Resepi : Jagung Kukus

Assalamualaikum

Baru-baru ni saya teringin nak makan jagung kukus buat sendiri. So belilah barangnya kat tesco. Yang tak bestnya barang tesco memanjang habis. Kalau tau, beli kat Giant je. Huhu... bebalik pada cerita, nak buat jagung kukus ni simple je. Rasanya semua orang tau buatkan? Cuma yang susahnya jagung dibuat dari air tangan abah sendiri. Hahaha... Tak sangka baru cakap, tengok2 dah ada atas dapur duk kukus. Lepas tu tau-tau je dah siap.
Malangnya tak cukup hanya sepaket. Sepaket lagi saya simpan dalam frezer kat rumah sendiri sebab nak buat untuk suami. Kalau nak pergi semula ke tesco memang berchentalahkan. So, hasil-hasil yang simple tu saya akan share dengan korang kat sini.

Jagung Kukus Version Abah

1 paket jagung sejuk beku
2 sudu mentega
2 sudu gula (ikut ler korang nak manis mcm mana)
Secubit Garam
Lada putih (ikut ler korang nak pedas mana)

Cara-cara membuatnya

1. Kukus jagung dalam 30 minit.
2. Bila dah masak, masuk jagung dalam bekas.
3. Gaulkan jagung tadi dengan mentega, gula, garam dan lada putih
4. Siap dihidang untuk makan

Jagung Kukus Version Abah =)

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia