Kelakarnya Jiran Aku

Assalamualaikum,

KM sebenarnya tengah survey nak hantar baby ke mana lepas habis pantang nanti. Walaupun masih lama lagi tapi kena book awal2 takut nanti penuh. Kalau boleh KM nak hantar ke rumah baby sitter instead of hantar taska. Kesian baby, baru dua tiga bulan.

Nak jadi cerita, KM pun SMS la jiran KM yang kat depan rumah ni. Hari-hari terserempak dengan dia bila balik kerja ke, nak pergi jalan ke atau ke mana2 sajalah memang selalu jumpa. Yalah dah jiran sebelah, memanglah selalu jumpakan. Lagi pula anak-anak dia selalu main kat luar ni dan dia laki bini rajin bersihkan kucing. Conversationnya berbunyi begini.



Kebetulan KM dapat tau, jiran tangga sebelah ni jaga budak. Jadinya, KM nak mintak tolong dia tanyakan sebab KM tak berapa kenal sangat sebab dia jarang keluar rumah.

Lepas tu SMS punya SMS, jiran KM ni rupanya tak pernah tau yang KM ni tengah sarat preggy. Kat sini KM agak pelik sebab jiran KM ni jenis mesra alam dengan semua orang. Apa saja berita mesti dia tahu dulu dan suka ambil tahu. Boleh pulak berita akak preggy ni dia terlepas pandang. Jiran sebelah rumah pulak tu kikiki...


Sampai lagi dua bulan nak beranak pun dia tak tau huhuhu... kecik sangat ke perut aku ini? Jadi SMS terputus di situ sebab mungkin kerana dia termalu sendiri atau dia memang malu dan terfikir macam mana jiran sebelah mengandung dia boleh tak tau padahal... huhu..

Ok, itu saje ceritanya... daaaa...



Jadilah Diri Sendiri, Jangan Ikut Orang Lain

Assalamualaikum,

Hari ni tetiba je rasa nak cerita pasal satu kisah ni. Bukan apa, kadang2 kisah ni kena kat batang hidung. Cumanya taklah teruk sangat sebab masih ukur kat badan sendiri. Mujurlah masih ada iman yang kuat. Jadi tidaklah sengal macam cerita di bawah ni.

Gini ceritanya, pada satu hari yang indah, berlaku di hujung tahun yang mana anak-anak nak naik sekolah. Adalah sorang hamba Allah ni dia nak renovate rumah kasi lebih besar dan luas. Masalah dia adalah, dia tak ada simpanan. Gaji dia kecik dalam RM1000 sebulan. Kalau tambah OT baru dalam RM1300 gitulah kot. Kadang2 gaji dia jadi negative sampai pinjam adik beradik.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu dek kerana nafsu dia yang sangat menebal nak sambung rumah kasi besar dari jiran2 dan adik beradik, jadi dia pun membuat keputusan untuk buat loan peribadi dalam RM20k gitu. Aku pun tak tau apa yang dapat sekarang kalau buat rumah RM20k, toilet je kot huhu. Dia abaikan je gajinya yang kadang2 senang jadi negative. Dia abaikan je nasihat kawan2 supaya jangan jerat diri dengan loan. Dia hanya pentingkan nafsu dia untuk mencantikkan rumah.

Okeh, dah buat loan, bermulalah dia cari contractor dan mulalah bertukang. Habis berterabur segala pasir bagai orang bertukang sana sini sambung rumah dia. Ala, dia cuma nak extend depan rumah je, tambah satu bilik lagi. Buat, buat dan buat sampai tempoh, contractor minta upah sebab dah naik tembok. Masa nilah berlaku perselisihan faham. Nak tau apa perselisihan dia orang?

Tuan rumah tu dah terguna duit loan untuk kegunaan keluarga. Atau erti kata lain, dah salah guna ke tempat lain. Beli apa korang tau? Kan hujung tahun, anak nak masuk sekolah. Dia terlupa duit tak cukup nak beli barang2 sekolah anak2. Jadi dia gunalah RM2k duit renovate rumah tu untuk keperluan sekolah anak. Jeng! Jeng! Jeng! Dah bergaduh dengan contractor sebab tak ada duit nak bayar upah. Contractor dah bosan, tuan rumah suruh siapkan jugak semua tapi masalahnya upah tak nak bagi, macam mana contractor nak sambung buat kerja yang balance. Sudahnya contractor pun tinggalkan rumah dia. Dah jadi terbengkalai sampailah sekarang.

Menyesal? Apa yang berlaku pada hidup mereka sekeluarga tak pernah mereka ambil iktibar. Ingatkan kejadian tu akan membuatkan mereka insaf, oh rupanya tidak. Dah tau duit memang sentiasa tak cukup, dek kerana hati dan nafsu bergelojak, sanggup beli samsung tab dengan hutang card credit. Sampai sekarang ko, tak habis bayar. Bila samsung tab tu jatuh tergolek, gedebuk atas lantai anak buat, di bantainya anak macam orang tak siuman. Dah tau sayang, simpan baik2. Jangan biar anak main. Hanya sebab gadget mahal, anak di belasah. Elokkah macam tu?

Okeh, satu hari yang indah mereka sekeluarga pulang dari tempat kerja. Tiba-tiba mereka terlihat wayar rumah yang terbengkalai di hadapan rumah di potong oleh manusia yang tidak bertanggungjawab. Dalam erti kata lain wayar rumah kena curilah. Mereka pun mengadu pada adik beradik dan mohon bantuan nak pinjam RM2k je untuk siapkan tembok pagar yang dah setahun terbengkalai. Malangnya adik beradik yang tahu mereka sekeluarga pemboros tegar dan suka menunjuk-nunjuk dengan kemewahan yang dibuat-buat hanya buat tidak endah. Ada sebab adik beradik buat begitu. Nak tau apa?

Cerita pertama : Pernah dia tolong salah seorang ipar ni berniaga minyak wangi di pejabatnya. Kononnya nakkan komisyenlah. Minyak wangi ipar dia memang laris alhamdulillah. Malangnya bila balik adik iparnya tanya duitnya ke mana? Rupanya dia dah guna masa balik kerja untuk beli keperluan dapur dan sebagainya tanpa izin si ipar ni. Apa lagi, ipar yang baru setahun jagung nak serasi dengan keluarga baru ni mula rasa bengang dan mengadu pada si suami yang mana adiknya sendiri. RM245 sampai sekarang kalau tuntut dengarnya memang dia buat-buat lupa. Lepas kejadian itu, adik dan adik iparnya yang dah terkena ni, tobat nak bagi pinjam duit. Duit orang duit deme, duit deme duit deme.

Cerita kedua : Satu hari, keluarganya ketandusan duit nak beli susu anak. Mereka mengadu pada adik beradik dan nak pinjam RM50 pada kak iparnya (kak long). Adik beradik yang dengar ni kesiankan mendengarnya. Bukan kesian kat mak ayahnya tapi kesiankan anaknya yang tak bersusu. Di sebab perangai boros mak ayahnya, anak sampai tak ada duit nak beli susu. Jadi kak iparnya pun bagilah RM50 dan dia berjanji untuk ganti semula. Malangnya sampai sekarang tak diganti dan dua tahun berlalu. Buatkan keluarga kak long pula yang serik nak bagi pinjam duit.

Cerita ketiga : Keluarga mereka mengadu astro kena potong, telefon top up dah habis dan tiada duit nak top up, beras dah habis, lauk kat peti sejuk pun kontang, credit card tak mampu bayar, bank kejar. Kemudian mendapat idea untuk pinjam duit makcik mereka dalam RM600 gitu untuk langsaikan hutang dan berjanji juga untuk bayar semula. Malangnya setahun berlalu makcik tadi mencari adik-beradik lain dan bertanya bila kakak mereka mahu bayar semula RM600 tu? Terkejut masing2 dengar. Dan mulalah perang besar antara adik beradik yang dah mulai menyampah dengan sikap mereka yang tak pandai manage kewangan sampai memalukan adik beradik. Makcik mereka pun dah serik untuk bagi pinjam duit.

Cerita keempat : Hujung bulan. Duit pun masing2 cukup2 sampai hujung bulan. Dek kerana kedekut duit minyak nak balik kampung yang sejengkal dengan kereta sendiri, sanggup suruh adik yang jauh datang utk pickup mereka 8 beranak tumpang naik kereta tanpa berfikir yang kereta adik mereka tu pun perlukan minyak juga untuk ke mana2. Sikap penting diri sendiri. Janji duit mereka tak keluar, duit orang lain keluar tak apa. Elok ke gitu?

Cerita ke lima: Nak pinjam duit adik perempuannya untuk jual kuih. Yang mana dia tak ada modal untuk jual kuih. Jadi dia minta adik perempuannya pinjam duit AIM RM1000 untuk dia jual kuih dan seperti biasa berjanji untuk bayar semula bulan-bulan duit AIM. Hasilnya? Kuih entah ke mana, modal lesap, untung pun lesap juga. Bila adiknya tanya bila nak bayar hutang AIM pada dia? Dia diam membisu seribu bahasa dan membiarkan adik perempuannya yang tanggung bebanan hutang AIM hasil dari pinjaman dia. Tak ke sikap dia tu telah menganiaya adik sendiri? Suami adik dia pula yang tolong bayarkan sampai bertelingkah mereka suami isteri. Tak rasa bersalah ke sebab dia, suami isteri tu bergaduh?

Berbalik semula pada cerita di mana mereka sekeluarga mahu pinjam RM2k dari adik beradik. Kalau dah RM50 pun mereka tidak boleh bayar, apa tah lagi RM2k??? Boleh ke mereka bayar semula hutang adik beradik tu? Kesimpulannya tidak. Dan kenapa masih mahu menebal muka untuk buat hutang dengan orang sekeliling yang mana rata-rata dah tau sikap mereka sekeluarga yang suka bermegah kekayaan dengan hutang. Beli peti ais hutang dah 10 tahun tak habis bayar. Beli mesin basuh pun hutang. Beli barang brand tupperware pun hutang. Kenapa mesti berhutang untuk dapatkan sesuatu? Yang mana akhirnya akan menjerat diri sendiri.

Moral of the story, ukur baju kat badan sendiri. Renovate rumah bukan satu keperluan. Itu cuma kehendak hati. Oleh sebab nak berlawan dengan orang, sanggup buat loan untuk besarkan rumah. Rasanya kalau tak tambah rumah pun boleh hidup. Jangan ikutkan nafsu. Kalau turutkan nafsu memang papalah jadinya. Nak buat sesuatu, tengok tahap kemampuan kewangan kita dulu. Jangan kerana nak mewah, sanggup hutang sana sini supaya orang sekeliling nampak kita gah mewah. Akhirnya apa yang dapat? MALU. Malu sebab tak mampu bayar hutang orang. Kalau boleh jangan berhutang. Cuba elakkan berhutang. Kalau nak sesuatu, kumpul duit beli satu-satu cash! Itu lebih selamat.

Amacam? Ada style pakar motivasi kewangan tak? KM study pun dari pakar motivasi kewangan Tuan Shamsuddin Kadir. Jadi sikit sebanyak, tahulah jugak nak manage kewangan dengan betul walaupun ada kala tersasar hahaha. Okeh, itu je nak story daaaa...

CPUV Tahun 2015

Assalamualaikum,

Punya dah lama tak tengok nuffnang sekali hambik banyak CPUV masuk hahaha. Teruk betul ko ni mahirah. Orang lain dah ke puncak gunung, ko baru nak merangkak kaki gunung. Sampai idea nak menulis pun ke laut sokmo aku ni.

Okeh tak pa. Memandangkan sudah kekeringan idea, entry kali ni berbakul-bakul nak ucap terima kasih pada nuffnang sebab sudi bagi CPUV yang sangat banyak kat blog aku. Sampai nak update satu-satu pun tak sempat. (Padahal sendiri yang bermasalah nak update blog haha) Siapa nak lempang aku 100x kasi bangun tido? Meh!

Banyak tak? Banyakkan? Tapi tak taulah berjalan ke tidak haha.
Cincailah, janji ada ya tak hehe.

Okeh, tu je nak update kali ni.
Entah bila nak claim duit nuffnang, tengah malas.
Ok bye!




KM Kembali Dengan Koleksi Perbualan Zulaikha #2

Assalamualaikum,

Kali ni KM nak share

Tajuk : Cacing

Perbualan hari ni. Mama ternampak kakak baring menunggeng. Mama pun ckp kat kakak.
Mama : Mak tok cakap kalau budak baring menunggeng ni banyak cacing.
Zulaikha : (terus turunkan punggung) eh tak nak tak nak. Kita mana ada cacing.
Mama : Haaa dah tu suka sangat menunggeng?
Zulaikha : (sengih2 sambil cakap) mama2 kalau pantis kita tersekat kat punggung nanti cacing tak boleh keluar kikiki.
Mama : @#£&%#* hahaha
Jawapan yang ku tak duga. Kalau dasar anak ayah tu mmg terror la loya buruk dia.

Tajuk : Kulit Gelap
Terdengar perbualan mak tok ngan cucunya.
Mak tok : Cer zulaikha tgk mak cu, lagi putih dari zulaikha. Kenapa zulaikha hitam?
Mak cu : (nasi tambah jd batu api) eee mak cu lagi putih dari zulaikha. Zulaikha hitam.
Zulaikha : Ala... Tok abah pon hitam jugak. Lagi hitam dari kita.
Tersedak aku minum air dengar ayat spontan dia. Mentang2 tok abah dia version mamak utara punya. Dia compare baek punya kulit tok abah ngan kulit dia naaa...
Aku : (dlm hati makanlah qu puteh, barulah puteh) eh tetiba plak... Hahaha

Sekian... gitulah kisah zulaikha... daaaa

13 RESEPI ENAK KETIKA BERPANTANG

p/s : Ni betul2 masalah. Punya dah berbulan tak update blog, aku boleh lupa cara nak upload gambar?
Hahaha!
 13 RESEPI ENAK KETIKA BERPANTANG 
 Minuman Milo Nestum
Bahan-bahan : 
3 sudu besar milo
1 sudu susu pekat manis / atau
2 sudu susu tepung (kalau guna susu tepung, tambahlah gula sikit)
4 sudu besar nestum
Cara-caranya :
Masukkan semua bahan diatas kedalam cawan / mug. Lepas tu tuangkan air panas dan kacau. Campurkan dengan air sejuk jika anda nak kurangkan panas air atau nak bagi suam.
Mudah sangat, dan yang penting ia bagus diambil sama ada bagi mereka yang sedang dalam pantang bersalin atau bagi ibu-ibu yang menyusukan anak kerana Nestum kaya dengan serat yang boleh membantu sistem penghadaman dan mengurangkan masalah sembelit manakala milo pula merupakan minuman yang memberi tenaga.
 Kerabu Pegaga
Bahan-bahannya :
Pegaga secukupnya (dipotong ikut kesukaan anda)
1 ulas bawang putih
1 sudu teh lada hitam i inci halia muda
2 biji bawang merah
50 gram ikan bilis (kalau nak gantikan dengan ikan masin pun boleh juga - tapi ikan masin hendaklah dibakar dulu kemudian dibuang tulangnya)
1 inci kunyit hidup
Cara:
Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, lada hitam dan ikan bilis sehingga lumat.
Goreng kesemua bahan diatas tanmpa minyak.
Biarkan sehingga sedikit kering dan angkat.
Kemudian gaulkan bahan-bahahn yg digoreng tanpa minyak tersebut dengan pegaga yang telah dipotong.
Siap… boleh makan bersama dengan nasi yang masih panas.
Mesti sedap dan menyelerakan.
 Ikan Tenggiri Goreng Halia
Bahan-bahannya :
1 keping ikan tenggiri
4ch halia di hiris dan di goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Cara:
Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing dan di ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan ikan semula.Tuangkan kicap dan di kacau rata. Angkat ikan dan letak dalam pinggan. Taburkan halia goreng di atasnya.
Ayam Masak Bijan
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam di buang kulit- di potong dan di bersihkan
4cm halia tua - di hiris
3 sudu makan minyak bijan
1/2 sudu makan kicap manis
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara:
Panaskan minyak bijan dan tumiskan halia sehingga berbau harum. Masukkan ayam dan di kacau hingga rata. Tutup kuali dan dan masak ayam selama 20 minit dengan api yang kecil. Tuangkan sedkit air supaya tidak terlalu kering. Akhir sekali masukkan kicap dan di kacau rata. Bila ayam masak tutupkan api. Tambah garam jika perlu.
 Sup Ikan Haruan
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan haruan
2 cawan air
2 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan lada hitam - di tumbuk
3 ulas bawang merah - di tumbuk
2 ulas bawang putih - di tumbuk
2 cm halia - di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Daun bawang dan daun sup di hiris
Cara:
Ikan di potong dan di bersihkan dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
Bilas dengan air dan di tos. Panaskan minyak jagung dalam periuk dan tumiskan bahan yang di tumbuk tadi hingga berbau. Masukkan sedkit air. Apabila mendidih masukkan lada hitam, asam keping dan ikan. Kacau rata dan masak lagi hingga mendidih. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan daun sup sebagai penambah selera.
 AYAM MASAK KERING
Bahan-bahan:
200 ml air
3 – 5 helai daun pegaga – dihiris
3 ulas bawang kecil – dihiris
2 ketul ayam (sederhana besar)
Seketul halia – dimayang halus
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
b) Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka).
Hidangkan ketika masih panas.
Info: Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai jamu terutamanya bagi ibu selepas bersalin.
Tujuannya untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Dimakan bersama nasi sebagai ulam selama 40 hari pantang. Mampu mengembalikan kecergasan badan dan menyembuhkan luka dalaman.
 SUP AYAM
Bahan-bahan:
250 ml air
2 ketul ayam
½ sudu teh serbuk lada hitam
Halia sebesar ibu jari – dimayang
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Rebus kesemua bahan. Tambah air jika tidak mencukupi.
b) Biarkan ia mendidih hingga tinggal sedikit kuahnya.
Angkat dan hidangkan.
Info: Penggunaan lada hitam bertujuan untuk memanaskan badan Boleh diambil oleh ibu yang bersalin secara pembedahan tetapi seeloknya dalam kuantiti yang sedikit.
 DAGING LADA HITAM
Bahan-bahan:
500 gm daging lembu
1 biji bawang besar - dihiris
5 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu makan kicap manis
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Daging dihiris nipis dan dibersihkan.
b) Panaskan minyak jagung. Goreng daging hingga agak garing. Angkat.
c) Masukkan bawang besar dan bawang putih ke dalam baki minyak gorengan tadi. Kacau hingga wangi. d) Kemudian masukkan semula daging, kicap, lada hitam dan garam. Kacau rata-rata kemudian angkat. Hidangkan.
 AYAM LADA HITAM
Bahan-bahan:
3 ketul ayam
1 labu bawag putih..hiris halus
2 inci halia-hiris halus
3 sudu lada hitam tumbuk
minyak untuk tumis
Cara menyediakan:
Tumis semua bahan kecuali ayam, bila naik bau masukkan ayam dan sedikit air...bagi ayam empuk..rasa garam dan gula...siap dihidang makan dengan nasi panas
 Sup Tulang
Bahan A
1 kg tulang lembu – dicuci dan ditoskan
2 sm halia – diketuk
1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
1 sudu teh garam kasar
1 sudu makan gula
Air secukupnya
Bahan B (ditumbuk)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan lada hitam
Bahan C (ditumis)
2 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar – dihiris
5 biji cengkih
3 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
Bahan D
2 bunjut rempah sup tulang
3 bji kentang – dibelah dua
8 biji cili api
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos ikan
1 biji jus limau nipis
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
Bawang goreng, daun sup dan daun bawang – untuk ditabur
Cara:
Masukkan tulang yang telah dibersihkan bersama air, halia, gula, garam kasar dan lada hitam dalam satu periuk. Didihkan atas api kecil dan bertutup hingga tulang empuk. Tambah air jika perlu. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang hingga kuning. Masukkan kesemua bahan C dan kacau. Masukkan pula bahan B dan tumis hingga garing. Setelah garing, masukkan rempah sup. Kacau dan masukkan satu senduk stok dan kacau sekejap. Tuang bahan tumis ini ke dalam periuk stok tulang dan kacau sekejap. Didihkan kembali, masukkan garam, serbuk perasa, sos tiram dan sos ikan. Tutup dan biarkan mendidih lagi. Kemudian masukkan separuh bawang goring. Akhir sekali masukkan cili api dan sedikit hirisan saun sup. Tuang jus limau dan kacau rata. Ketika menghidang, taburkan bawang goring, daun sup dan daun bawang. Petua Orang Tua : Masakan jenis sup biasanya banyak menggunakan campuran rempah ratus. Ia sangat baik dalam memanaskan badan dan mencuci darah.
 Sup Sayur Campur
Bahan:
3 ulas bawang putih
1 kiub pati rebusan ayam
50 gm suun
40 gm kek ikan
30 gm bunga kobis
30 gm brokoli
30 gm cendawan
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak
Cara:
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih bersama kek ikan hingga wangi. Masukkan air bersama pati rebusan ayam dan semua sayuran. Biar hingga mendidih. Masukkan suun. Biar selama lima minit sebelum diangkat. Hidangkan. Petua Orang Tua : Walaupun ada yang mengatakan ibu selepas bersalin tidak digalakkan menikmati makanan berkuah, tetapi harus diingat masalah sembelit mudah berlaku sekiranya mereka hanya ingin mengamalkan makanan kering.
Sayur-sayuran tetap diperlukan oleh setiap ibu yang sedang berpantang.
 Rendang Hati Lembu
Bahan:
½ kg hati lembu – dipotong
2 cawan pati santan
½ cawan kerisik
2 sudu makan rempah kari
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan (dikisar):
10 ulas bawang merah
200 gm cili merah
2 sudu makan ketumbar
3 batang serai
4 cm lengkuas
2 cm halia
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji buah keras
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan hati. Kacau sekejap.
3. Masukkan santan dan masak hingga pekat.
4. Akhir sekali masukkan kerisik dan garam secukup rasa.
 Daging Bakar
Bahan-bahan:
300 gm daging lembu
garam minyak
Cara:
1. Gaulkan daging dgn garam dan panggang sehingga amsak.
2. Renjiskan minyak sekali sekala supaya tidak melekat pada pemanggang.
 Air Assam
Bahan:
4 keping asam gelugor
garam
5 s/k lada hitam tumbuk
sedikit hirisan bawang kecil
Cara: gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya.
Sumber  Kak Engku Bidan Bersalin..
 Sharing is caring 

KM Kembali Dengan Koleksi Perbualan Zulaikha #1

Assalamualaikum... 
Apa khabar semua, KM dah lama betul tak update blog. Tak taulah korang ingat lagi ke tidak dengan KM haha. Preggy kali ni memang agak teruk sikit sampai kena admitted hospital. Macam-macam alahan sampai jadi high BP. Apa pun doakan kesihatan KM dan baby ya.

Kali ni saja nak share dengan korang beberapa koleksi perbualan Zulaikha yang spontan dan sempatlah KM ingat sampai sekarang. Kadang-kadang tak terfikir pun dek akal dia boleh cakap macam tu haha. Selamat membaca...

Tajuk: Soup
Aku yang tengah lalok ni terdengar perbualan bapak dengan anak dari dalam bilik...
Zulaikha: Ayah soup dlm bahasa english apa?
Ayah: Soup lah.
Zulaikha: Betul2 la ayah. Soup dlm bahasa english apa?
Ayah: Laaaa.. Betul la tu soup.
Zulaikha: Salah!!! (Dgn confidentnya dia menjawab) Soup dlm bahasa english tu KUAH!!!
Ayah: Kuah???
Muehehehe... terbalik... Kena gelak dgn ayah dia...

Tajuk: Baby Kicking
Zulaikha nampak perut mak dia bergelodak.
Aku: Kakak nak rasa baby kicking tak?
Zulaikha: Nak!
Dia pun excited letak tangan kat perut aku. Sekali dapat dua das tendangan, spontan terus dia tarik tangan. Tau apa dia cakap?
Aku: Hah, rasa tak?
Zulaikha: (muka panic) Rasa... Kesian kat adik, nak keluar tak boleh, sebab tu dia tendang kuat..."
Aku: Hahahaha... Nasib baik dia tak ckp "You ate that baby???"

Okeh setakat tu je nak share... lain kali update lagi daaaa...

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia