Menu Tab

Ressepi : Basil Chiken Olio

  

Bila pak wan kerja petang, inilah menu aku dan Zulaikha.
Sebab apa aku pilih menu ni? Sebab sangat simple dan mudah.
Aku kalau tanya Zulaikha, nak spaghetti ke tak? Dia jawab ok je sbb memang fav dia jugak hihi.
Padahal mak dia ni yang malas nak masak.
Yalah, suami tak dak mana ada feel nak makan banyak. (poyo je si mahirah nikan?)
So, aku pun masak jelah olio chiken basil.



Macam biasalah, bahan-bahannya

Serbuk parsley
Lada hitam
Lada putih
Serbuk basil
Chili ground
Garam
Beger ayam - sekeping cukup dan cincang
Spaghetti - rebuslah
Bawang - potong dadu

Cara masak mudah je

Spaghetti :
1. Korang agak-agaklah berapa orang nak makan.
2. Korang celur dulu dengan air dalam 3 minit macam tu nak bagi lembut.
3. Korang rebus dalam air letak garam sikit.
4. Dah lembut, angkat dan toskan.

Rencah nak masak pulak:
1. Korang tumiskan bawang tu dengan minyak sampai naik wangi
2, Korang masukkan burger ayam yang dah di cincang pulak dan masakkan sampai naik bau.
3. Kemudian korang masukkan spaghetti yang dah di tos tadi
4. Korang masukkan pulak serbuk lada hitam, serbuk lada putih, serbuk basil, serbuk parsley, chili ground dan garam sikit
5. Korang gaulkan hingga rata dan sebati
6. Siap, hidang dan makan

SELAMAT MENCUBA

20 comments:

  1. hmm.. simple jer... boleh cuba ni.. tp nak kena blajar dan knal dulu serbuk basil, serbuk parsley dgn chili ground tu mcm mana... hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg simple je... serbuk2 tu salin dan pi cari kat tesco atau giant mmg jumpa haha..

      Delete
  2. antara masakan yang paling senang nak masak kan? pasta. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasta memang senang nak masak.. sy akan standby sebekas pasta.. bila 'tersedak' mcm ni baru buat hehe..

      Delete
  3. wowww.. nampak simple n sodapp tuu.. nt nk try la =)

    ReplyDelete
  4. Sedap dan mudah disediakan.. :)

    ReplyDelete
  5. Simple tp menyelerakan & mmg sedap... nasib baik tengok ni waktu baru lepas sahur, tak lah berapa kecur sgt sbb tngh kenyang hehee.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. nanti abg khir dtg sini tengah hari ya... confirm kecur ailio... haha

      Delete
  6. Kak memang pandai masak. Tapi, saya x pernah dengar nama recipi ni.ngee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi cuba-cuba sendiri... ni simple je, mls nk buat yg berat2... hehe..

      Delete

1. Kome boleh comment apa saja but no ugly words please. Sedap sikit mata orang lain membacanya.
2. Sebarang comment berunsur iklan, politik dan lucah TAK dibenarkan tau kat sini. No! No! No!
3. Kalau nak letak sebarang link, kome boleh guna coding ni ya: < a href="LINK BLOG">NAMA BLOG< /a>
4. KM tak bertanggungjawab tau ke atas sebarang komen yang kome bagi kat sini. Jadi sila jaga tata cara penulisan kome.(^^,)
5. Don't naughty-naughty kat sini ya, cubit kang.
~Itu je nak cakap, ok bye!~