New Laptop Emergency brand ACER

Assalamualaikum,

Finaly sy beli jugak laptop emergency brand ACER mlm tadi setelah laptop LENOVO ku jahanam semula mlm tadi jugak kena. Now LENOVO ku sedang dibaiki. Tak tau bila nak siap. So, lantakkanlah nak ambil masa berapa lama pun nak siap, janji teman dah ada laptop emergency ni. Walaupun tak sehebat mana. Intel pun lama. Janji boleh buat kerja. Ntah, teman pakai laju je. Huhu...

LENOVO tu memang dah tunjuk hint nak suruh beli baru. Memandangkan budget ciput jadi laptop pun harga ciput jugalah kan. Janji boleh buat kerja. Tak boleh tahan dah, sakit jantung aku ngan LENOVO tu. Segala dalam LENOVO habis punah, ranap n hilang tak sempat di back up tp klu ada yg cerdik pandai backup sebelum format, alhamdulillah... Tak apalah aku redha... yg penting draft novel selamat.

Inilah dia ACER baru 14" nipis dan ringan. Puas hati jugalah beli ACER ni selesa guna. Untuk online dan buat kerja je. Game2 bagai tu tak payah! Tak minat pun, nanti anak yg sibuk main. Hopefully, ia berjasa untuk sy siapkan novel. Amin...

Mid Year Giveaway by Fatin Diana


Assalamualaikum.


klik banner untuk join

Senarai hadiah:
Plush toy LINE x 1, tribal top x 1, felt bookmark x 3, button badge x 5, novel x 1, notebook x 2, Iwani Cotton Shawl x 5, kerongsang x 2, Fantabulous Facial Scrub & Masker (with guave 5pcs & brush) x 1, bookmark + sticker x 5, shiseido mask x 2, tanaka powder x 1, sabun susu beras x 4, topup x 4, shawl x 1, header / cover timeline x 3

First Giveaway By Eyla

Tarikh berlangsung
19 Jun 2013-31 Julai 2013


-First Giveaway by eyla -

Terima kasih kepada para sponsor yang baik hati :

Nasha , Munauwaratul Lailinnur , Aina Misha , Syaqiila , Nur Zahirah , Aina Husna , puteri elaika 
TyhaLee , Shawlstolove , Farra Strawberry , Dressuana , Amiey Montelle II , shamimiejohari
Ernyassmien , Xara Xandra Boutique , nurlyla , Ryn Inutl

Hadiah Menarik untuk Giveaway kali ini :

Doodle x1 , review x5 ,bloglist x5 , topup RM5x2 , Header Anime x3 ( Not transparent )
Cursor x2 , Review x8 , rexona women passion x2 , Topup RM5x3 , RM5 voucher x3
Cute fly up button x1 , instant hijab x3 , cardigan x3 , oreo coklat x2 ,top up rm5 x2
mask muka Savee x1 , penanda buku limited x1 , voucher x5  , topup rm5x3
banner x2  , topup rm5x1

SENARAI  HADIAHsini


57 orang pemenang dicari ! 

*Akan diupdate jika sponsor bertambah !*

Para pemenang : 99% Random.org dan seorang TOP REFFERAL dicari !

Click banner to join ! ^_^

Segmen : Mari Tambah Kenalan Blogger By Mr.K

Assalamualaikum,

Masa untuk bersegmen. Kali ni hati sy dipetik untuk join segmen by Mr.K ni.
Yang bertuah dan bestnya, syarat dia sangat mudah dan sekelip mata je sy boleh siap. Muahaha~

Okay, lets begin...

1. Letak banner, ~dah letak~
2. Linkkan banner ke blog Mr.K ~dah link~

Banner
3. Jumlah follower sy terkini 62
4. Syarat ke empat follow blog Mr.K ~Done~

Senangkan? Welcome to my blog Mr.K! (^^,)

~Apa lagi jom join utk tambah kenalan

Jerebu Menjejaskan Kesihatan

Assalamualaikum,

Sy tak taulah kenapa Indonesia buat pembakaran hutan besar-besaran dan kenapa macam tiada apa-apa tindakan undang-undang dikenakan kepada pihak yang melakukan pembakaran terbuka itu. Every year mesti berulang cerita dan masalah yang sama, jerebu, jerebu, jerebu. Every year dengar berita pasal jerebu mesti punca dari negara yang sama. Bumi kita ni dah tua. Lagi banyak kebakaran berlaku, lagi ranap bumi kita dengan kita-kita sekali kena tempiasnya.

Disebabkan kebakaran ni juga kesihatan kita semua terjejas. Terutama sekali anak-anak kecil. Dewasa pun apa kurangnya. Sy yg sebelum ni tak pernah ada semput tiba-tiba ada semput dua hari lepas sebab asap dan debu dah mula masuk dalam rumah. Anak sy pun demam hampir empat hari tambah kena virus HFMD pulak. Mujurlah kami kesan awal dan terus buat rawatan. Tak adalah teruk sangat anak sy kena dan alhamdulillah now semakin pulih.

Apa yang sy boleh buat hanya berkurung dirumah. Sliding, pintu dan tingkap sy tutup. Walaupun berkurung tp asap still masuk kat celah sliding bila ditiup angin. Sudahlah musim kemarau. Anak sy paling kesianlah sebab masa dia tidur di ruang tamu tengah hari semalam, terbatuk-batuk tak henti. Lepas tu saya alih ke dalam bilik, barulah dia tidur nyenyak dari kul 2pm sampai 6:30pm. Cuma bila berlaku perkara macam ni saya pujuk hati dan mengatakan ini semua dugaan dari Allah s.w.t Kita berdoa je supaya diturunkan hujan, dapatlah kurangkan jerebu ni.

Now saya nak share Index Pencemaran Udara pada hari ni 21 June 2013. Dalam selangor Banting paling tinggilah catat bacaan 137 - 143 dan sy yg duk sepang pun kena jugak tempiasnya. So, janganlah kelaur sangat. Udara tak bagus.

11:00AM

API

Status

Areas

%

0-50Good510%
51-100Moderate3672%
101-200Unhealthy612%
201-300Very Unhealthy12%
>301Hazardous24%



NEGERI / STATEKAWASAN/AREAMASA/TIME
7:00AM
MASA/TIME
11:00AM
MASA/TIME
5:00PM
JohorKota Tinggi313*314*#
JohorLarkin Lama190*197*#
JohorMuar183*193*#
JohorPasir Gudang310*323*#
KedahAlor Setar36*36*#
KedahBakar Arang, Sg. Petani58*59*#
KedahLangkawi46*48*#
KelantanSMK Tanjung Chat, Kota Bharu###
KelantanTanah Merah62*60*#
MelakaBandaraya Melaka192*205*#
MelakaBukit Rambai164*191*#
Negeri SembilanNilai95*96*#
Negeri SembilanPort Dickson157*187*#
Negeri SembilanSeremban105*109*#
PahangBalok Baru, Kuantan80*82*#
PahangIndera Mahkota, Kuantan85*87*#
PahangJerantut58*59*#
PerakJalan Tasek, Ipoh61*62*#
PerakKg. Air Putih, Taiping54*56*#
PerakS K Jalan Pegoh, Ipoh65*67*#
PerakSeri Manjung80*81*#
PerakTanjung Malim69*71*#
PerlisKangar37*37*#
Pulau PinangPerai54*58*#
Pulau PinangSeberang Jaya 2, Perai62*66*#
Pulau PinangUSM57*60*#
SabahKeningau77*76*#
SabahKota Kinabalu###
SabahSandakan45*44*#
SabahTawau43*41*#
SarawakBintulu87*88*#
SarawakILP Miri77*77*#
SarawakKapit64*64*#
SarawakKuching84*83*#
SarawakLimbang61*62*#
SarawakMiri78*79*#
SarawakSamarahan70*70*#
SarawakSarikei82*84*#
SarawakSibu76*77*#
SarawakSri Aman62*64*#
SelangorBanting137*143*#
SelangorKuala Selangor79*81*#
SelangorPelabuhan Kelang91*94*#
SelangorPetaling Jaya78*81*#
SelangorShah Alam88*90*#
TerengganuKemaman87*84*#
TerengganuKuala Terengganu57*54*#
TerengganuPaka55*53*#
Wilayah PersekutuanBatu Muda,Kuala Lumpur81*85*#
Wilayah PersekutuanCheras,Kuala Lumpur74*80*#
Wilayah PersekutuanLabuan73*73*#
Wilayah PersekutuanPutrajaya89*93*#
 
Nota / Note 
       *   =  Habuk Halus (PM10)             c =  Ozon (O3)
       a   =  Sulfur Dioksida (SO2)            d =  Karbon Monoksida (CO)
       b   =  Nitrogen Dioksida (NO2)      & =  Lebih daripada satu pencemar
       
Pengiraan IPU

      Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2, 
      NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi 
      diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya, 
      kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbanding dengan pencemar 
      yang lain dan ini menentukan bacaan IPU. 

 Pembentukan ozon di permukaan bumi (O3) 

      Menjelang lewat tengahari atau pada awal petang, lazimnya kepekatan ozon 
      adalah tinggi dan mendominasi bacaan IPU di sesetengah kawasan. Di bawah 
      pengaruh cahaya matahari, oksid-oksid nitrogen dan sebatian organik meruap 
      yang dilepaskan dari ekzos kenderaan bermotor dan industri bertindakbalas bagi 
      membentuk ozon di permukaan bumi.

P/S : sumber dari http://www.doe.gov.my/apims/index.php?gmap=load&date=2013-06-21

Drama Teduhan Kasih di TV3

Assalamualaikum,

Ku telah jatuh cinta dengan drama Teduhan Kasih kat TV3. Machonya Adi Putra dalam drama ni. Sampai sy sanggup beli novelnya dan terus baca part tengah2 yg mak dia kena potong kaki tu. Kalau ikut cerita dalam buku ni drama teduhan kasih tu macam dah nak habis. Cuma 80% je sama. 20% dia ubah sikit tapi jalan cerita masih sama. So, siapa peminat novel yang belum beli tu silalah beli kalau tak sabar nak tau cerita endingnya... (^^,)







SELAMAT MENONTON YA

Jahit Manik di Baju Sendiri

Assalamualaikum,

Dah berapa hari tak update? Huhu... Hari ni nak share cubaan untuk jahit manik kat baju sendiri. Ni semua gara-gara adik sy ler sbb dia dah mula menjinakkan diri dalam dunia menjahit. Dan aku pun dah tersampok tapi mula dengan jahit manik je dulu. Jahit baju belum lagi. Tunggu adik sy khatam dulu then dia pulak ajar sy.
Nak tau cam ne sy leh terjebak? Ni berlaku semasa sy teman adik gi usha2 mesin jahit kat bangi. Kat kedai tu ada banyak manik yg berwarna-warni. Tetiba timbul idea sbab ada beberapa baju kurung sy yg dah siap di jahit tapi tak de manik. Soooooo... sy pun dah rambang mata pi la pilih color yg matching dengan baju kurung cotton yang dah siap tu. Ambillah dua color biru muda dan purple. Tp dalam gambar ni manik biru sebab sy byk guna yang ni.

Jom kita tengok apa jadi hasilnya setelah sy tepekkan manik2 ni di atas baju. Kalau tak cantik jangan kutuk ye. Nama pun baru mencuba, baru nak jinak2 jahit manik. Hahaha!


Taaaaadaaaa!!! Inilah hasil separuh jalan. Dan sy rasa yg ni lagi cantik kot dari jahit yg siap sepenuhnya. Jom tengok apa dah jadi lepas siap jahit manik ni sepenuhnye?

Seeeee... burukkan dari yg atas. Gambar atas tu lagi ok kot dari yg cam padat beno mata sy tengok... Ni sy attached gambo dari atas pulak...

Seeee... tak de rupa kupu2 pon. Macam ketam tak de kaki pun ye... Huhu.. apa2 pun inilah cobaan pertama saya untuk jahit manik. Better try and error sampai jadi mahir. Then barulah dapat hasil yang terbaik. Betul tak?

p/s : Siapa yang dah baca, silala beri komen yg membina. Kotlah boleh improve lagi. Ada beberapa pasang baju lagi yg belum di tampal manik. =)





Bantal Ribbon Petals

Assalamualaikum,

Tiba-tiba teringat kenangan tiga tahun sudah. Di mana sebelum kami berpindah ke rumah baru pada tahun 2010. Kami menetap di Villa Impian, Kota Warisan. Rumah yang tinggalkan banyak kenangan manis. Tiga tahun kami sewa di rumah tu sampai beranak sulung. Walaupun tidak sebesar mana tapi kami tetap selesa. Hidup berdua, masa tu baru kahwin. Baru nak mula hidup berfamily, memanglah rumah kecik. Itu je yang mampu masa tu. Sambil2 tu beli rumah yang lebih selesa.

Ruang Tamu

Laluan ke bilik

Arah dapur dan pintu masuk

Thanks to encik Shaifuddin, tuan rumah yang sangat baik, tak banyak kerenah, tak banyak cekadak, tak berkira. Bila orang tak berkira ngan kita, kita pun tak berkira dengan orang tu. Kami pun berlebih kurang je dengan ia. Mana yang rosak tu kami baiki sendiri tapi tak claim pun. Alah, kita yg duduk, kita yang rosakkan so kita baikilah sendiri. Tuan rumah tak banyak cekadak yang kita nak byk cekadak buat apa? So, berlebih kuranglahkan. Jujurnya tuan rumah kami tu memang baik.

Dapat pulak jiran yang baik. Sebelum pindah tu dia sempat hadiahkan saya bantal reben ni. Seriusly sangat cantik dia buat sendiri. Memang creatif dan menarik. Simpan lagi sampai sekarang. Letak dalam kereta. Tak taulah dia still duduk Villa Impian tu ke tak. Dengarnya dia pun beli rumah tapi belum siap masa 2010 tu. Agaknya dah pindah kot sekarang ni tapi tak tau alamat baru dia. Nasib baik ada contact number. Bolehlah roger2 kalau nak singgah.

Apa pun kalo korang nak cuci mata gi la kat blog dia... RIBBON PETALS

Lenovo Pink Sudah Sihat

Assalamualaikum, 

Syukur Lenovo Pink ku sudah sihat macam biasa. Pendek kata dah boleh berkhidmat untuk tuannyalah. Sorry to you guys yang follow novel IPC. Duk tunggu2lah bab seterusnya bila nak muncul. Sorry for inconvenience caused. Pas ni baru nak sambung menulis semula. Hari tu cakap kalau tak okay kena standby the new one but i decide to sabar dan hanya hardisk sahaja problem. Mujurlah dengar cakap hubby hari tu. Just beli hardisk baru je dari membazir beli laptop baru. Daku siap usha2 tu ASUS 11" haha... teruknya aku ni. 

Balik rumah duk operate body Lenovo. Nasib baik mudah je. Berbanding dengan MSI yg lama tu. Termenung jugaklah nak bukakan casing dia. Sampai mintak tolong abah kokakkan sekali. Lenovo senang je nak bukak dia. MSI kena bukak whole casing bawah tu dengan batery sekali. Kang silap bukak terbarai semua. Gila punya design!

Tujuan bukak casing MSI dan Lenovo ni sebenarnya sy nak tukarkan hard disk MSI (brand Toshiba 250gb), pasang ke Lenovo. Ingatkan bijaklah sangat boleh di tuko pakai. Daku lupa yang segala tok nenek driver utk Lenovo tu duk ada dalam partition hard disk Lenovo (brand WD 750gb) yg lama tu. Sekali power on je, terus restart. Try lagi pun restart jugak. Masuk XP pon restart jugak. Termenung aku sekejap duk tenung bangkai hard disk lama tu. Hard disk toshiba 250gb dah terpasang dalam Lenovo tu. Jadi aku kena bukak balik ar ni? Pasang balik hard disk WD 750gb lama Lenovo utk burn driver dlm CD. Stress wooo pikir... Dah rasa macam tikus membaiki labu pun ada aku ni... hahaha...

Nasib baiklah ada member office yang teror bab transfer2 driver Lenovo dlm CD ni. Daku tahu windows XP jeeeew. Driver2 ni tak sempat belajar, cikgu mati huhu. Nak soh cari dlm Lenovo website punyalah pemalas tahap gaban! Laptop rosak kot, nak cari jadahnye?! Pandang pun tak lalu.

Laptop sekarang ni tak main der CD2 bagai ni. Semua driver storing dalam system/hard disk/laptop... (ntahlah hai driver duk ada dlm yg mana satu) Kalau nak format, just tekan satu button ni je. Haaa... so keluarlah segala tok nenek driver dari situ.

Otak daku ni system lama jew. Tau windows XP hahaha (gelak stress). Tak sempat nak belajar benda baru. 

Inilah dia Lenovo Pink yg sudah beroperasi seperti biasa. Ni pun dah tunjuk tanda2 LCD nye kejap gelap kejap terang. Biasalah kalau ada anak kecik mmg cenggini. Laptop ni la jadi tempat pijak dia, tempat main dia. Mujur budak tu tak tau main game dlm ni. (Memang tak dak game pon, semata2 utk wat biz kerja je) Never! Don't touch mama punya barang lagi. Nanti leka!

Bila Laptop Rosak...

Assalamualaikum,

Sy kebuntuan sekarang ni. Tetiba harddisk lenovo crash dan sy xdpt nak buat apa2. Novel pun tergendala di kala idea mencurah huhuhu... sedihnya =(... so apa2 semua guna phone... fb pun guna phone... biz pun guna phone... wlu pun kekok tp terpaksa gagahkan jugak... klu tak biz xjln... Buat mssani pun kena karang idea dlm buku dulu. Bila dah pulih, barulah segala yg di tulis tu akn trasfer dlm blog.. moga2 cepatlah sembuh baby pink ku itu...

Tadi baru abah kokakkan hardisk lenovo sy yg crash tu. Sy pun tolong kokakkan sekali. Malangnya tak membantu jugak bila abah tukarkan hardisk MSI lama kat lenovo sy ni. Rupanya Lenovo sy ni xleh sumbat XP. Ces! So tunggu jelah sape yg boleh godek2. Sy tak ada software window 7. Jadi masuk office nanti baru tya mrmber yg ada. Seandainya tak ada, terpaksalah beli baru for standby... murah2 je beli. Xyah mahal3... hehe

Nak upload gambo dlm blog pun jenuh bila guna phone ni. Bercinta... stress semua ada huhuhu... klu nmpk ejaan salah tu abaikan jela ya... daaaaa....

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia