Resepi : Kentang Lenyek

Assalamualaikum,

Last weekend saya ada buatkan kentang lenyek untuk Zulaikha. Dia teringin sangat nak makan, so saya terfikir nak buat sendiri instead of saya beli kat KFC. Kat KFC je harga dah RM5 large size punya. So dari membazir, baik saya buat satu periuk. Dapat jugaklah mama dan ayah dia merasa tumpang sekaki. Teringin jugak nak makan kentang lenyek buatan sendiri. Saya try and errorlah sambil tengok resepi kat pakcik google.

Sesungguhnya saya pun tak sangka resepinya sangat senang gilerzzz. Jadi saya buat ikut bahan apa yang ada kat rumah jelah. Hehe...

Resepi Kentang Lenyek

Bahan-Bahan
- 8 biji kentang
- 2 sudu besar majerin
- 2 sudu besar mayonis
- sedikit black papper
- garam

Cara-Cara
- Kupas kulit kentang. Potong dadu.
- Rebus sehingga empuk.
- Toskan
- Masukkan bahan2 tadi.
- Kemudian lenyekkan hingga lembut dan gebu.

Jadilah macam gini.

Resepi Sos Kentang Lenyek

Bahan-bahannya
*Memandangkan masa tu tak cukup bahan untuk buat sos, so saya guna apa yang ada je.

- 2 cawan air.
- 1 sudu serbuk pati ayam/kiub ayam
- 40 gm mentega
- 50gm tepung gandung - bancuh dgn sedikit air
- 1 sudu besar sos tiram
- sedikit serbuk lada hitam
- kicap pekat - saya letak kicap manis je

Cara-caranya
1. Bancuh tepung gandum dengan air.
2. Masukkan mentega, sos tiram dan kicap. (Kicap ni bergantung pada kehitaman yg korang nak)
3. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan black pepper.
4. Kecilkan api.
5. Ambil tepung yg dah dibancuh tadi dan tapiskan untuk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
6. Curahkan ke atas kentang putar.

Jadilah macam gini

So, siapa nak buat sendiri bolehlah tiru resepi ni.
SELAMAT MENCUBA
(^^,)


Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia