2nd Day Hari Raya 2013

Assalamualaikum,

Sambung balik cerita hari raya 2013 kat Johor. Tak adalah meriah mana pun sbb orang datang rumah beraya dan kami sangkut tak keluar langsung. So layan sampai ke petang. Bila dah ada kat rumah tu mulalah planning nak buat bumbu untuk bako satey. Hehe.. Buat sendiri tau satay tu. Tak dapat der satay tebal cam gini.


Pergh! Terliur klu ingat balik. Dapatlah dalam 100 cucuk. Sampai tak termakan satay tu. Siap bakar habis, simpan esok. Di bakar oleh encik somi dan cousin2 ku yg rajin itew. Huhu... Sambil bako satey tu sempat lagi cousin2 ku main mercun. Mentang2 belakang rumah kampung tu hutan belantara. Suka ati deme je nak main sampai pekak2 telinga.

Ini satey daging. Sedap tu mmg sedap tapi liat ler pulok. Huhu...

Nila dia tukang bako satay. Gilir2 ngan encik somi. Siap pakai tudung periuk jadi kipas. Sampai kemik2 tudung periuk tu dikerjakan. Masing2 tunjuk skill membako. Yg sorang suka kuar api ngan asap tebal. Yg sorang bio atas pemanggang sampai hangus di buatnya (Tu tahap malas sebenarnya.) Yg sorang rajin letak minyak mengipas je koje.

p/s: Malam tu ada satu tragedi berlaku di mana mak n abah sy rahsiakan hingga kami balik ke KL semula. Cuma nak kata, nasib baik masing2 tak bukak cerita masa kami bermalam kat rumah pak long tu, kalau tak, mau hari tu jugak kami cabut tido rumah sepupu yg selang 1 pintu. Huhu.. Nanti sambung cerita ni lagi ek.

2 comments

August 14, 2013 at 5:17 PM

part last tu macam saspen je.. errkk! takut pulak saya.. huhu

btw, selamat hari raya cik penulis..maaf zahir batin kalau saya ada terkasar bahasa sebelum2 ni..

August 14, 2013 at 10:02 PM

Selamat Hari raya Maaf Zahir Batin juga...

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia