Resepi : Kek Coklat Kukus Moist

Assalamualaikum,

Yg ni saya kukus dan nampak lembab2 gitu.
Nampak perbezaan. Kukus lagi sedap dari bakar.
Kalau bakar, dia jadi keras dan kering.

Hari tu suami saya teringin sangat nak makan kek coklat moist buatan saya sendiri. Dia tak mo saya beli kat orang lain. So, nak tak nak, saya kena gaklah belajarkan. Tapi seronok jugak dapat belajar buat kek ni. Next time bolehlah saya buat kek birthday Zulaikha sendiri.

So, hari ni saya nak share cara nak buat kek coklat moist version saya. Cara tak jauh beza pun. Ikut sukat macam biasa. Tak pernah-pernah saya buat. Ini adalah kali pertama saya mencuba atas permintaan suami. Huhu seronok juga try and error ni. Cuma sy tak ambik step by step gambar cara buat tu.

BAHAN-BAHAN
3 biji terlu saiz besar
1 tin susu cair
1 cawan serbuk koko (di ayak)
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 cawan gula kastor
1 1/2 butter ATAU boleh guna minyak jagung
1 sudu teh baking powder (di ayak sekali dengan tepung)
1 sudu teh soda bikarbonat (di ayak sekali dengan tepung)

CARA MEMBUATNYA.
1. Masukkan butter dalam periuk, cairkan dan gunakan api yang sederhana.
2. Masukkan susu cari, kacau sebati
3. Masukkan gula kastor, kacau lagi
4. Masukkan esen vanila
*Kacau semua sekali sampai sebati dan tutup api.
5. Sementara tu, ambil bekas lain pukul pulak telur ayam tadi sampai berbuih.
6. Tuangkan sikit demi sikit ke dalam adunan tadi, kacau sebati
7. Kemudian baru masukkan bahan-bahan yang di ayak tadi (tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder)
8. Masuk sikit demi sikit, gaul sampai semua adunan sebati. (Jangan masuk sekali gus tkt berketul2)
9. Ambil loyang grisskan loyang dengan butter supaya nanti tak melekat. Kemudian baru masukkan bancuhan tadi ke dalam loyang paras separuh dari loyang sebab nanti dah kukus kek ni naik tinggi.
10. Tutup dengan aluminium foil untuk elak kek terkena titisan air dari pengukus.
11. Kukus kek sampai masak dalam satu jam dengan api yang sederhana.
12. Sebelum kukus tu kena panaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi tau.

TOPPING KEK
1.Coklat bar
2. Susu cair

Cara-cara:
*Cairkan coklat campur dengan susu cair, bancuh atas api.
*Dah siap baru letak atas kek tadi.
*Taburkan coklat rice
*SIAP!

Yg ni terpaksa bakar sebab pengukus tak muat utk masukkan loyang ni.
So, kek jadi keras sikit tapi tetap sedap sebab adunan dia sama.

SO, SELAMAT MENCUBA

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia