Resepi : Conflake Madu

Haaa... puasa dah nak dekatkan? Sekarang mesti ramai yang sibuk buat kuih. Tak kurang jugaklah yang suka buat kuih tunjuk haha. Saya pun sama jugaklah. Malas nak buat kuih dan tak boleh masuk tekak. Hanya kuih-kuih tertentu je yang boleh masuk. Itu pun kalau datang rajin, aku buat sendiri je haha! Kuih fav aku yang paling mudah nak buat dan sedap di makan adalah kuih Cornflakes Madu. Cuma kuih ni je yang aku suka buat sebab senang giler babeng punya nak buat haha. Dahlah sedap nauzubillah. Sampai berulang makan pun tak sedar huhu. 

Macam mana boleh terniat nak buat Conflake Madu ni? Sebab teringin tiba-tiba tapi masa tukan belum puasa so mana ada orang buat. Apa lagi, google resepi dan buat sendiri lagi senang. So, kali ni saya share ngan korang untuk buat Conflake Madu ya. Manalah tau nanti korang nak cuba-cuba buat sendiri kat rumah. Tak payah membazir tempah. Bahan dia pun murah giler wei. Kalau tempah sekarang Rm20 ke atas huhu.



Bahan-Bahannya adalah:

200g cornflakes
6 sudu besar madu, sudu besar brown sugar/gula biasa
100g butter
3 sudu besar almond kisar
3 sudu besar sweet cherry



Cara-cara membuatnya adalah :

1. Buka api yang perlahan dan cairkan butter, gula, madu.
2. Kacau, larutkan dan jangan sampai hangit. Agak-agak dah cair semua, then padamkan api.
3. Campurkan cornflakes dan almond kisar tadi dengan sweet cheery dan gaulkan bersama larutan madu sekali.


4. Susun papercup elok-elok dalam tray dan masukkan bancuhan cornflakes madu tadi ke dalam papercup.
5. Bakar sekejap dalam 15 minit dengan suhu 150 darjah
6. Sejukkan dulu sebelum isi dalam balang.
7. Setengah paket cornflake boleh dapat 1 balang besar
8. Dah siap!

Selamat mencuba!
Ok Bye!



4 comments

June 29, 2014 at 1:18 PM

my feveret gak ni...yumyum..

June 29, 2014 at 2:24 PM

senang jekan?

June 29, 2014 at 2:35 PM

Senang sangat. Tgh isi pon boleh ngap dulu. Hihi igt dulu husband yg tolong isi dlm papercup tu..raya 2011..

June 29, 2014 at 3:24 PM

sy igt tengah bulan puasa ni baru nak start buat hehe..

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia