Breast Milk Storage Bags Dan Stok EBM

Assalamualaikum,

Haha.. kenapa pulak tetiba KM nak cerita pasal stok EBM dan BM storage bags ni. Untuk kaum ibu yang punyai anak kecil dan menyusukan bayi dengan susu ibu mesti taukan stok EBM dan penggunaan BM storage bags ni?

Untuk apa kegunaan BM storage bags ni? Bagi yang tak tahu, benda alah ni gunanya untuk simpan susu ibu yang diperah untuk jangka masa panjang.

EBM tu apa pulak? Haha... mula-mula nak bagitahu dulu, EBM tu Expressed Breast Milk. Iaitu merupakan susu perahan ibu yang disimpan. Ini adalah bekalan untuk baby waktu ibu bekerja dan salah satu cara untuk meningkatkan pengeluaran susu. Susu ibu ni disimpan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.

Haaaa... contoh macam situasi KM sekarang. Dari awal kelahiran baby Uzair, KM tak dapat bersama dia oleh sebab dia dilahirkan premature dengan berat 1.18kg. Jadi kerja KM duk supply stok EBM untuk dia dan hantar ke hosp setiap minggu.

Kenapa KM tak direct feeding dia? Sebabnya dia belum matang. Segala organ dalam tubuh dia belum cukup matang macam baby 9 bulan. Jadi kalau KM direct feeding dia, takut dia rasa lemas dan penat minum susu.

Untuk baby premature yang berat 1kg, minggu pertama mereka hanya boleh minum susu sebanyak 4ml setiap 2 jam sekali. Bila dah masuk minggu ke dua, doctor akan up kepada 8ml. Dan minggu seterusnya akan up lagi ke 12ml dan sekarang baby Uzair cukup sebulan doc up menjadi 16ml.

So far, dia memang kuat minum susu. Alhamdulillah sekarang berat dia naik menjadi 1.3kg. Tapi berat ni tak akan maintain. Ada masa berat dia turun sikit ada masa berat dia naik. Ikut keadaan.

Okay, berbalik pada tajuk asal. KM sebenarnya dah terbeli tiga jenis brand BM storage bags ni. Kat sini KM nak sharelah beberapa BM storage bag yang KM rasa selesa untuk digunakan dan berbaloi dengan belanjawan.

KM dah pernah cuba beberapa breast milk storage bag seperti berikut :

1. Autumnz Breast Milk Storage Bag


KM paling suka Autumnz BM Storage ni. Sebabnya dia double zip lock. So dijamin susu tak tumpah. Dalam satu kotak ni ada 25 bags. Setiap plastik bag boleh simpan 7oz. Actually ada yang 12oz punya tapi sendiri punya susu badan boleh agaklah berapa banyak sekali perahan. So better KM beli yang 7oz punya. Kalau beli 12oz macam sayang pulak rasa ada lelebih ruang kosong. 

Mari kita tengok features dia. BPA Free (ni memang wajib tengok). Medical grade material, safe dan extended freezer storage. Pre-sterilised bags untuk safe feeding. Double zipper top untuk elakkan bocor (ni yang KM cakap tadi). Laminate tebal untuk ink leeching. Then lebel name, date dan time pun mudah di baca. Tapi KM tempah name sticker dan tampal je kat situ instead of KM tulis guna marker pen.

Harga RM12.90. Kalau nak jimat, beli 5 box atau 10 box. Boleh dapat 1box RM10 atau RM9.


Yang ni KM baru lepas borong semalam.

KM ni dah lama tak mengandung tau. So, 5 tahun berlalu KM dah lupa dan kurang arif bab2 buat stok EBM ni. Lagi pun masa Zulaikha dulu KM sempat susukan dia sampai 7 bulan je. So, tak sempat nak buat stok EBM.

Bila duduk hospital berhari-hari, barulah banyak pendedahan. Rujuk pada nurse/sister yang lebih arif bab penyusuan. Rupanya nak fully BF anak kena perah selalu setiap 2 jam. Jangan tunggu sampai bengkak susu. Tak kiralah setiap kali perahan tu dapat sikit ke banyak, janji perah.

KM pun ikutlah cakap nurse dan sister tu. Mula-mula memang susah sikit. Guna pump letrik pun tak jalan. So KM guna pump manual dan cuba buat sucking dia macam baby sucking. Alhamdulillah, barulah keluar susunya. 

Jadi kat hospital setiap 2 jam KM perah simpan susu dalam bekas dadih sebab baru dapat pun tak sampai 1oz. Tapi bila nurse cakap "kipidap! kipidap!" KM perah je dengan mind set nak susukan baby sampai 2 tahun. Lama-lama barulah susu jadi banyak dari 1oz ke 2oz.

Bila dah banyak gitu, tak guna dah guna pump manual. Lenguh tangan hamba ni huhu. Sudahnya mintak tolong pakwan bawakan breast pump lektrik (KM beli Lacte Duet, nanti KM sharing penggunaannya). Jimat masa dan tenaga. Mana tidaknya, kul 3 pagi pun hamba ni kena bangun pump susu. Sampai tersengguk-sengguk aku dibuatnya.

Waktu kat hospital tu sempatlah KM supply susu untuk baby dalam 10 bekas dadih. Syukur alhamdulillah rezeki baby banyak. Semua susu yang KM perah kat hosp KM hantar kat NICU. Masa ni cukup lagi untuk baby Uzair. Sebab dia minum sikit.

Balik rumah KM dah mula buat stok EBM. Satu hari 6-8 kali perah ikut kedaan. Memandangkan nak buat stok, tu yang KM beli BM storage bag ni banyak2. Pernah tanya officemate, perlu ke beli breastmilk storage bag ni berkotak-kotak. Dia cakap YES. 5 kotak je tak cukup kalau kita nak buat stok EBM. Kadang kena beli sampai 10 kotak atau lebih.

Now I know why. Plastik bag tu sekali je boleh guna, lepas tu buang. Memang patut pun beli banyak kalau kita kerap pump susu. Yang Autumnz dah habis, jadi KM beli yang Spectra dan Jinggle Jungle pulak. My review...

2. Spectra Breast Milk Storage Bags


Erm... macam mana nak review ya? KM tak berapa suka guna brand spectra ni. Salah satu sebab zipper lock dia cuma satu. Tak macam Autumnz yang ada double zipper lock. Jadi, kalau terjatuh atau terusik sikit zipper lock dia senang terrenggang. Which is tak baguslah untuk susu.

Memandangkan dah terbeli tiga box, so KM gunalah juga bila perah susu tak banyak. Kalau susu 4oz je keluar, baru KM guna spectra. Kalau susu banyak sampai 7oz, KM guna Jingle Jungle atau Autumnz.

Features lain sama je dengan breast milk storage bag brand lain. Pre-sterilised dan disposable, for storage dan freezing, boleh stand sendiri lepas isi susu dan jimat space, store up to 200ml per bag, BPA free dan dalam tu ada 30 plastik.

Harga RM14.90


3. Jingle Jungle Breast Milk Storage Bag


Ahaaa... jingle jungle ni pun KM suka guna. Features dia sama macam Autumnz juga. Dia double zipper lock. Walaupun dia tulis kat situ sampai 7oz tapi sebenarnya boleh store sampai 12oz. Pre-sterilised, for storage dan freezing, boleh stand sendiri lepas isi susu dan jimat space, BPA free dan yang ni boleh recyclable.


Maksud recyclable tu bukan boleh isi susu baru semula tau. Maksud recycle tu boleh guna untuk trashcan liner and cans, compost bins, shipping envelopes, paneling, lumber, landscaping ties, floor tile and etc. Sebelum guna tu bersihkan la dulu ya.

Harga RM12.90. Kalau beli 5 box, dapatlah RM49.90 beli kat lelong.com.

Sebenarnya banyak lagi storage breast milk yang lain tapi tengoklah harganya. Bagi KM 3 brand di atas ni sangat berbaloilah kalau nak pakai buang. Kalau brand lain, harganya macam nak terjojol bijik mata haha. Nak tau brand lain yang ada kat pasaran?


Eve Love Breastmilk Storage Bags
Waaaa yang ni KM suka betul dengan corak dia. Harganya nasib baik murah tau. 
RM15/box tapi tak adalah pulak offer harga untuk 5 box. Kalau ada mesti lagi murah agaknya.
Produk ni sama je macam storage lain. Boleh isi 7oz. BPA free. Cuma KM tak pasti double zipper lock ke tak.
Duk baca features dia tak ada pulak xplain pasal tu. Apa pun harga masih berbaloi untuk beli.


Me Mum Breast Milk Storage bag
Harga yang KM jumpa RM39.90/ box
Huhu mahal.



Bubbles Breast Milk Storage Bag
Harga yang KM jumpa kat littlewhiz RM12.65/box
Kalau beli 5 box dapat harga RM50.45
1box 25pcs, BPA free, size 8oz, food grade material, perfect for breastmilk storage, double zipper lock untuk elakkn bocor, self standing bottom yg lain2 sama.
Brand ni pun antara yang KM nak try nanti. Tunggu jingle jungle habis dulu ya.



Malish: Save N Go Breast Milk Bag
Harga yang KM jumpa kat littlewhiz RM13.70/box
Kalau beli 5 box dapat harga RM52.60
1box ada 25pcs, BPA free, size 10oz, gemma ray pre-sterilized, double zipper lock, non spill and leak free, temper evident safety seal, oxygen barrier preserves, FDA approved


Haaaa... inilah dia antara breast milk storage bags yang KM boleh senaraikan. Semua ni korang jangan risau, memang ada dijual di Malaysia. Yang tak ada jual kat Malaysia, KM pun malas nak promote hihi...

Mungkin ada lagi storage bags brand lain yang KM tak senaraikan. Kalau korang rajin, korang google sendiri ya. Mungkin mahal sikitlah dari harga yang KM mention kat atas tu. Sila rajin survey sebelum beli.

Sekian daaa...

5 comments

May 14, 2015 at 9:30 AM

bagus entri ni Km..tmabah ilmu saya

May 14, 2015 at 6:15 PM

sarat info kali ni entri KM. kena ambil masa utk hadam. hehe =)

May 15, 2015 at 12:17 AM

Sy guna bekas dadih..

November 16, 2015 at 10:08 AM

memang tengah cari review pasal storage bag ni..pernah jugak guna autumz..memang bagus sbb ada double ziplock..lagi satu jenama fiffy tak silap..ok jugak tu..lepas tu guna bekas dadih...tapi bila guna bekas dadih ni,ruang nak kena besau...dah terpaksa beli storage bag semula...jimat ruang..Nk cari yang murah2 je..

sis beli online ke atau pergi beli di kedai barangan bayi? sy 1st bby so mmg xtau byk bab bf ni .. mmg tekad nk bf bby sampai 2tahun ... niat dari sebelom mengandung lagi .. s

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia