Resepi : Ayam Percik

Assalamualaikum,

Kali ni saya nak share macam mana cara masak ayam percik. Bagi siapa yang dah biasa masak tu tak apa, diam2 je. Ni nak share pada siapa yang tak tau. Macam mana saya boleh terfikir nak masak ayam percik sendiri? Ceritanya gini, pada satu hari yang hening, di waktu nak dekat2 berbuka puasa, tiba-tiba saya dapat request from my hubby supaya masakkan ayam percik. Entah apa mimpi gaknya dia terliur kot tgk makanan2 kat dlm TV. Mula2 sy terpinga-pinga jugaklah sebab tak pernah masakkan? Siap buat alasan lagi kata bahan2 tak ada. Yg bestnya dia cakap "Tak apa! Abang sanggup pergi cari bahan2 dia kat kedai. Ayang google je resepinya." Cewah, kalau dah mengidam sakan tu, sanggup buat apa sahaja.

Sekali sy pun google dan dapatlah tau resepinya macam mana cara nak masak ayam percik. Jujur cakap, senang gila rupanya nak masak. Nak tau apa resepinya?

1/2  Ayam mentah
8 Biji bawang putih
2 Biji bawang besar
7 Hiris halia
6 Batang serai
2 Asam keping
1 Sudu kecil halba
3 Sudu besar cili boh
1 Kotak santan pekat

Resepi di atas tu saya agak2 je masak untuk sebelah ayam. Nanti pepandailah kome adjust resepi hehe... Okay lepas tu apa nak buat?

Cara-cara nak masak

1. Mula-mula kome basuh dulu ayam tu, lepas tu salutkan dengan serbuk kunyit dan garam sikit je. Jangan telak banyak beno nanti kang berpinau pening darah tinggi sebab kuah percik pun nak letak garam jugak. So jadinya macam gini.

2. Lepas dah salut kunyit dan garam sikit, kome pangganglah ayam tu kat atas pemanggang. Macam sy ni ada pemanggang ajaib. Tang mana ajaib pun sy tak tau. Hehe... Yg sy tau masak je atas tu. Kome kalau tak de pemanggang jangan pulak rasa terpaksa gi beli pemanggang tu, kome panggang atas pan biasa pun boleh cuma takut melekat jelah. Huhu... So, jadinya macam gini bila di panggang...


3. Sedang kome memanggang ayam tu, jangan lupa blandkan 3 batang serai, halia, bawang putih dan bawang besar tu. Nanti kang lambat siap pulak huhu...



Nak tengok apa jadi dengan ayam sy setelah di panggang? Pergh! Masa ni dia punya bau naik sampai jiran belakang pun boleh tegur tau tak? ngehehe...


4. Kemudian, kome tumiskan bahan yang dibland tadi ke dalam kuali. Macam sya guna pemanggang ajaib tu balik sebab space dapur tak muat der nak letak kuali ngan pemanggang ni. Nak masak lauk lain lagi muehehe...

Tengok tu dah menggelegak tumisan saya. Masa ni bau dia naik satu rumah.

5. Dah tumis, dah nampak agak dah masak sikit tu, kome masukkan santan kotak kecik pulak dan warnanya bertukar jadi begini. Yang buat sedap tu sebenarnya santan dia. Pergh!


6. Lepas dah letak santan, kome agak2 dah nampak menggelegak tu, kome masukkan pula bahan seperti, cili boh, 3 batang serai lagi dah siap ketuk, asam keping dan halba ke dalam tumisan tadi. Kemudian letak garam secukup rasa.


7. Gaulkan di atas api sehingga cilinya benar2 masak dan sebati. Kang kalau tak masak, kome sakit perut pulak. Masa ni tumisan tadi akan bertukar menjadi kuning ke orenan. 
So bila dah bertukar warna tu, kome masukkan pulak ayam panggang tadi ke dalam tumisan seperti dibawah ni dan gaulkan ia hingga sebati pada ayam tu.

Inilah rupanya. Nyum! Nyum!

8. Dah siap! Inilah hasilnya setelah siap di masak untuk berbuka.


So, senang tak nak masak ayam percik? Senangkan? Hehe so bolehlah try masa berbuka nanti ya.

Selamat mencuba!

4 comments

July 22, 2013 at 8:46 AM

yummy... npk sedap...boleh try nanti..thanks for sharing!!

July 22, 2013 at 8:58 AM

cuba jgn tak cuba... sedap wooo...

July 22, 2013 at 10:59 AM

wah sedapnya. pkai pemanggang ajaib lagi.

July 22, 2013 at 11:32 AM

ye pemanggang ajaib... mmg ajaib sbb ayam dia kejap je dah masak n empuk..

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia