Manjakan Kaki Selepas Penat Berjalan

Assalamualaikum,

Semalam pergi site visit. Mak datok penat tak usah cakaplah, rasa macam nak tercabut kaki ni. Meninjau kawasan tapak dekat 5km setengah. Huhuhu... Mula2 pergi tu bestlah juga. Excited gila sbb dpt explore benda baru. Tapi bila dipertengahan tu dah mula flat. Jalan dah slow je. Nak duduk berehat tak de tempat. Otot2 semua dah sakit. Macam orang tua pun ada haha... Muka pun dah comot2 sampai ke balik. Macam muka apa je. Malas nak bermakeup bagai sbb pergi site visit penuh dengan debu bagai.

Inilah dia mas akat DCA tower. Sempat posing. Peace...

So, balik rumah je terus mandi. Pastu mula nak manja kan diri. Masakkan air. Ambil besen masukkan air sejuk. Tunggu air masak sambil baca novel. Lama jugak tunggu. Bila air masak tu berbulalah sessi manjakan kaki yg dah penat berjalan seharian ni.

Besen yg ada air sejuk

Bath salt ni bukan utk kaki je. Utk rendam badan pun boleh juga... hehe

Ini belakang dia. Siapa nak baca apa kebaikannya sila click gambar ya

Tuankan garam dalam air serta masukkan air panas tadi bersama. Jangan panas sangat karang melecur kaki masuk sepital plak huhu

So, rendamlah kaki anda mcm biasa. Hehe.. time ni segarnya rasa. Mcam otot kaki tu kembang kuncup je mengeluarkan toxin2.

After 15minit hingga 30minit. Sy keringkan kaki. Amibil minyak anugerah ni. Sapu dari lutut hingga ke jari kaki dengan selawat ke atas nabi. Alhamdulillah.. malam tu dah lega sikit. Boleh tidur dgn nyenyaknya... =)




Ibu Gunalah Duit Ni Utk Beli Baju Dan Tudung

Assalamualaikum...



Kali ni saya nak kongsi dengan rakan blogger tentang satu kisah benar yang menyayat hati. Saya terima email ni dari email berantai office saya. Jadi, mari kita ikuti kisah ni dan semoga menjadi iktibar dan pengajaran buat kita semua.

Kisah bermula...

Hari ini saya mandikan dua jenazah. Jenazah yang pertama adalah seorang bayi keguguran dan hanya baru berusia 6 bulan tetapi dah cukup sifatnya.
 
Yang kedua, saya mandikan anak kecil baru berusia 11 tahun. Saya nak share dengan teman-teman pasal anak kecil yang mulia ini. Anak ini anak yatim. Hanya ada ibu tunggal, mak saudara dan dua adik perempuan yang masih kecil. Bapanya meninggal empat tahun yang lalu.

Diagnosis (punca) kematian anak ini adalah demam panas. Yang menarik nak dikongsi adalah cerita ibu saudaranya tentang kisah beberapa hari sebelum arwah "pergi buat selamanya".

Arwah asyik mengira duit-duit raya yang diperolehinya. Kadang-kadang sampai lima kali sehari sehingga ditegur oleh ibu saudaranya. Apabila ditanya, abang nak beli apa? Ditanya kembali kepada ibu saudaranya....Maksu, cukup tak duit ni nak beli baju kurung ibu dengan tudung?

Ibu saudaranya bertanya, kenapa? Anak kecil ini menjawab...dia takut kalau dia mati, tapi ibunya tidak menutup aurat dan tidak berhijab sedangkan dia anak lelaki sulung. Ibu saudara hanya mampu terdiam dan mengalirkan air mata.

Hari ini... semasa dia meninggal dunia, anak itu meninggalkan semua duit rayanya bersama sekeping nota...
 
"Ibuku sayang, duit yang along tinggalkan ini untuk ibu. Ibu gunalah untuk beli baju kurung yang tidak terbelah. Along harap sangat ibu beli dan pakai tudung. Bukan tudung yang nampak rambut... tapi hanya nampak wajah ibu yg cantik sahaja. Along sayang ibu... along tak nak ibu masuk neraka. Ustazah kata, kalau tak tutup aurat nanti kepala dibakar. Along tak nak ibu dibakar api neraka. Along sayangkan ibu dan family kita semua... Sayang Ibu, ALONG"...

Kalau anak sekecil ini, takut akan api neraka... takkan kita tidak terasa akan bahangnya dan masih sanggup melakukan dosa kepadanya. Wallahualam.

Al fatihah buat Along Muhammad Fiqry. Terima kasih kepada Maksu yang sudi share cerita ini selepas saya kafankan jenazah along sebentar tadi. Moga Allah ampunkan dosa along, ibunya dan kita semua. Al Fatihah!

Amir Muttakin
Hospital Ampang, Selangor

p/s : Sedihnya... ='(

Pam Minyak Dilanggar, Akibat Kecoh Isi Minyak


Akibat kenaikan harga minyak malam tadi, kekecohan berlaku di seluruh negara sehingga menyebabkan sebuah pam minyak di Batu Buruk, Kuala Terengganu dilanggar.
Dalam kejadian itu, sebuah kereta terlanggar pam minyak di stesen berkenaan menyebabkan kaca dan plastik bertaburan.
Petang semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kenaikan harga minyak RON95 dan Diesel sebanyak 20 sen lagi menjadikannya masing-masing RM2.10 dan RM2.00 seliter.
Ia bakal diikuti oleh kenaikan harga tarif elektrik dan juga pelaksaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) selepas ini.
Ekoran itu, pengguna menyerbu stesen minyak di seluruh negara menyebabkan kekecohan berlaku sehingga tengah malam tadi.
Menurut saksi, kejadian di Batu Buruk itu berlaku ketika semua berebut-rebut untuk mengisi minyak selepas pengumuman mengenai kenaikan harga itu.
Sementara itu, Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam kenyataannya , berkata kerajaan BN perlu menggunakan kuasa yang ada bagi mengawal kenaikan harga barangan khususnya selepas kenaikan harga minyak yang diumumkan Perdana Menteri semalam.
Katanya, rakyat sanggup bersusah-payah bersama kerajaan kalau kerajaan menunjukkan pembetulan pada sikap borosnya yang keterlaluan.
"Malangnya ini bukan kesnya. Kenaikan harga minyak ini mesejnya mudah iaitu rakyat mesti ubah gaya hidup, kerajaan boleh terus berboros,” katanya. – 3 September, 2013.
p/s: Mcm2 hal... Janji di capatikan...

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia