyafiqah
29. Budak Kampung (belum tag 2 kawan)
30. Eira Aikawa (belum tag 2 kawan)

31. Jue Nazrin
32. Nur Aisyah
33. Nur Sabrina
34. Fieqa
35. Asha Hername
36. InstaNatural
37. Syeeda
38. Freaking Random (miss fifi)
39. Puteri Saffawani
40. Misz Yue

41. Ayu Zan
42. Farhain Azmi
43. Running Man
44. Farrah Mawan
45. Dairi Sally 
46. Anis  (belum tag 2 kawan)
47. Tampawan
48. Cynthia Lee
49. Nurhaziqah 
50. Ain Nadia (belum tag 2 kawan)

51. Nuranis Amar  
52. Cik Fie (belum tag 2 kawan)
53. Little Nuur
54. Eyra Dzuhairah
55. N-Fiq (Nur Afiqah)
56. Amylia Ishak
57. Fatin Norsahida
58. Vee Lea
59. Syiera Firdaus
60. Amirah Raduan

ORAIT!! Dah complete dan TAMAT!!
Di saat2 akhir ni ramai sertai tapi malangnya saya hanya ambil 3 peserta yang terawal beri comment untuk lengkapkan 60 peserta. =) Okay, tunggu keputusannya pagi esok ya!

Sila semak link anda di sini ya. Andai ada yg sy terlepas pandang atau terdouble sila beritahu kat komen ya.
GOOD LUCK! (^^,)

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia