Kisah Zulaikha, Kolam dan Pelampung

Assalamualaikum korang!

Tak ingatlah sama ada aku pernah post perbualan aku dengan Zualikha ni ke belum.
Haha.. al kishanya, satu hari tu aku bawak dia pergi kedai 99 speedmart.
Waktu dia turun kereta tu ternampaklah pelampung tergantung comel kat sebelah kedai 99 speedmart tu.
Automatik dia teringat ke kolam renang dan terus cakap kat aku sesuatu...

Zulaikha : "Mama, kita nak mandi kolam."


Mama : "Tak boleh zulaikha kan selsema."

Zulaikha : "Alaaaa... kita nak mandi kolam tapi mama jangan suruh kita pakai kolampong."

Mama : "Haaah??? Kolampong?"

Zulaikha : "Yalah, kolampong yg warna oren tu."

Mama : Aku dah senyum2 ketawa "Oooo yg tu namanya kolampong ya?"

Zulaikha : (Dengan confidennya jawab.) "Yalah, kolampong. Kakak icha pon tak pakai kolampong. Ada kawan kat sana pakai baju purple pon tak pakai kolampong. Kita tak nak la pakai kolampong." (Padahal member tu dah malu sbb dia sorang je pakai "kolampong" tu haha...)

Mama : (Aku pun senyum2 dan betulkan semula perkataan tu.) "Tu bukan kolamponglah syg, tu namanya pelampung."

Zulaikha : "Taaaakkk... Kolampong la mama."

Mama : "Bukaaaannn, tu namanya pelampunglah. (Yang aku ni melayan) Cuba ikut mama eja ni 'p.e = pe' "

Zulaikha : "P.e = pe"

Mama : "L.a.m = lam"

Zulaikha : "L.a.m=lam"

Mama : "P.u.n.g = pung" 

Zulaikha : "P.u.n.g = pung' "

Mama : "Pelampung!"

Zulaikha : "Kolampong!"

Erk??? 
Tergelak aku dengar. 
Ejalah macam mana pun, kolampong jugak sebutannya.
Tapi sekarang alhamdulillah, dia dah kenal ejaan pelampung.
Haha!

Haaaa inilah kolampong oren Zulaikha tu.
Ngam-ngam je dah masuk kat badan dia sekarang.
Ni aku beli masa hari family day office kat wet world pedas.
Beli kat situ korang taulah harganya ditekan.
Tapi dah Zulaikha nak sangat berenang, pakwan belikan jelah satu untuk dia.
Bukan main seronok dia main air.

Oklah, itu je nak cerita.
Bye.

16 comments

August 27, 2014 at 8:40 PM

kolampong hehe pun boleh syg.. comenye laa haiii.. tetap nak panggil kolampong :)

anda di tag :)

http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html

August 27, 2014 at 8:52 PM

Kolamponggggg! hehe ;D

August 27, 2014 at 9:37 PM

kolampong? hehe..

August 27, 2014 at 10:03 PM

Hehee.. perkataan baru tu... sempoi jugak.. :D

August 27, 2014 at 11:08 PM

comel je die..nak jugak kolampung tu yee

August 28, 2014 at 1:16 AM

kolampong ? haha comel betul. terbaca kolumpoq tadi.

August 28, 2014 at 6:07 AM

Hehehee.. kolampung xD

August 28, 2014 at 9:50 AM

kolampong pon boleh zulaikha.. comell je.. kak KM je la pening.. eja cmne pon sme jugek sebutan..huhu

August 28, 2014 at 1:49 PM

Hehe..macam kue kelepung...
Or kompang (err lain pulak..)

August 28, 2014 at 3:41 PM

kehkeh comel je dia kolampung ye...nasib tak kepompong haha

August 29, 2014 at 11:57 AM

ahahaahah...zulaikha..zulaikha...

August 29, 2014 at 3:30 PM

haha kolampung pun boleh lah~

August 29, 2014 at 9:14 PM

hahaha... kolampong jadinya... macam benderalah. budak tak panggil bendera, diorang panggil mendera/merdeka. lol~ saya ler tu dulu-dulu. muahaha

August 31, 2014 at 10:56 PM

kolampong pun kolampong lah adikkk zulaikhaaa oi. haha comeeel

September 1, 2014 at 5:36 AM

Hahaha. Okay la tu. Kolam + pelampung. Huhuh. ;3

September 2, 2014 at 1:53 PM

kolampong pun kolampong la nak asalkan de bnyi pong pong kt belakang tuh

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia