Resepi : Grill Tenggiri Fish For Dinner

Assalamualaikum

Hari ni, kami pergi pasar borong. Memborong segala barang dapur untuk beberapa minggu. Hehe... tengah pada membeli tu, kami merancang nak masak apa dengan bahan2 yang dibeli tu. Tiba-tiba saya terfikir nak buat tenggiri grill untuk malam. Kami pun gagah mencari ikan tenggiri paling murah kat pasar borong serta bahan-bahannya sekali. Pergh, memang excitedlah wei.

Sampai balik rumah, dah siap kemas barang dapur. Masukkan ke dalam tempat sepatutnya, terus kami memulakan program masakan kami. Nak tau apa resepi simple yang saya buat.

Bahan-bahannya

Brokoli
Carrot
Cili cina (yg bentuk mcm buah tu. ada warna kuning, merah, hijau)
Ikan tenggiri (ikutlah nak berapa ketul)
Minyak olive oil (minyak zaiton)
Pati ayam / garam (ikut suka korang nak letak apa)
Lada hitam.
Lemon
Jagung

Cara-cara nak buat
1. Perapkan ikan tenggiri dengan pati ayam/garam, lada hitam dan lemon selama 5 minit.

2. Potong carrot, brokoli dan cili cina tu ikut suka hati nak macam mana. Pastu campurkan pati ayam sikit serta lada hitam. Gaulkan rata.

3. Then panaskan pemanggang. Masukkan minyak olive oil (minyak zaiton) sikit.
4. Kemudian masukkan carrot dulu, masak sampai lembut, then angkat. Kemudian masukkan brokoli pulak, masak sampai lembut, then angkat. Kemudian masak cili cina pulak, masak sampai lembut, then angkat.
5. Dah siap part sayur, bakar ikan tenggiri pulak. Make sure letak minyak olive oil sikit, then baru masukkan ikan tenggiri. Bakar hingga betul2 masak. Kalau boleh balik-balikkanlah. Nanti hangus pulak. hehe...
6. Sambil tu, kukuslah jagung serta rebus kentang serentak. Macam mana saya buat serentak? Saya letak kentang 4 biji dalam air kukus bawah dan jagung sy letak dalam tempat kukus atas. Tunggulah sampai jagung naik bau. Then kalau jagung masak dulu, tak apa just angkat je. Continue rebus kentang sampai lembut. heeee....
7. Untuk jagung, saya buat macam resepi jagung kukus yang pernah saya share kat SINI.
8. Untuk kentang pulak, saya tak letak apa-apa perisa tapi kalau nak sedap, letak garam sikit pun boleh. heee...
9. Dah siap semua, bolehlah hidang.

Ni hidangan untuk saya.

Yang ni hidangan untuk suami.

Ini resepi saya yang paling simple dah mudah sebab nak cepat dah lewat malam.
Kalau nak betul2 remeh punya resepi boleh goole kat tempat lain. 
Ada macam-macam cara boleh buat. Hehehe...

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia