Dia Yang Salah Faham Ke Aku Yang Salah Tulis? Haha!

Assalamualaikum,

Nak tergelak baca SMS dari suami. Mula2 dia yang SMS kita, tanya kenapa senyap? Dia ingat saya meeting, then saya balas kata, busy scan doc, (tak tulis penuh pun). Pas tu dia tanya scan apa kat doc tu? Yang saya ni masih anggap dia fahamlah maksud scan doc tu apa. So saya jawab macam dalam SMS di bawah. Huhuhu... Ku ingat dia fahamlah, rupanya dia salah faham.


Kalau korang baca, adakah korang akan fikir macam yang encik suami fikir?
Dia ingat, saya scan doctor. Saya pulak maksudkan document.
Miss-understanding
Muahahaha!


 

Resepi : Grill Tenggiri Fish For Dinner

Assalamualaikum

Hari ni, kami pergi pasar borong. Memborong segala barang dapur untuk beberapa minggu. Hehe... tengah pada membeli tu, kami merancang nak masak apa dengan bahan2 yang dibeli tu. Tiba-tiba saya terfikir nak buat tenggiri grill untuk malam. Kami pun gagah mencari ikan tenggiri paling murah kat pasar borong serta bahan-bahannya sekali. Pergh, memang excitedlah wei.

Sampai balik rumah, dah siap kemas barang dapur. Masukkan ke dalam tempat sepatutnya, terus kami memulakan program masakan kami. Nak tau apa resepi simple yang saya buat.

Bahan-bahannya

Brokoli
Carrot
Cili cina (yg bentuk mcm buah tu. ada warna kuning, merah, hijau)
Ikan tenggiri (ikutlah nak berapa ketul)
Minyak olive oil (minyak zaiton)
Pati ayam / garam (ikut suka korang nak letak apa)
Lada hitam.
Lemon
Jagung

Cara-cara nak buat
1. Perapkan ikan tenggiri dengan pati ayam/garam, lada hitam dan lemon selama 5 minit.

2. Potong carrot, brokoli dan cili cina tu ikut suka hati nak macam mana. Pastu campurkan pati ayam sikit serta lada hitam. Gaulkan rata.

3. Then panaskan pemanggang. Masukkan minyak olive oil (minyak zaiton) sikit.
4. Kemudian masukkan carrot dulu, masak sampai lembut, then angkat. Kemudian masukkan brokoli pulak, masak sampai lembut, then angkat. Kemudian masak cili cina pulak, masak sampai lembut, then angkat.
5. Dah siap part sayur, bakar ikan tenggiri pulak. Make sure letak minyak olive oil sikit, then baru masukkan ikan tenggiri. Bakar hingga betul2 masak. Kalau boleh balik-balikkanlah. Nanti hangus pulak. hehe...
6. Sambil tu, kukuslah jagung serta rebus kentang serentak. Macam mana saya buat serentak? Saya letak kentang 4 biji dalam air kukus bawah dan jagung sy letak dalam tempat kukus atas. Tunggulah sampai jagung naik bau. Then kalau jagung masak dulu, tak apa just angkat je. Continue rebus kentang sampai lembut. heeee....
7. Untuk jagung, saya buat macam resepi jagung kukus yang pernah saya share kat SINI.
8. Untuk kentang pulak, saya tak letak apa-apa perisa tapi kalau nak sedap, letak garam sikit pun boleh. heee...
9. Dah siap semua, bolehlah hidang.

Ni hidangan untuk saya.

Yang ni hidangan untuk suami.

Ini resepi saya yang paling simple dah mudah sebab nak cepat dah lewat malam.
Kalau nak betul2 remeh punya resepi boleh goole kat tempat lain. 
Ada macam-macam cara boleh buat. Hehehe...

Mouse Baru Untuk Acer

Assalamualaikum,

Hari minggu yang menyeronokkan. Kenapa sy ckp seronok? Sbb sy tershopping kat alam sentral. Nasib baik le dpt kawal nafsu beli. Klu tak, habis ku borong baju budak dgn byk. Dlm pada kawal tu terbeli gak beberapa helai. Cantik wooo... baju baby brand anakku pun murah2 der...

Mouse ni biasa tapi sebab color dia cun, purple metalic, tu yg sy rembat jugak.
Harga RM10 jer, murahkan? hehe

Tengah jalan2 kat aras 3 tempat gadget, sy terpandang mouse purple ni. Kebetulan mmg mouse lama dah rosak tu yang beli jugak. Memandangkan corak dia cantik, sy terus rembat satu. Tujuan datang alam sentral sebenarnya nak survery Lenovo je tapi biasalah, niat datangnya lain, yang dibelinya lain. Haha... apa lagi, duit macam ayor ler jadi.


Lenovo vs Samsung

Assalamualaikum,

Secara jujurnya saya dah mula jatuh cinta dengan Lenovo. Dari segi spec dia, body dia, jenama dia, semua saya dah mula suka. Malah bagi saya Lenovo lebih baik dari Samsung ya. Itu kenyataan dan ia pendapat peribadi berdasarkan pengalaman menggunakan kedua-dua jenama.

1. Harga. Smartphone Lenovo menawarkan perbagai model dari harga sangat rendah bagi sebuah device android. Model paling maju pun masih lagi dikategorikan berpatutan jika dibandingkan dengan performance jenama lain.

2. Screen. Saiz screen model-modelnya sangat bersesuaian dengan penggunaan untuk mobile data. Boleh usrf internet, facebook dll. Tidak terlalu besar, tidak terlalu kecil.

3. Batery. Dengan fungsi penjimatan batery sedia ada dan kapasiti bateri yang besar semua modelnya mampu bertahan dengan penggunaan 3G yang maksimum.

4. Performance. Jarang dengar lenovo stuck atau hang jika dibandingkan dengan jenama terkenal yang lain. Walaupun menggunakan pelbagai aplikasi serentak.

Kesimpulannya ia adalah produk yang mempunyai performance yang tinggi tetapi harga yang berpatutuan.

Kepada korang yang dah jatuh cinta pada smartphone Lenovo ni dan korang decide nak beli tapi korang tak tau series2 apa yang best untuk korang guna, kat sini saya boleh share apa kelebihan-kelebihan yang ada pada model-model smartphone Lenovo ni. =)

K series:
Premium, Ultra-Slim Smartphones
State-of-the-art smartphones featuring the latest processor, display and camera technology

S series:
Elite Entertainment Smartphones
Sleek smartphones designed for video, music and gaming with powerful processors, high resolution displays, and studio-class audio

P Series:
Professional smartphones with Epic Battery Life
Extra long battery life, IPS displays and powerful processing will keep you connected on the road and in the office.

A series:
Action series smartphones for the young doers
Entry level smartphones with extensive feature sets offering a great experience at a low price.

Dalam erti kata lain,

K - Hi-tech, CPU power, kualiti power gila
S - Style, hiburan termasuk kamera
P - Performance, tahan lama, batery power
A - Action, gamers confirm ramai gila pilih yang ni

Dan, korang nak tau atara di atas saya pilih yang mana? Hehe... saya beli series A. Serius cakap mmg best! Superp! Bayangkan saya guna FB, game, google, insta, tweet, tukar2 window dgn jayanya tak pernah hang langsung. Baterry tahan lama. Dah rasa macam Iphone pun ada. Haha!

Berbanding saya guna samsung note dulu, kadang2 tgh syok berFB boleh close window serta merta. Saya guna google, tengah baca hang tiba-tiba. Wah, boleh stress woo bila kenangkan function samsung dulu. Sampai batery pun boleh kembung dan meletup.

Percayalah, masa saya pergi beli hari tu, salesman cakap, samsung dah mula jatuh dan lenovo dah mula naik. Ramai orang cari lenovo dari samsung sebab kualiti dia sangat bagus dan berbeza dari samsung. Bukan nak cakaplah, korang boleh fikir sendiri, kalau dah ada smartphone yg lebih berkualiti dan harga jauh lebih murah, buat apa korang nak spend duit lebih untuk smartphone yang korang dah tau atau dah dengar masalah2nya dengan harga yang sangat mahal??? heeee... =)

Smartkan? hubby saya dah jatuh cinta dengan smartphone ni.
Harga??? RM839



Nipis gila smartphone ni. S960 Harga??? RM1299


Yang ni lagi smart Lenovo K900 harga??? RM1499


Kalau nak tau lebih lanjut, korang boleh google sendiri ya hehe. Saya cuma bagi mukadimah je pasal smartphone Lenovo yang tengah naik sekarang.

Resepi : Kuih Kaswi (favorite pak wan)

Assalamualaikum,

Korang suka tak kuih kaswi? Saya mula-mula tak suka tapi disebabkan kuih tu kuih fav suami, terus jadi suka. Itu pun kena pandai masaknya. Saya tak suka kuih kaswi letak telur dan kapur. Mmg tak makan der. Rupanya suami pun tak suka ada telur dan kapur. Saya mula suka kuih kaswi sejak rasa yang arwah mak mertua buatkan. Serius, seloyang boleh habis berdua. Haha... memang sedap. So, sekarang arwah dah tak ada, kita orang kena belajar buat sendiri.

Saya pun google la resepinya. Ingatkan susah sangatlah buatnya, rupanya senang gila. Suami pun pergilah beli bahan-bahan untuk buat kuih kaswi. Simple sangat bahan2nya.

Bahan-bahan (satu loyang)

1 cawan gula melaka
1 cawan gula pasir
7 cawan air
2 cawan tepun gandum
1 cawan tepung sagu

Cara-cara

1. Gula mera, gula pasir dan bersama 3 cawan air di masak sehingga mendidih.
2. Tepung sagu dan tepung gandum disatukan di dalam satu bekas bersama 4 cawan air di kacau rata.
3. Campurkan tepung yang telah dikacau rata ke dalam gula yang telah dimasak tadi, kacau sebati.
4. Untuk elakkan adunan lembik, masak sedikit adunan tadi di atas api. Kacau hingga adunan menjadi pekat.
5. Masuk ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
6. Apabila sudah masak, masukkan ke dalam fridge bagi sejuk, potong dan digaul kan dengan kelapa putih yang telah digaul dengan sedikit garam.

Comot sikit, sebab belum sejuk betul dah tak sabar nak makan. Haha...
SIAP!

Resepi : Sotong Sumbat Pulut

Assalamualaikum,

Siapa pernah makan sotong sumbat pulut? Hehe, sedap tau. Ni tahun lepas punya cerita. Sebenarnya mula-mula saya tak berapa suka sangat sotong sumbat ni tapi bila makcik yg buatkan terus jatuh cinta. Tak langsung saya pun try buat sendiri dan dah teror. Itu pun upon request by hubby lah. Kalau buat saje-saje memang taklah.

Hari tu dia teringin sangat, so saya pun prepared bahan. Sanggup dia pergi belikan. Saya cuma masak je dan dia makan. Hehe... Kali pertama buat sotong sumbat, pulut tak masak... Muahaha... kali kedua buat, menjadi tapi ada gak yg tak masak pulutnya dalam sekor sotong. Huhu... try and error. Kali ke tiga masak, baji jadi sepenuhnya. Encik suami kata sebijik cam makcik yg masak hehehe...

BERJAYA akhirnya. Jom tengok apa bahan-bahannya.

Bahan-bahannya

10 ekor sotong besar (dibersihkan)
2 cawan pulut (dibasuh bersih dan ditapis)
1 biji kelapa, santan
1 sudu cili giling
2 biji bawang
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa
lidi untuk cucuk
minyak

Cara-caranya

1. Ambil sotong dan diisi dengan pulut. Isi suku je tau jangan penuh.
2. Masukkan pulut pada semua sotong. Kemudian masukkan kepala sotong ke dalam badannya semula dan cucuk dengan lidi supaya tidak tertanggal.
3. Panaskan minyak dalam periuk.
4. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan tumis hingga bau naik.
5. Kemudian masukkan cili giling dan santan serta di tambah dengan sedikit garam. *Saya masukkan air setengah cawan utk bagi kuah banyak.
6. Kemudian masuk sotong dalam santan tadi. Masak sehingga pulut kembang di dalam sotong.
7. Setelah masak, hidangkan ke dalam pinggan.



Resepi : Meatball Homemade

Assalamualaikum,

Saya teringin betul buat meatball sendiri. Pertamanya sebab zulaikha suka makan. Kalau beli spegati kat pizza hut mesti dia bedal meatball dulu. So, dari beli kat luar yang dah tentu dapat sikit, lebih baik saya buat sendiri. Puas hati dapat banyak. Ni saya buat dengan style saya sendiri. Mungkin lain orang, lain caranya sebab saya guna dengan bahan apa yang ada kat rumah je.

Kebetulan masa tu ada daging cincang lebih, hasil dari masa buat spegati hari tu. Apa lagi, buat jelah meatball. Dari terperap dalam frezer, lebih baik saya buat sesuatu dengan daging tu. Lagi pun tak elok daging dibiar lama walaupun kata expired lama lagi. Hehehe... jom tengok apa bahannya.

Bahan-bahan (Ni boleh dapat dalam 25-30 biji)

1 paket daging cincang ramly
1 biji telur dipukul, 1 biji telur lagi standby untuk celup masa goreng
1 biji bawang potong dadu (ditumis)
Garam dan serbuk lada hitam
Pati ayam (klu suka)
Minyak untuk menguli

Cara-caranya

1. Tumis bawang dan angkat
2. Campurkan semua bahan tadi termasuk dengan bawang yg ditumis tadi.
3. Tangan make sure letak minyak sekali supaya mudah untuk bentukkan bebola.
4. Bebola tu celup dengan telur dan goreng macam biasa.
5. Dah siap then makan dengan sos black paper
6. Selamat mencuba

*Resepi ni akan diperbaiki lagi dengan bahan2 lain. Hehe.. ni try and error je sebab tak cukup bahan.

Sama tak? Haha.. rupa memang sama tapi rasa tak sama sebab bahan tak cukup



Resepi : Jagung Kukus

Assalamualaikum

Baru-baru ni saya teringin nak makan jagung kukus buat sendiri. So belilah barangnya kat tesco. Yang tak bestnya barang tesco memanjang habis. Kalau tau, beli kat Giant je. Huhu... bebalik pada cerita, nak buat jagung kukus ni simple je. Rasanya semua orang tau buatkan? Cuma yang susahnya jagung dibuat dari air tangan abah sendiri. Hahaha... Tak sangka baru cakap, tengok2 dah ada atas dapur duk kukus. Lepas tu tau-tau je dah siap.
Malangnya tak cukup hanya sepaket. Sepaket lagi saya simpan dalam frezer kat rumah sendiri sebab nak buat untuk suami. Kalau nak pergi semula ke tesco memang berchentalahkan. So, hasil-hasil yang simple tu saya akan share dengan korang kat sini.

Jagung Kukus Version Abah

1 paket jagung sejuk beku
2 sudu mentega
2 sudu gula (ikut ler korang nak manis mcm mana)
Secubit Garam
Lada putih (ikut ler korang nak pedas mana)

Cara-cara membuatnya

1. Kukus jagung dalam 30 minit.
2. Bila dah masak, masuk jagung dalam bekas.
3. Gaulkan jagung tadi dengan mentega, gula, garam dan lada putih
4. Siap dihidang untuk makan

Jagung Kukus Version Abah =)

Bersangka Baik pada Allah s.w.t


Kalau korang ada masalah yang menimpa, cubalah ingat kata-kata ni, in sha Allah hati korang mesti tenang dan bersih dari segala prasangka buruk. Malah lebih disayangi Allah.

Steambot Time at Office (Friday Lunch Hour)

Assalamualaikum,

Jumaat hari yang sangat panjang rehatnya. Ada sorang member ni teringin benar nak makan steambot beramai-ramai kat office time lunch hour yang panjang itu. Mak buyung katakan, semua dia teringin. Hehe... kami layan je. Seronok makan ramai-ramai ni. Yang sebenarnya dia nak merasmikan periuk steambot yang dia dapat hadiah masa malam gliterz bollywood hari tu. Kami pun tumpanglah sekakikan.

So, nak dijadikan cerita, kami pun merancang beramai-ramai untuk kongsi beli bahan sorang sikit untuk buat steambot tu. Saya cuma bawak mee sanggul 2 paket, penapis dan senduk. Dia orang yang lain beli bahan2 untuk direbus. Tak sangka banyak tangan yang membeli boleh dapat banyak giler hasilnya dan dapat jamu satu office makan. MashaAllah... ini namanya rezeki. Memang puas kami makan dari tengah hari sampai ke petang. Kalau tengok petang tu semua dah jadi macam ular sawa. Hahaha... penangan steambot ala-ala Joneys gitu.


Ini adalah suku bahan yang kami sediakan. Suku je wei, banyak lagi tak bukak dalam plastik. Kami akan bukak bila ada lagi permintaan yang utk mereka.

Taaadaaaa... dah siap untuk di makan. Banyak tak bahan yang kita orang masukkan? Memang mengenyangkan wei...

p/s : Masa ni korang baca, steambot ni dah selamat dalam perut kami. Actually, bagus buat makan-makan macam ni. Dapat meningkatkan ukhwah sesama rakan sekerja. Cewah!

Undangan Ke Minggu Penulisan Remaja 2014


Undangan Ke Minggu Penulis Remaja 2014

Tarikh : 22 - 27 Mac 2014
Tempat : Akan dimaklumkan

Peserta berusia 17 - 21 tahun
Pernah menghasilkan karya kreatif dalam mana-mana media cetak di Malaysia seperti sajak, cerpen, esei dan lain-lain

Mohd Jusoh bin Majid
No. Telefon : 03-21479216
E-mel : jusoh@dbp.gov.my

Muat turun : borang penyertaan

Solat Selepas Haid: Perkara yang Di pandang Ringan

Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!

Kebanyakkan perempuan/wanita/Muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz-ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya).

Contohnya yang paling simple; bila ditanya kepada kebanyakan wanita Islam, "Adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" Pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakan mereka mengatakan: "Alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa je. Itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu."

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam al-Ghazali yang masyhur.

Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasawuf dan padanya juga perbahasan Fiqh yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..

Dalam BAB TIGA :

" Fi Adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :-

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat Asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat Zohor dan Asar.

2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu Subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat Maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam al-Ghazali).

HURAIAN MASALAH :-

1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?

- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat Asar (selepas mandi hadas).

2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?

- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.

- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

3. Dalam perkara solat Subuh pun sama :- Perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isya' satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.

- Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat Maghrib.

- Di atas kecuaiannya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu Maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu Subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku).

- Maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu diqadha juga solat Maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.
Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

ok, ni dalam mazhab imam Ghazali..kalau sesiapa yg tau perlu tak kita ganti dua waktu sekaligus sebab kita pakai mazhab shafie kan? .tapi ada satu lagi benda...kat bawah ni :

Lagi satu, jika haid datang dalam waktu solat sedangkan wanita itu masih belum menunai kan solat, solat tersebut perlu di Qada'...Contohnya, wanita tu menyedari datangnya haid dalam waktu zoho (kira2 dalam pukul 3 camtu) sedangkan wanita tersebut masih belum menunaikan solat zohor..Makanya soat zohor tersebut perlulah di Qada' kan sebab tinggalnya solat itu adalah atas kelalaian wanita itu sendiri...

selalu lalai pasal...sebab tu..sembahyang diawal waktu sangatlah dituntut....

Wallahuwa'lam.

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!! ^^^

Sumber : http://ishy77.blogspot.com

Jualan Gudang Diskaun (Book Expo)

Assalamualaikum,

Saya ni pantang dengar ada jualan gudang sampai 80%. 
Mak aih, kalau boleh nak borong semua buku. Tapi itulah, jangan ikut nafsu. Kalau ikut nafsu inilah padahnya. Dah terbeli dengan banyaknya. Ini saya dah sukat duit nak beli apa. Kalau tak sukat, agaknya satu expo ku borong haha. FYI saya tak sempat belum baca lagi semua buku2 ni. Korang bayangkanlah, sy beli bulan 10, 2013 dan sekarang dah masuk bulan 1, 2014. So, bila nak start baca ni wei? Nak review novel ni pun tak sempat.




P/s: ada tak antara novel ni yang korang semua dah baca? Kalau ada, bolehlah share dgn saya. =)


5 Makanan untuk mengurangkan risiko kanser payudara

Seperti yang kita sedia maklum, kanser payudara merupakan pembunuh nombor satu wanita di Malaysia. Pakar percaya gaya hidup yang berbeza dan tabiat makan tidak sihat merupakan faktor-faktor yang menyumbang kepada pembiakan sel kanser payudara terutama bagi wanita yang sudah menopaus. 

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik jika anda mula mengamalkan tabiat makan yang sihat bermula sekarang untuk mengurangkan risiko kanser payudara. Sempena dengan bulan mencegah kanser payudara, dibawah merupakan beberapa jenis makanan yang dapat membantu mengurangkan risiko kanser ini. 

Buahan dan sayur sayuran 
Buah buahan merah (lobak, tomato) oren dan sayur – sayuran yang kaya dengan karotenoid boleh mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 20 peratus. Karatenoid boleh didapati dalam tomato dan lobak merah. 

Ikan & kacang 
Menurut British Medical Journal, Asid lemak Omega 3 yang ditemui dalam ikan dapat meningkatkan sistem imunisasi seseorang dan juga melancarkan peredaran darah. Ia dapat mengurangkan risiko sebanyak 14 peratus . Asid lemak ini juga boleh ditemui dalam kacang seperti mentega kacang . 

Buah beri 
Strawberi dan rasberi mengandungi kandungan asid elagik yang tinggi. Asid elagik bukan sahaja membantu mengurangkan risiko mendapat kanser payudara, tetapi juga kanser kulit, pundi kencing dan paru – paru bermasalah. 

Makanan yang mempunyai vitamin D 
Vitamin D boleh didapati daripada kacang soya, badam atau susu. Makanan ini mempunyai kandungan Vitamin D yang tinggi. 

Bijirin
Bijirin kaya dengan serat. Penyelidikan membuktikan bahawa dengan mengambil 10 gram bijirini sehari dapat mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 7 peratus.

Sumber Yahoo

Tips mencerahkan siku dan lutut

gambar hiasan

Warna kulit badan yang tidak rata akan kelihatan jelas pada bahagian lutut dan siku. Kebiasaannya, warna pada bahagian kepala lutut dan siku akan kelihatan lebih gelap berbanding bahagian kulit lain. Hal ini akan menyebabkan sesetengah wanita kurang keyakinan diri untuk memakai pakaian yang menyerlahkan lutut atau siku. Memang agak sukar untuk menghilangkan kehitaman pada siku dan lutut, namun tidak bermakna ia tidak akan menjadi lebih cerah. Anda dapat meratakan warna kulit hanya dengan mengikuti tips seperti di bawah: 

Menggunakan lemonBahan yang terbukti berkesan untuk meratakan warna kulit badan tidak lain tidak bukan, buah lemon. Potong lemon secara nipis, dan sapukannya pada bahagian siku dan lutut anda. Lakukan proses ini selama 30 minit dan bilas dengan menggunakan air suam. Untuk mendapatkan kesan yang lebih cepat, lakukan proses ini 2 atau 3 kali sehari. 

Menggunakan minyak zaitunWarna kulit bahagian siku dan lutut kelihatan lebih hitam berbanding kawasan lain kerana ia terdiri daripada sel-sel kulit mati lantas menyebabkan kulit menjadi kering dan kusam. Jadi, untuk mengatasi masalah ini, sapukan minyak zaitun pada siku dan lutut. Biarkan selama 15 minit dan bilas. 

Menggosok dengan spanUntuk pengelupasan sel-sel kulit mati secara halus, anda disyorkan menggunakan span khas atau 'loofah' yang mana banyak dijual di kedai yang menjual barang kosmetik. Kemudian, gosok dengan tekanan sederhana dan perlahan pada bahagian lutut dan siku tadi sehingga diyakini sel kulit mati hilang. Akhir sekali, bilas dengan air suam. 

Menggunakan pelembabSetiap kali selepas mandi, jangan lupa untuk memakai pelembab di bahagian lutut dan siku untuk kesan ekstra. Kebiasaannya, kedua-dua kawasan ini sangat kering dan memerlukan lebih banyak kelembapan untuk lebih lembut dan cerah. Lebih bagus lagi jika anda menyapukan 'body butter' setiap kali selesai mandi pada bahagian lutut dan siku. 

Gunakan tip-tip di atas dan selamat mencuba!

Exclusive Giveaway By Mieya Atiera

Assalamualaikum :)

klik banner untuk join.
Sebanyak 107 hadiah menanti pemenang bertuah.
(
klik untuk ketahui senarai hadiah)





Resepi : Kek Coklat Kukus Moist

Assalamualaikum,

Yg ni saya kukus dan nampak lembab2 gitu.
Nampak perbezaan. Kukus lagi sedap dari bakar.
Kalau bakar, dia jadi keras dan kering.

Hari tu suami saya teringin sangat nak makan kek coklat moist buatan saya sendiri. Dia tak mo saya beli kat orang lain. So, nak tak nak, saya kena gaklah belajarkan. Tapi seronok jugak dapat belajar buat kek ni. Next time bolehlah saya buat kek birthday Zulaikha sendiri.

So, hari ni saya nak share cara nak buat kek coklat moist version saya. Cara tak jauh beza pun. Ikut sukat macam biasa. Tak pernah-pernah saya buat. Ini adalah kali pertama saya mencuba atas permintaan suami. Huhu seronok juga try and error ni. Cuma sy tak ambik step by step gambar cara buat tu.

BAHAN-BAHAN
3 biji terlu saiz besar
1 tin susu cair
1 cawan serbuk koko (di ayak)
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 cawan gula kastor
1 1/2 butter ATAU boleh guna minyak jagung
1 sudu teh baking powder (di ayak sekali dengan tepung)
1 sudu teh soda bikarbonat (di ayak sekali dengan tepung)

CARA MEMBUATNYA.
1. Masukkan butter dalam periuk, cairkan dan gunakan api yang sederhana.
2. Masukkan susu cari, kacau sebati
3. Masukkan gula kastor, kacau lagi
4. Masukkan esen vanila
*Kacau semua sekali sampai sebati dan tutup api.
5. Sementara tu, ambil bekas lain pukul pulak telur ayam tadi sampai berbuih.
6. Tuangkan sikit demi sikit ke dalam adunan tadi, kacau sebati
7. Kemudian baru masukkan bahan-bahan yang di ayak tadi (tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder)
8. Masuk sikit demi sikit, gaul sampai semua adunan sebati. (Jangan masuk sekali gus tkt berketul2)
9. Ambil loyang grisskan loyang dengan butter supaya nanti tak melekat. Kemudian baru masukkan bancuhan tadi ke dalam loyang paras separuh dari loyang sebab nanti dah kukus kek ni naik tinggi.
10. Tutup dengan aluminium foil untuk elak kek terkena titisan air dari pengukus.
11. Kukus kek sampai masak dalam satu jam dengan api yang sederhana.
12. Sebelum kukus tu kena panaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi tau.

TOPPING KEK
1.Coklat bar
2. Susu cair

Cara-cara:
*Cairkan coklat campur dengan susu cair, bancuh atas api.
*Dah siap baru letak atas kek tadi.
*Taburkan coklat rice
*SIAP!

Yg ni terpaksa bakar sebab pengukus tak muat utk masukkan loyang ni.
So, kek jadi keras sikit tapi tetap sedap sebab adunan dia sama.

SO, SELAMAT MENCUBA

Mini GA Bookmark Limited Edition By Emas Putih

Assalamualaikum


Mini GA Bookmark Limited Edition By Emas Putih di anjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Zara Nurhaidah dan Iluvtour. Siapa yang nak join sila tekan banner di atas :)

Tazkirah Dr Ridhuan Tee di Mimbar Pencetus Ummah Akhir 2013



Sangat menyentuh hati bila mendengar tazkirah dari Dr Ridhuan Tee di mimbar pencetus ummah. Jomlah kita dengar untuk menginsafkan diri dan menghargai ibu ikut sewaktu mereka masih hidup.

Altimet - Kalau Aku Kaya featuring Awi Rafael (Lyrics Video by Virtuoso ...



Kalau aku kaya
Kalau aku kaya

[Altimet]
Aku nak gaya hidup aku berubah
Alangkah indah kalau dah tak susah
Jadi pemilik bukan sewa rumah
Makan tak habis minu tak sudah

Bil api air semua bayar awal
Tulis cek selamba tak risau batal
Masuk dalam bank semua melopong
Dalam akaun ada banyak 0 0 0 0 0 0

Dan kalau aku mampu
(Jangan pening kepala, Aku betulkan semua lubang atas jalanraya)

Buat suka hati aku
(Kamu tak perlu risau, aku beli semua pokok janji bumi kekal hijau)

[Awi Rafael]
Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama

Kalau aku kaya (Kalau aku kaya, kalau aku kaya)
Kalau aku kaya (Kalau aku kaya, kalau aku kaya)

[Altemet]
Aku gajikan driver
Nama dia Schumacher
Dia panggil aku sir
Aku panggil dia der
Der, tolong hantar mak aku pergi pasar
Belikan nasi lemak
Boss engkau dah lapar
Aku belikan Kim K, Kain lebih
Pesan dia tolong tutup aurat, terima kasih

Beat by Dre
Next beat by Y'e
Tiap show pakai J's
Hyperman aku Jay
Biar aku belanja, subsidi gula
Korang kena kencing manis tanggung rawatan semua
Pening apa? Semua benda aku yang sponsor
Kalau korang takut trafik kita naik helikopter

Dan kalau aku mampu
(Jangan pening kepala, Aku betulkan semua lubang atas jalan raya)

Buat suka hati aku
(Korang tak perlu risau. Aku beli semua pokok janji bumi kekal hijau)

[Awi Rafael]
Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama

Aku beli serba satu (Heh aku beli dua)
Eleh aku angkat lima (Wei aku borong semua)
Bagitahu jiran lama (Sewa mereka kami taja)
Dan kalau anak-anaknya geliga (Kita bagi biasiswa)

Bila aku kaya
Bila aku kaya
Bila aku kaya
Bila aku kaya
Kaya, kaya

Bila aku kaya
Hari hari hari raya (hari-hari ha ha)
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba (rileks-rileks semua aku belanja)
Bila aku kaya (yea)
Aku beli segalanya (semua)
Bungkuskan semua (ha ha)
Hadiahkan pada mama (mama nak apa)

Bila aku kaya (Kita bukan pergi kedai kereta beli kereta)
Bila aku kaya (Kita pergi kedai kerta beli kedai kereta)
Bila aku kaya (bila aku kaya, bila aku kaya)
Bila aku kaya (bila aku kaya, haih bilalah nak kaya)

Kalau aku mampu
Buat suka hati aku

Bagaimana Hilangkan Dagu Berlapis



Assalamualaikum,

Kali ni nak share macam mana cara nak hilangkan dagu berlapis atau kata lain double chin.

Kepada siapa yang kat luar sana mempunyai dagu berlapis di sini kami ingin berkongsi dengan anda berita gembira kerana kini anda boleh lupakan semua latihan dan senaman yang berpanjangan juga berat serta pembedahan yang mahal untuk menghapuskan kesan dagu berlapis. 

Ini kerana syarikat farmaseutikal di Amerika Syarikat, California, Kythera telah menemui jalan penyelesaian apabila mengumumkan suntikan ATX -101 yang direka khas untuk menghilangkan dagu berlapis telah berjaya lulus ujian klinikal ke atas lebih 1,000 pesakit. 

Suntikan yang mengandungi versi sintetik asid deoxycholic, kompenen yang dihasilkan oleh badan untuk menggalakan perpecahan lemak. 

Walaubagaimanapun, suntikan ini juga mempunyai kesan sampingan iaitu bengkak, sakit, lebam, kesemutan dan kemerahan. 

Selain pembedahan plastik, suntikan ATX -101 boleh dijadikan sebagai jalan penyelesaian alternatif kepada anda di luar sana yang mempunyai dagu yang berlapis terutamanya golongan wanita.

Kebaikan Air Kelapa Yang Anda Perlu Tahu


Air kelapa, satu hadiah daripada alam semulajadi kerana ia sangat menyegarkan dan berkhasiat untuk tubuh badan serta meremajakan badan dan kulit anda dari luar dan dalam. Di sini, kami ingin kongsikan 8 manfaat air kelapa seperti berikut:

Agen anti-penuaan
Air kelapa mengandungi bahan dan antioksidan tertentu yang mana membantu untuk melawan radikal beba, sekaligus, melambatkan proses penuaan serta membantu meningkatkan sistem imun badan anda lantas melindungi anda daripada pelbagai penyakit. 

Tingkatkan metabolisme anda dan meningkatkan penghadaman
Minum air kelapa secara kerap boleh membantu meningkatkan metabolisme anda secara semula jadi, sekali gus membantu badan anda untuk membakar lemak banyak yang lebih cepat. Tambahan lagi, jika anda mempunyai masalah dengan pencernaan, air kelapa boleh mengatasinya kerana ia membantu penyerapan makanan dan mengurangkan berlakunya refluks asid. 

Hidrat dan meremajakan badan anda
Air kelapa mengandungi 94% air dan sebenarnya, sangat rendah kalori. Bebas lemak dan rendah gula, air kelapa juga boleh hidrat sistem anda menyediakan anda dengan vitamin, kalium, enzim dan asid amino. 

Membantu penurunan berat badan yang sihat
Minum air kelapa secara kerap bukan sahaja bagus untuk menambah kelembapan badan anda dan meningkatkan metabolisme anda, tetapi ia juga mempunyai kesan yang positif bagi mereka yang cuba untuk mengurangkan berat badan. Minuman sihat yang tidak mengandungi bahan kimia ini telah digunakan selama berabad-abad sebagai minuman berkhasiat dan sihat. Air kelapa hanya mengandungi rendah lemak, gula dan kalori, tetapi ianya kaya dengan nutrien dan vitamin, oleh itu, ia boleh membantu anda menyekat rasa lapar secara sihat. 

Menyingkirkan toksin daripada badan
Air kelapa sangat bermanfaat untuk sistem penghadaman anda. Ini kerana ia membantu untuk membersihkan badan anda daripada toksin dan mengurangkan keletihan. 

Kaya dengan sumber vitamin dan nutrien
Air kelapa adalah sumber yang sangat baik dan semula jadi vitamin dan nutrien kerana ia mengandungi kalsium, zat besi , magnesium , fosforus , kalium , zink , Vitamin C dan Vitamin B. 

Bermanfaat untuk otot dan sistem saraf
Air kelapa membantu untuk mengelakkan kekejangan di otot dan membantu untuk meningkatkan fungsi sistem saraf anda. 

Bagus untuk kulit
Air kelapa juga bermanfaat untuk kecantikan kulit anda. Bukan sahaja untuk diminum, tetapi anda juga boleh menggunakannya pada kulit anda. Ia membantu untuk melembapkan kulit anda, membantu untuk mengurangkan jerawat dan jeragat. Sebenarnya, kebanyakan produk kosmetik dan krim muka juga mengandungi ekstrak kelapa kerana keberkesanannya.

Lelong Harga Borong Kain Pasang

Assalamualaikum,

Saya nak lelong beberapa kain pasang yang tinggal kat tangan saya. Harga terbaik punya boleh bagi sebab nak clearkan stok. Jenis kain memang terbaik dan berkualiti. Saya dah buat satu baju dan sangat selesa bila pakai. Heeee... jadi siapa yang berminat atau berkenan dengan kain pasang ni, boleh komen kat bawah atau PM kat saya di https://www.facebook.com/messages/QZCollections harga memang terbaik punya. Terus bagi harga borong.

Harga Biasa English Cotton
RM68 sepasang

Harga Biasa Viscose Cotton
RM55 sepasang

HARGA LELONG
English Cotton RM48 free postage

HARGA LELONG
Viscose Cotton RM36 free postage

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia