Vitamin Untuk Uzair


Assalamualaikum

U olls nampak tak ubat-ubatan di atas tu? Semua ubat tu adalah vitamin untuk Uzair yang dibekalkan oleh pihak hospital since dia di NICU lagi. Banyakkan? Tapi itulah bekalan vitamin yang akan meningkatkan zat2 yang tak sempat develop semasa dalam kandungan.

Uzair lahir pramatang. Kelahiran awal dia menyebabkan dia kekurangan darah dan juga kekurangan zat besi. Since lahir HB dia low. Dan dia pernah kena transfuse 1 bag darah disebabkan dia kurang darah. KM ingat lagi masa dalam pantang, cemas rasa bila dapat panggilan dari pihak hospital nak minta sample darah.

Warna kuning tu appeton untuk tambahkan selera makan dia. Memandangkan dia lahir dengan berat 1.18kg, doctor bekalkan appeton untuk tambahkan selera makan dia. Jujur sejak dia makan Appeton lepas keluar dari NICU, dia sangat kerap menyusu. Setiap dua jam dia minta susu 3oz. Yang mama ni bersemangatlah memerah susu.

 Ubat hitam tu untuk tambah darah. Masa usia dia 3 bulan setelah keluar dari NICU, doctor masih bekalkan ubat tambah darah ni untuk Uzair sehingga usia setahun. Everytime checkup di HPJ, doctor akan ambil sample darah untuk check. Kesian kalau dengar dia melalak. Tapi hati mama ni dah kering dengar dia nangis kena cucuk ambik darah. Masa mula2 bersalin dulu je duk bergenang mata tengok dia dalam incubator dengan penuh wayar. Lepas tu dah lali dah.

Sekarang Uzair dah 1 tahun 4 bulan. Semua ubat dah off. Appeton kena beli sendiri kat kedai farmasi. So far tak risau bab makan dia sebab dia sentiasa lapar. Yalah anak lelaki. Semoga Uzair membesar dengan sihat hendaknya.


Blog Sudah Lama Bersarang

Assalamualaikum semua!!!

KM kembali jenguk blog. Alahai kesian tgk bila dah lama tak update. Sampai uzair dah berjalan haaa. 😂😂 Nak kongsi cerita dari awal tahun pun rasa jenuh jugak nak recall dalam kepala.

Terima kasih rakan blogger yg masih ingat KM. Bukan tak mau jenguk, cuma tak berkesempatan. Lagi plak sekarang uzair dah pandai mengacau. Memang ligat lah nak bersilat.

Sepanjang tahun byk suka duka kecil yg jadi tapi tak sempat nak share. Antaranya handphone rosak 2 kali. Dukacita betul rasa hati bila duit kena keluar lagi.😂

Hari ni saya warming up dulu ya. Bila2 free saya update. Guna phone i rasatk puasnak menulis panjang2. Jari ni gebu sangat sampai typo je memanjang.

Ok you all jumpa lagi!!!🙋

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia