New Baby Fresh From Oven

Assalamualaikum,

Semalam kakak ipar selamatlah melahirkan baby lelaki seberat 3.8kg. Ikut tingkap ya, bukan normal sebab baby breech. Apa pun alhamdulillah, baby boy selamat di lahirkan dan so cute. Ikut cerah cam ayah dia. Habislah budak ni ku gomol nanti. Dah ler kita ni mmg tgh usaha nak dpt baby baru tp belum rezeki kan. Allah s.w.t lebih tahu apa yang berlaku pada masa depan. So tumpang jelah kasih baby orang lain hehe... anak buah sendiri jugak...

Muhammad arif zakwan

Antara Permainan Ku Masa Kecil Yang Masih Ada Dalam Simpanan

Assalamualaikum

Masa nak pindah a few years ago, sy terjumpa salah satu permainan masa saya kanak-kanak dulu dan masih dalam simpanan saya. Masih cantik dan elok. Tidak rosak langsung. Yang paling menarik sekali mainan tersebut telah ditemurunkan kepada anak saya. Hehehe...

Inilah dia mainan yang saya maksudkan. Spring pelangi. Saya rasa siapa yang lahir tahun 80an mungkin tahu kot. Huhu... Pas tu tak jumpa dah mainan spring ni. Kalau korang terjumpa kat mana ada jual benda ni, silalah bg tau saya ya... hehe... dulu ada dua kini tinggal satu sbb yg satu lagi tu dah terbelit2 tak boleh dibetulkan...




Bawang merah bantu melebatkan rambut?



3 Okt - Rambut anda sering kali gugur setiap kali selepas anda bersyampu atau menggunakan sikat? Jangan risau. Ini adalah masalah biasa yang kebanyakan antara kita mengalaminya. Namun, jika kita terus kehilangan rambut setiap hari, bayangkan apa yang akan terjadi pada kita selepas beberapa tahun? Oleh sebab itu, kita perlu melakukan sesuatu dengan segera untuk memerangi keguguran rambut dan pada masa yang sama merangsang pertumbuhan rambut baru.

Tahukah anda bahawa bawang merah adalah ubat semulajadi yang menakjubkan untuk menangani keguguran rambut? Tambahan pula, ia juga berkesan meningkatkan pertumbuhan rambut anda. 

Anda mungkin terfikir bagaimana bawang merah yang berbau kurang menyenangkan ini baik untuk rambut bukan? Sebenarnya, rawatan melebatkan rambut dengan bawang merah bukan sahaja semulajadi tetapi ia juga selamat dan mudah untuk dibuat. Anda bukannya mendedahkan rambut dan kulit kepala kepada bahan kimia yang bahaya tetapi ia cuma bahan yang boleh mencegah keguguran rambut dan pada masa yang sama, melebatkan pertumbuhan rambut baru. 

Jadi bagaimana bawang merah membantu memerangi rambut gugur dan menggalakkan pertumbuhan rambut baru? 

Secara fakta, bawang merah sangat tinggi dalam sulfur. Itulah sebabnya jus daripada bawang merah mampu merangsang pertumbuhan rambut kerana sulfur membantu dalam peredaran darah. Ia juga mengurangkan keradangan kulit kerana sifatnya yang antibakteria. Selain itu, bawang merah juga menjadikan rambut anda lebih kuat selain membuka liang-liang folikel rambut anda yang tersekat dan mencegah jangkitan kulit kepala. 

Berikut adalah beberapa cara untuk menggunakan bawang sebagai rawatan keguguran rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut baru: 

Menggunakan jus bawang merah yang mentah: 
Ini adalah cara yang paling mudah untuk mendapatkan manfaat daripada sulfur yang terkandung di dalam bawang. Masukkan beberapa bawang merah ke dalam pengisar anda untuk mendapatkan jus atau air bawang merah tersebut. Kemudian, letakkannya pada kulit kepala anda dan biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit atau lebih sekiranya anda mahu dan bilas menggunakan syampu. Lakukannya sebanyak tiga kali seminggu selama satu atau dua bulan untuk melihat hasil dan diharapkan bersabar kerana ini adalah cara semulajadi. 

Menggunakan campuran bawang merah dan madu: 
Ambil satu perempat daripada jus bawang merah yang mentah dan campurkannya dengan madu. Gunakan gabungan dua bahan ini untuk mengurut kulit kepala anda setiap hari dan lihat perbezaan selepas beberapa minggu. Senang, bukan?

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia