SURAT SEORANG AHLI TAJWID KEPADA ISTRINYA



SURAT SEORANG AHLI TAJWID KEPADA ISTRINYA

Sayang, saat pertama kali berjumpa denganmu, aku bagaikan berjumpa dengan Saktah hanya bisa terpana dengan menahan nafas sebentar.

Aku di matamu mungkin bagaikan Nun Mati di antara idgham Billaghunnah, terlihat, tapi dianggap tak ada.

Aku ungkapkan maksud dan tujuan perasaanku seperti Idzhar,
jelas dan terang.

Jika Mim Mati bertemu Ba disebut ikhfa Syafawi, maka jika aku bertemu dirimu, itu disebut cinta.

Sejenak pandangan kita bertemu, lalu tiba-tiba semua itu seperti Idgham Mutamaatsilain melebur jadi satu.

Cintaku padamu seperti Mad Lazim ...
Paling panjang di antara yang lainnya...

Setelah kau terima cintaku, hatiku rasanya seperti Qalqalah Kubro..
terpantul-pantul dengan keras.

Dan akhirnya setelah lama kita bersama, cinta kita seperti Iqlab,
Ditanda dengan dua hati yang menyatu.

Sayangku padamu seperti Mad Thobi'I dalam quran.
Bannyaaaakkk benarrrrrr.

Semoga dalam hubungan, kita ini menjadi seperti idgham Bilaghunnah ye,
cuma berdua, Lam dan Ro' .

Sepertinya Waqaf Mu'annaqah, engkau hanya boleh berhenti di salah
satunya, dia atau aku ?

Meski perhatianku tidak terlihat seakan Alif Lam Syamsiah, cintaku padamu seperti Alif Lam Qomariah, terbaca jelas.

Sayang, kau dan aku seperti Idghom Mutajanisain.
perjumpaan 2 huruf yang sama makhrajnya tapi berlainan sifatnya.

Aku harap cinta kita seperti Waqaf Lazim, terhenti sempurna di akhir hayat.

Sama halnya dgn Mad 'Aridh dimana tiap mad bertemu Lin Sukun Aridh akan berhenti, seperti itulah pandanganku ketika melihatmu.

Sepertinya huruf Tafkhim, namamu pun bercetak tebal di fikiranku

Seperti Hukum Imalah yg dikhususkan untuk Ro' saja, begitu juga aku yang hanya untukmu.

Semoga aku jadi yang terakhir untuk kamu seperti Mad Aridlisukun.

P/S: Lepas ni confirm terror tajwid punya hehe...

Tips hilangkan bibir mengelupas dan kering



Bibir kering dan mengelupas adalah sesuatu yang kita akan alami pada masa satu yang sama atau kadang-kala. Bibir sangat sensitif dan perlu dilindungi lebih-lebih lagi pada cuaca panas atau sejuk kerana ia boleh menjejaskan kelembapan bibir. Jadi, sekarang adalah masa untuk menjaga bibir anda dan ucapkan selamat tinggal kepada bibir mengelupas! 

Bagaimana untuk melindungi diri anda daripada bibir mengelupas? 

Perlindungan adalah kunci utama
Lazimnya, bibir kita mempunyai lapisan kulit yang sangat nipis dan ia mengandungi sedikit melanin, yang mana perlu bagi perlindungan terhadap sinar matahari. Oleh itu, anda haruslah sentiasa melindungi bibir anda daripada matahari dengan menggunakan produk bibir dengan perlindungan SPF UVA /UVB. Anda disyorkan menyimpan satu dalam beg atau ditempat yang senang dicapai. Ingatlah bahawa bibir hendaklah sentiasa dilindungi. 

Kekal terhidrat
Salah satu tip yang berkesan ialah minum banyak teh hijau dan air sepanjang hari kerana bibir kering dan mengelupas adalah satu petunjuk bahawa badan anda kurang air. Jadi isi penuh gelas anda dengan air dan minum! 

Jangan menjilat bibir anda
Bibir anda kurang berpeluh dan kelenjar minyak menjadikan ia mudah terdedah kepada dehidrasi. Oleh sebab itu, anda cenderung untuk menjilat bibir apabila ia mula kering. Namun ini hanya akan memberikan kelegaan sementara, kerana realitinya adalah ia boleh memburukkan lagi keadaan. Tambahan pula air liur cepat tersejat, jadi bibir akan menjadi lebih kering daripada sebelumnya. Cuba untuk tahan diri dan gunakan produk yang boleh melembapkan bibir anda, bukannya menjilat bibir sepanjang hari. 

Ambil vitamin 
Percaya atau tidak, kekurangan vitamin boleh menjejaskan keseluruhan badan kita tidak kira fizikal atau jasmani. Seterusnya kekurangan ini akan membawa kepada bibir mengelupas atau kering. Sehubungan dengan itu, pastikan anda amalkan pemakanan yang sihat dan pertimbangkan untuk mengambil multivitamin harian termasuk vitamin B, C dan E untuk memelihara bibir anda dari luar dan dalam. 

Makan secara sihat 
Diet yang sihat juga penting untuk bibir kelihatan cantik. Jika kita kekurangan asid lemak, berkemungkinan bibir juga akan terjejas. Bahkan juga, manfaat Omega 3 sangat menakjubkan untuk kulit dan bibir kita. 

Ikuti tip-tip mudah seperti di atas dan anda juga boleh mengelakkan bibir kering dan mengelupas menjadikan bibir anda lebih cantik apabila dipandang.

Wanita Korea obses dengan trend 'eye bag'



Boleh dikatakan wanita di seluruh dunia berbelanja besar untuk membuang dan menghilangkan 'eye bag' akibat tidur lewat atau berjaga sepanjang hari tanpa rehat, tetapi lain pula bagi wanita di Korea kerana rata-rata wanita di sana sangat obsess dengan trend Aegyo Sal 'eye bag' kerana menganggapnya cantik. 

Aegyo Sal ialah bengkak yang pada bawah mata tetapi mempunyai ton warna yang sama dengan kulit. Berbeza dengan 'eye bag' biasa yang berwarna gelap. 

Di sana mereka boleh mendapatkan Aegyo sal secara sementara dengan meletakkan getah kecil yang dilekatkan di bawah mata dengan perlahan agar tidak tertanggal, namun pembedahan plastik Aegyo merupakan salah satu pilihan paling popular. 

Jadi, kepada wanita-wanita di luar sana yang ingin mencuba trend Aegyo Sal ini untuk sementara, boleh lah melihat tutorial di YouTube.

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia