Zalora Beri Voucher Lagi

Assalamualaikum

Nak tau macam mana Zalora boleh bagi voucer pada sy? Ceritanya gini. Pada satu hari tu saya nak membeli belah di Zalora untuk beli baju anak. Tak silap masa tu harga baju kurung kanak-kanank tu RM59 kot. Lepas tu sy berkira-kira nak beli sbb nak survey yang lain pulak. Sampailah terlupa dan biarkan ia masuk dalam fav list. Dah beberapa minggu Zalora duk remind kata akan simpankan stok kononnyalah. Dah biasa dah tarikan dia nak suh kita beli kat dia.

Hinggalah satu hari tu tetiba email dari zalora mengatakan baju kurung kanak-kanak yg sy jadikan fav list telah di diskaunkan sehingga 90%. Apa lagi cepat2lah saya tengok baju kurung anak sy tu dah turun harga menjadi RM15 sepasang dan terus purchase + RM5 postage! Dah clear payment dan bukti permbayaran RM20 tu, tetiba dekat 5 hari tunggu tak dapat2. Sy ni bukan jenis suka tunggu dan 100% pecaya dengan online selling ni. Tapi bila dah tahap lembab dkt seminggu ni mmg peliklahkan. Sy pun terus call Zalora dan bertanyakan khabar baju anak saya tu dan tau apa yg berlaku???

 Rupanya, saya purchase untuk barang yang dah SOLD! Dia orang tak update sistem. Sy punya hangin tapi masih maintain suara lagi sebelum naik darah. Lepas tu pihak dia orang mohon maaf dan credit storekan menjadi voucher RM15 balik pada sy. Sy pelik gak untuk apa voucher tu? Kalau nak credit store, pihak dia orang kena pulangkan semula pada sy RM20 bukan RM15 je! So RM5 tu mana perginya? Sy call semula dan perkara yg sama juga dia orang explain. Sy dah bosan dan terus guna jelah RM15 tu utk beli kasut yg harganya RM19 (tak teruja pun sbb terpaksa beli) So tolak credit store RM15 tu jadilah RM4 je. Ingatkan postage free???? Rupanya dia cas jugak RM5 dan jadilah RM9. Malas nak cakap banyak... pihak zalora terus pos kasut tu pada hari yg sy purchase tu jugak. Takut sy bising lg kot. Next day dah sampai. CEPAT! Tau apa yg saya dapat pulak dalam parcel tu utk bodek sy lagi?

Ini dia, voucher 3 tiket wayang RM10, 10% diskaun, 25% uk kawan rapat. 
Maknanya suh purchase lagi! Marketing! Huhu... 1 voucher tiket wayang dah sy bg pada student practical di office, ada lagi dua je... 
Nak tengok wayang time dah ada anak ni jangan haraplah kan...
Cadangan???


Follower ke 300

Assalamualaikum,

Seperti biasa sy nak umumkan follower yg ke 300 sy. Beliau adalah... jeng! jeng! jeng!

Perdu Cinta!!! Yeay...
Terima kasih kepada follower Perdu Cinta sbb jadi pelengkap follower yg ke 300 di blog sy.


Click utk ke blog beliau

Ini dia blog beliau, am i correct? If not, please betulkan ya. Tak tau mana nak cari link main explore je. Tgk blognya tulis Perdu Cinta, so asume betullah ni blognya. Heee...

Keep in touch dear!

Pre Raya GiveAway By Adam Faiz


Pre Raya GiveAway By Adam Faiz bermula pada hari ini,22 Julai 2013,iaitu tepat  jam 12.00 malam sehingga 12.00 malam,30 Julai 2013.Semua Dijemput join.

Syarat-syaratnya:
  1. Terbuka kepada semua blogger yang bermastautin di Malaysia sahaja
  2. Follow blog Adam Faiz,Add Google+AdamFaiz dan Like fanpage di sidebar
  3. Klik semua simbol-simbol ini sehinggah habis loading : ❤❤❤❤
  4. Wajib follow blog,like fanpage,dan klik iklan para sponsor
  5. Buat entri yang bertajuk "Pre Raya GiveAway By Adam Faiz"
  6. Copy Coding yang disediakan dan paste ke dalam ruangan HTML dan Publish entri
  7. Tinggalkan URL entri anda ke ruangan komen entri ini sahaja
Senarai Sponsor:
  1. TGLSC| Follow blog| like:
  2. LD| Follow blog|like:
  3. STL| Follow blog|Like:
  4. SG|Follow blog| Klik iklan: | Like:
  5. DNT|Like:
  6. NFHBG|Like:
  7. CAM|Like:
Senarai Hadiah:
  1. 1x Dress Tajaan NFHBG
  2. 1x Blouse Tajaan NFHBG
  3. 1x fishtail Dress Tajaan DNT
  4. 1x Tudung tajaan DNT
  5. 10x lipstik jenama MAC tajaan DNT
  6. 3x Kuih Raya tajaan DNT
  7. 1x Shawl tajaan SG
  8. 1x Inner Bunga tajaan SG
  9. 1x Shawl Marya tajaan STL
  10. 1x Shawl Safeeya Tajaan STL
  11. 1x Cotton Tote bag tajaan TGLSC
  12. 1x Cotton Wallet Tajaan TGLSC
  13. 2x Pre inked stamp keychain tajaan LD
  14. 2x Oreo Chocolate tajaan CAM
Pemilihan Pemenang:
  1. Peserta yang mematuhi syarat 1 hingga 7 di atas
  2. Top refferal  bakal memenangi Dress tajaan NFHBG
  3. Random.org
JOM SUPPORT ADAM FAIZ,JOIN GIVEAWAY NI DENGAN KLIK BANNER KAT ATAS



Resepi : Ayam Percik

Assalamualaikum,

Kali ni saya nak share macam mana cara masak ayam percik. Bagi siapa yang dah biasa masak tu tak apa, diam2 je. Ni nak share pada siapa yang tak tau. Macam mana saya boleh terfikir nak masak ayam percik sendiri? Ceritanya gini, pada satu hari yang hening, di waktu nak dekat2 berbuka puasa, tiba-tiba saya dapat request from my hubby supaya masakkan ayam percik. Entah apa mimpi gaknya dia terliur kot tgk makanan2 kat dlm TV. Mula2 sy terpinga-pinga jugaklah sebab tak pernah masakkan? Siap buat alasan lagi kata bahan2 tak ada. Yg bestnya dia cakap "Tak apa! Abang sanggup pergi cari bahan2 dia kat kedai. Ayang google je resepinya." Cewah, kalau dah mengidam sakan tu, sanggup buat apa sahaja.

Sekali sy pun google dan dapatlah tau resepinya macam mana cara nak masak ayam percik. Jujur cakap, senang gila rupanya nak masak. Nak tau apa resepinya?

1/2  Ayam mentah
8 Biji bawang putih
2 Biji bawang besar
7 Hiris halia
6 Batang serai
2 Asam keping
1 Sudu kecil halba
3 Sudu besar cili boh
1 Kotak santan pekat

Resepi di atas tu saya agak2 je masak untuk sebelah ayam. Nanti pepandailah kome adjust resepi hehe... Okay lepas tu apa nak buat?

Cara-cara nak masak

1. Mula-mula kome basuh dulu ayam tu, lepas tu salutkan dengan serbuk kunyit dan garam sikit je. Jangan telak banyak beno nanti kang berpinau pening darah tinggi sebab kuah percik pun nak letak garam jugak. So jadinya macam gini.

2. Lepas dah salut kunyit dan garam sikit, kome pangganglah ayam tu kat atas pemanggang. Macam sy ni ada pemanggang ajaib. Tang mana ajaib pun sy tak tau. Hehe... Yg sy tau masak je atas tu. Kome kalau tak de pemanggang jangan pulak rasa terpaksa gi beli pemanggang tu, kome panggang atas pan biasa pun boleh cuma takut melekat jelah. Huhu... So, jadinya macam gini bila di panggang...


3. Sedang kome memanggang ayam tu, jangan lupa blandkan 3 batang serai, halia, bawang putih dan bawang besar tu. Nanti kang lambat siap pulak huhu...



Nak tengok apa jadi dengan ayam sy setelah di panggang? Pergh! Masa ni dia punya bau naik sampai jiran belakang pun boleh tegur tau tak? ngehehe...


4. Kemudian, kome tumiskan bahan yang dibland tadi ke dalam kuali. Macam sya guna pemanggang ajaib tu balik sebab space dapur tak muat der nak letak kuali ngan pemanggang ni. Nak masak lauk lain lagi muehehe...

Tengok tu dah menggelegak tumisan saya. Masa ni bau dia naik satu rumah.

5. Dah tumis, dah nampak agak dah masak sikit tu, kome masukkan santan kotak kecik pulak dan warnanya bertukar jadi begini. Yang buat sedap tu sebenarnya santan dia. Pergh!


6. Lepas dah letak santan, kome agak2 dah nampak menggelegak tu, kome masukkan pula bahan seperti, cili boh, 3 batang serai lagi dah siap ketuk, asam keping dan halba ke dalam tumisan tadi. Kemudian letak garam secukup rasa.


7. Gaulkan di atas api sehingga cilinya benar2 masak dan sebati. Kang kalau tak masak, kome sakit perut pulak. Masa ni tumisan tadi akan bertukar menjadi kuning ke orenan. 
So bila dah bertukar warna tu, kome masukkan pulak ayam panggang tadi ke dalam tumisan seperti dibawah ni dan gaulkan ia hingga sebati pada ayam tu.

Inilah rupanya. Nyum! Nyum!

8. Dah siap! Inilah hasilnya setelah siap di masak untuk berbuka.


So, senang tak nak masak ayam percik? Senangkan? Hehe so bolehlah try masa berbuka nanti ya.

Selamat mencuba!

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia