Nak Jadi Sponsor Kenalah Jujur, jangan menipu!

Assalamualaikum

Saya terbaca beberapa penganjur di kalangan blogger telah ditipu oleh satu sponsor ni. Kalau baca perbualan yang mereka ceritakan tu memang sakit hatilah. Di bulan puasa macam ni, lagi nak tambah dosa menipu orang ramai. Tak baik macam tu. Kata nak sponsor, sponsorlah betul2. Like nak! Follower nak! Tapi menipu orang. Tak fikir kesan jangka masa panjang ke?

Hopefully perkara macam tak berlaku lagi. Para blogger yang sedang cari sponsor lepas ni berhati2. Janganlah mudah terpedaya dengan kata2 org yg kata nak sponsor tu. Selidik dulu siapa dia dan betul ke ada blog? ada page? n fb dia tu baru create ke dah lama? Kalau semuanya baru tu memang penipu tahap dewalah tu.

Bila baca kisah bloger Mohd Zuhri, Mojat dan Zakie ni. Semua ditipu oleh sponsor yang sama iaitu Ong Gedek Geduk! Sponsor penipu tu kononnya nak sponsor RM100 x 2 peserta. Wow! Besar nilai tu. Sy  dengar pun dapat agak sponsor tu nak penipu. Boleh caye ke orang nak keluarkan duit sebanyak itu untuk sponsor bloger? Kalau nama popular/fames tu sy percayalah lagi mampu nak sponsor sebanyak itu. Lagi satu katanya nak sponsor novel? Novel apa? Terbitan apa? Kalau dia gagap2 tu fahamlah tu...

Macam saya sponsor sendiri. Huhu... Senang barang nampak depan mata dan boleh pos barang sendiri. Bila mampu dan ada peruntukan sendiri, buat ler GA. Kalau tak ada, rileks dulu. Hehehe... bernafas sikit hihi... Apa pun lepas ni kita semua kena berhati2. Hope siapa yang nak jadi sponsor tu silalah berlaku jujur ya. Barulah diri dipercayai, dihormati dan disayangi.

Jadikan ia satu pengajaran supaya next time kita lebih berhati2.


2 comments

July 31, 2013 at 1:16 AM

cik akak kadang-kadang tawakal je bila rakan nak sponser..hihi

July 31, 2013 at 1:42 AM

Itulahkan... hihi... tawakal jela...

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia