Resepi : Bergedil Daging

Assalamualaikum,

Saya percaya mesti u all pernah buat bergedil sebelum ni. Tak kiralah korang pernah buat ke tak pernah tp sy tetap nak share jugak sbb ni resepi sy. Lain org, lain cita rasa. Ngeee... Sy punya sangat simple dan sekejap je buatnya.Jom kita tengok cara2nya.

Bergedil versi daging burger

Resepi Bergedil

Bahan-bahannya
1 ikat daun sup
10 biji kentang
1 bungkus Daging burger
1 sudu Lada hitam
Garam secukup rasa
2 biji telur

Cara-cara nak buat
1. Rebus kentang dulu sampai betul2 empuk
2. Potong/cincang daun sup jadi halus
3. Daging burger tu kasi lenyek sampai lumat


4. Kemudian campurkan daun sup, daging burger, kentang empuk, sedikit garam dan lada hitam tadi bersama. Gaulkan sampai rata.

5. Bila adunan dah rata, mulakan acuan seperti gambar di bawah ini.


6. Dah siapkan acuan bulat leper tu, kemudian pecahkan telur pulak. Celupkan bergedil tadi ke dalam telur dan terus gorengkan dia sampai garing tapi jangan hangus pulak ya. Hehe..

TAADDDAAA!!! Inilah hasilnya selepas goreng.

Sy lebihkan daging dan tak letak tepung langsung. Sy lebih suka resepi ni berbanding resepi yang ada di luar sana yang rasa kentang semata-mata. So, puas hati makan! Ngeee...

So, selamat mencuba! 



5 comments

August 15, 2013 at 9:10 PM

Sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Hehe Selamat Hari Raya yawwwwwwwwww!

August 15, 2013 at 9:53 PM

Memang sedap! Trylah... Selamat Hari Raya...

August 16, 2013 at 6:00 AM

sedapnye!
nanti nak buat jugak la
thanks sharing

jemput baca & komen entry yumida:

http://umikasum.blogspot.com/2013/08/jom-komen-blog-jejaka-jambu-aka-mr-nan.html

pengomen bertuah bakal memenangi hadiah..jemput la singgah :)

August 16, 2013 at 8:13 AM

Dah komen... =)

August 16, 2013 at 8:56 AM

Terbang melayang dari blog & mendarat di sini ('',) Salam Ziarah, & jemput ke blog ya : Blogger Sekalian, Tolong Zam Sound Budak Blogger Baru Ni Boleh Tak?

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia