Website Speed Test : 5 Sebab Kenapa Blog Lambat Load dan Berat

Assalamualaikum korang!

Saje gatal-gatal nak test speed blog.
Manalah tau blog aku berat tapi korang tak nak cakapkan haha.
Jadi semalam gatal-gatal la try.
Ya ampun load time dia ambik masa 6 ke 7 saat.
Lepas tu aku ubah-ubah la sikit yg bahagian follower tu letak kat side bar.
Pastu aku kurangkan beberapa widget dan susun atur dia.
Bila tengok entah apa-apa pun ada haha.
Bila aku test lagi sekali, tengoklah hasilnya.


Erm... erm... bolehlah..
Janji dia kata website aku faster than 31%
TAPI! Haaa ada tapinya, ianya sementara je load time 5s tu.
Bila buat sekali lagi, dia jadi lambat semula.
Kira kejap ok, kejap tak oklah.

Korang tau tak, apa punca yang jadikan blog kita berat nak load?

1. Kalau guna javascript yang banyak boleh buatkan blog kita berat. Contohnya macam welcome widget, traffic feedjit dan segala tok nenek coding widgetlah, sebenarnya boleh memberatkan blog kita. Jadinya, kurangkanlah semua widget-widget yang dirasakan tak perlu. Aku pun dah mula buang sikit-sikit.

2. Saiz banner yang besar. Haha.. aku pun baru tau rupanya saiz banner yang besar boleh lambatkan proses loading blog. Korang rasa blog ni punya banner besar gabak ke? Atau just nice? Aku pun tak tau macam nak nak ubah lagi dah haha.

3. Template blog. Haha... rupanya template blog pun boleh jadikan blog kita sangat lambat loadingnya dan memberatkan. Contohnya macam template screen saver tu. Yang jenis gerak-gerak tu, yang ada salji atau debunga berguguran tu. Yang ni memang aku akui sebab dulu aku pernah guna template macam gini. Memang nampak berat dan bertukar template The Cutest Blog. Pun sama jugak masih lembab loadingnya. Dan akhirnya aku buang segala coding template dan gunakan wallpaper biasa je macam sekarang. Cer korang fikir, kalau dah aku bukak blog sendiri pun sakit mata, apa tah lagi korang yang pengunjung datang ke blog aku, mesti dah berbulu mata korangkan? Hihi...

4. Lagu dalam blog. Hahaha... korang nak tau tak? Aku dulu pun suka pasang lagu kat blog tau tapi adalah sorang blogger ni tegur aku, katanya kebanyakan blogger tak suka blog yang pasang lagu secara auto play kat blog. Nak tau sebab apa? Pertama, dah la loading lambat dan berat, lepas tu akan menyebabkan bandwidth data broadband cepat habis. Kedua, bila pengunjung buka dua tiga blog lagi yang ada lagu secara serentak lagu-lagu ni semua akan bergambung dan meletop di cuping telinga pengunjung, hahaha. Jadinya aku remove sebab aku pun akui perkara tu. Ketiga, kadang2 lagu yang di mainkan tak sesuai dengan entry. Contohnyakan haha kita cerita pasal orang meninggal, tapi lagu tengah dimainkan lagu rock kapak. Hambik ko! Tak sesuai langsung. Gitulah kaedahnya.

5. Penggunaan gambar gerak2. Contoh gambar format GIF. Yang ni aku tak pernah try sebab tak tau pun macam ne nak buat. Masa untuk loading dia lagi lama dari format PNG dan JPEG. Huhu.. jadi kurangkan penggunaan gambar sebegitu. Tak baik untuk kesihatan blog korang. Hihi..


Bila blog kita ada semua masalah di atas, jadinya ramailah pembaca atau pengunjung akan bosan dan terus tekan pangkah jika menunggu terlalu lama. Korang rasa nak tak pengunjung buat macam tu kat blog korang? Haha... kalau tak nak moh kita start clean apa yang patut supaya blog kita tak berat dan  jadi mesra pengunjung.

Okeh, daaa...


14 comments

October 1, 2014 at 10:19 AM

Thanks untuk info nih KM.. huhuhu.. nak juga ubah blog jadi simple dan mudah untuk dikunjungi..

October 1, 2014 at 10:19 AM

ye KM..aritu Acik pun ada gak semua yang di atas..tapi buang je la...kita sendiri pening bukak blog kita sendiri

October 1, 2014 at 10:21 AM

setuju dengan semua sebab musabab tu.masa memula berblog dulu CM buat semua benda yng beratkan blog..hehhe..skrg bila dah tahu, buang semua dan dah tukar banyak template..anyway tq dengan info ni..:)

October 1, 2014 at 10:21 AM

anis ade bunga berguguran tu..hihi... sayang nak buang.. tu trade mark.. nak buang widget yg lain2 plak la..hihi

October 1, 2014 at 10:33 AM

semuanyaaa sgt setuju.. blog nadyya berat x?haha

October 1, 2014 at 10:57 AM

image guna format JPEG je..ringan sikit dari GIF format..

October 1, 2014 at 11:43 AM

thanks for the info KM...saya pun nak test speed loading blog saya.so that orang pun sedap mata nak membaca

October 1, 2014 at 11:54 AM

no 2 and no 5 tu saya xley nk wat apa.

saya suka yang besar, sebab tu saya stabilkan dengan blog yang kosong je... haha...

tapi kalau orang dah menyampah sangat, nnti saya tukarla kot. adeh. xde idea nak buat macam mana lagi.

lagu dalam blog tu ye. kadang2 terkejut dengar. sebab kita tengah pasang volume yang kuat, tbe2 dia ada lagu. terkejut mak!

October 1, 2014 at 12:18 PM

Blog nad ok je akak bukak haha sbb tu selalu dtg wlupun xsempat drop komen..

October 1, 2014 at 2:25 PM

OO NAK TRY GAK LE.. SELAMA NI TAK PENAH BUAT PUN

October 1, 2014 at 4:16 PM

tgk mcm ok jer..laju jerk :)

October 1, 2014 at 5:31 PM

blog Za macam mana ya kak?berat atau cepat?

October 2, 2014 at 1:55 PM

Thank for sharing Kak KM.. :)

October 11, 2014 at 11:12 PM

laju je bila akak BW kat sini..kalau load time tu 5 sec kira laju tu..ye..jgn letak gambar gerak2 mmg blog akan jadi lambat. kalau nk letak gambar jgk pastikan save format pic as GIF or PNG kerana size lebih kecil dari JPEG

Post a Comment

Disable right click

Kira Visitor

Lazada Malaysia