Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk


Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

HADIAH-HADIAH AWESOME :-
TOPUP RM 5 - 6 PEMENANG
TOPUP RM 10 - 2 PEMENANG
PASHMINA - 3 PEMENANG
**Hadiah akan ditambah sekiranya penyertaan melebihi 100 peserta**

Tarikh Tamat :- 01.08.2014

Zulaikha Minat Membaca Dan Menulis? Ikut Siapa Tu?


Setiap hari lepas balik sekolah je mesti Zulaikha cakap kat aku...

"Mama, cikgu Shima suruh kita baca buku hijau ni. Kalau kita tak baca, nanti cikgu Shima marah."

Ooo.. cakap cikgu dia dengar, cakap mama ngan ayah, buat tengin je.
Korang taulah, budak kalau dengan cikgu dia memang dengar cakap tapi kalau dengan kita dia main-main.
Bukan tak dengar cakap, dia mungkin dengar tapi dia tak seriouslah.
So, aku bila dengar dia nak belajar tu suruhlah dia guna meja tulis aku tu untuk dia belajar.
Yang penting botol susu tak tinggal ya. Memang sentiasa kena ada kat sebelah. 

Apa yang aku perasan selama ni, Zulaikha ada satu minat ke arah membaca dan menulis tau.
Waktu bila aku perasan? 
Sejak dia sekolah ni asal aku balik kerja je terus dia siapkan kerja sekolah yang cikgu bagi tanpa di suruh.
Dia akan siapkan semua termasuklah buku yang cikgu suruh dia baca tu then bila dah siap barulah dia nak main ke, nak tidur ke, nak makan ke, atau apa sajalah.
Itulah rutin dia seharian tapi kalau satu hari tu tiba-tiba tak namapk dia pengang buku, haaaa yang tu kena tanya, ada kerja sekolah atau tak.
Biasanya kalau macam tu tak ada kerja sekolah atau pun dia terlupa.

Pergh! Sebiji copy paste perangai aku habaq hang sebab aku memang suka menulis dan membaca.
Bagus! Bagus! Biar dia ikut hobi mak dia ni, jangan ikut hobi ayah dia tu, giler memancing kojenye.
Setakat ni bukan aku sorang je yang nampak, mak tok dan tok abah dia pun nampak jugak.
Even Pak Wan sendiri pun sedar yang anak dia ni kaki membaca dan menulis haha.

I support youlah sayang!
Nanti mama ada gang nak menulis!
(~_^)

Sekian.

Pantai Pasir Lanun Penyabong Johor


Haaaa... baru hari ni aku dapat upload semua gambar-gambar kat Pantai Pasir Lanun
Korang tau, aku biasa lepak sini belah petang sebab nak tengok air pasang.
Tapi kali ni aku ajak Pak Wan pagi selepas subuh terjah ke pantai yang mana tak dak sapa lagi ko kat situ.
Yang bestnya tengok jam pukul 7 am terus aku herat laki aku dan anak aku pergi ke sana.
Air dia dah mula surut tapi boleh lagi kalau nak mandi.
Aku siapkan Zulaikha pakai pakaian renang dia siap-siap dan terus masuk kereta.


Ha, masa aku duduk dalam kereta tu suami aku pun belek aku atas bawah.
Kemudian dia senyum kambing dan bertanya...

"Ayang, awak pergi pakai macam ni je ke?"

Aku blur sambil membelek diri. 
Apa pulak yang tak kenanya? Nak mandi laut je kot, takkan nak bermakeup bagai. Nak jumpa siapa kat sana? haha..
Korang tau, aku gi pantai tu pakai baju tido je.
Memang tak salin baju der sebab tau bila dah kena air sure basahkan?
Kata nak mandi laut? Haha...

"Dah, tak payah banyak tanya, jalan je. Bukan kita nak pergi beraya. Kita nak pergi laut je. Wat mende pergi laut pakai lawo-lawo?"

Pak Wan akur dan terus mulakan perjalanan yang ambil masa 15 minit ke pantai itu.
Sampai je kat sana, kita orang tengok suasana sunyi dan sepi.
Memanglah, baru pukul 8pg kot, orang semua tengah ngorok lagi!
Yang aku bengang tu tempat bilas tuk mandi pun tutop?!
Cis! Kempunan aku nak mandi!
Cuma Zulaikha je boleh, sebab on the way ke situ Pak Wan belikan air mineral 1.5 liter memang ngam-ngam untuk siram badan budak tu je.
Stress mak ni tau!





Ni aku dengan masih berbaju tido.
Haaaa nak cerita pasal si Zulaikha ni, sangatlah kelako kalau ingat balik bila pertama kali dia tengok ombak laut yang menderu-deru gitu.
Kalau ikut aku pon seriu jugak nengok sbb ombaknya ganas dari biasa.
Pak Wan tarik dia pergi ke laut, tau dia cakap apa kat ayah dia.

"Ayah!!! Janganlah pergi ke laut tu nanti kita kena gigit ikan!!! Kita takutlah ayah!!!"

Aku punya gelaklah dengar dia cakap takut kena gigit ikan.
Takut kena gigit dengan ikan duyung ya nak? haha...
Kita orang suka menyakat dia. Saja nak bagi dia berani dengan gigi air.
Kalau tidak, penakut nauzibillah. haha..



Korang tengoklah kepoyoan Pak Wan tu.
Dia kalo aku suruh posing baru nak posing, kalau tak macam tiang je berdiri tak ada gaya apa.
Haha... dia tu ikutkan gatal je nak terjun laut tapi kenangkan toilet tutup nak mandi tak boleh, langsung tak jadi nak terjun member tu.


Gigi air dia pun cantik wei... kalau toilet bukak, aku dah duduk dkat bawah tu terus.
Zulaikha jadi takut sebab mak pak dia tak main air sekali.
Kalau mak pak dia main air sekali, dia tak adalah takut.



Haaaa macam nilah lagak si Zulaikha, mampu duduk je ye.
Tak berani langsung rendam muka ngan kepala.
Kalau kat bagan lalang tu bukan main posing meniarap lagi kat laut.
Kalau kat sini, ombak baru pukul badan dia sikit dah menjerit macam kena histeria.
Tak pasal-pasal pak dia kena berdiri kat belakang tu jadi body guard.




Tengah duduk2 kat tepi batu tiba-tiba nampak ketam kecik, snap terus!



Aku suka gambar ni sebab macam poskad pulak hehe.


Kat batu2 tu pun boleh lepak tapikan kena hati-hati sikit sebab batu2 kat situ tajam2.
Berapa kali aku asyik "aouch! aouch! je"


Last gambar.
Untuk pengetahuan korang ni bukan gambar homestay mahu pun rumah peranginan.
Ini adalah sejenis tempat di mana korang boleh membilas dan mandi yang aku cakap tutup tu.
Stress aku tengok papan notis yang tergantung tu.
Pantai dah cantik dah, siap ada tempat makan lagi.
Sekali tempat mandi berkunci. 

Shengal! Shangat!
Ok bye.

Segmen Jom Jadi Bloglist Wanie



Siapa nak join, bolehlah click banner ya.




Iklan 18SX : Tukar Ads Preferences Di Akaun Nuffnang

Korang aku dah banyak dengar pasal iklan 18SX dari nuffnang ni. Cuma aku tak tau sejauh mana kerapnya iklan tu berjoget kat ruang iklan aku. Aku harap kalau korang ada terpandang iklan ni, bagi tahu ya. Cuma sekarang aku dah dapat jalan penyelesaian. Aku tau ni pun sebab terbaca dari blog 2 orang blogger ni Yana Yani dan Mimi Azirah. Mereka share masalah yang sama berlaku pada iklan nuffnangnya. Tak sangka pulak nuffnang pun ada buat iklan 18SX. Aduhai, jadi macam tak berkat pulak kalau ada yang terklik iklan tu.

So, apa yang blogger ni kongsikan ialah kita kena pergi ke manage blogs dan setting balik ads preferences tu jadikan ia sebagai Charity Ads, bukan Global CPC/CPA ads. Selama ni mesti kita semua dah terklik Global CPC/CPA ads kan? So kali ni kita ubah je terus dan updatelah survey sekali. Dengan cara ni dapatlah kita elakkan dari timbulkan satu salah faham pada blog kita. Kalau tak, sia-sia je orang singgah tengok blog dan kebetulan masa tu iklan lucah tengah berjoget haaaaaa... terus orang cabut lari sebab ingatkan blog kita tu blog lucah. Kan ke tak pasal-pasal jadi magsa fitnah? So, hati-hati ya.


Aku harap lepas ni nuffnang kena lebih peka dengan iklan-iklan 18sx ni sebab mejoriti blogger yang register dengan nuffnang ni islam. Dan aku percaya orang bukan islam pun mesti ada yang tidak selesa dengan iklan-iklan yang menimbulkan isu 18sx ni. So, nuffnang kami tak suka iklan 18sx ni dari berlegar-legar di ruang iklan blog kami. Harap maklum!

Sekian.

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia