Pengalaman Mengandung Baby Uzair (Part 2)

Assalamualaikum...

Hari ni KM nak sambung lagi cerita dari Part 1 yang tertangguh hari tu. Cerita kali ni lebih tragis dan membuatkan KM rasa fobia sampai sekarang. Suasana OT pun masih ingat kat kepala ni ha. Dalam Part 1 KM cerita buat urine test dan check BP 160/112 kan? Bila check urine, 300++ warna jadi yellow merah. Yang mana dah teruk sangat dah tu kotornya.

KM tunggu turn jumpa balik doctor Hajar yang check up KM masa kat labor room hari tu. Lagi sekali dia check BP dan hanya turun 150/100. Payah dah nak turun walau pun dah rehat. KM dah fikir dah, ni kalau tak turun confirm kena stay lagi lama kat O&G. Doctor Hajar panggil pakar yang kebetulan ada kat situ.
Bincang punya bincang terus doctor Hajar kata "Puan, maaf kami terpaksa admit puan hari ni. BP puan tinggi sangat dan kami tak nak ambil risiko puan collapse kat rumah." KM pun tanya, "Teruk sangat ke sampai kena admit lagi?" Kita tak pernah ada pengalaman cam gini, manalah tau bahayanya sampai boleh tercabut nyawa. Jadi, doctor Hajar pun cakap "Puan kami pernah lepaskan patient balik rumah, hari tu jugak kami dapat berita dia meninggal tak sempat patah balik ke hosp. So, kami tak nak perkara ni berlaku lagi."
Masa tu ketaq lutut KM dengar doctor tu cerita. Dengan muka yang agak serius. Macam nyawa KM ni di hujung tanduk je. Okay, ini baru dengar doctor pertama yg cakap pasal nyawa. Belum lagi doctor yang dalam wad. Dapat pulak doctor pakar yang mulut laser. Risaukan keadaan KM. Duk pantau BP every 4 hourly. Pakai manual pam tau. Auto punya tak jalan dah.

Jadi, rehatlah KM sementara tunggu katil kosong. Pak wan siap belikan lunch untuk KM sementara tunggu katil. Memang dah pasrah dan berserah kali ni. Dalam jam 3pm, syukur alhamdulillah... dah ada yang discharge dan Allah mudahkan segalanya untuk KM. Cuma KM dengar khabar dalam hospital sepatutnya KM emergency czer sebab BP tinggi sangat tapi disebabkan ventilator baby tak de, mereka tangguh dan cuba pantau sebaik mungkin BP KM sampailah ventilator ada. Nampak tak keadaan memperjudikan nyawa KM and baby. Tapi KM tahu Allah ada memelihara kami dua beranak.

Korang nak tau apa tu ventilator? Ventilator ni alat bantuan pernafasan baby yang masuk ikut mulut dan hidung tu. Ventilator ni standby je incase kalau baby keluar je tak boleh bernafas sendiri dan perlukan alat ni. Tapi mujur masa Uzair hari tu, dia guna sekejap je. Sehari je kot, masa nak transfer dia ke NICU. Lepas tu doc tengok boleh nafas sendiri just guna oxigen yg tiub ikut hidung tu. Seriously, baby Uzair memang strong boy. KM kagum dengan dia.
 
Contoh ventilator baby

Okay, sambung balik. Dah dapat bilik, KM ditolak guna wilcar ke wad 2B katil 13. Duduk di tepi tingkap lagi KM rupanya. Sama seperti warded kali pertama. Wad 2A katil tak ingat haha. Masa kali pertama KM admit hospital berjiran katil dengan stokis Qaseh Gold terbesar kat Malaysia. Rupanya dia PP type 3. Orangnya peramah. Suka dengar dia cerita pengalaman dia berniaga. Mujurlah dapat gang yang best. Kurang sikit tekanan darah aku ni huhu.

Kali ke dua KM warded, di admitkan oleh doctor Hajar tadi dapat bilik 4 katil. Katil 11, 12, 13 dan 14. KM duduk katil 13. Kes kritikal memang kena duduk depan kaunter. Dah nak discharge, baru KM tau kenapa KM kena duduk bilik 4 katil depan kaunter. Incase berlaku apa2, nurse boleh tengok. Kat wad 2B ni KM jadi penghuni paling lama kat situ. Katil 11 dan 12 asyik bertukar patient je. Katil 14 je gang dengan KM. Nama dia Hana. Kes Hana sebab air ketuban sikit. Baby tak nak membesar. So kena admit sampai bersalin. Hana masuk 1 April, KM masuk 2 April.

Ventilator Tak Cukup

Ya Allah, hanya Dia je yang tahu bagaimana rasa bila time kita nak bersalin tapi kelengkapan untuk baby tak cukup. Kali pertama jumpa doc pakar perempuan. Sampai sekarang aku ingat lagi doctor pakar paling garang nama dia Elynda. Dia kalau cakap memang berdesing telinga. Marahkan MO dan HO tapi tempias kena patient. KM kalau doctor Elynda buat round, mesti menggeletar. Jelingan dan jegilan mata dia pada MO dan HO tu macam kita pun buat salah sama.

1st day, KM kes baru tapi kes PE ni dah banyak berlaku. Orang sekarang ni memang, pantang tension sikit memang high BP punya. So, doctor Lynda datang soal punya soal HO dan MO then check buku merah KM. Dia membebel kat HO suruh call semua hospital yang ada ventilator nak transfer KM ke sana. Ya Allah, rasa nak gugur jantung. Ayat dia bunyi macam ni...
"Ni tak boleh tunggu lama ni. Air ketuban sikit. Ada PE. Takut baby lemas. Aku tak kira, korang telefon semua hospital satu malaysia. Tanya kat mana ventilator kosong! Transfer patient ke hospital yang masih ada ventilator. Patient kena bersalin jugak." Jerit doctor lynda.
Berdesing telinga KM dengar dia jerit. Bila lagak dia gitu, buatkan hati KM bertambah berdebar tau. Tertanya-tanya, teruk sangat ke kes aku ni? KM bed rest je. Tak jalan memana pun. Sebab setiap pergerakan KM mesti BP high balik. Rasanya lagi stress duduk hosp bila tengok orang sakit je semua. Mujurlah ada Hana, boleh borak2 dengan dia. Hana ni memang good personlah. Dia admit dulu, patut dia perlukan ventilator. Sekali dia cakap dengan doctor Lynda dengan beraninya.. "Tak apa doctor, kalau ventilator tu kosong, patient katil 13 lebih perlukan. Nyawa dia dan baby penting. Saya boleh tunggu lagi hingga 37 minggu."

Korang kalau dapat insan macam ni apa korang rasa? Seriously, KM terharu dengan kata-kata dia. Dia langsung tak selfish. KM baring kat katil, tetiba KM menangis sendiri. Kenang nasib hidup dan mati. KM tak henti buat solat hajat sepanjang berada di hospital. Mohon sangat jangan di trasnfer ke hospital lain selain HPJ. Permudahkan segala urusan dan keselamatan baby. Kesiankan pakwan yang kena ulang alik hospital. KM yang kena berpantang koboi. Allahu... hanya Dia yang tahu keadaan kami. Zulaikha terbiar macam tu. Mujurlah Maktok dan Tok abah dia ada. Kalau tidak, budak tu kurang kasih sayang agaknya.

Selama di hospital yang tak boleh lari bila ada madic student nak interview. Hari-hari menebeng kat katil KM. Bagi KM la, pesakit PE jangan di soal. Buat naik darah tinggi orang je. Tanya macam2. Padahal kita ni di suruh berehat. Dahlah dengan rasa susah hatinya diri tak beranak2 lagi. Keadaan baby, uri masih ok ke tak dalam rahim. Pesakit PE ni kalau BP terlebih high takut nutrisi tak sampai ke anak, mak pun KO. Hari2 kena check jantung baby. Ubat darah tinggi on 4 biji 3 kali sehari. Urine still 300+. Tiga hari sebelum bersalin KM kena cucu dexa 2 kali untuk kuatkan paru2 baby. Nak kata sakit tu tak la tapi bengkak la jugak punggung aku ni.

Kawan2 nak datang jenguk pun kena mintak izin doctor dulu. Takut terlebih excited karang high BP pulak haha. Ibarat KM ni dah macam time bom masa tu. Dalam masa 2 minggu katil 11 dan 12 asyik bertukar patient. Nak kata stress tu ada jugak. Mau tidaknya, duk asyik fikir bilalah aku nak beranak. Dalam masa 2 minggu tu jugak KM la jadi pakar nasihat dan pakar semangat bagi patient baru. Diri sendiri sakit tak sedar tapi jadi pakar motivasi patient lain pulak.

Detik Kecemasan

Hinggalah pada satu masa tu. Di mana kawan2 KM nak datang jenguk KM kat hospital. Kebetulan masa tu ada medic student yang tak paham bahasa pi ganggu rehat KM. Di soal macam-macam sampai KM rasa terganggu sangat emosi. Masa tu sebab dah mengantuk. Bila KM cakap KM tak nak di soal, dia boleh buat tenging je dan ajukan lagi soalan kat KM. Haaa apa lagi naik la BP KM rasa nak marah dengan manusia tak paham bahasa ni.

Seriouslylah, student2 medic kalau dia orang buat practical, tolong jangan selfish semata-mata nak lulus ujian practical tu. Dia orang kena be nice dengan patient. Kalau patient tak suka, so korang jangan paksa, kesian kat patient. Dahlah sakit, nak kena hadap korang punya soalan2 tu. Lepas tu bila patient kata tak mau di soal, korang paksa jugak patient jawab. Belajar beradap dengan pesakit sikit sebelum nak jadi doctor. Rude tau tak?

Masa tulah kebetulan nurse datang untuk check BP KM. Hambik ko, tinggi melambung 180/100. Kebetulan jugak masa tu officemate datang nak ziarah. Doctor tak benarkan mereka jumpa KM sebab BP KM dah high sangat. Doctor terus pasang branula. Sempat disaksikan oleh officemate detik cemas tu. Sampai KM kena usung atas katil nak dibawa ke labor room dengan segera untuk masukkan ubat elak sawan 24hour. Menggeletar kepala lutut kenang nak kena toreh perut keluarkan budak.

Officemate sempat ucap good luck sebelum nak beranak tu. Tapi demelah buat emosi ku stabil balik. Actually orang ziarah ni buat emosi kita happy tau. Hilang rasa nak marah kat medic student tu. Tapi KM tak boleh tengok muka budak medic tu lagi. Rasa bengang tak hilang.

Di Labor Room

Masa dibawa ke labor room tu, KM tak henti berzikir, selawat, dan baca la la ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minadzolimin sebelum bersalin. Mulut tak putus. Air mata duk bergenang bila fikir nasib masa tu. Sampai fikir, (aku dah nak mati ke?) Takut sangat sebab fikir amalan belum cukup lagi nak bawa mati.

Tangan dah mula sengal2 sebab di pasang branula. Doctor tak cari jumpa urat untuk cucuk. Kejap kiri, kejap kanan. Sampai bengkak tangan aku dibuatnya. Tak tau la apa kena dengan urat aku masa tu. Boleh pulak tak nampak. Lastly dapat cucuk kat lengan. Tu pun sampai darah ku tumpah kat tilam.

Siapa tak tau branula? Ha ni la dia benda alahnya. Branula ialah sejenis jarum yang di masukkan ke dalam salur darah pesakit untuk membolehkan intravenous drip dimasukkan dalam tubuh pesakit.

Macam KM ni, deme nak masukkan ubat elak sawan sebelum bersalin. So bila BP terkawal, barulah KM boleh ke bilik OT. Ingat lagi masa tu doctor apa tah nama dia, comel je. Dia duduk kat sebelah masukkan ubat tu kat lengan. Ya ampun, panas gile babas ubat tu aku rasa sampai berminyak muka seluruh badan. Habis naik jerawat semua keluar lepas masuk ubat tu.

Mula2 tu ok lagi sebab masa tukan menggeletar sejuk sebab takut. Bila masuk ubat sawan tu panas jadi macam sedap je. Layan panas bahang tu. Tapi bila doctor tu terlebih plak masuk jadi aku dah gelisah kepanasan la. Berehatlah KM kat labor room sambil mendengar kecemasan orang jerit bersalin kat bilik2 lain. Neves ku dengar tau. Lagi neves bila terdengar perbualan doctor pakar ada ibu yang meninggal sebab kena denggi. Lagi KM berzikir untuk tenangkan hati sampailah salah sorang doctor pakar datang untuk ceritakan condition KM dan baby.

Nak tau apa doctor pakar tu cakap pasal condition KM? Tunggu Part 3 punya cerita ya. Ni pun dah panjang sangat KM cerita. Jenuh nak hadam cerita KM ni karang. Okay, keep calm and sabar...

BERSAMBUNG

4 comments

July 9, 2015 at 12:57 PM

tak sabaq nak baca part ke 3 hihihi suka tgk n baca pengalam ibu bersalin..sebab sy sekarang pun sedang hamil ank ke 3..

July 9, 2015 at 1:48 PM

sabar menanti next karangan hehe

July 9, 2015 at 2:39 PM

nak juga pengalaman bersalin ni >_<'

July 9, 2015 at 3:25 PM

Huhu... Hebat dugaan... Pengalaman yang berharga..

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia