Pelancaran iPhone 5s & 5c, Seronok Dalam Sedih!




Jadi, Apple secara rasmi melancarkan dua telefon, iPhone 5s dan 5c secara rasmi dengan sistem operasi baru, ketahanan bateri dua kali lebih lama dan kuasa memproses grafik yang baru.
Malaysia akan memperolehnya pada Disember ini bersama 100 negara lain yang juga merupakan penghantaran kedua. Negara paling dekat yang memperolehnya terlebih dahulu adalah Singapura dan Australia.
Jom kita lihat secara ringkas ciri baru yang diperkenalkan Apple.
1. Ringan
2. Pengesan cap jari Touch ID (hanya untuk iPhone 5s). Letakkan jari anda di butang 'Home' yang terletak di bahagian tengah dan ia akan membuka telefon anda secara automatik! Cap jari anda juga membolehkan anda membeli produk dari iTunes dan App Store.
3. Cip A7 dan M7 (iPhone 5s saja). Secara rasmi, iPhone adalah telefon jenis 64 bit pertama di dunia yang memiliki CPU dan grafik 2 kali lebih pantas, Manakala M7 jelas menjadi pemproses tambahan bagi iPhone 5s untuk tugas yang lebih spesifik menjadikan iPhone 5s lebih efisien.
4. Kamera iSight. Model baru mempunyai sensor 15% lebih besar, ditambah apertur f/2.2 dengan ciri baru termasuk flash lebih baik, mod 'Burst' dan video slo-mo (hanya untuk iPhone 5s. Kamera dengan resolusi 8 megapiksel ini juga lebih mudah dan pantas merakam objek meskipun ia bergerak pantas.
5. LTE lebih pantas. Iphone 5s menyokong jalur LTE lebih banyak memastikan anda mendapat liputan LTE sebenar.
6. IOS7. Seperti dijangak iOS7 beroperasi lancar pada iPhone 5s yang ditambah 64 bit seperti dijelaskan di awal tadi. Ia bermakna, fungsi seperti pelbagai tugas/multitasking, AirDrop dan Control Center menjadi lebih bermakna kepada pemakai iPhone baru ini.
Jom kita lihat pula jangkaan orang ramai dan penganalisis yang tersasar dan tidak diumumkan.
1. Storan sehingga 128GB. Semuanya hampa apabila kapasiti terbesar masih di 64GB. Apple seakan tidak mahu memberatkan dua telefon dan ia mahukan pengguna memanfaatkan sepenuhnya iCloud.
2. NFC? Nampaknya tiada seperti yang digembar-gemburkan!
3. Rekaan baru? Nampaknya ia masih kekal seperti iPhone 5
Perbandingan antara iPhone 5s dan iPhone 5c

iPhone 5siPhone 5c
Harga$649 (16GB), $749 (32GB), $849 (64GB)$549 (16GB), $649 (32GB)
Warnaperak, kelabu, emasPutih, merah jambu, kuning, biru, hijau
Saiz123.8 x 58.6 x 7.6mm124.4 x 59.2 x 8.97mm
Berat112g132g
CipA7, M7A6
RangkaianGSM, UMTS, HSDPA, LTE, CDMA
Wi-Fi, bluetooth 4.0
GSM, UMTS, HSDPA, LTE, CDMA, Wi-Fi, bluetooth 4.0
Pengesan cap jariAdaTiada
Saiz4 inci 1136 x 640 piksel (326ppi) Retina4 inci 1136 x 640 piksel (326ppi) Retina
Kamera8 megapiksel dengan 1.5 ultrapiksel
apertur f/2.2
flash True Tone
mod Burst
8 megapiksel
apertur f/2.4
flash LED
Video slo-moAdaTiada
Penggunaan Internet8 jam (3G), 10 jam (LTE & WiFi)8 jam (3G), 10 jam (LTE & WiFi)

Sumber : Yahoo Malaysia

6 comments

September 12, 2013 at 9:35 AM

Jom tukar phone baru. Pitam. Sebelum itu klik klik tambah tabung masing-masing. Bantu kawan-kawan. hihihi.

September 12, 2013 at 10:36 AM

Nie sampai tua belum tentu dapat pakai iphone T.T

September 12, 2013 at 10:43 AM

Samalah... lg pun tak minat sgt sbb dah biasa pakai tablet yg beso punye...

September 12, 2013 at 10:44 AM

pakai yg sedia ada je huhuhu..

September 12, 2013 at 11:33 AM

wah nset baru... kne menabung 20sen sehari ni.. ntah bila dpt pkai ni. hehe

September 12, 2013 at 1:57 PM

tabung 20sen sehari tunggu la 5 tahun lagi baru dpt beli hehe..

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia