#2 Ranking Alexa karyamahirah.blogspot.com


Hari ni saja gatal nak check lagi rangking KM dalam Malaysia.
Alhamdulillah... makin memberangsangkan.
Kalau pada 12 July 2014 dulu KM di tempat ke 21,299 tapi pada 14 July 2014 ranking KM makin melonjak ke 16,045.


Tapi blog KM ni tak ada lah sehebat blog korang semua.
Blog KM ni biasa-biasa sahaja hehehe.
Yang penting apa yang KM post, boleh hiburkan korang semua.
InsyaAllah KM akan terus berusaha gigih lagi untuk buat yang terbaik.

Sekian.

CPUV : Waku Doki Campaign Toyota


Alhamdulillah... hari ni KM dapat lagi satu CPUV baru dari nuffnang.
Waku Doki Campaign from Toyota.


Toyota buat Waku Doki Campaign?
Campaign apa tu?
Haaaa... aku pun terus terjah website Toyota dan terlihatlah Short video dari Jepun ni.
JUNGLE WAKUDOKI


Enjoy watching!
Rupanya ada dance contest yang dinamakan Waku Doki Dance dan akan berpeluang memenangi trip ke Tokyo! Waaaa... bestnya.


So, kalau korang berminat nak masuk contest ni just pergi ke http://www.wakudoki.asia/ dan kat situ korang boleh tengok macam mana tutorial dance step hehe.

Alah, nak puas hati biar aku jelah yang upload sendiri bagi korang semua tengok hehe
Senang je rupanya =)
Okay, ni cara-caranya kalau korang nak masuk ya.







Then video korang pun tersebar dengan meluasnya.
Untuk pemahaman lanjut korang terjah je website ni ya.
http://www.wakudoki.asia/
Thanks Nuffnang.
Kalau korang nampak iklan ni berjoget2 kat atas tu, jgn lupa klik ya.
Hehehe
Sekian

Ingatkan Ada Rumah Terbakar, Rupanya Kena...



Tajuk nampak cemas jekan? Haha... ia tak adalah cemas mana.
Sebenarnya baru-baru ni taman rumah kami ada kes denggi.
Lepas sorang-sorang warded sebab denggi.
So, jabatan kesihatan ambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan penduduk yang lain tidak terkena demam denggi.
Disamping itu mereka kaji juga keadaan kawasan perumahan kami ni bagi mengenal pasti punca bagi penduduk yang dah kena denggi.
Memang betul, ada sesetengah penduduk yang degil menyimpan barang-barang lama contohnya tayar (tak taulah apa yg depa nak buat dgn tayar lama tu) dibiar bertakung dengan air.
Bila ditegur AJK taman, dia naik sawan babi marah kat orang sebab usik barang dia.
Sudahnya panggil je jabatan kesihatan buat spot check, baru terhegeh-hegeh ko buang sebab takut kena samankan?

Seperti yang sedia maklum denggi ni sangat merbahayakan kita semua.
So, macam mana cara nak cegahnya?
Okay, sila baca artikel di bawah dan fahamkan.

**********

Cara Mencegah Aedes Dan Denggi

Berdasarkan statistik terbaru, Denggi telah mengorbankan 29 orang dalam tempoh Januari sehingga 22 Februari 2014, peningkatan 263 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas.
Untuk mengenali dengan lebih dekat mengenai nyamuk Aedes, berikut adalah fakta-fakta mengenai nyamuk Aedes dan Denggi, dan cara-cara mencegah pembiakan Aedes.


Fakta Mengenai Nyamuk Aedes dan Denggi

  • Terdapat dua jenis nyamuk Aedes: Aedes aegypti dan Aedes albopictus. Pembawa Denggi yang utama di Malaysia ialah Aedes aegypti.
  • Nyamuk Aedes ialah binatang pembunuh manusia nombor satu.
  • Virus Denggi datang dari manusia, nyamuk Aedes cuma pembawanya.
  • Nyamuk Aedes mampu menjangkitkan Denggi (kepada orang sihat) selepas tujuh hari ia mengigit (mendapat virus dari) pesakit Denggi.
  • Simtom Denggi mula wujud 3-7 hari selepas gigitan.
  • Nyamuk yang menghisap darah ialah yang betina sahaja. Nyamuk jantan hisap madu :)
  • Cuaca panas membuat nyamuk Aedes cepat dewasa (dari 10 hari kepada 5 hari) dan membuat lebih banyak nyamuk betina di lahirkan.
  • Nyamuk boleh mengesan dan tertarik kepada karbon dioksida.
  • Nyamuk Aedes sukakan warna gelap. Oleh itu pakai pakaian berwarna cerah untuk elakkan gigitan Aedes.
  • Terdapat empat jenis virus Denggi (DENV-1, DENV-2, DENV-3 dan DENV-4).
  • 50-100 juta kes jangkitan Denggi baharu berlaku setiap tahun di seluruh dunia. 500,000 daripadanya adalah kes Denggi berdarah.


Ciri-ciri Nyamuk Aedes

aedes
  • Berbelang hitam putih pada badan dan kakinya.
  • Menggigit di waktu awal pagi dan senja.
  • Membiak di dalam air jernih yang bertakung di dalam dan luar rumah.
  • Kitaran hidup nyamuk Aedes dari telur hingga menjadi nyamuk dewasa mengambil masa lebih kurang 1 minggu.
  • Telurnya boleh hidup tanpa air sehingga 9 bulan.
  • Hanya memerlukan satu sudu teh takungan air untuk membiak.
  • Jangkahayat seekor nyamuk Aedes betina ialah lebihkurang 1 bulan.
  • Setiap kali bertelur, ia akan mengeluarkan 60 hingga 100 biji telur, dan sepanjang hayatnya ia mengeluarkan 1000 biji telur.
  • Virus Denggi dalam ibu nyamuk Aedes akan diwarisi oleh anak-anaknya sehingga tujuh generasi!


Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes

Di Dalam Rumah:
  • Bekas jambangan bunga (vase)
  • Kolah mandi
  • Dulang perangkap air peti sejuk
  • Tangki simpanan air
  • Lain-lain bekas menyimpan air
  • Tangki pam tandas
Di Luar Rumah:
  • Tayar buruk
  • Plastik yang boleh menakung air, tin-tin minuman dan bekas makanan polisterin
  • Botol atau gelas pecah yang boleh menakung air
  • Palong hujan (roof gutter)
  • Tempurung kelapa, kulit koko, tunggul pokok pisang, buluh atau daun keladi
nyamuk-Aedes


Cegah Pembiakan Nyamuk Aedes

Tiada vaksin untuk mencegah Denggi. Satu-satunya cara untuk mencegah Denggi ialah dengan menghalang pembiakan Aedes. Berikut adalah kaedah-kaedah mencegah pembiakan dan menghapuskan Aedes. Tiada Aedes Tiada Denggi.
  • Pastikan semua bekas yang boleh menakung air dibuang dengan betul.
  • Tutup rapat semua bekas menyimpan air, atau masukkan bahan pembunuh jentik-jentik (Abate) mengikut sukatan yang disyorkan pada label, atau tukar air dan sental bekas menyimpan air sehingga bersih, seminggu sekali.
  • Tukar air dan bersihkan bekas bunga setiap minggu.
  • Cuci dan sental hingga bersih piring alas pasu bunga untuk menghapuskan telur nyamuk Aedes setiap minggu.
  • Periksa palong hujan (roof gutter) seminggu sekali dan pastikan air tidak bertakung.
  • Hapuskan nyamuk Aedes dewasa menggunakan semburan racun serangga (aerosol).
  • Tutup saluran overflow tangki pam tandas.


P/S: Dah baca dah? So, makesure rumah korang pun clear dari barang-barang yang boleh menyebabkan takungan air ya. Mencegah lebih baik dari merawat. Keluarga kita pun dalam keadaan terselamat.

Zulaikha Cuba Berpuasa



Minggu lepas punya cerita.
Tak sangka Zulaikha cuba nak berpuasa. Dia tengok mak ayah dia tak makan, then dia pun tak nak mintak makanan. Bila kita suruh makan, dia kata tak nak makan. Ingatkan kot dia tak lapar lagilah, rupanya dia ikut kami yang sedang berpuasa. Memang langsung dia tak kisah ke makanan. Sampailah aku tengok dia melepek. Yalah member tak sahur, macam mana tak lembik? Aku tanya dia semula, nak makan ke tak? Terus dia angguk laju-laju. Hahaha... baru dia tau laparnya perut bila tak bersahur.

Kita orang singgahlah ke petronas, nak belikan dia roti untuk alas perut sementara nak tunggu balik nanti baru makan nasi. Lauk untuk dia memang kami dah standby awal-awallah tapi tak adalah sampai bawa ke dalam kereta. Dia punyalah happy ayah dia bawak masuk kedai. Yang sedap tu dia main tunjuk je sebab perut dah lapar sangat punya pasal. Bila dah minum air milo kotak dan roti, barulah nampak dia segar bugar macam pagi-pagi.

Aku ingat lagi kisah hari ke berapa kita berpuasa. Masa tu ayah dia kerja petang. So, aku pun bawa balik bubur lambuk yang memang dapat FREE kat masjid office aku. Nak dijadikan cerita, Zulaikha memang suka makan bubur lambuk. So, bila balik sekolah, tergedik-gedik dia mintak bubur lambuk tu kat aku. Aku cakaplah, tunggulah berbuka, boleh makan sama-sama dengan mama. Eh! Tak jalan pujukan aku tu. Aku siap cakap lagi, orang puasa mana boleh makan.

Haaaaa... korang tau apa yang Zulaikha jawab?
"Eh, tadikan kita dah berak, Jadi bolehlah kita makan bubur nasik, kan mama?"

Aku yang dengar masa tu duk bantailah tergelak kat dia. Memang tak boleh tapis dah gelak aku masa tu sebab kelakar sangat bila tengok cara dia bercakap tu dengan penuh rasa confidentnya sekali. So, aku pun balas mengusik...
"Oooo... kalau berak batal puasa ya? Mama baru tau, kalau berak batal puasa... hahaha!"

Aduhai Zulaikha, sangat lucu bila ingat balik keletah dia hari tu. Di sebabkan keinginan yang menggunung pada bubur lambuk tu, sanggup cakap kalau berak batal puasa. Huhuhu... Mesti dia ingat puas ni pun lebih kurang macam ambil wuduk. So, aku pun betulkan semula pemahaman dia supaya tak salah faham.

Sekian

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia