Jangan Tak Tau 4 Tahun Pun Belajar Jugak...


Suspen je bunyi haha.
Apa yang budak 4 tahun belajar tu?
Yang sebenarnya Zulaikha dah terima buku hijau yang ke dua.
Yang mana fasa ni adalah fasa membaca.
Alhamdulillah... cikgu cakap Zulaikha ni cepat tangkap apa yang cikgu ajar.
So, memang senanglah nak di ajar sebab dia mudah faham.
Kalau tak, macam mana dia boleh bawak balik cerita pasal MH17 terhempas pada aku baru-baru ni.
Kome bayangkan budak 4 tahun bercerita pasal MH17 crashed?
Mau tak terkejut beruk mak dia ni dengar pasal berita tu dari mulut dia?

Okay, sambung lagi.
Macam biasalah setiap kali balik sekolah Zulaikha mesti nak tunjuk sesuatu kat mak dia ni.
So, aku pun melayanlah sekejap sebelum pergi mandi.

"Mama! Mama! Kita dapat buku hijau baru. Cikgu bagi tadi. Cikgu cakap kita dah pandai baca."

Memang layan jelah dia bercerita keterujaan dia pandai membaca.
Aku tau fasa ni agak susah bagi dia sebab masih keliru.
Tapi aku tau dan yakin dia boleh sebab dia memang suka mencuba.
Aku pun tengoklah sehelai demi sehelai sampailah terjumpa satu tajuk pada muka surat 44 ni.
Puisi cinta ko... terkejut mak ni tengok... anak dara mak kena baca puisi cinta?
Nasib baik anak dara mak ni tak paham lagi apa ertinya cinta itu.
Kalau tak, mau jenuh jugak mak nak jawab bila berdas-das soalan ditanya.

Tapi kalau korang baca puisi cinta ni, korang mesti fahamkan maksudnya?
Puisi ni lebih jurus pada cintakan Allah s.w.t
Kalau korang tak faham jugak, korang bacalah banyak kali sampai faham.
Haha.. aku sekali baca pun dah faham. =)
Cuma bila Zulaikha suruh aku baca, memang tak daya aku nak mendeklamasikan sajak di atas.
Kang, belum sempat aku baca sajak tu aku dah gelak banyak haaaa...
Sejak azali lagi mak memang failed baca sajak.
Sekian.


Apa Nak Buat Dengan 2 Voucher Lazada Dan 1 Voucher Zalora?


Okay, KM tengah pening ni.
KM ada 2 voucher Lazada dan 1 voucher Zalora.
Masalahnya KM malas nak purchase apa-apa dah untuk bulan julai dan august.
KM rasa dah tak ada barang yang penting KM nak beli.
Pak Wan pun dah tegur KM, kata asyik purchase online je kojenya.
Terpisat-pisat jugaklah bila dah kena perlikan?
So, laki mak dah tegur tu, bawak-bawaklah berhenti membeli online ya mahirah.

Yang kelakonya dah banyak kali cobaan membeli di Lazada dan Zalora ni tapi tak pernah berjaya melepasi tahap bayaran hahaha.
Sebabnya setiap kali KM terjah web site Lazada dan Zalora tu, mesti terngiang-ngiang teguran Pak Wan kat telinga KM ni.
Dah siap masuk code voucher lagi tu then terfikir-fikir balik pesanan berhantunya then cencel balik tak jadi nak purchase.
Sudahnya tersadailah voucher-voucher sekalian ni.
Tarikh tamat voucher ni pada 31 August.
Kalau tak digunakan, akan diburn macam tu je dengan pandangan sia-sia.
Setiap barang yang kita beli dpt tolak RM30, sangat jimat.
So, kalau ada 3 voucher maknanya RM90lah jimatkan?

Dalam kepala ni kata nak buat GA.
Kalau nak buat GA kena buat sepantas kilat.
By 1 ogos je voucher code kena dedahkan pada pemenang.
Aish! Banyak kerja nih. Nantilah fikirkan balik.
Ok bye!

Mari Belajar Bahasa Jawa

Ehem-ehem... siapa kat sini orang jawa? Sila mengaku ya hahaha...
Aku bukan orang jawa tapi Pak Wan orang jawa melayu.
Macam mana aku boleh terpikat dengan si jawa ni panjang ceritanya.
Dulu aku tak berkenan dengan orang jawa sebab banyak adat.
Tapi betullah kata orang, yang tak berkenan tulah esok yang kita dapat.
Sekali memang betul kata ko, aku terkahwin dengan orang jawa.
Haaaaa... cakap lagi tak berkenankan, last-last kahwin jugak dengan orang jawa.
Alhamdulillah.

Aku ingat lagi ada sorang kawan aku ni. 
Dia ni seorang lelaki dan kahwin dengan perempuan yang berketurunan jawa.
Kawan aku ni suka menyakat dan ejek dialeg percakapan orang.
Tak kiralah, kedah ke, N9 ke, jawa ke, bajau ke, kelantan ke, memang dia suka sangat ejek orang.
Satu hari tu, dia mengajuklah cara orang jawa bercakap sambil tak toleh kiri kanan yang masa tu mak mertua dia ada.
Haaaa.. hambik ko, sekali orang tua tu dengar terus pandang tajam dan tegur...

"Yang kau ni apa masalah kau dengan orang jawa?!"

Haaaa.. otai masih berbisa!
Tersentut dia sekejap lepas kena tengur dengan mak mertua. 
Haha! Tak ngagak-ngagak nak mengejek orang.
Lepas kejadian tu tak ejek dah depan mertua sebab takut tersentut macam tadi.
Padan muka dia!

Okay, habis cerita kat situ.
Jom aku ajar sikit bahasa jawa kat korang.


siji-1 loro-2 telu-3 papat-4 limo-5 nenem-6 pitu-7 wolu-8 songo-9 sepoloh-10 
Mangan - makan 
Ngombe/medang -minum 
Turu - tido 
tangi - bangun 
Kelon - peluk 
Dablek - tak
Dengar cakap 
Lungo - pergi 
Kangen - rindu 
Ambong - cium 
Nyong- saya 
Riko - anda/awak/sedara/sedari(bahasa hormat) 
Kuwe -anda/awak/sedara/sedari(bahasa kasar) 
Dulur - sanak saudara
Arek - hendak 
Ngendi - mana 
Merono - kesana 
Merene - kesini
Kabare - apa kabar 
Waras - sihat 
Edan/gemblong - gila/biol 
Seko- dari 
Iki - ini 
Gembluk - anjing 
Celeng - babi 
Sumuk - bengang atau setaraf dengannya 
Sopo - sapa 
Cepak - dekat 
Adoh - jauh
Klimis - tiptop kot 
Wong - orang 
Adus - mandi 
Yok - jom 
Emboh -entah 
Akeh/okeh/kebek - banyak ngilindur - ngigau
Piro - berapa
Wes - sudah 
Ngiseng - buang air besar 
Abang - warne merah
Ngumah - rumah 
Wedok - pompuan 
Lanang - laki 
Bocah - budak
Gedi - besar 
Tuek - tua 
Konco/bater - kawan/sahabat alon2 -pelan2 
Kapok/kawus - padan muka 
Nom - muda 
Ono - ada 
Rondo - janda 
Ngisor - bawah 
Duwur - atas 
Ngarep - depan 
Buri -belakang bokong/
Silit - bontot 
Orak - tidak 
Iyok - betul 
Sikel -kaki 
Usil - tak reti dok diam 
Dolan2 - jalan2 
Ngapusi/ngapos -tipu/menipu munggah - naik 
Meduk - turun 
Jikok - amik 
Getak ke'- letakkan 
Lungo disek - pergi dulu 
Jaman biyek - zaman dulu
Dengklang - kaki terencot2 
Tibo - jatuh 
Kepiye - macam mana
Ciwek - kuat nangis 
Ngences - keluar air liur time tido nyeret -isap dadah 
Ngerten - baik 
Mabor - terbang 
Ketek - monyet 
Manok- burung 
Untu - gigimu 
Mumet - pening 
Endas - kepala 
Banter -laju kot 
Lindek - lambat 
Medi - hantu 
Ngapuro - maaf 
Isuk - pagi
Sore - petang 
Bengi - malam 
Kabeh - semua 
Paman- pakcik 
Bibik- makcik 
Babat - Perut Lembu
Bajing - Tupai
Gurem/Kemerki/Catak - Kutu Ngelih - Lapar 
Keseret - Tercekik
Ngelak - Dahaga 
Udel - Pusat 
Sedolor - Sedara 
Nyonyot - Sedut
Banyu - Air 
Ciblon - Mandi Beramai2 
Keset - Malas 
Sangu -Wang Belanja 
Tembelek - Tahi Ayam 
Godong - Daun 
Gori - Buah Nangka 
Iwak - Ikan 
Bambung - Kumbang 
Iwak Kotok - IkanHaruan 
Iwak Lele - Ikan Keli 
Tinjeng - Pepatung 
Ngompol -kencing malam

Amacam? Senang ingat tak?
Haha! Aku yang dekat 7 tahun kahwin dengan orang jawa pun tak hafal-hafal lagi kok.
Inikan pulak nak bercakap jawa? Memang ke laut lerkan.
Okaylah, itu je nak share.
Sekian



Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia