Minyak Naik 20Sen Rakyat Bising!

Assalamualaikum!


Semalam terkejut akak ni bila dengar harga minyak naik 20sen.
Jadinya sekarang seliter RM2.30.
Pergh!! Banyak tu wei.
Dulu aku tak bising sangat tapi sekarang aku dah mula bising.
Impak dia sangat besar pada kita semua.
Lepas ni tengoklah, mesti harga barang pulak naik.
Ya ramai yang cakap "Ala... 20sen je naik!" Termasuklah bos aku ya haha!
Dia banyak duit bolehlah cakap gitu, habis macam aku pacar yang hina ni, terasa jugaklah.

Dulu kereta aku tu full tangki 40liter x RM1.80 = RM72 okeh lagi.
Lepas tu naik lagi jadi RM2.10.
Sebelum ni kereta aku full tangki 40liter x RM2.10 = RM84 okeh sabar lagi.
Lepas tu naik lagi jadi RM2.30.
Now kereta aku full tangki 40 liter x RM2.30 = RM92???
Korang nampak tak bezanya dari RM72 ke RM92?
Hahaha... aku rasa macam naik BMW dah ni.

Katalah sorang hamba Allah ni pergi kerja dari Subang ke KLIA.
Tangki penuh 50liter x RM1.80 = RM90 ya.
Travel dari Subang ke KLIA seminggu isi dua kali full.
Kalau sebulan jadi RM540.

Lepas tu naik lagi jadi RM2.10 seliter.
Tangki penuh 50liter x RM2.10 = RM105 okeh.
Travel dari Subang ke KLIA seminggu isi dua kali full.
Jadi sebulan RM630

Lepas tu semalam naik lagi jadi RM2.30 seliter
Tangki penuh 50liter x RM2.30 = RM115 
Jadi sebulan RM690 
Hambek ko RM150 hinggit gak beza wei!

Hahaha aku mampu gelak je sebab duit gaji habis ke minyak.
Itu baru pergi balik kerja je belum lagi pergi balik kampung tengok parents, jenjalan kenduri and what so ever.
Semua tu kena kira jugak untuk masuk dalam budget bulanan.
Effect semua perbelanjaan.
Okeh? Dah faham?
Apa yang aku cerita ni tak ada kena mengena dengan sesaiapa.
Aku tulis ni sekadar nak luah apa yang aku rasa.
Aku tau korang pun rasa impak kenaikan minyak ni cuma tak nak cakap banyakkan.
SO?


Siapa nak luah, meh luah kat sini.
ok bye.

23 comments

October 2, 2014 at 10:35 AM

WALAUPUN NAIK 20 SEN... TAPI, 20 SEN TU BANYAK KOT!!! HURM, PASRAH JE LA KAN.. sobsob..

October 2, 2014 at 10:36 AM

Yup selalunya bila harga minyak naik akan effect harga barangan sekali.. bagi yang kerja jauh dan berkeluarga akan terasa kenaikan nih.. huhuhu.. lari budget bulan nih..

October 2, 2014 at 10:39 AM

redha dalam keterpaksaan..huhu

October 2, 2014 at 10:43 AM

kita serupaaa..sob3 (T.T)

October 2, 2014 at 10:46 AM

itu baru urusan kerja..belum lagi bercuti dan berjalan-jalan lagi...haha...selamat hari minyak naik

October 2, 2014 at 11:00 AM

saya pergi kerja setiap hari 100km++ setiap hari..

October 2, 2014 at 11:17 AM

AB pon terasa jugak..dah la student lagi.. Dua kali berturut ni naik..semput nak hadap kalau naik lagi

October 2, 2014 at 11:20 AM

Tips jimat untuk tidak tertekan dengan kenaikan 20 sen seliter.
Amalkan Isi seliter sehari

hehehe
lariiiiii

October 2, 2014 at 11:27 AM

sha yang takde kereta ni pun terasa kak KM... baru laa nak usaha cari duit beli keta.. dah gov naikkan lagi harga minyak... sakit hati tau...

depa kata hang bayar internet boleh, minyak naik 20sen pun bising...hmm

kalau tengok total kiraan kak KM tu, memang duit gaji habis kat minyak je pun... haha

October 2, 2014 at 11:36 AM

terus rasa nak korbankan je duit yang dah put aside untuk beli kereta untuk disalurkan ke dana travel..macamla kapal terbang tak pakai minyak...huhuhu

October 2, 2014 at 11:40 AM

@Sal, kapal terbang isi minyak tp harga naik kat tiket la hihi...

October 2, 2014 at 11:42 AM

@aRz Moha, KM takut isi seliter RM2.30 sehari tu nak keluar pagar rumah pun tak lepas der... haha..

October 2, 2014 at 11:43 AM

@TunSha, KM dah rasa sangat suku gaji suku gaji habis ke situ.. klu gaji bersih tu dekat separuh haha.. redha... redha...

October 2, 2014 at 11:45 AM

@Safirul Amar, ya.. kena fikir yg lain-lain.. takkan nk jumpa parents, kenduri atau beli barang dapur tak keluar guna minyak? Kalau tesco giant tu depan rumah, tak pe jugak jalan kaki.. ni berapa kali roundabout kena redah, minyak jugak tu..

October 2, 2014 at 11:46 AM

@AB ya student lagi terasa.. actualy semualah terasa termasuk yg dah bekeluarga..

October 2, 2014 at 12:42 PM

Betul tu KM
mmg la 20sen
tapi sbg sorng yg bekerja mmg trase kott
tu baru mnyak naik
belum brg lain yang naik lagi tu...

October 2, 2014 at 1:44 PM

Kekadang pelik jugak dengan kerajaan kita ni..kesian dengan orang yang tak berapa mmpu..dengan belanja sekolah ank lagi, keperluan rumah skrg minyak pula..hmmm..sabar je la..

October 2, 2014 at 1:55 PM

betul tu kak..huhu..habis duit bubuh minyak ja..

October 2, 2014 at 8:52 PM

Memang kena pasrah sangat,...

October 3, 2014 at 1:12 PM

ini yang dinamakan tragedi oktober..hehe
mereka yang bercakap tu tak memahami
atau mungkin mereka senang sangat
naiknya harga minyak petrol, maka semua barang juga akan naik
terima kasih wahai pemimpin yang dikasihi

October 4, 2014 at 10:55 PM

agaknya lepas ni kena kayuh basikal dah lah kak oii .___.

October 10, 2014 at 9:51 PM

kete CT dulu cukup aje rm50 boleh smpai pen-kl and round round kl lagi.. skarng ni full tank nearly rm80 o.O tu baru kete cc kecik.. bukan mpv ke apa ke.. nasiblaaa negara kita ni.

October 11, 2014 at 11:05 PM

kalau harga minyak naik even 10sen pun mmg impak sgt besar kpd harga barang lain..jgn tipul hakalau harga barang lain x naik..alasan dorang pemborang peniaga x mampu nk cover kos penghantaran kerana guna lori sbg transport. org yg x faham akan cakap..ala 20sen tapi kesan nya..mmg merana..dulu RM50 boleh 23 liter sekrang dh jadi 21liter je...tension klau ckp pasal harga minyak nih

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia