Ceramah Ustaz Don 26 Feb 2014

Hari tu ada ceramah bersama Ustaz Don. Tajuk yang dibincangkan Menangani Stress di Tempat Kerja. Sangat menarik isu yang dikupaskan. Semua berkaitan dengan kisah nabi. Bila Ustaz Don membandingkan stress yang nabi alami dengan kita. Bila saya dengar cerita tu, barulah saya nampak rupanya stress yang kita alami kat dunia ni amat kecil berbanding para nabi dan rasul.


Ustaz Don kata kalau kita tak alami stress, maknanya ada masalah mental. Haha... tapi kalau kita tengok balik, memang mejoriti semua orang ada stress dalam hidup. Sekecil-kecil masalah pun boleh jadikan kita stress sebenarnya. Cuma kita ni tahan atau tidak je nak hadapinya. Kita boleh tangani stress kalau kita tau kisah-kisah nabi dulu. Di mana para nabi dan rasul juga pernah alami stress ketika berdakwah dan sebagainya. Selama ni kita ingat kitalah yang paling teruk banyak masalah tapi sebenarnya tidak. Kita kena anggap, ada lagi orang lain yang memiliki masalah lagi besar. Dan kata ustaz Don, anggaplah kita ni dipilih oleh Allah s.w.t untuk dijadikan uji kaji yang mana Allah s.w.t mahu tunjuk kekuasaanNYA pada kita.

Siapa kata kalau dah kaya tak ada masalah? Ada! Belenggu hutang. Dikecam penjenayah. Dalam kepala asyik fikir nak buat duit je memanjang. Dalam kepala asyik fikir tak selamat. Kan stress namanya tu. Kita patut bersyukur, Allah beri ujian paling sikit pada kita. Janganlah merungut. Stress tu perkara biasa. Banyakkan berzikir kalau kita hadapi stress. Jangan pulak layan perasaan sampai histeria pulak. Huhu... tu macam tak ingat Tuhan dah tu. Kalau stress datang, cepat-cepat pergi surau, bertenang, ambil wuduk, solat sekejap untuk tenangkan fikiran. Jangan nak jerit-jerit macam dalam filem tu. Aku dengar orang menjerit pun jadi stress. Tak bagus untuk mental. huhu...

Haish... banyak sebenarnya saya nak cerita tapi panjang menjela pulak. So saya cerita kesimpulan yang dah di kupas di atas. Kome fahamkan? Banyakkan zikrullah ya. Hati tenang. Stress pun hilang. Kalau sempat, saya akan review lagi kata-kata nasihat ustaz Don after saya tonton semula video yang saya rakam tu kat new entry ya.


4 comments

March 1, 2014 at 10:29 PM

wah ustaz don..memang best..time belajar dulu ada ambik kelas ustaz don..huhu

March 1, 2014 at 10:34 PM

Cara dia bercerita dengan loghat dia tu yang buat kita ketawa. Lepas tu yang akak beli tafsir untuk baca. Macam berminat sangat nak tau kisah2 dalam alquran lepas ustaz cerita...

March 2, 2014 at 1:39 PM

best nyeee ><

March 2, 2014 at 1:53 PM

mmg best anis...

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia