Mak Jemah Dapat Reben Baru


Ini cerita minggu lepas.
Haha... korang tengoklah anak dara aku sorang ni.
Baru-baru ni aku visit seorang kawan kat kota warisan.
Boleh kata sebulan sekali mesti aku bawa Zulaikha untuk bermain dengan anak-anak dia.
Nak tau siapa dia?
Haha... dia sebenarnya pengasuh ke dua Zulaikha pada tahun 2010-2012.
Dia mengasuh Zulaikha sejak Zulaikha berusia 3 bulan lagi.
Yang mana masa tu aku amat terdesak sebab pengasuh pertama nak berhenti dan balik kampung.
Dia merupakan kawan kepada abang ipar aku.
Jujur aku cakap, nak cari pengasuh yang mengasuh anak kita macam anak dia sendiri bukannya mudah.
Tapi pengasuh Zulaikha nilah yang paling the best yang pernah aku jumpa.
Dia pun kata nak mengasuh Zulaikha, cukup-cukup senang.
Zulaikha tak banyak kerenah dengan dia.
Kalau nak tidurkan Zulaikha pun dia cakap sangat mudah.
Hanya tiga kali buai je dah lelap sendiri.
Ini maknanya Zulaikha memang serasi dengan pengasuh dia ni.
Sebab tu sampai sekarang aku masih jumpa pengasuh Zulaikha ni.
Even Zulaikha pun masih ingat lagi nama anak-anak pengasuh yang mengasuh dia ni.
Kakak-kakak rajin melayan kerenah dia waktu dia baby dulu.
So, minggu lepas kami visit pengasuh Zulaikha, nampak anak-anak dia happy sangat.
Siap ajak tengok movie Frozen lagi tu.
Agak lama jugaklah kami berbual sampai anak-anak ni main dengan puas.
Bila dah nak balik tu anak-anak pengasuh Zulaikha ni bagilah reben purple tu sebagai tanda kenangan.
Hahaha... macam tak boleh jumpa lagi je.
Padahal duduk sejengkal je pon.
Kalau nak datang jumpa tu boleh sangat datang bila-bila masa.
Nama pun budak-budakkan?

Oklah sekian.


12 comments

July 16, 2014 at 11:20 AM

alolo comel. mesti die asyik nak pakai reben ni je kan? =)

July 16, 2014 at 12:40 PM

mesti seronok zulaikha dapat reben...mcm adam anis ni kan, kesian tau diorg main dlm rumah je...malas ira nak bawa diorg keluar,,jiran2 suka makan ketupat..sakit pulak telinga,,,so baik diam2 je dok dlm rumah..

July 16, 2014 at 12:46 PM

habis mak nye conteng gmbar zulaikha, hahaa
eiqa setuju ckp akak..
nak cari pengasuh untuka nak pun bukan senang..
erkk, pengalaman orang hantar anak diorang dekat ibu eiqa.
bukan eiqaa anta anak eiqa sbb x khawin lg, hehee

July 16, 2014 at 12:57 PM

yer dia mmg suka pakai reben ni...hehe

July 16, 2014 at 12:58 PM

jiran yg suka buat ketupat ni memang menyampah sikit.. huhu..

July 16, 2014 at 12:59 PM

ooo ingat kan iqa yg hantar anak.. rupanya mak mengasuh ya.. hehe..

July 16, 2014 at 1:08 PM

Akak edit gambar gune app ape? Comellah..

July 16, 2014 at 4:28 PM

baguslah ada pengasuh macam ni. zaman sekarang tak mudah nak cari pengasuh yang boleh bersabar dengan karenah anak-anak.

macam cousin saya tu. 3 beradik. semua perempuan. tapi perangai, mak kau kasarnya. sampaikan bibik yang menangis. bukan diorang. aduyai..

July 16, 2014 at 4:51 PM

betul... susah nk dpt pengasuh yg betul2 jaga anak kita dgn ikhlas...

July 16, 2014 at 6:56 PM

Betul ke, Amy? Anak2 akak pun lasak. Teruk mak nak jaga. Ayah akk x bagi hntr kat orang cucu2 die.

July 16, 2014 at 9:42 PM

alooo... comel! hehe warna purple lak tu.. match dgn baju.. hihi

July 16, 2014 at 10:53 PM

kebetulan je tu haha..

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia