Resepi : Sotong Sumbat Pulut

Assalamualaikum,

Siapa pernah makan sotong sumbat pulut? Hehe, sedap tau. Ni tahun lepas punya cerita. Sebenarnya mula-mula saya tak berapa suka sangat sotong sumbat ni tapi bila makcik yg buatkan terus jatuh cinta. Tak langsung saya pun try buat sendiri dan dah teror. Itu pun upon request by hubby lah. Kalau buat saje-saje memang taklah.

Hari tu dia teringin sangat, so saya pun prepared bahan. Sanggup dia pergi belikan. Saya cuma masak je dan dia makan. Hehe... Kali pertama buat sotong sumbat, pulut tak masak... Muahaha... kali kedua buat, menjadi tapi ada gak yg tak masak pulutnya dalam sekor sotong. Huhu... try and error. Kali ke tiga masak, baji jadi sepenuhnya. Encik suami kata sebijik cam makcik yg masak hehehe...

BERJAYA akhirnya. Jom tengok apa bahan-bahannya.

Bahan-bahannya

10 ekor sotong besar (dibersihkan)
2 cawan pulut (dibasuh bersih dan ditapis)
1 biji kelapa, santan
1 sudu cili giling
2 biji bawang
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa
lidi untuk cucuk
minyak

Cara-caranya

1. Ambil sotong dan diisi dengan pulut. Isi suku je tau jangan penuh.
2. Masukkan pulut pada semua sotong. Kemudian masukkan kepala sotong ke dalam badannya semula dan cucuk dengan lidi supaya tidak tertanggal.
3. Panaskan minyak dalam periuk.
4. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan tumis hingga bau naik.
5. Kemudian masukkan cili giling dan santan serta di tambah dengan sedikit garam. *Saya masukkan air setengah cawan utk bagi kuah banyak.
6. Kemudian masuk sotong dalam santan tadi. Masak sehingga pulut kembang di dalam sotong.
7. Setelah masak, hidangkan ke dalam pinggan.



2 comments

January 24, 2014 at 12:39 PM

Nice sharing sis

January 24, 2014 at 1:31 PM

thanks ALS.. ada tertinggal tu.. biji halba dlm 10-15 biji...

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia