MH370 : Ustaz Darul Manzil Mimpi Lagi (Mimpi Ni Kejadian Sebelum Berlakunya Kejadian Dlm Mimpi Pertama)

Mimpi MH370 – Petunjuk Ke-2: Back to the Past
(Baca Sahaja…. Percaya Jangan… Hanya Mainan Tidur…)

Assalamualaikum.. Semalam (malam Jumaat), saya tersedar sekitar jam 3:15 pagi. Mungkin sebab rasa panas kerana penghawa dingin sengaja tidak dipasang. Anak saya seramai 5 orang semuanya diserang demam dan batuk selsema. Atas nasihat doktor petang kelmarin, penghawa dingin jangan dibuka selagi mereka belum sembuh untuk mengelak serangan penyakit berulang dan mudah merebak.

Oleh kerana mata tidak pula mahu lelap, saya membuka FB di laptop saya. Macam biasa, selepas viral MIMPI MH370, ada saja ‘friend request’. Saya hanya memerhati post dan komen yang ada. Kira-kira setengah jam selepas itu, saya menutup laptop saya dan mandi. Walaupun kata orang tak elok mandi lewat malam, tapi kerana keadaan badan yang panas berpeluh, maka saya teruskan juga niat tersebut.

Pameran Buku Di PICC Putrajaya


Assalamualaikum,

Beli bukanlah banyak sangat tapi puas hatilah jugak enam buah buku boleh dapat RM50. 70% diskaun yang sangat berbaloi. Cuma siapa yang bayar guna master card dapat lagi diskaun 5%. Hehehe... Pergi hari terakhir tersangatlah ramai manusia. Cuma saya kalau kat pameran buku memang lama. Sampai semua orang dah clear, kami tak keluar-keluar juga. Pukul 3:30pm baru keluar dari dewan tu dan terus balik sebab tak solat zohor lagi hehe...

Inilah dia buku yang saya beli. Antara tajuk yang saya pilih ialah

Berjuta Warna Pelangi
Biru Ungu Cintaku
Bukan Kerana Aku Tak Cinta
Oh, Mama Tiriku
Cantik Seindah Bulan
Demi Cinta Ini

Sejauh mana bestnya novel ni pun saya tak tau. Tunggu saya habis baca semua.

Bawak Bekalan Untuk Mkn Tengah Hari

Abaikan manusia yang tengah makan itu.
Dia dah lapar sangat.

Haish... Jumaat hari tu, tengah hari memang kenyanglah masing2 bawak bekalan. Jimat pun jimatlah jugak. Boleh makan sampai petang. Daku siap tapau udang masak lemak cili api kak Ikin lagi. Sodap hingga menjilat jari. Tapi perut ku yang parah tak tahan pedas. Heeee...

Daku masak lauk pindang ikan tenggiri. Dah lama tak rasa. Teringin sangat nak makan. Nak harap lauk kat food apron cafe, semuanya yang bergoreng. Huhu.. ku dah jemu. Next time boleh buat lagi. Jamu kawan-kawan ni seronok. Waktu nilah nak mengeratkan silaturaim dengan rakan-rakan.

Ustaz Mimpi Punca Pesawat MH370 Jatuh Di Lautan!


Assalamualaikum.. Semalam, saya tidak bercadang kemana-mana ekoran seharian menahan sakit akibat gout. Sekitar jam 11 malam, sahabat lama saya (Fadli) datang ke rumah bersama adiknya. Tujuan mereka datang adalah kerana pinta saya ikhtiarkan mengubati Pak Cik mereka yang mengalami masalah sihir. 

Kalau orang lain memang saya akan menolak. Tapi bila mengenangkan si Fadli ni kawan lama saya sejak dari darjah 1 dan kami pernah susah-senang bersama ketika bujang dulu, maka saya terima perlawaannya. Diringkaskan cerita, saya pulang ke rumah jam 3:10 pagi. 

Lapar pulak perut saya bila sampai di rumah. Maka saya ajak isteri menemani saya makan di luar, di restauran yang hanya 2 kilometer dari kediaman kami. Sekitar jam 4 pagi, kami sudah ada di rumah. Mungkin kerana terlampau penat, saya terus lena sebaik saja kepala menghempas bantal. 

Sebelum tidur, memang saya selalu bacakan Al-Kautsar 11 kali dan kemudian nyatakan seperti ini, “Ya Allah, kalau ada sesuatu untukku / pesakitku / penyakitku / apa saja, kau tunjukkanlah.” Entah kenapa malam tu saya terniat MH37O…… 

Berenang-renang Di Pullman

Assalamualaikum,

Weekend baru ni kononnya nak sambut birthday biras kat pullman. Dah alang-alang sampai tu, kita orang standby jelah baju anak untuk mandi. Bapaknya tumpang sekaki. Kononnya alasan anak menangis tak mau berenang kalau tak ada bapaknya. Haha... 

Seronok tengok budak-budak main air. Ada yang untuk budak 2 tahun ke bawah. Macam Zulaikha yang dah 4 tahun tu masuk kolam yang paras dada dia je. Tapi kalau bapak dia terjun sekali, terus kering air dalam kolam tu hahahaha...

Zulaikha kalau tak ada cousin dia sekali memang tak ada nye nak berenang. Sikit2 panggil nama cousin dia tu ajak main air sama2. Pantang kalau cousin dia tu tak de kat depan mata, sibuk mencari. Haha.. cousin dia tu pulak ramai kawan. Memang boleh masuk ngan siapa2. Macam dia, kalau kawan dengan sorang tu, sorang tu jelah dia kawan. Ikut perangai siapalah tu? Ngeee...

Alasan bapak dia sebenarnya konon tak nak berenang. Lastly korang boleh tengoklah macam mana seronoknya bapak dia berenang. Dah macam bapak dugong dah ku tengok. Haha... yang penting deme happy. Masuk hanya RM2 je. Berenang cuma 2 jam. Air dia sangat bersih. Time ni kalau daku bawak baju renang muslimah tu, dah lama join sekali. Ngeee... Next time pergi lagi naaaa...


Putrajaya International Book Fair 2014 - PICC, Putrajaya! (19-Mar-2014 To 23-Mar-2014)

Jom ramai-ramai kita terjah PICC minggu ni ada bookfair.
Rugi kalau korang tak pergi wei!
Ya ampun, habislah duit aku lagi kali ni!!! 
Pulak tu mr. suami yang offer ajak pergi book fair ni nghehee. 
Ertinya dialah yang nak belanjakan? 


Saya kalau dah nampak buku, habislah kalau tak penuh satu bakul, tak taulahkan huhu.
Yang tahun lepas punya buku pun tak habis baca lagi.
Inikan pulak nak beli untuk tahun ni. Hehehe..
Ya Allah, terujanya aku!
Okaylah! Bye!




Giveaway Ainruslee In D'Blog


Click Banner dan jom join GA ni.
Menarik!

Dr Harun Din Mula Bersuara Mengenai MH 370



Ini antara Intipati Kuliah yang disampaikan oleh beliau selepas solat Maghrib di sebuah masjid:

1.Kembali kepada cara hidup islam. Sistem Islam, kembali kepada Allah.
Insaflah yang kita sedang diuji Allah.

2.Air di empangan makin kurang. 3/4 Malaysia berjerebu dan terbaru MH370. Berpuluh-puluh kapal dan aircrafts cari pun tak jumpa. Allah nak ajar manusia bahawa ilmu kita ni sangat sedikit berbanding ilmu Allah.

3.Kalau diambil seluruh lautan dan seluruh pokok dan tumbuhan hingga habis untuk dijadikan tinta, masih tak mampu nak menulis kalimah Allah. Apatah lagi ilmuNya.

4.Beliau(Dr Harun Din) bacakan ayat quran ..jangan makan dan minum yang haram…maka kalau kita langgar ..mengundang kemurkaan Allah lalu Allah akan turun bala.

5.Apa yang berlaku pada MH370 jadikan Malaysia tumpuan seluruh dunia. Allah malukan kita dengan peristiwa tikar terbang sehingga Arab Saudi kata kita biarkan syirik berleluasa. Memang itu yang berlaku sebenarnya… Allah hina negara kita dengan peristiwa macam ni.

6.Majoriti manusia tak melihat peristiwa yang berlaku dengan mata hati bukan mata kasar. Mata hati kita buta kerana banyak maksiat dan syirik. Allah ingatkan kita..kembali padaNya..pohon maaf..insaf.

7.Bila dah 3 ke 4 hari tak jumpa baru nak ingat Allah.. Baru nak solat hajat. Bagi yang terang mata hati..terus baca innalillahi wainna ilaihirojiuun sewaktu awal-awal peristiwa berlaku.

8.Beliau(Dr Harun din) mengeluarkan pendapat ikut pengalaman, beliau melihat Saudi Airline dan Brunei amat menekankan kepada juruterbang mereka bacaan doa(bagi yang muslim) sebelum melakukan penerbangan.

9.Kenapa kita tak berserah pada Allah dalam setiap permulaan perjalanan? Di malaysia ni..banyak sangat orang Islam percaya perkara khurafat..bomoh dah jadi kelaziman hinggakan orang buat tikar terbang di KLIA pun tiada orang Islam yang menghalang… Hingga 1 dunia tengok kebodohan dan kesyirikan yang berlaku di negara kita… Lihat dengan mata hati…itu penghinaan Allah pada kita.

Diolah semula oleh penulis asal

Meja Kecil Untuk Zulaikha Juga

Assalamualaikum,

Hahaha.. nak gelak dulu baru cerita. Kan baru-baru ni saya baru beli meja tulis dan kerusi baru, jadi saya terfikir ada lebih baik kalau saya lapik dengan kain. Kalau togel sangat pun tak cantik jugak. Kebetulan saya jumpa shawl warna hijau yang memang saya tak pakai dah. Jadi, saya pun ambillah shawl tu untuk dijadikan alas meja. Wah.. memang sungguh green bilik saya. Semuanya serba serbi hijau. Saya suka permandangan di mata saya nampak hijau sahaja. Orang kata elok untuk mata dan juga ia melambangkan ke islaman. =)

The SuperPapaya Giveaway 25.3.2014

Di mulakan dengan Bismillah..



The SuperPapaya Giveaway! 


*Banner credit to AIN*
Antara hadiah yang bakal dimenangi:

Dress & Blouse | Shawl | Pashmina | Vcoa Treenea | Cookies | Notebook | Keychain | Shiseido Mask | Topup | Header & banyak lagi!

Ditaja oleh:
Adda Wellness | Lilly Lolly | Syofia | Butique4u | Farisah Home Delight | JOM Singgah Shoppe | LoveeWhitee | Saljiah Craft | Inner Scarf | 2Paradise's Shop | Dila | Elvee Exclusive Closet | Huda Collections | Ain Aina | Delfirastlye | Hijabzone7 | Azurah | Lolipoppoppop

Due Date: 25.3.2014 (10.00 p.m)

Alat Solek Yang Saya Guna Setiap Hari

Saya sebenarnya sangat malas nak bersolek. Pergi mana-mana cuma pakai bedak je. Kadang2 tu tak touch up apa2 langsung. Tapi bila dah suami tegur muka macam baru bangun tidur tu. Haaaa... mulala sentapkan? Haha... maknanya dia suruh saya bersolek. Nak tak nak, saya pun mulala menyolekkan diri. Belilah alat solek yang simple2 yang saya boleh usung ke mana-mana. Nak ikutkan semua tu memberatkan beg saya. Tu yg sy beli yang kecik2 dan simple. Tak payah nak bawa beg solek beso2.

HomeDeco: Bilik Tidur Dengan Meja tulis dan Kerusi Baru

Assalamualaikum, 

Sekian lama saya mencari, men-survey meja tulis dan high back chair berwarna hijau yang mana ianya nak dipadankan dengan tema bilik saya. Rata-rata saya cari semuanya tak ada high back chair warna hijau. Saya teringin kerusi yang selesa waktu buat kerja menaip di rumah. Cari punya carilah kat google ni dan adalah beberapa design yang berkenan. Yang mana harganya bukanlah saya mampu milik pun. Dan saya rasa memang tak layak saya miliki kerusi macam tu. 

Jadinya, saya pun hanya cuci mata dengan beberapa design di bawah ni. Manalah tahu, tengah survey2 dapat pulak design yang lebih kuran atau ala-alan gambar di bawah ni dengan harga murah. Itu pun dalam mimpilah kot haha. Kalau jadi kenyataan alhamdulillah... 

Ini adalah antara kerusi idaman yang saya nak selama ni. Saya memang pentingkan keselesaan tapi ikut tahap kemampuan ler pun. Kalau tak mampu buat cara tak mampu. Kerusi macam ni hanya layak dibeli oleh bos2 besar yang ada bilik khas sendiri di rumah haha. Daku cuma ikan bilis jer. So, simpan je angan2 nak beli kerusi ni sebab harganya RM1500++ ya. Dah sama harga dengan sebuah sofa L-Shape 

Awesome Giveaway by FatinDiana

Jom join GA by Fatin Diana.
Banyak hadiah menarik menanti anda.

Hadiah:
Cash RM30 x 1
Novel x 3
Starlight x 1
Tudung bawal x 2
5 sachet Felinna x-loss pure teaberry juice x 1
Topup RM5 x 3
Keychain x 1
Bookmark x 1
Ole-ole Jakarta, Indonesia x 2
Ole-ole Bandung, Indonesia x 2
Ole-ole Hatyai, Thailand x 2
File RunningMan x 1
Bantal felt x 1
Keychain felt x 2
Shiseido mask x 1
Arce Pearl Cream x 1 *NEW*
Blouse x 1 *NEW*

Tarikh tamat: 24 Mac 14

Jom BlogWalking Bersama Emas Putih

Okay, berikut adalah senarai blogger yang Emas Putih senaraikan dari FB beliau. Kepada korang yang nak blogwalking, bolehlah terjah link-link berikut untuk beramah mesra ya. Saya pun akan mulakan misi ini inshaaAllah bila ada masa terluang nanti. Kepada Uzu a.k.a Emas Putih, thanks senaraikan nama akak sekali. Apa tunggu lagi, mohlah kita beramah mesra.
  1. http://assiddeeeqah.blogspot.com/
  2. http://www.faizalpj.com/
  3. http://www.shokrijay.com/
  4. http://www.asyraf.my/
  5. http://qamarguyz.blogspot.com/
  6. http://najihah90.blogspot.com/
  7. http://tyasalmid.com/
  8. http://walkstatic.blogspot.com/
  9. http://innallahmaana.blogspot.com/
  10. http://faiz-tutorial.blogspot.com/
  11. http://celotehsibulat.blogspot.com/
  12. http://fatihahfazlin333.blogspot.com/
  13. http://yangbaik.blogspot.com/
  14. http://www.misterzarif.my/
  15. http://sigadispink.blogspot.com/
  16. http://hadirasoul.blogspot.com/
  17. http://www.leyyannakhai.blogspot.com/
  18. http://nurkhairiahirwanie.blogspot.com/
  19. http://sukasukianiss.blogspot.com/
  20. http://cikukika.blogspot.com/
  21. http://karyamahirah.blogspot.com/
  22. http://azyanramle.blogspot.com/
  23. http://syiralokman.blogspot.com/
  24. http://zafarah.blogspot.com/
  25. http://waniey-sweetchoclate.blogspot.com/
  26. http://applehijaulife.blogspot.com/
  27. http://www.citershark.blogspot.com/
  28. http://justforfund.blogspot.com/
  29. http://anagurlz87.blogspot.com/
  30. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/
  31. http://kisahhidupteto.blogspot.com/
  32. http://daisyparis-nny.blogspot.com/
  33. http://ceritamayapersada.blogspot.com/
  34. http://ourlifestoly-bigsbunny.blogspot.com/
  35. http://kamihardsman.blogspot.com/
  36. http://www.phat.my/
  37. http://pening-pala.blogspot.com/
  38. http://cheakak.blogspot.com/
  39. http://www.ziefauzi.com/
  40. http://nurfarahudahud.blogspot.com/
  41. http://dearked.blogspot.com/
  42. http://kucingbacakitab.blogspot.com/
  43. http://abangensem.com/
  44. http://www.aslamber.com/
  45. http://www.dayangdeno.com/
  46. http://nielkpop.blogspot.com/
  47. http://www.my-kembara.com/
  48. http://zaharibb.com/
  49. http://tintafaruq.blogspot.com/
  50. http://diagonallife.blogspot.com/
  51. http://sayasyiera.blogspot.com/
  52. http://m.braderpet.com/
  53. http://adindaevangelistanil.blogspot.com/
  54. http://www.ezadskytech.com/
  55. http://www.iuzira.com/
  56. http://cikgufaizcute.blogspot.com/
  57. http://www.wadahberbicara.my/
  58. http://www.mizisempoi.com/
  59. http://eyqahasnan.blogspot.com/
  60. http://www.munirahizzan.com/
  61. http://www.aejarstories.blogspot.com/
  62. http://nadhirahafieqah.blogspot.com/
  63. http://zanahassan-zana.blogspot.com/
  64. http://maszull.blogspot.com/
  65. http://gurlgemini.blogspot.com/
  66. http://bondaqalish.blogspot.com/
  67. http://mohdyunus89.blogspot.com/
  68. http://www.cantiksihatsemulajadi.com/
  69. http://www.ladyainaa.com/
  70. http://www.syuhada1981.com/
  71. http://fatimahdin5734.blogspot.com/
  72. http://nzaodonut.blogspot.com/
  73. http://sheilashahfiekry.blogspot.com/
  74. http://bungabungacerita.blogspot.com/
  75. http://artisarainbow.blogspot.com/
  76. http://www.airis-arissa.blogspot.com/
  77. http://www.diyanahani.com/
  78. http://www.xiaoxandriabunk.blogspot.com/
  79. http://www.hakimiputra.com/
  80. http://ainasofeadiary.blogspot.com/
  81. http://selendandangputihku.blogspot.com/
  82. http://buasirotak.blogspot.com/
  83. http://yayaonly.blogspot.com/
  84. http://sna-aai.blogspot.com/
  85. http://wangorgeous.blogspot.com/
  86. http://tengkubutang.blogspot.com/
  87. http://akuainkausiapa.blogspot.com/
  88. http://aztiqah0216.blogspot.com/
  89. http://ceriteracintadia.blogspot.com/
  90. http://darihati-yatiefizzy.blogspot.com/
  91. http://www.eidashazana.blogspot.com/
  92. http://redscarz.blogspot.com/
  93. http://www.eidashazana.blogspot.com/
  94. http://mysuperhubby.blogspot.com/
  95. http://www.eidashazana.blogspot.com/

Sweet Giveaway By Misz Nadea & Liniey Nor

ASSALAMUALAIKUM :)

Jom meriahkan Sweet Giveaway By Misz Nadea & Liniey Nor!! Top refferal RM 50 x 2 serta pelbagai hadiah yang sweet untuk dimenangi.

Giveaway Blog
Clik banner untuk join!

14/03-14/04 2014
Sweet Giveaway By Misz Nadea & Liniey Nor ditaja oleh:

 Ping entri anda di http://pingje.org/ untuk dapatkan lebih traffik!!

Kisah Nabi Yusuf dan Zulaikha

Ketika tersebar cerita bahawa Zulaikha telah mengorat Nabi Yusuf, wanita2 di kota itu membawa mulut tentang hal itu.

Zulaikha akhirnya memanggil wanita2 di kota itu datang ke istana untuk melihat sendiri ketampanan Nabi Yusuf. Betapa kacak dan tampannya Baginda, dikatakan menyamai separuh dari kecantikan semua makhluk sehingga hari kiamat. Bermakna kalau kumpul semua orang yang cantik dan handsome sampai kiamat pun, cuma taraf separuh saja ketampanan Nabi Yusuf. Masya-Allah.

Dan bila wanita2 itu datang ke istana, mereka dijamu dengan buah-buahan.

Ketika mereka sedang memotong buah-buah itu, Zulaikha memanggil Nabi Yusuf (ketika itu sebagai hambanya) ke dewan itu.

Maka terkesimalah wanita2 tersebut sehinggakan tak sedar terhiris jari mereka sendiri.

"Maka apabila (Zulaikha) mendengar cacian mereka, iapun menjemput mereka dan menyediakan satu jamuan untuk mereka, serta memberi kepada tiap-tiap seorang di antara mereka sebilah pisau. Dan pada ketika itu berkatalah ia (kepada Yusuf): "Keluarlah di hadapan mereka". Maka tatkala mereka melihatnya, mereka tercengang melihat kecantikan parasnya, dan mereka dengan tidak sedar melukakan tangan mereka sambil berkata: "Jauhnya Allah dari kekurangan! Ini bukanlah seorang manusia, ini tidak lain, melainkan malaikat yang mulia!" [12:31]

Maka Zulaikha berkata "Inilah pemuda yang telah membuat hatiku terdorong dengan ketampanannya. Kalau kamu juga berasa begitu, janganlah kamu mencela aku lagi"

Wanita2 itu berkata "Kami tidak akan mencelamu lagi".

Moral : Don't judge people until you know things they're going through.


SUMBER

Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe

Click Banner Untuk Join


Kepada Pemenang Segmen Blogwalking

Assalamualaikum,

Haish... busy dengan training, sampai tak sempat nak pi pos hadiah. Kepada pemenang segmen blogwalking saya, maaf kalau terlambat ya. Harap faham dengan situasi saya yang tak berkesempatan nak redah post office. Hadiah sikit punya elok saya dah bungkus. Kepada yang bertanya, nanti bila dah post saya akan informed. Jangan risau, hadiah tu pasti akan sampai ke tangan tuannya. Cuma lambat atau cepat je. Yang penting selamat sampai.


SEGMEN : blogwalking hujung minggu bersama ayuinsyirah

Click Banner utk Join ya
Jom mengimarahkan lagi ukhwah sesama kita

GA Mac 2014 by Emas Putih

Assalamualaikum

Sila tekan banner di atas jika nak join.




WARNA AURA MENGIKUT HARI


Berdasarkan The Low Of Repeatation of Cronology ( “Hukum Kronologi berulang” yang merupakan cabang ilmu keseimbangan), hari yang datang secara berulangulang setiap tujuh bilangan membawa bersama sesuatu vibration (Visual light) yang mendominasi hari tersebut. Setiap hari akan membawa vibration dominasi yang berbeza dan ia berulang setelah lengkap satu pusingan yang memakan masa enam masa kejadian alam. Jadual di bawah menunjukkan ketetapan vibration visual light yang dikesan mendominasi setiap hari.


ISNIN ( Warna Putih)

􀁹 Istirehat / Pertahanan)
􀁹 Warna putih adalah warna perangsang kelenjar pineal dan kelenjar Pituitary.
􀁹 Warna putih akan diserap oleh saraf sekiranya tubuh berada dalam keadaan
hening.Mereka yang tidak mendapat tidur yang betul akan menjadi lemah dan
tidak bersedia untuk menghadapi hari isnin.
􀁹 Isnin hari yang paling sesuai untuk menyelesaikan segala masalah yang
tertunggak kerana penyelesaian pada hari isnin adalah lebih kreatif dan efisyen.


SELASA (Warna Pink)

􀁹 Warna Pink ialah warna kasih sayang dan penghayatan menyamai dengan
vibration bahagian Thalamus. Mereka yang mengalami migrain akan merasa
lega setiap hari selasa. Thalamus berperanan menjaga kasih sayang dan
panghayatan.
􀁹 Dengan berpakaian pink, kuasa pujukan terhadap anak atau pelajar yang degil
bertambah kuat.


Rabu (Warna Biru)

􀁹􀁹 Warna biru adalah warna perangsang kelenjar Tyroid.
􀁹 Pada hari rabu didapati paras hormon thyroxine yang dirembeskan berada pada
tahap optimum menjadikan segala yang dihasratkan oleh hati dapat diluahkan
dengan berkesan melalui kata-kata.
􀁹 Hari rabu ialah hari yang paling sesuai untuk berucap, berkata-kata, bermesyuarat
dan sebagainya.
􀁹 Penyakit seperti beguk, tongsel dan penyakit kerongkong akan mudah pulih
sekiranya dirawat pada hari rabu.


Khamis (Warna Kuning / Oren)

􀁹 Warna kuning ialah warna rangsangan sistem penghadaman, warna kesuburan,
hormon dan sistem reproduksi. Kemuncak warna kuning ialah sepanjang hari.
􀁹 Bagi mereka yang berdiet pada hari khamis , didapati lemak dan protein dapat
dipecahkan dan ditukar menjadi tenaga dalam kuantiti yang banyak.
􀁹 Hari khamis adalah hari yang terbaik untuk merancang zuriat yang sihat.


Jumaat (Warna Hijau)

􀁹 Hijau ialah tahap vibration yang j p y g menyamai tenaga yang merangsang fungsi jantung dan
paru-paru.
􀁹 Pada hari jumaat aktiviti klorofil sangat aktif dan membebaskan oksigen pada tahap yang
paling maksimum.
􀁹 Hari jumaat adalah hari yang paling sesuai untuk menjalankan senaman pernafasan,
bersenam dan beriadah di taman-taman bunga.
􀁹 Hari jumaat adalah hari yang paling sesuai untuk menjalankan rawatan berkenaan penyakit
jantung dan paru-paru kerana paras oksigen dalam atmosfera berada pada tahap yang
tertinggi.


Sabtu (Warna Merah)

􀁹 Merah adalah warna yang menyamai vibration bahagian usus, otot, darah, tulang dan saraf.
Organ yang berwarna merah banyak menjalankan aktiviti fizikal tubuh.
􀁹 Hari sabtu hari yang paling sesuai untuk bersosial, berjumpa rakan-rakan dan saudaramara
disamping menjalankan aktiviti lasak dan sebagainya.
􀁹 Bagi mereka yang mengalami penyakit yang berkaitan dengan organ merah, hari sabtu
biasanya akan memberi kesan pembongkaran dimana pesakit akan merasa kesakitan dalam
proses penyembuhan.


Ahad (Warna Hitam)

􀁹 Hari Ahad adalah hari yang sesuai untuk beristirehat
􀁹 Sebaik-baiknya bercutilah pada hari ahad bersama keluarga
tercinta.
􀁹 Memandangkan hari Ahad mempunyai penyerakan zarah yang stabil, Pakaian berwarna hitam dapat mengelakkan diri dari terdedah kepada gelombang asing yang memudaratkan. Pengamal seni mempertahankan diri yang mengenakan tali pinggang hitam dan pakaian hitam akan merasa bebas dari kongkongan atau pengaruh gangguan asing.

Daripada :
Seksyen Pengurusan Psikologi

*Saya suka warna purple tapi tak ada huhu...

Roti Gardenia Purple

Saya dah jatuh cinta dengan roti gardenia purple ni. Dia 100% wholegrain with Canadian purple wheat. Tak ada pengawet tiruan, sintetik atau bukan semulajadi. Uji kaji dari beberapa kawan yang parentnya ada diabetic duk amal makan roti ni, diabetic dia terkawal. Bagi siapa yang nak diet pun elok makan ni. Baik untuk kesihatanlah. Rendah lemak dan 0% lemak trans. Harga dia cuma RM3.50 je.


Serba sedikit pasal roti ni. Roti yang unik rasanya dan berkhasiat tinggi, Gardenia 100% wholegrain dengan canadian purple wheat yang rendah lemak adalah seperti apa yang dikatakan oleh namanya dengan bijian gandum penuh yang mengandungi semua nutrien penting dari keseluruhan biji gandum, sebagaimana alam semulajadi menghendakinya.

Untuk kebaikan yang lebih, mereka menambah gandum ungu Kanada yang tumbuh di tanah subur wilayah tanaman bijirin Saskatchewan yang tinggi khasiat dan kandungan antioksidannya.

Gardenia 100% wholegrain dengan canadian purple wheat, rendah lemak, sangat tinggi kandungan serat dan vitamin, dengan gandum ungu yang tinggi antioksidan dan tanpa pengawet tiruan, sintetik atau bukan semulajadi.

Ia adalah sebaik yang mungkin.

Kualiti udara di Lembah Klang terus merosot



Beberapa bandar di Lembah Klang pagi ini mencatatkan kenaikan bacaan indeks pencemaran udara (IPU), dan indeks Pelabuhan Klang paling teruk, dengan catatan IPU 137 berbanding 131 pada 6 pagi.
Antara kawasan yang teruk dilanda asap itu adalah Banting dengan bacaan IPU 130, Kuala Selangor (110), Petaling Jaya (123), Shah Alam (125) dan Batu Muda di Kuala Lumpur (112).
Sementara itu, Nilai di Negeri Sembilan juga kini memasuki tahap tidak sihat dengan bacaan 109.
Bacaan IPU pada tahap 5-50 adalah baik, 51-100 (sederhana), 101-200 (tidak sihat), 201-300 (sangat tidak sihat) dan melebihi 300 (merbahaya).
Pencemaran udara di Putrajaya yang merekodkan bacaan pencemaran udara 110 semalam, berkurangan hari ini dengan bacaan sederhana 86.
Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Datuk Che Gayah Ismail sebelum ini menolak tanggapan bahawa pencemaran yang melanda Malaysia adalah disebabkan faktor luar atau letupan gunung berapi Sinabung di Sumatera, Indonesia.
Punca pencemaran didapati adalah kebakaran hutan, aktiviti kilang, kenderaan dan pembakaran terbuka, yang bertambah teruk dengan cuaca panas.
Ekoran aktiviti pembenihan awan oleh pihak berkuasa, beberapa kawasan awal pagi ini mengalami hujan. – 4 Mac, 2014.

Pemenang Blogwalking Karya Mahirah

Assalamualaikum,

Alhamdulillah... selesai sudah segmen blogwalking saya ni. Terima kasih pada peserta yang join. Memandangkan hanya tujuh peserta yang join, jadi saya putuskan ke tujuh-tujuh peserta yang comel ni layak menerima hadiah misteri daripada saya. =)

1. Nurin Irsalina
2. Claramenda Douhin
3. Karimah Zulkafali
4. Shafyqah Azry
5. Sephia Irdinah
6. Anis Aisyah
7. Shahida Rahim

Tahniah sekali lagi pada peserta. Sila tuntut hadiah anda dengan segera pada saya. Masa untuk tuntut hadiah diberi sah sehingga 7 Mac 2014 (Jumaat). Selepas dari tarikh itu sebarang tuntutan tidak akan diterima lagi.

PM saya di Facebook beserta details seperti di bawah :

Nama :
Alamat :
No Tel :

Terima kasih pada yang sudi join segmen blogwalking saya. In shaa Allah, akan datang saya akan buat lagi segmen macam ni.


Novel : Suamiku Anak Jiran Sebelah [6]



BAB 6

LIGAT jemari Amir menaip sesuatu di atas papan kekunci. Walaupun agak kaku dan keras jemari tapi akhirnya siap juga slide pembentangan budget yang puan Zalina minta. Sebenarnya daripada minggu lepas lagi dia mendapat arahan daripada pengurus kanannya itu tapi memandangkan tak menang tangan, mesyuarat tersebut terpaksa ditangguhkan. Sesekali dia melihat jam tangan.
“Sempat ke nak print sepuluh set ni? Satu set ada tiga puluh slide pula tu!”
Amir terus mencetak dua set salinan. Satu set salinan sebagai rujukan dan satu set salinan lagi akan di serah kepada Amira untuk dicetak lagi sepuluh salinan. Dia bangkit dan terus meluru keluar dari biliknya. Workstation Amira di tuju lalu bersidai pada partition sambil menghulur satu set salinan padanya.
“Mira, you tolong copy sepuluh set. Cepat sikit ya, I ada meeting.”
Terpinga-pinga Amira dibuatnya. Blur pun ada bila Amir nampak tergesa-gesa begitu.
“Err… mesin copy dekat mana ya? Macam mana nak guna?”
“Mesin copy dekat mana?!” Amir tajam membulat mata. “Ha! You pergi pantry, bukak cabinet cari mesin kopi dalam cabinet!” Sambungnya bercekak sebelah pinggang dengan machonya. “Cik kak, you cari dengan matalah. Bukan cari dengan mulut. Kalau tak tau guna, pergi tanya Sofia. Minta dia tolong ajarkan cara nak guna mesin copy tu. I tak sempat nak ajar, nak kejar masa!”
Terkebil-kebil mata Amira bila dibahasakan oleh majikannya yang berlagak itu. Wah! Pedasnya mulut dia! Macam mulut mak dia jugak! Bisik hatinya rasa berdesing telinga. Hari pertama dah kena bambu. Mood terus jadi kurang baik.

Blogwalking, Tinggalkan Jejak dan Dapatkan Hadiah Misteri


Kali ni saya ada sedikit rajin untuk blogwalking. Saja nak tinjau2 and baca entry terkini di blog korang. Saya pasti entry2 diblog korang pasti menarik untuk dibaca. Dengan ini dapatlah kita mengeratkan sillatulrahim sesama kita. Hehe...
Cuma, untuk memudahkan saya berjalan-jalan sambil menyelam minum air dan tinggalkan entry kat blog korang, korang di minta lakukan sesuatu untuk saya. Mudah je, tak banyak songeh pun.

1. Korang kena tinggalkan SATU link entry yang paling terbaik dari blog korang ke dalam kotak komen entry saya.

Sebagai contoh :
<a href="LINK BLOG KORANG">NAMA BLOG KORANG</a>

2. Saya akan blogwalking ke blog korang dan saya akan tinggalkan komen kat dalam blog korang.


3. Siapa yang paling RAJIN KOMEN kat ENTRY LAMA dalam blog saya ni, anda akan di pilih secara random untuk menerima hadiah misteri dari saya.

4. Bilangan peserta bertuah yang akan terima hadiah misteri adalah rahsia.

Mudahkan? Tak payah nak susah payah buat entry bagai. Tinggalkan jejak je.

Jom mulakan!

Tamat 2 March 2014

Ceramah Ustaz Don 26 Feb 2014

Hari tu ada ceramah bersama Ustaz Don. Tajuk yang dibincangkan Menangani Stress di Tempat Kerja. Sangat menarik isu yang dikupaskan. Semua berkaitan dengan kisah nabi. Bila Ustaz Don membandingkan stress yang nabi alami dengan kita. Bila saya dengar cerita tu, barulah saya nampak rupanya stress yang kita alami kat dunia ni amat kecil berbanding para nabi dan rasul.


Ustaz Don kata kalau kita tak alami stress, maknanya ada masalah mental. Haha... tapi kalau kita tengok balik, memang mejoriti semua orang ada stress dalam hidup. Sekecil-kecil masalah pun boleh jadikan kita stress sebenarnya. Cuma kita ni tahan atau tidak je nak hadapinya. Kita boleh tangani stress kalau kita tau kisah-kisah nabi dulu. Di mana para nabi dan rasul juga pernah alami stress ketika berdakwah dan sebagainya. Selama ni kita ingat kitalah yang paling teruk banyak masalah tapi sebenarnya tidak. Kita kena anggap, ada lagi orang lain yang memiliki masalah lagi besar. Dan kata ustaz Don, anggaplah kita ni dipilih oleh Allah s.w.t untuk dijadikan uji kaji yang mana Allah s.w.t mahu tunjuk kekuasaanNYA pada kita.

Siapa kata kalau dah kaya tak ada masalah? Ada! Belenggu hutang. Dikecam penjenayah. Dalam kepala asyik fikir nak buat duit je memanjang. Dalam kepala asyik fikir tak selamat. Kan stress namanya tu. Kita patut bersyukur, Allah beri ujian paling sikit pada kita. Janganlah merungut. Stress tu perkara biasa. Banyakkan berzikir kalau kita hadapi stress. Jangan pulak layan perasaan sampai histeria pulak. Huhu... tu macam tak ingat Tuhan dah tu. Kalau stress datang, cepat-cepat pergi surau, bertenang, ambil wuduk, solat sekejap untuk tenangkan fikiran. Jangan nak jerit-jerit macam dalam filem tu. Aku dengar orang menjerit pun jadi stress. Tak bagus untuk mental. huhu...

Haish... banyak sebenarnya saya nak cerita tapi panjang menjela pulak. So saya cerita kesimpulan yang dah di kupas di atas. Kome fahamkan? Banyakkan zikrullah ya. Hati tenang. Stress pun hilang. Kalau sempat, saya akan review lagi kata-kata nasihat ustaz Don after saya tonton semula video yang saya rakam tu kat new entry ya.


Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia