Ressepi : Basil Chiken Olio

  

Bila pak wan kerja petang, inilah menu aku dan Zulaikha.
Sebab apa aku pilih menu ni? Sebab sangat simple dan mudah.
Aku kalau tanya Zulaikha, nak spaghetti ke tak? Dia jawab ok je sbb memang fav dia jugak hihi.
Padahal mak dia ni yang malas nak masak.
Yalah, suami tak dak mana ada feel nak makan banyak. (poyo je si mahirah nikan?)
So, aku pun masak jelah olio chiken basil.



Macam biasalah, bahan-bahannya

Serbuk parsley
Lada hitam
Lada putih
Serbuk basil
Chili ground
Garam
Beger ayam - sekeping cukup dan cincang
Spaghetti - rebuslah
Bawang - potong dadu

Cara masak mudah je

Spaghetti :
1. Korang agak-agaklah berapa orang nak makan.
2. Korang celur dulu dengan air dalam 3 minit macam tu nak bagi lembut.
3. Korang rebus dalam air letak garam sikit.
4. Dah lembut, angkat dan toskan.

Rencah nak masak pulak:
1. Korang tumiskan bawang tu dengan minyak sampai naik wangi
2, Korang masukkan burger ayam yang dah di cincang pulak dan masakkan sampai naik bau.
3. Kemudian korang masukkan spaghetti yang dah di tos tadi
4. Korang masukkan pulak serbuk lada hitam, serbuk lada putih, serbuk basil, serbuk parsley, chili ground dan garam sikit
5. Korang gaulkan hingga rata dan sebati
6. Siap, hidang dan makan

SELAMAT MENCUBA

20 comments

July 24, 2014 at 8:30 AM

hmm.. simple jer... boleh cuba ni.. tp nak kena blajar dan knal dulu serbuk basil, serbuk parsley dgn chili ground tu mcm mana... hehehehe...

July 24, 2014 at 8:34 AM

antara masakan yang paling senang nak masak kan? pasta. hehehehe

July 24, 2014 at 8:50 AM

mmg simple je... serbuk2 tu salin dan pi cari kat tesco atau giant mmg jumpa haha..

July 24, 2014 at 8:52 AM

pasta memang senang nak masak.. sy akan standby sebekas pasta.. bila 'tersedak' mcm ni baru buat hehe..

July 24, 2014 at 8:52 AM

wowww.. nampak simple n sodapp tuu.. nt nk try la =)

July 24, 2014 at 9:05 AM

Sedap dan mudah disediakan.. :)

July 24, 2014 at 9:05 AM

sila try... mmg sedap...

July 24, 2014 at 9:21 AM

simple je rse ea...

July 24, 2014 at 9:48 AM

yer.. cubalah..

July 24, 2014 at 9:48 AM

mmg simple..

July 24, 2014 at 12:41 PM

klik Dove untuk KM...

July 24, 2014 at 2:26 PM

terima kasih...

July 24, 2014 at 3:55 PM

salam. confirm sedap ni!

July 25, 2014 at 1:32 AM

Simple tapi sedap kann? yummss!

July 25, 2014 at 5:18 AM

Simple tp menyelerakan & mmg sedap... nasib baik tengok ni waktu baru lepas sahur, tak lah berapa kecur sgt sbb tngh kenyang hehee.. :D

July 25, 2014 at 7:38 AM

mmg sedap... ulang makan pun tak muak... =)

July 25, 2014 at 10:53 AM

Kak memang pandai masak. Tapi, saya x pernah dengar nama recipi ni.ngee..

July 25, 2014 at 11:06 AM

ya.. berselera klu buka puasa hehe..

July 25, 2014 at 11:07 AM

haha.. nanti abg khir dtg sini tengah hari ya... confirm kecur ailio... haha

July 25, 2014 at 11:08 AM

resepi cuba-cuba sendiri... ni simple je, mls nk buat yg berat2... hehe..

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia